Χελώνα κατοικίδιο: Η φροντίδα που πρέπει να λαμβάνει!

Σκέφτεστε να κάνετε το χατίρι στο παιδάκι σας και να του πάρετε μια χελωνίτσα; Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φροντίδα τους!

 Οι χελώνες είναι ένα από τα παλαιότερα είδη ερπετών στον πλανήτη. Το σκληρό τους κέλυφος και οι αργόστροφοι τρόποι τους τα καθιστούν μοναδικά κατοικίδια.

 Πέρα ωστόσο από μοναδικά είναι και πολύ ανθεκτικά πλάσματα και μολονότι φαίνονται σαν κατοικίδια ζώα που απαιτούν λίγη φροντίδα, τα περισσότερα είδη μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες, γεγονός που τις καθιστά μια δια βίου δέσμευση.

 Πριν αποκτήσετε μια χελώνα ως κατοικίδιο ζώο

 Μια χελώνα ως κατοικίδιο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί και να μείνει ζωντανή στο σπίτι σας.

 Μάλιστα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα πρότυπα διαβώσης, οι χελώνες έχουν πολύ μεγάλο προσδόκιμο ζωής και συνεχίζουν να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 Δυστυχώς, όμως, οι μικρές χελώνες συνήθως τυγχάνουν κακομεταχείρισης, κάτι που τις οδηγεί σε πρόωρο θάνατο. Επιπλέον, οι φιλενάδες μας δεν μπορούν να επιβιώσουν σε πολύωρα ταξίδια, ενώ εκείνες που φυλάσσονται σε μικρές δεξαμενές σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων ζουν δυστυχισμένες.

 Εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε μια χελώνα, θα πρέπει να καθορίσετε τι είδους θέλετε. Τα διαφορετικά είδη απαιτούν διαφορετικά περιβάλλοντα διαβίωσης. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων που έχουν χελωνίτσες ή σε κάποιον σύλλογο άγριας πανίδας για να σας κατατοπίσουν ακριβώς.

 Προτού όμως τη πάτε στο σπίτι σας, πρέπει να εξετάσετε όλες τις πτυχές της φροντίδας της, συμπεριλαμβανομένου του πού θα τη κρατήσετε, με τι θα τη ταΐζετε και των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να πάρετε.

 Η κατάσταση της υγείας τους

 Πριν αγοράσετε μια μικρή χελώνα ως κατοικίδιο, σκεφτείτε ότι μπορεί να μεταδώσει το μικρόβιο της σαλμονέλας στον άνθρωπο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Το CDC δεν συνιστά μικρές χελώνες για παιδιά κάτω των πέντε ετών, ηλικιωμένους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 Οι καλύτερες ποικιλίες χελώνας για αρχάριους ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τις American mud and musk και τις αρσενικές red-eared sliders. Είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης και δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

 Βιότοπος

 Πριν φέρετε τη χελωνίτσα στο σπίτι σας, θα χρειαστεί να εξοπλιστείτε με το σωστό σύστημα φωτισμού, θερμοκρασίας και φιλτραρίσματος νερού. Θα χρειαστεί επίσης χώρο για να περπατάει και καθαρή τουαλέτα.

 Αυτό που ενδεχομένως λίγοι γνωρίζουν είναι ότι οι χελώνες χρειάζονται πολύ χώρο για να περιπλανιούνται. Οι νεροχελώνες, συγκεκριμένα, χρειάζονται μεγάλα ενυδρεία με άφθονο χώρο για να κολυμπάνε και ένα μέρος για να βγαίνουν από το νερό και να κάθονται κάτω από τη λάμπα θερμότητας. Γενικά, αυτά τα ζώα χρειάζονται άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν.

 Η διάρκεια ζωής μιας χελώνας

 Πολλοί τύποι χελωνών μπορούν να ζήσουν 20 χρόνια ή περισσότερο και συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο χώρος, η διατροφή και γενικότερα οι ανάγκες τους αλλάζουν με τα χρόνια, γι’ αυτό κάντε την έρευνά σας για να επιλέξετε ένα είδος που μπορείτε να συνεχίσετε να φροντίζετε μέχρι το τέλος της ζωής του.

 Η κατάλληλη διατροφή

 Η διατροφή της χελώνας σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο της χελώνας που θα επιλέξετε. Οι νεροχελώνες έχουν διαφορετική διατροφή από τις χελώνες της ξηράς. Γενικά όμως, το φαγητό τους είναι συνήθως έντομα, ψάρια, σκούρα φυλλώδη χόρτα και λυοφιλοποιημένα αλευροσκούληκα.

 Χρειάζονται επίσης ένα υγιεινό μείγμα από 80% λαχανικά και 20% φρούτα, ενώ απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη κολοκύθα, το καρπούζι και τις ντομάτες.

 Όσον αφορά στη ποσότητα της τροφής, αυτή θα εξαρτηθεί από τον τύπο της χελώνας που θα επιλέξετε και το μέγεθός της. Δεν είναι απαραίτητο να τη ταΐζετε κάθε μέρα, αλλά τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις νεαρές νεροχελώνες, οι οποίες χρειάζονται τροφή καθημερινά.

 Η φροντίδα που χρειάζεται μια χελώνα

 Αφού φέρετε τη χελώνα στο σπίτι και προσαρμοστεί επαρκώς, σκεφτείτε να γίνετε μέλος μιας σελίδας χελωνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ενημερώνεστε διαρκώς για τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους. Αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα για να αποκτάτε χρήσιμες πληροφορίες για τη φροντίδα της κατοικίδιας χελώνας σας.

 Όπως προαναφέραμε, είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά και να μην τη πλένετε στην κουζίνα ή το μπάνιο σας. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της σαλμονέλας σε μέλη της οικογένειας ή άλλα κατοικίδιά σας.

 Επιπλέον, επειδή τα ερπετά είναι κοινοί φορείς της σαλμονέλας, καλό είναι να μην αγκαλιάζετε ή φιλάτε τη φιλεναδίτσα σας. Φροντίστε τα χέρια των παιδιών σας να είναι καθαρά και να μη τα βάζουν στο στόμα τους για να αποφύγουν τη μετάδοση της ασθένειας.

 Ακόμα κι αν η χελώνα σας φαίνεται υγιής, είναι ασφαλέστερο να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινείς για να προστατέψουμε τα παιδάκια μας από σοβαρές ασθένειες που απειλούν την υγεία τους.

 Εάν για κάποιο λόγο διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε πλέον να τη κρατήσετε ζωντανή στο σπίτι και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της, μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον σύλλογο ερπετών ή οργάνωση ζώων για να ζητήσετε βοήθεια.

 Σε καμία περίπτωση πάντως μην αφήνετε τη χελώνα σας στη φύση, γιατί οι κατοικίδιες χελώνες δεν είναι προσαρμοσμένες στη ζωή στην ύπαιθρο και μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τους γηγενείς πληθυσμούς χελωνών.

 Τώρα που έχετε μια πρώτη εικόνα για τη φροντίδα που χρειάζεται μια χελώνα οφείλετε να είστε πολύ προσεκτικοί στην απόφασή σας να αγοράσετε μία. Φυσικά, με λίγη προσοχή και αγάπη, θα επωφεληθείτε από ένα ήσυχο και γλυκύτατο κατοικίδιο που δεν θα σας ταλαιπωρήσει καθόλου.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Μένουμε κοντά σε βουνό, ο εγγονός μου βρήκε στο δρόμο ένα χελωνακι το έφερε σπίτι την εχω σε ένα καφάσι ,στην αρχή προσπαθούσε να βγει , όταν έφερα χορτάρι κρύφτηκε εκεί, βγαίνει μια φορά την μέρα της δίνω πατάτα, καρότο, τομάτα και μαρούλι το οποίο φαίνεται να προτιμά και ένα δοχείο με νερό πρέπει να κάνω κάτι άλλο; θα πέσει σε χειμερία νάρκη; και πότε; πρέπει να κάνω κάποια φωλιά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *