Rhodesian Ridgeback: Ο Αφρικανός κυνηγός & φύλακας!

Μαζί του θα καταλάβετε τι πάει να πει ασφάλεια και σιγουριά. Γνωρίστε το τρυφερό και φιλικό Ροδεσιανό Ρίτζμπακ που θα σας φυλάει πάντα!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες, με μεγάλης ηλικίας παιδάκια

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο-υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-12 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Ευγενικό, Υπάκουο

 Κατάσταση υγείας:

 Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Rhodesian Ridgeback

Το Ροδεσιανό Ρίτζμπακ είναι μια μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου. Οι ιστορικές του ρίζες εντοπίζονται στη Νότια Αφρική, περίπου στα μέσα του 17ου αιώνα.

 Το συγκεκριμένο σκυλί είναι γνωστό για τα μοναδικά φυσικά του χαρακτηριστικά. Σήμα κατατεθέν του είναι η λωρίδα μαλλιών που αναπτύσσεται προς την αντίθετη κατεύθυνση στην πλατούλα του. Έτσι, εξηγείται και η ονομασία του ως «Ridgeback».

 Πρόκειται για έναν ψηλό σκυλάκο με ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος. Το ύψος του κυμαίνεται περίπου στα 61 με 69 εκατοστά, ενώ το φυσιολογικό του βάρος είναι 29-41 κιλά.

 Διαθέτει ένα φαρδούτσικο, επίπεδο κεφάλι με πανέμορφα, τριγωνικά αυτάκια. Αυτά είναι υπεύθυνα και για τη χαριτωμενιά του!

 Το επιβλητικό παρουσιαστικό του ολοκληρώνεται από ένα βαθύ και μυώδες στήθος. Παράλληλα, αυτός ο σκύλος έχει καφέ ή μαύρη μυτούλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δείτε και κουτάβια με μαύρη γλωσσίτσα.

 Τα μπροστινά του ποδαράκια είναι αρκετά μυώδη και δυνατά με μια φινετσάτη γράμμωση. Η καλοσχηματισμένη πλατούλα του καταλήγει σε μια μακριά ουρά που είναι ελαφρώς μυτερή και μπουκλωτή στο τελείωμα της.

 Ένας σκύλος Rhodesian Ridgeback έχει ένα κοντό, αλλά αρκετά πυκνό τρίχωμα. Κύρια χρώματα του είναι το καφέ και το κόκκινο της καρυδιάς.

 Δεν μαδάει πάρα πολύ, αλλά το τρίχωμά του χρειάζεται τακτικό μπάνιο για να διατηρείται λαμπερό και κομψό.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Rhodesian Ridgeback

 Οι σκύλοι της συγκεκριμένης ράτσας είναι γνωστοί για τις εξαίρετες κυνηγετικές τους ικανότητες, αλλά και για τον ευγενικό, ήρεμο και τρυφερό χαρακτήρα τους.

 Σε γενικές γραμμές, το Ροδεσιανό Ρίτσζμπακ είναι έξυπνο, υπάκουο, θαρραλέο και βρίσκεται πάντοτε σε επαγρύπνηση. Μαζί του θα καταλάβετε τι πάει να πει ασφάλεια και σιγουριά.

 Αυτός ο σκύλος έχει μια ήπια συμπεριφορά και είναι αρκετά φιλικός απέναντι στους ανθρώπους, ακόμα κι όσους δε γνωρίζει.

 Παρ’ όλ’ αυτά, έχει μεγάλη δύναμη και δε συνιστάται για οικογένειες με μικρά παιδάκια. Όχι τίποτε άλλο, απλώς ο ενθουσιώδης χαρακτήρας του μπορεί να το κάνει να παρασυρθεί πάνω στο παιχνίδι και να μην μπορέσει να συγκρατηθεί.

 Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι σε νεαρή ηλικία. Μάλιστα, οφείλετε να το κοινωνικοποιήσετε και να το εκπαιδεύσετε σωστά, ώστε να τα πηγαίνει εξίσου περίφημα με τα άλλα ζωάκια.

 Εάν ικανοποιήσετε τις ανάγκες του Rhodesian Ridgeback, υπόσχεται να σας ανταποδώσει τη χάρη και με το παραπάνω – θα μετατραπεί στον απόλυτο σύντροφο που πάντοτε θέλατε!

 Ωστόσο, ένα τέτοιο σκυλί δεν συνιστάται για όσους δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να επενδύσουν σε μια ουσιαστική σχέση μαζί του.

 Ένας αδρανής Rhodesian Ridgeback μπορεί να αναπτύξει καταστρεπτικές τάσεις ή προβλήματα συμπεριφοράς. Για να τα αποφύγετε όλα αυτά, είναι απαραίτητο να του προσφέρετε όλη την σωματική δραστηριότητα και πνευματική διέγερση που χρειάζεται.

 Χάρη στο πλούσιο κυνηγετικό παρελθόν του, έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικό ταλέντο στην παρατηρητικότητα. Έτσι, αυτός ο σκύλος είναι ιδανικός για να αναλάβει καθήκοντα φύλακα.

 Μάλιστα, είναι υπερπροστατευτικός με τους ιδιοκτήτες του. Επομένως, χρειάζεται να κατευνάσετε το έντονο ταπεραμέντο του.

Η ιστορική προέλευση του Ροδεσιανού Ρίτζμπακ

 Θεωρείται πως ο σύγχρονος Ροδεσιανός Ρίτζμπακ είναι το αποτέλεσμα μιας εκπληκτικής διασταύρωσης του 19ου αιώνα.

 Αυτή έγινε ανάμεσα σε ένα λαγωνικό Cape Peninsula και σκύλους άλλων φυλών, όπως είναι ο Μεγάλος Δανός, το Μπλαντχάουντ, το Γκρέιχαουντ και μερικά Τεριέ.

 Απότοκο όλων αυτών των προσμείξεων ήταν το Μπόερ κυνηγόσκυλο. Με τη σειρά του, αυτό αποτέλεσε τη βάση του μοντέρνου Ροδεσιανού Ρίτζμπακ κουταβιού.

 Κατά τη διάρκεια του 1870, ένας κυνηγός ονόματι Cornelius van Rooyen, είδε αυτά τα σκυλιά. Μάλιστα, του έκαναν τόση εντύπωση, που αποφάσισε να τα φέρει σε επαφή με τα δικά του για να ενισχύσει τον ρόλο που είχαν ως σκύλοι φύλακες.

 Το αποτέλεσμα ήταν ένα ένα σκυλί που κυνηγούσε λιοντάρια. Το Ροδεσιανό Ριτζμπακ χρησιμοποιήθηκε για να τα βάζει με μεγάλους θηρευτές, όπως ήταν τα λιοντάρια, τα αγριογούρουνα και οι μπαμπουίνοι.

Το Rhodesian Ridgeback εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μεγάλη Βρετανία το 1928, ενώ  το 1950 έφτασε στις ΗΠΑ. Αναγνωρίστηκαν επίσημα από την Αμερικανική Ένωση Σκύλων το 1955.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Rhodesian Ridgeback

 Γενικότερα, πρόκειται για ευχάριστα και τρυφερά σκυλάκια. Ωστόσο, δεν είναι άτρωτα. Συνεπώς, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει:

 Όπως οι περισσότερες μεγαλόσωμες ή πολύ δραστήριες ράτσες σκύλων, έτσι και αυτά μπορούν να εμφανίσουν πρόβλημα στο ισχίο τους και μεταγενέστερα αρθρίτιδα. Συνήθως, δεν αλλάζει δραστικά την ποιότητα ζωής τους.

 • Δυσπλασία αγκώνα

 Είναι εξίσου κοινή με τη δυσπλασία ισχίου και οφείλεται σε ανωμαλία κατά την ανάπτυξη των οστών. Μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ενώ υπάρχει και η επιλογή της ειδικής διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής.

 • Dermoid Sinus

 Πρόκειται για μια δερματική κατάσταση, κατά την οποία εμφανίζονται κυστίδια στην σπονδυλική στήλη. Σε περίπτωση πρόσθετης μόλυνσης, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή.

 • Εκφυλιστική μυελοπάθεια

 Είναι μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ αργό βάδισμα, ολίσθηση των πίσω άκρων και τελικά, απώλεια της ικανότητας της κίνησης.

 • Γαστρική διάταση

 Πρόκειται για μια θανατηφόρα κατάσταση που πλήττει αρκετά σκυλιά. Συνδέεται στενά με τη λαιμαργία, τη ποσότητα φαγητού, τη πόση νερού αλλά και την άσκηση αμέσως μετά το γεύμα.

 Συμπτώματα, όπως: φουσκωμένη κοιλίτσα, εκκρίσεις σάλιων, δυσκολία κατά την αναπνοή, ανησυχία, κόπωση και αδυναμία, θα πρέπει να σας στείλουν στον κτηνίατρό σας.

 • Υποθυρεοειδισμός

 Πλήττει αρκετές ράτσες σκύλων και αφορά τη μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 Βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την απότομη αύξηση βάρους, την ξηροδερμία, την τριχόπτωση, τις λοιμώξεις των αυτιών και τη ληθαργική συμπεριφορά. Υπάρχει αγωγή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

 • Όγκοι των μαστοκυττάρων

 Απειλούν περίπου το 20% των σκύλων. Επί της ουσίας, είναι μικρά εξογκώματα, που ο σκύλος μπορεί να γδάρει ή να δαγκώσει.

 Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι κι εδώ η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της νόσου.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι αυτής της ράτσας, ίσως θέλετε να μάθετε κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 Προτού δείτε τις σχετικές αγγελίες όπου χαρίζονται κουτάβια ή επισκεφθείτε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, λοιπόν, ας δούμε μαζί μερικά ακόμη πολύτιμα facts για το Rhodesian Ridgeback !

 •  Παρά το όνομα του, πολλά καθαρόαιμα κουτάβια δεν έχουν το σημάδι-κατατεθέν στην πλατούλα τους.
 •  Είναι το 39ο πιο δημοφιλές σκυλί στη σχετική λίστα της Αμερικανικής Ένωσης Σκύλων, ανεβαίνοντας από την 53η θέση που ήταν πριν από 10 χρόνια. Με λίγα λόγια, είναι πιο γνωστά από τα Border Collies!
 •  Πρώην και νυν ιδιοκτήτες Rhodesian Ridgeback σκύλων είναι οι Grace Kelly & Prince Rainer, Anthony Kiedis από το μουσικό συγκρότημα των Red Hot Chili Peppers, Isaiah Mustafa (γνωστός και ως «Old Spice guy»), Patrick Swayze και Errol Flynn.
 •  Τα συγκεκριμένα κατοικίδια σπάνια γαυγίζουν. Όταν το κάνουν, να είστε σίγουροι πως υπάρχει πραγματικός λόγος.
 •  Είναι επίσης γνωστά και ως τα «πιο πεινασμένα σκυλιά του κόσμου».
 •  Μιας και είναι κυνηγόσκυλα, θα πρέπει να κρατούνται πίσω από ψηλούς φράχτες. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς έχουν τη τάση να κυνηγούν αμάξια. Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να έχουμε υπόψη όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το τσιπάκι σκύλου, γιατί αυτός ο σκύλος μπορεί εύκολα να το σκάσει και να χαθεί.

 Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο σκυλί με ένα επιβλητικό παρουσιαστικό και λόγω αυτού, το Ροδεσιανό Ρίτζμπακ είναι εξαιρετικό στα καθήκοντα του ως σκύλος – φύλακας. Χρειάζεται όμως την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να κατευνάσει το έντονο ταπεραμέντο του.

 Με ένα Rhodesian Ridgeback στο πλευρό σας κερδίζετε έναν υπέροχο σύντροφο. Είναι τρυφερός, ευγενικός και γλυκός με τα αγαπημένα του πρόσωπα και υπόσχεται να τα προσέχει πάντοτε.

 Μήπως έχετε κάποια ακόμη απορία; Ή χρειάζεστε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση για το γλυκύτατο αυτό πλασματάκι; Μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *