Σαμογέντ: Ο αγαπησιάρης σκύλος με το πλατύ χαμόγελο!

Αυτός ο σκύλος ξέρει να μοιράζει πανέμορφα χαμόγελα σαν το δικό του σε όλους. Γνωρίστε την μακραίωνη ιστορία και τον χαρακτήρα του Σαμογέντ!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-14 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Φιλικό, Έξυπνο

 Κατάσταση υγείας:

 Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Samoyed

 Το γλυκύτατο Samoyed, γνωστό και ως Bjelkier στα Ευρωπαϊκά κράτη, είναι ένα λευκό, φουντωτό σκυλί σε μεγάλο μέγεθος, που ανήκει στο γένος των Σπιτζ.

 Είναι ένα πολύ φιλικό και τρυφερό πλασματάκι που λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά. Λογικό, αν σκεφτείτε πως εκτράφηκε με σκοπό να εργάζεται στο πλευρό των ανθρώπων και να τους βοηθάει στη μεταφορά εμπορευμάτων και στην συγκέντρωση των κοπαδιών.

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας του είναι το χαρακτηριστικό, πλούσιο τρίχωμά του, που βγαίνει σε κατάλευκο χρώμα με ασημένιες τούφες.

 Το εξωτερικό του τρίχωμα είναι μακρύ και ολόισιο, ώστε να προστατεύει το υπόστρωμα, που είναι από μαλακή γούνα και συμβάλλει στην προστασία του από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. 

 Για να το διατηρήσετε λαμπερό και υγιές, χρειάζεται να το περιποιείστε επιμελώς και τακτικά. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως μαδάει αρκετά.

 Γενικά, τα ματάκια του Σαμογέντ είναι μαύρα ή καφέ. Μπορείτε όμως να βρείτε και κουτάβια με πολύχρωμα μάτια σε μπλε ή άλλες αποχρώσεις.

 Το Σαμογιέτ διαθέτει πεταχτά, φουντωτά αφτάκια που έχουν ένα χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα. Τα αφτιά του συνήθως είναι στο χρώμα της υπόλοιπης γούνας του, αλλά δεν αποκλείεται να δείτε και καφετί λεπτομέρειες πάνω τους.

 Όπως και οι άλλοι σκύλοι του γένους των Spitz, έτσι και το Samoyed έχει μια στριφογυριστή, φουντωτή ουρίτσα. Το χειμώνα μπορείτε να το δείτε να καλύπτει με αυτή τη μουσούδα του, προκειμένου να τη ζεστάνει.

 Όταν αισθάνεται άνετα και όμορφα, η ουρίτσα του πέφτει και απλώνεται. Αν όμως την δείτε τυλιγμένη, τότε σημαίνει πως έχει το νου του σε κάτι.

 Ένας αρσενικός ζυγίζει περίπου 23-30 κιλά και έχει ύψος κοντά στα 51-60 εκατοστά. Μια θηλυκή φτάνει τα 17-25 κιλά και τα 46-53 εκατοστά ύψους αντίστοιχα. Αν το φροντίσετε σωστά, θα βρίσκεται στο πλευρό σας για 12-14 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Σαμογέντ

 Το πανέμορφο αυτό πλάσμα έχει έναν υπέροχο, φιλικό και ευγενικό χαρακτήρα και μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Σπανίως θα το δείτε να αγριεύει.

 Η ευγενική του φύση δεν το καθιστά ιδανικό για σκύλο-φύλακα, μπορεί όμως να γαυγίσει για να σας προειδοποιήσει πως κάποιος άγνωστος πλησιάζει.

 Χάρη στην κοινωνικότητά του, τα πηγαίνει εξαιρετικά με τα παιδιά κάθε ηλικίας. Πώς να μην τα πηγαίνει άλλωστε, αφού λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά.

 Στα θετικά χαρακτηριστικά της ράτσας, είναι πως το Σαμογιέτ μπορεί να ζήσει άνετα και ειρηνικά με άλλα ζωάκια.

 Καλό είναι όμως να έχετε το νου σας αν υπάρχουν μικρόσωμα κατοικίδια στο σπίτι, γιατί αυτή η άσπρη χιονόμπαλα έχει μεγάλη παράδοση ως σκύλος φύλαξης κοπαδιών και κυνηγιού και δεν θα διαστάσει να τα πάρει στη τρεχάλα.

 Ο σκυλάκος αυτός δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με την μοναξιά. Για την ακρίβεια, αν τον αφήσετε μόνο του για πολύ καιρό, μπορεί να εκδηλώσει καταστροφική συμπεριφορά. Χρειάζεται σωματική δραστηριότητα και συχνή αλληλεπίδραση με ανθρώπους και άλλα ζώα.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση και την επαρκή κοινωνικοποίησή του, το Samoyed θα αποτελέσει το πιο ζωντανό, κοινωνικό και ευχάριστο κατοικίδιο! Χάρη στην εξυπνάδα του μαθαίνει αρκετά εύκολα, αν και ενδέχεται να σας κάνει μερικά νάζια.

 Παρά το μέγεθος του, δεν απαιτεί έντονη σωματική άσκηση. Είναι ικανοποιημένο με μια μεγαλούτσικη, καθημερινή βόλτα. Αυτό σημαίνει πως είναι παραπάνω από πρόθυμο να έρθει και να χαλαρώσει στο πλευρό σας, όταν αράζετε στον καναπέ.

Η ιστορική προέλευση του Samoyed

 Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, αφού η ιστορία του ξεκίνησε πριν από 3000 χρόνια – τουλάχιστον!

 Η ράτσα πήρε το όνομα της από τους Σαμοϊδικούς λαούς της Σιβηρίας, τους Samoyed. Ζούσαν νομαδικές ζωές και βασίζονταν στα πιστά σκυλιά τους τόσο για εργασιακούς, όσο και για συναισθηματικούς λόγους.

 Μπορεί το συγκεκριμένο σκυλί αρχικά να εκτρεφόταν για κυνηγετικούς σκοπούς και για το σύρσιμο των ελκήθρων, παρ’ όλ’ αυτά, οι λαοί αυτοί δεν άργησαν να του ανοίξουν την καρδιά τους, επιτρέποντάς του να συμμετάσχει σε διάφορες οικογενειακές δραστηριότητες γύρω από τη φωτιά.

 Πάντοτε, λοιπόν, βρισκόταν στο πλευρό των ανθρώπων. Σε αυτό οφείλεται ο ευγενικός και κοινωνικός του χαρακτήρας που τον διακρίνει μέχρι και σήμερα.

 Δεν ήταν όμως πριν από το 1889, όταν το αξιαγάπητο Samoyed άφησε πίσω του την πατρίδα του και ήρθε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Βρισκόταν στο πλευρό ενός εξερευνητή, του Robert Scott.

 Φυσικά, ο βρετανικός λαός δεν άργησε να το αγαπήσει. Έτσι, η Αγγλία μετατράπηκε στο κέντρο των συστηματικών εκτροφών της ράτσας του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένα πανέμορφο και καλοσυνάτο σκυλί, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 Ο Λόρδος Ernest Shackleton ταξίδεψε στην παγωμένη Ανταρκτική. Εκεί αγόρασε μερικά κουτάβια αυτής της φυλής, με σκοπό να τα επιστρέψει στην πατρίδα του. Οι άθλιες συνθήκες όμως δεν επέτρεψαν τη διαβίωση όλων.

 Η Βασίλισσα Alexandra ήταν μεγάλη θαυμάστριά τους και η αγάπη της αυτή την οδήγησε σε μια σειρά από επιτυχημένες απόπειρες περαιτέρω εκτροφών. Πολλά από τα σύγχρονα Βρετανικά και Αμερικανικά Σαμογιέτ έχουν τις ρίζες τους σε αυτές.

 Ο Αγγλικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τα γλυκύτατα αυτά κουτάβια το 1909, ενώ ο Αμερικανικός το 1923.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Σμογέντ

 Γενικότερα, πρόκειται για ευχάριστα και παιχνιδιάρικα σκυλάκια, που δεν είναι όμως άτρωτα.

 Αυτό σημαίνει πως, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Πιο συγκεκριμένα, το Σαμογιέτ μπορεί να εμφανίσει:

 • Γλαύκωμα

 Το γλαύκωμα διακρίνεται σε πρωτεύον και δευτερεύον. Η αυξημένη πίεση στα μάτια προκαλεί σταδιακή επιδείνωση της όρασης και πόνο.

Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή χειρουργική επέμβαση ή με τη χρήση ειδικών σταγόνων.

 Αυτή η κληρονομική ασθένεια αφορά στην μη σωστή σύνδεση του μηριαίου οστού με το ισχίο και προκαλεί πόνο, χωλότητα και τελικά, αρθρίτιδα. Ωστόσο, δεν είναι συμπτωματική σε όλα τα σκυλιά.

 • Samoyed hereditary ghlomerulopathy

 Είναι μια κληρονομική νεφρική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια ή και θάνατο. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα και ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα.

 • Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Εμφανίζεται όταν η άρθρωση του γονάτου βγαίνει από τη θέση της. Αποτέλεσμα είναι ο πόνος και η δυσκολία κατά το περπάτημα. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο σκυλάκος μπορεί να απολαύσει μια σχετικά ποιοτική ζωή.

 • Διαβήτης

 Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει φυσιολογικά τα επίπεδα του αίματος. Τα προσβεβλημένα σκυλιά παρουσιάζουν απότομη απώλεια βάρους, συχνοουρία και υπερβολική δίψα. Αντιμετωπίζεται με μια ειδική δίαιτα και την λήψη της απαραίτητης ινσουλίνης.

 • Υποθυρεοειδισμός

 Πολλά σκυλάκια μπορούν να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και μια ισορροπημένη διατροφή όμως, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σε μία σειρά από οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια της όρασης.

 Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται κατάλληλα και μπορούν να ζήσουν σχετικά φυσιολογικές ζωές – αρκεί το περιβάλλον τους να μην αλλάξει δραστικά.

 • Στένωση της αορτικής βαλβίδας

 Είναι μια καρδιακή νόσος που προκαλεί συνηθέστερα λιποθυμίες. Μπορεί να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί με επιτυχία.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 •  Το Σαμογέντ φημίζεται για την χαμογελαστή, χαρούμενη έκφραση του προσώπου του, γνωστή και ως «Samoyed smile».
 •  Ένα σκυλάκι ονόματι «Etah» ήταν το πρώτο που έφτασε στο Νότιο Πόλο, ως σύντροφος του Roald Amundsen σε μια επιδρομή του.
 •  Η Helen Hunt έχει ένα σκυλί Samoyed, που το λέει Johnny.
 •  Το Σαμογιέτ είναι μια από τις ελάχιστες ράτσες που δεν έχουν τη χαρακτηριστική, σκυλίσια μυρωδιά, ούτε εκείνη του βρεγμένου σκύλου.
 •  Όπως οι γάτες, έτσι και αυτά, περιποιούνται επιμελώς τους εαυτούς τους. Έτσι, κρατούν το κατάλευκο τρίχωμ’α τους πεντακάθαρο και λαμπερό.
 •  Η γούνα τους είναι υποαλλεργική και για αυτό προτιμάται ως εναλλακτική λύση αντί για το βαμβάκι στο πλέξιμο. Έχει χρησιμοποιηθεί εξίσου για τη δημιουργία τεχνητών μυγών στην αλιεία.

 Το πανέμορφο Samoyed έρχεται να σας κλέψει την καρδιά με την ευγένεια και την τρυφερότητά του. Η παιχνιδιάρικη διάθεση του υπόσχεται να τοποθετήσει ένα μόνιμο, πλατύ χαμόγελο και στα δικά σας χείλη – ξέρετε, σαν αυτό που έχει και το ίδιο!

 Για να αποκτήσετε το δικό σας Samoyed, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια, ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο σκυλί για υιοθεσία στα καταφύγια αδέσποτων σκυλάκων.

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αυτά σκυλάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *