Alaskan Malamute: Ο Χαρακτήρας & η Ιστορία του!

Λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά και αγαπάει πολύ τα παιδιά. Μάθετε τα πάντα για αυτόν τον εργατικό και παιχνιδιάρη σκυλάκο!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

12-16 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Πανέξυπνο, δραστήριο

Κατάσταση υγείας:

Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

 Λίγα λόγια για το Alaskan Malamute

 Ένας σκύλος της φυλής των Alaskan Malamutes είναι μεγαλόσωμος και γεροδεμένος, με ένα πολύ πλούσιο τρίχωμα και άφθονη ενέργεια. Παλαιότερα, τα Malamute χρησιμοποιούταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων, λόγω της τεράστιας αντοχής τους σε κρύα κλίματα.

 Αναπαράχθηκαν από τους γηγενείς λαούς του Βορρά και αναπτύχθηκαν με σκοπό να προσαρμόζονται εύκολα στις νομαδικές τάσεις των ιδιοκτητών τους, αλλά και σε ένα από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα, που δε χαρίζονται σε κανέναν.

 Πλέον, είναι γνωστοί ως σκύλοι-εργάτες, που συνεργάζονται εύκολα με ανθρώπους για τη μετακίνηση φορτίων στην παγωμένη τούνδρα της Αλάσκας.

 Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούνται ακόμη για παρόμοιους σκοπούς. Παράλληλα, εργάζονται σε τομείς που αφορούν την αναζήτηση και διάσωση. Έτσι, έχουν μετατραπεί σε εξαιρετικά ανεξάρτητα, περίεργα και επινοητικά ζώα.

 Διαθέτουν ένα έντονα αναπτυγμένο κυνηγετικό ένστικτο. Χρειάζονται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή στη βόλτα, γιατί έχουν την τάση να κυνηγούν μικρότερα σκυλιά ή διαπεραστικά οχήματα.

 Ανήκουν στην οικογένεια των Spitz, ενώ αναπτύχθηκαν από την ομάδα των Mahlemuits στην Αλάσκα. Οι ιστορικές καταβολές τους εντοπίζονται περίπου 2000-3000 χρόνια πίσω.

 Τα Μάλαμουτ Αλάσκας έχουν ένα απαλό και πυκνό τρίχωμα με διπλή επένδυση και μήκος που φτάνει περίπου τα 10 εκατοστά. Τα χρώματα τους είναι το λευκό, το γκρίζο και το μαύρο. Τα φυσικά χαρακτηριστικά και η μεγαλοπρεπής τους εμφάνιση μας φέρνει στο νου το Siberian Husky. Μάλιστα, πολλοί τα μπερδεύουν μεταξύ τους.

 Τα σκυλιά αυτά είναι πανέξυπνα, ιδιαίτερα επινοητικά, ενθουσιώδη και δραστήρια. Θα τα βρείτε πάντοτε πρόθυμα να σας βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειάζεστε. Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά ανεξάρτητα, όταν βρίσκονται κοντά στις οικογένειες τους μετατρέπονται σε στοργικά και τρυφερά κουτάβια!

 Πρόκειται πραγματικά για ένα μοναδικό σκυλί που είναι δύσκολο να μην μαγνητίσει τα βλέμματα όλων. Είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε περιοχές όπως είναι η Βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία.

 Το μέγεθος ενός ενήλικου Alaskan Malamute φτάνει περίπου τα 58-63 εκατοστά ύψους, με ένα υγιές βάρος ανάμεσα στα 36 και τα 43 κιλά. Ένα υγιές και προσεγμένο σκυλί αυτής της φυλής, θα φυλάει τα νώτα σας με μεγάλη του χαρά για περίπου 12-16 χρόνια.

Η ιστορία των Alaskan Malamutes

 Αυτό το σκυλί πιστεύεται ότι εκτράφηκε από τους ανθρώπους της φυλής Mahlemuit στη βορειοδυτική Αλάσκα με σκοπό την παροχή εργασίας και βοήθειας.

 Οι ρόλοι που αναλάμβανε με μεγάλη ευχαρίστηση αφορούσαν το κυνήγι, τον εντοπισμό θηραμάτων και τη μεταφορά εμπορευμάτων σε μακρινές αποστάσεις και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

 Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1890, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να κατευθύνονται προς τα βόρεια για να βρουν χρυσό. Εκείνη την περίοδο, το Malamute ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο ως σκύλος εργασίας και συντροφιάς για τους νέους υποψήφιους κηδεμόνες.

 Σταδιακά, λοιπόν, άρχισε να εκτρέφεται όλο και πιο εντατικά και απέκτησε μία ισχυρή φήμη για την αποφασιστική προσωπικότητα και τις άρτιες κυνηγετικές του ικανότητες.

 Σε όλο αυτό το διάστημα παρατηρήθηκε η ανάμειξη διαφορετικών φυλών με το Malamute. Σκοπός ήταν να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που είχε δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά, ως ράτσα δεν αναγνωρίστηκε επίσημα πριν από το 1935 στις ΗΠΑ.

 Με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα σκυλιά αυτά ανέλαβαν νέα καθήκοντα. Δανείστηκαν από τους Αμερικανούς και αποστάλθηκαν στην Ανταρκτική στα πλαίσια επίσημης αποστολής.

 Αφού εκπλήρωσαν το έργο τους, δόθηκε εντολή να τα εξολοθρεύσουν με εκρηκτικά αντί να τα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Έτσι, μέχρι το 1947 είχαν επιβιώσει μόλις 30.

 Μετά το πέρας του πολέμου, η δημοτικότητα τους έφτασε στα ύψη, ενώ ένας τεράστιος σεβασμός αναπτύχθηκε για το πρόσωπο τους όταν η Αλάσκα τα ονόμασε επίσημα σκυλιά του κράτους της το 2010.

 Σήμερα είναι γνωστό πως το Μάλαμουτ Αλάσκας αποτελεί μία πολύ ξεχωριστή ράτσα, ενώ είναι και από τις αρχαιότερες που εξημερώθηκαν.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Αν και εκ φύσεως ανεξάρτητο, το Alaskan Malamute λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά και αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο ζωάκι. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως οι ιστορικές καταβολές του το έκαναν να προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στην υπαίθρια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη επαφή.

 Σε γενικές γραμμές, ο χαρακτήρας του είναι ευγενικός και ήπιος. Μάλιστα, επιδεικνύει εξαιρετικά φιλική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά και τα πηγαίνει εξίσου περίφημα με άλλα ζωάκια μέσα στο σπίτι.

 Η ανεξάρτητη φύση του αποτελεί το ορόσημο της ράτσας και μπορεί να σας δυσκολέψει λιγάκι. Με την σωστή εκπαίδευση όμως, σας υπόσχεται πλήρη αφοσίωση και υποταγή.

 Ωστόσο, πρόκειται για ένα πολύ ενεργητικό και δραστήριο ζώο, που απαιτεί αρκετή σωματική δραστηριότητα και άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

 Αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε ένα τέτοιο κουταβάκι, θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με τη ζέστη. Τα κρύα λουτρά και ένας δροσερός, εσωτερικός χώρος θα βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεση τους το καλοκαίρι.

Κατάσταση υγείας και συχνότερα προβλήματα

 Δυστυχώς κανένα σκυλάκι δεν είναι άτρωτο απέναντι σε πιθανά προβλήματα υγείας. Το ίδιο ισχύει και για το γλυκύτατο Alaskan Malamute. Ειδικότερα, μπορεί να αναπτύξει:

  • Δυσπλασία ισχίου

 Οι περισσότερες μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων είναι λιγάκι πιο επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια. Πρόκειται για τη μη φυσιολογική λειτουργία του ισχίου, που ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσκολία κατά το περπάτημα.

  • Γλαύκωμα

 Το γλαύκωμα αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη νόσο που προσβάλλει τα μάτια. Επί της ουσίας, προκαλεί μείωση της ορατότητας και ερυθρότητα ή φλεγμονή στο μάτι.

 Αν έχετε την υποψία πως το σκυλάκι σας πάσχει από γλαύκωμα, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, θα γίνει περδίκι!

  • Πολυκυστική νεφρική νόσος (PKD)

 Είναι μία κληρονομική κατάσταση, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να εμφανιστούν σε νεαρή ηλικία. Πρόκειται για το σχηματισμό κύστεων στα νεφρά, που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία τους.

 Συμπτώματα όπως είναι η ανορεξία σκύλου, ο εμετός, η υπερβολική δίψα, η ξηρότητα ή η ωχρότητα στα ούλα και η ληθαργική συμπεριφορά αρκούν για να σας στείλουν στον κτηνίατρο σας. Εκείνος θα γιατρέψει το σκυλάκι σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 Υπάρχουν μερικές ακόμη πληροφορίες που είναι καλό γνωρίζετε, αν έχετε σκοπό να αποκτήσετε ένα κουτάβι της συγκεκριμένης φυλής έπειτα από υιοθεσία. Πάμε, λοιπόν, να τις δούμε!

  •  Ο διάσημος εξερευνητής και διακεκριμένος ήρωας του πολέμου, ο Πρώην Ναύαρχος Richard Byrd επέλεξε ένα Μάλαμουτ Αλάσκας για να τον συνοδεύσει σε μία από τις πιο συναρπαστικές αποστολές του στο Νότιο Πόλο!
  •  Η ράτσα αυτή φημίζεται μεταξύ άλλων και για το πόσο πολύ μαδάει. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις φυλές μεγαλόσωμων σκύλων που μαδούν περισσότερο.
  •  Πρόκειται για ένα αρκετά σκληραγωγημένο σκυλί, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο αφιλόξενο κλίμα της Αλάσκας. Αλήθεια, το ξέρατε ότι ζει άνετα στους -55ο Κελσίου;
  •  Αναγκάστηκε να γίνει τόσο ανεξάρτητο, σε σημείο που δούλευε ακούραστα και μόνο του για χρόνια, ακόμη και μετά το θάνατο του ανθρώπου του.
  •  Τα Alaskan Malamutes είναι πεντακάθαρα ζώα. Περιποιούνται τακτικά τα ίδια τους εαυτούς τους, σε σημείο που κάποιοι τα κάνουν μπάνιο μόλις μία φορά το χρόνο!
  •  Ο διάσημος σκηνοθέτης George Lucas είχε ένα Alaskan Malamute, ονόματι Indiana. Από το κατοικίδιο του εμπνεύστηκε και τον περίφημο χαρακτήρα του από το Star Wars, τον Chewbacca!

 Αν είστε δυνατοί και ξέρετε πως να οδηγείτε μία αγέλη, να είστε σίγουροι πως το Alaskan Malamute θα σας ακολουθήσει. Θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό σας με θάρρος και υπερηφάνεια. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά τη βόλτα όμως, θα μετατρέπεται σε ένα μικρό, παιχνιδιάρικο κουτάβι και θα αποζητάει τα ατελείωτα χάδια σας!

 Λοιπόν, τι περιμένετε; Κάντε μια αναζήτηση να δείτε τα κουτάβια που χαρίζονται και ετοιμαστείτε για πολύ παιχνίδι και ένα πιστό σύντροφο!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *