Πόσο επικίνδυνος είναι ο βήχας του σκύλου μου;

Ακούτε το σκυλί σας να βήχει περισσότερο απ’ ότι γαυγίζει; Δείτε όλους τους πιθανούς λόγους για έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

 Ο βήχας στα σκυλιά είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως μυρίζουν συνέχεια πράγματα με την ευαίσθητη μυτούλα τους! Έτσι, δε χρειάζεται να σας λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που βλέπετε το αγαπημένο σας τετράποδο να βήχει λιγάκι.

Για την ακρίβεια, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει κάτι το παθολογικό, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέστε “γιατί βήχει ο σκύλος μου” και να πανικοβάλλεστε.

 Παρόλα αυτά, αν δείτε πως το σκυλί σας βήχει επίμονα και έντονα, θα πρέπει να δώσετε τη δέουσα προσοχή. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για έναν προληπτικό έλεγχο, που θα αποκλείσει σοβαρότερες αιτίες.

Τι κρύβεται πίσω από τον βήχα;

 Όπως ακριβώς εμείς, έτσι και τα σκυλάκια μπορεί να φτερνίζονται ή να βήχουν όταν αισθάνονται δυσφορία. Συνηθέστερα, μικροσωματίδια έχουν παγιδευτεί στη μυτούλα τους και τους ενοχλούν.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο ένα σκυλάκι που βήχει επίμονα μπορεί να έχει μολυνθεί από κάτι ή να έχει κολλήσει κάποιον ιό.

 Δεδομένου πως είναι αρκετά κοινωνικά πλάσματα, έρχονται συχνά σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζωάκια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μπορεί να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο.

 Μικρόβια, όμως, υπάρχουν σε κάθε είδους επιφάνεια μέσα και έξω από το σπίτι. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατον να εμποδίσετε τον σκυλάκο σας από το να κολλήσει κάποια μικρή γρίπη. Εκεί δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού θα του περάσει γρήγορα.

 Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά. Αντιθέτως, υπάρχουν πολύ σοβαρότερες αιτίες και θα πρέπει να διερευνηθούν:

 Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά. Αντιθέτως, υπάρχουν πολύ σοβαρότερες αιτίες για τον βήχα του σκύλου και θα πρέπει να διερευνηθούν:

 • Βήχας Kennel

 Είναι η μορφή του ξηρού, έντονου βήχα των σκύλων. Επί της ουσίας, ο σκυλάκος φαίνεται σαν να πνίγεται την ώρα που βήχει.

 Τώρα, σκεφτείτε τι κάνατε την προηγούμενη εβδομάδα. Μήπως τον πήγατε για καλλωπισμό, στο πάρκο σκύλων, σε κάποιο καταφύγιο ή παιδική χαρά; Εάν ναι, οι πιθανότητες είναι πως το κατοικίδιο σας ήρθε σε επαφή με κάποιο άρρωστο σκυλάκι.

 Ο συγκεκριμένος βήχας είναι πολύ μεταδοτικός. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα όταν δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

 Έτσι, αν το σκυλί σας τρώει και φέρεται φυσιολογικά, λογικά σε μία βδομάδα θα είναι υγιέστατο και πάλι. Σε περίπτωση που συνεχιστεί όμως, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας. Ίσως χρειάζεται η λήψη αντιβιοτικών ή κατασταλτικών βήχα.

 • Μυκητησιακές λοιμώξεις

 Λοιμώξεις από ζυμομύκητες ή άλλα είδη είναι αρκετά κοινές μεταξύ σκύλων. Μπορούν να προκληθούν κατά την επαφή του κατοικίδιου σας με βρώμικο έδαφος ή μολυσμένο αέρα.

 Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου πως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να θεραπευτούν.

 • Heartworm

 Η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της είναι η πρόληψη της νόσου, με τη λήψη φαρμάκου ή ένεσης σε μηνιαία βάση. Αυτό έχει διάρκεια περίπου 6 μήνες.

 Αν δεν την προλάβετε όμως και κολλήσει, υπάρχουν ακόμη ελπίδες. Απλώς, η θεραπεία είναι αρκετά δύσκολη για το κατοικίδιο σας και δαπανηρή για εσάς.

 • Distemper

 Ο συγκεκριμένος ιός εξαπλώνεται μέσα από σταγονίδια που υπάρχουν στον αέρα. Είναι πολύ σοβαρός, αλλά μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση του κατάλληλου εμβολίου. Ενημερωθείτε σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα εμβολιασμό των σκύλων από τον κτηνίατρο σας.

 • Καρδιοπάθειες

 Οι σκύλοι μπορούν να ταλαιπωρηθούν εξίσου από καρδιοπάθειες. Για αυτό, είναι σημαντικό να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση στην καθημερινότητα τους.

 Για την ακρίβεια, κάποιο πρόβλημα στις βαλβίδες μπορεί να αποδυναμώσει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και να πυκνώσει τον καρδιακό μυ. Με τη σειρά του, κάτι τέτοιο ασκεί πίεση στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς κατά την αναπνοή.

 Σε ακραίες περιπτώσεις, ίσως ο σκυλάκος σας υποφέρει από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Τότε, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στους πνεύμονες και να προκαλείται βήχας.

 • Προβλήματα στους πνεύμονες

 Μερικές φορές τα σκυλιά παρουσιάζουν βρογχίτιδα ή πνευμονία. Επίσης, ενδέχεται να καταπίνουν βρωμιές, γρασίδι ή διάφορα σκουπίδια κατά τη βόλτα. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστική λοίμωξη.

 Σπανιότερα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι το αποτέλεσμα της διάγνωσης. Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση είναι η κατάλληλη λύση.

Μήπως ήρθε η στιγμή για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας;

 Το σκυλί σας βήχει επίμονα. Αυτό από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Παρόλα αυτά, αν δείτε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, σε συνδυασμό με υπερβολικό βήχα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας:

 •  Ο βήχας ξεπερνάει τη διάρκεια μίας εβδομάδας και επιδεινώνεται.
 •  Ο σκύλος φαίνεται όλο και πιο κουρασμένος.
 •  Έχει πυρετό.
 •  Αρνείται να φάει ή να πιει νερό.
 •  Έχει οποιοδήποτε άλλο υποκείμενο νόσημα που γνωρίζετε.

 Κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο σας, ο γιατρός θα κάνει ορισμένες ερωτήσεις πριν εξετάσει ο ίδιος το κατοικίδιο σας. Θα σας ρωτήσει πράγματα όπως:

 •  Μήπως ο σκύλος σας παρουσιάζει δυσκολία κατά την αναπνοή όταν δε βήχει;
 •  Πότε βήχει πιο έντονα; Είναι τη νύχτα, μετά την κατανάλωση φαγητού ή νερού, μετά την άσκηση ή όταν ενθουσιάζεται;
 •  Πώς ακριβώς σας ακούγεται;
 •  Είναι ξηρός ή παραγωγικός βήχας;
 •  Έχετε την εντύπωση πως πρόκειται να κάνει εμετό;
 •  Πού βρεθήκατε τελευταία με τον σκύλο σας; Μήπως σε κάποιο πάρκο με άλλα σκυλάκια ή οικογένειες; Ή κοντά σε καπνιστές;
 •  Έχετε παρατηρήσει τυχόν διαφορές στην καθημερινότητα του;
 •  Ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού του και την πρόληψη για την ασθένεια Heartworm;
 •  Πότε πήρε τελευταία φορά κάποια φαρμακευτική αγωγή;

 Μόλις του δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ο κτηνίατρος θα εξετάσει προσεκτικά το σκύλο σας. Σκοπός του είναι να προσδιορίσει αν το πρόβλημα οφείλεται σε ιό, μόλυνση, αλλεργία, ή άλλο πρόβλημα.

 Η αντιμετώπιση και η θεραπεία θα εξαρτηθούν από την αιτία πρόκλησης των συμπτωμάτων. Με τη σειρά σας, μπορείτε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τον ανακουφίσετε.

 Έτσι, λοιπόν, δίνετε του άφθονο, φρέσκο νερό και ποιοτική τροφή. Αφήνετε τον να ξεκουραστεί και σεβαστείτε τις ανάγκες του. Εξάλλου, το ίδιο θα κάνατε για κάθε μέλος της οικογένειας σας.

 Ο βήχας δεν είναι απαραίτητα ανθρώπινο προνόμιο! Αυτό σημαίνει πως και οι τετράποδοι φίλοι μας μπορεί να βήξουν που και που και είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, θα πρέπει να βρίσκεστε πάντοτε σε επαγρύπνηση, γιατί ο επίμονος βήχας ίσως υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Μην αμελήσετε την επίσκεψη στον κτηνίατρο σας, αν δείτε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

 Από εκεί και πέρα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Για αυτό, φροντίστε να είστε συνεπείς όσον αφορά τον εμβολιασμό του κατοικίδιου σας. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τον αφήνετε να παίζει με σκυλάκια που είναι άρρωστα.

 Αλήθεια, σας έχει τύχει ποτέ να βήχει ο σκυλάκος σας επίμονα; Πείτε μας πως ακριβώς το χειριστήκατε στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *