Lovebirds: Όλα τα χαρακτηριστικά του είδους!

Ποια είναι τα περίφημα Lovebirds παπαγαλάκια που κρατάνε υπέροχη συντροφιά & δένονται βαθιά με το αφεντικό τους; Μάθετε τα πάντα για το είδος!

 Τα περίφημα παπαγαλάκια τσέπης εναλλακτικά ονομάζονται Lovebirds ή Αγαπόρνιθες και είναι από τα πιο αγαπητά κατοικίδια στην κατηγορία των πτηνών.

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα πανέμορφα πουλιά έρχονται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Εάν τα επιλέξετε, υπόσχονται να βάλουν χρώμα και στη δική σας ζωή!

 Τα τρία πιο δημοφιλή είδη αποτελούν τους ιδανικούς συντρόφους για τους λάτρεις των πτηνών. Μάλιστα, δε χρειάζεται να πάρετε ένα ζευγάρι για να είναι χαρούμενα, καθώς μπορούν και μόνα τους να συμβιώσουν με την υπόλοιπη οικογένεια.

 Όλα τους ανήκουν στο γένος Agapornis και στη φυλή Psittaciformes, που τους δίνει το μικροσκοπικό μέγεθος, περίπου στα 13 με 15 εκατοστά σε ύψος.

 Αυτά που θα βρείτε με τη μεγαλύτερη ευκολία είναι τα Fischer’s, τα Black-masked, τα Yellow-collared lovebirds και τα Peach-faced lovebirds.

 Εάν είναι υγιή, μπορούν να ζήσουν μέχρι και 15 χρόνια. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μάθετε πως να τα φροντίζετε σωστά.

 Η ιστορική προέλευση των Lovebirds

 Εκτός από εκείνο της Μαδαγασκάρης, όλα τα υπόλοιπα είδη προέρχονται από την Αφρική, όπου κατοικούν σε μικρά κοπάδια.

 Τα παρακάτω είδη σπάνια κρατούνται σε αιχμαλωσία, με εξαίρεση όταν χρησιμοποιούνται στον χώρο του θεάματος. Αυτά είναι τα εξής:

  • Αβησσυνίας ή με μαύρα φτερά (Agapornis  Taranta)
  • Black-cheeked (Nigrigenis)
  • Μαδαγασκάρης ή με γκρι κεφάλι (Cana)
  • Nyasa ή το Αγαπόρνις της Lillian (Lilanae)
  • Red-faced ή red-headed (Pullaria)
  • Swindern’s ή black-collared (Swindernia)

 Στην άγρια φύση, τα Fischer’s, Nyasa και Black-cheeked Agapornis παπαγαλάκια βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Δεν εντάσσονται ακόμη στη σχετική λίστα προστασίας, αλλά οι μειωμένοι αριθμοί τους είναι τουλάχιστον ανησυχητικοί.

 Η προσωπικότητα των Lovebirds

 Τα συγκεκριμένα παπαγαλάκια είναι δραστήρια, περίεργα, ευχάριστα και πολύ παιχνιδιάρικα. Μέσα στο μικρό τους σώμα κρύβουν μία τεράστια προσωπικότητα και σε αυτό δε χωράει αμφιβολία.

 Συγχρόνως, είναι πάρα πολύ επικοινωνιακά και κοινωνικά. Μάλιστα, σχηματίζουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Μην απορήσετε, λοιπόν, εάν τα δείτε να αποζητούν την αγκαλιά σας.

 Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Μπορούν να γίνουν αρκετά κτητικά, επιθετικά, και ζηλιάρικα, εάν δεν εξημερωθούν σωστά.

 Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως τα θηλυκά είναι πιο επιρρεπή στη ζήλια και την κτητικότητα. Και τα δύο φύλα όμως μπορούν να αποκτήσουν μια εξαιρετική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι με την κατάλληλη φροντίδα.

 Η αλήθεια είναι ότι δεν μιλούν τόσο δυνατά όσο άλλα παπαγαλάκια. Παρόλα αυτά, παράγουν έναν πολύ ψηλό ήχο, ειδικά όταν αποζητούν την προσοχή σας. Το φυσιολογικό τους κελάϊδισμα είναι απαλό και ακούγεται σαν μελωδία.

 Γενικά, τα λατρεμένα lovebirds δε φημίζονται για το ταλέντο τους στην μίμηση ήχων ή ανθρώπινης ομιλίας, όπως άλλοι παπαγάλοι που μιλάνε. Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Τα θηλυκά φαίνονται να είναι καλύτερα σε αυτό το κομμάτι, αλλά σε όλα αρέσει να κουβεντιάζουν.

 Τα χρώματα των Lovebirds

 Σήμα κατατεθέν του είδους τους είναι τα κοντά και λεία φτερά στην ουρίτσα τους. Σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθός τους, που φτάνει περίπου στα 13 εκατοστά σε ύψος, ξεχωρίζουν από τα Budgerigars παπαγαλάκια.

 Θα τα βρείτε σε μια τεράστια χρωματική ποικιλία: από ροδακινί και γαλαζοπράσινο, μέχρι λευκό και πράσινο. Το φανταχτερό παρουσιαστικό τους ολοκληρώνεται με τα κεφαλάκια τους να είναι σε διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο σώμα.

 Ανάλογα με το είδος τους, υπάρχουν πολλές χρωματικές διαβαθμίσεις στα φτερά και το υπόλοιπο σώμα τους. Το πιο γνωστό είναι το παπαγαλάκι τσέπης που έχει πρόσωπο σε ροδακινί απόχρωση.

 Παπαγαλάκια, όπως είναι τα Αβησσυνίας, της Μαδαγασκάρης και τα Red-faced είναι εύκολο να τα διαχωρίσετε. Δηλαδή, τα θηλυκά διακρίνονται από τα αρσενικά, χάρη στα διαφορετικά χρώματα των φτερών τους.

 Στα υπόλοιπα είδη όμως, η διάκριση του φύλου είναι αρκετά δύσκολη και απαιτητική, καθώς έχουν σχεδόν τα ίδια χρώματα και μοτίβα.

 Μερικά πτηνά διαθέτουν το περίφημο λευκό δαχτυλίδι των ματιών που έχουν οι παπαγάλοι. Αυτό σημαίνει πως τα ματάκια τους έχουν ένα λευκό περίγραμμα.

 Τέλος, είναι πάρα πολύ ευλύγιστα, λόγω των ποδιών τους. Σε κάθε ποδαράκι υπάρχουν δύο δάχτυλα που δείχνουν προς τα εμπρός και δύο προς τα πίσω.

 Η φροντίδα των Αγαπόρνιθων παπαγάλων

 Η τακτική περιποίηση και η εκπαίδευση αποτελούν τα μυστικά της επιτυχίας για ένα πλήρως εξημερωμένο παπαγαλάκι τσέπης.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε το δικό σας σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, με αρκετό χρόνο και υπομονή, μπορείτε να φέρετε στα μέτρα σας κάθε πτηνό.

 Εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα μεγαλύτερο σε ηλικία, θα χρειαστεί να αναζητήσετε κάποιο που έχει λάβει τη σωστή φροντίδα. Από εκεί και πέρα, η εκπαίδευσή του είναι στο χέρι σας.

 Πολλοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει να τα κρατάτε σε ζευγάρια, αλλά πρόκειται για μύθο. Εάν πάρετε μονάχα ένα, θα τα πηγαίνει περίφημα και μόνο του, αρκεί βέβαια να του δίνετε την πρέπουσα σημασία.

 Η αλήθεια πάντως είναι πως κανονικά ζουν σε κοπάδια. Συνεπώς, ευδοκιμούν όταν μπορούν να επικοινωνήσουν με το είδος τους. Για αυτό, αν είστε πολυάσχολοι, καλό είναι να πάρετε δύο.

 Οι διατροφικές ανάγκες του είδους

 Όπως όλοι οι παπαγάλοι, τα αξιαγάπητα lovebirds πρέπει να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους. Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνουν φρούτα, χορταράκια, σπόρους και λαχανικά.

 Η διατροφή τους καλό είναι να βασίζεται σε μία δίαιτα με πέλετ. Απλώς, έχετε κατά νου πως το παπαγαλάκι σας ίσως χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίζει στα νέα τρόφιμα.

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, καλό είναι να υπάρχει στο κλουβάκι τους πάντοτε ένα κόκκαλο σουπιάς, για να λαμβάνουν όλο το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

 Το κατάλληλο σπιτάκι

 Γενικά, το κλουβάκι τους θα πρέπει να είναι διπλάσιο από το μέγεθός τους. Αυτό αφορά το ύψος, το πλάτος και το μήκος. Ωστόσο, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κλουβί βρείτε, τόσο το καλύτερο.

 Εάν πρόκειται να προμηθευτείτε ένα μεγάλο σπιτάκι, φροντίστε να επικεντρωθείτε στο μήκος κι όχι στο ύψος. Έτσι, θα μπορεί να ανοίγει τα φτερά του και να πετάει λιγάκι.

 Τα σίδερα του κλουβιού θα πρέπει να έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους και ιδανικά να είναι οριζόντια, για να μπορεί να σκαρφαλώνει άνετα.

Όσον αφορά τα στρογγυλά κλουβιά, σας συνιστούμε να τα αποφεύγετε, γιατί είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στα φτερά της ουρίτσας του.

 Ακόμα, πάρτε μερικά διαφορετικά κλαδιά, ή ακόμα και φυσικά αν μπορείτε. Με αυτό το τρόπο, θα κρατήσετε τα ποδαράκια του υγιή και δυνατά.

 Η σωστή άσκηση για το παπαγαλάκι σας

 Όπως όλοι οι παπαγάλοι, έτσι και τα μικρούλικα lovebirds είναι αρκετά δραστήρια και παιχνιδιάρικα. Γι’ αυτό, λατρεύουν την αλληλεπίδραση και το παιχνίδι μαζί σας.

 Περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους σε καθημερινή βάση, θα ενδυναμώσετε σημαντικά τη σχέση μεταξύ σας, αποτρέποντας παράλληλα κάθε προβληματική συμπεριφορά.

 Μια καλή ιδέα είναι να έχετε στη διάθεση σας πολλά παιχνίδια και να τα εναλλάσσετε. Έτσι, θα κρατάτε το κατοικίδιό σας απασχολημένο και χαρούμενο.

 Βεβαιωθείτε όμως πως κανένα παιχνίδι δεν περιέχει ψευδάργυρο και μόλυβδο. Επίσης, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν χαλαρά νήματα στα όποια υφάσματα, γιατί μπορούν να μπλεχτούν στα δάχτυλά του.

 Όταν διαλέγετε τα κατάλληλα παιχνίδια, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως τα παπαγαλάκια τσέπης έχουν τη τάση να μασάνε έντονα. Γι’ αυτό, αποφύγετε την ύπαρξη μικρών κομματιών, που μπορούν να καταναλωθούν.

 Συνάμα, καλείστε να κρατήσετε μακριά οτιδήποτε περιέχει κλιψάκια, χαλαρές χορδές και άλλα μικροσκοπικά μέρη, γιατί μπορεί να παγιδευτεί το ράμφος, το κεφαλάκι ή τα ποδαράκια του.

 Ασφαλή είναι όσα παιχνίδια διαθέτουν ξύλο, σιζάλ, δέρμα, ακρυλικό, αλλά και εκείνα που είναι ακατέργαστα. Προτιμήστε επίσης καμπανάκια και κλαδιά.

 Διάφορα οικιακά είδη, όπως είναι οι κενοί σωλήνες από χαρτόνι, τα ρολά από χαρτί κουζίνας ή υγείας, τα χάρτινα ποτηράκια χωρίς μελάνι και τα ωμά ζυμαρικά είναι επίσης κατάλληλα για χρήση.

 Τα παπαγαλάκια Αγαπόρνιθες ή Lovebirds αποτελούν ένα μοναδικό κατοικίδιο για όλους τους λάτρεις των πτηνών. Έρχονται σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και σχεδιασμών και έτσι υπόσχονται να μαγνητίζουν πάντοτε τα βλέμματα όλων.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, μπορούν εύκολα να εξημερωθούν. Σταδιακά, θα τα δείτε να μετατρέπονται στον ιδανικό σύντροφο που θέλατε μια ζωή για να παίζετε και να διασκεδάζετε μαζί του.

 Εάν θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω για τα αξιαγάπητα Lovebirds, δεν έχετε παρά να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *