Δίαιτες οι οποίες βασίζονται στην κατανάλωση ωμής τροφής από σκύλους είναι ιδιαίτερα γνωστές πλέον. Σκύλοι που εργάζονται σε κυνοδρομίες ή που σέρνουν έλκηθρα τρώνε εδώ και χρόνια ωμές τροφές. Η προέκταση αυτών στα κοινά κατοικίδια ξεκίνησε περίπου το 1993, από τον Αυστραλό κτηνίατρο Ian Billinghurst.
Σε αυτόν οφείλουμε τη δίαιτα BARF, ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται στα κόκκαλα (Bones) και στην ωμή τροφή για σκύλους (Raw Food). Εναλλακτικά, είναι γνωστή και ως βιολογικά κατάλληλη ωμή τροφή.
Ο ίδιος υποστήριξε πως τα ενήλικα σκυλιά ευδοκιμούν με μία δίαιτα που βασίζεται σε ό,τι έτρωγαν εξελικτικά οι σκύλοι, δηλαδή προτού γίνουν κατοικίδια: ωμά κόκκαλα από κρέατα και κομμάτια λαχανικών.
Η πλειοψηφία των κτηνιάτρων διαφωνεί, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για τα οφέλη μίας τέτοιας διατροφής. Αναλυτικά, τα θετικά για τους σκύλους είναι τα εξής:
- Λαμπερό και υγιές τρίχωμα
- Καθαρά δόντια
- Μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας
- Μικρότερα περιττώματα
Οι πιθανοί κίνδυνοι, που αναφέρουν όσοι είναι κατά, αφορούν το ενδεχόμενο προσβολής από τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο ωμό κρέας. Επίσης, τονίζουν τον κίνδυνο πνιγμού από την κατάποση κόκκαλων.
Ακόμη, ισχυρίζονται πως μία μη ισορροπημένη δίαιτα ενδέχεται να βλάψει την υγεία των σκύλων, ειδικά σε περίπτωση που ακολουθείται για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Παρόλα αυτά, τώρα πια κυκλοφορούν διάφοροι τύποι παρόμοιων διατροφών. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές επεξεργασμένες σκυλοτροφές, που βασίζονται σε ωμά ή αποξηραμένα τρόφιμα.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η διατροφή B.A.R.F στους σκύλους;
Μια παρόμοια διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:
- Μυϊκό κρέας, συχνά ακόμα στο οστό.
- Κόκκαλα, είτε ολόκληρα, είτε σε κομμάτια.
- Κρέατα ζωτικών οργάνων, όπως είναι τα συκώτια και τα νεφρά.
- Ωμά αυγά, με το τσόφλι τους.
- Πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο και σέλινο.
- Μήλα ή άλλα φρούτα εποχής.
- Μερικά γαλακτοκομικά, όπως είναι το γιαούρτι.
Για τα περισσότερα ζώα τα παραπάνω τρόφιμα είναι πιο ωφέλιμα, τουλάχιστον συγκριτικά με τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα προϊόντα.
Για την ακρίβεια, ιδιοκτήτες σκύλων που βασίζουν τη διατροφή τους σε ωμοφαγία λένε πως είναι ιδανική για κατοικίδια με γαστρεντερικά προβλήματα.
Παράλληλα, παρατηρήσαν άμεση αλλαγή στο τρίχωμα του σκύλου τους, που έγινε λαμπερό και υγιές, αλλά και στην αναπνοή τους που δεν μύριζε πλέον άσχημα.
Μία καλή επιλογή θα ήταν να μαγειρεύετε οι ίδιοι τα φαγητά, αφού προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να δίνετε στο σκύλο σας γιαούρτι για πρωινό και αλεσμένο χοιρινό, γαλοπούλα ή βόειο κρέας με λίγο ρύζι για βραδινό.
Πάνω από όλα η ισορροπία!
Βασικός σύμμαχος σας στην προάσπιση της υγείας του σκύλου σας είναι η ισορροπημένη διατροφή.
Αυτό σημαίνει πως καλείστε να μαγειρεύετε τα σωστά υλικά στις κατάλληλες ποσότητες για το κατοικίδιο σας. Για αυτό, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε σχετικά και τον κτηνίατρο σας ή κάποιον ειδικό διατροφολόγο σκύλων.
Διατηρώντας τις λεπτές ισορροπίες, θα αποφύγετε κάθε πιθανή έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και τις υπερβολές. Όχι τίποτε άλλο, απλώς και τα δύο ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο σκύλο σας, εφόσον συνεχίζονται μακροπρόθεσμα.
Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και καθόλου πρωτεϊνών μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση αναιμίας το κατοικίδιο σας. Αντίστροφα, λίγα λιπαρά αρκούν για να του προκαλέσουν κάποια δερματοπάθεια.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τη δυσκολία που έχουν οι σκύλοι στη χώνεψη στοιχείων, όπως είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος, ακόμη κι αν υπάρχουν στις κατάλληλες δόσεις.
Μια διατροφή που βασίζεται σε ωμοφαγία ενδέχεται να είναι χαμηλή σε αυτά τα ιχνοστοιχεία. Για να αποφύγετε, λοιπόν, τυχόν κατάγματα στα κόκκαλα και προβλήματα στα δόντια, ίσως χρειαστεί να προμηθευτείτε και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για σκύλους.
Μάθετε ακόμα: Διατροφή σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Με τα βακτήρια τι γίνεται;
Σε γενικές γραμμές, στο ωμό κρέας ζουν φυσιολογικά ορισμένα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα. Αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο σκύλο σας, αλλά και σε εσάς!
Πάντοτε, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίζετε για τη σωστή διατήρηση και καθαρισμό των τροφών και να τηρείτε τις οδηγίες των ειδικών. Παράλληλα, να πλένετε τακτικά και καλά τα χέρια σας.
Βέβαια, κάποια λιγότερα βακτήρια υπάρχουν και στις σκυλοτροφές του εμπορίου. Επομένως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε κατά το σερβίρισμα.
Σε γενικές γραμμές, μία δίαιτα βασισμένη στην κατανάλωση ωμών τροφών είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και μπόλικο κρέας.
Τα οφέλη που μπορεί να έχει για την υγεία του σκύλου σας είναι πολλά, ειδικά εφόσον πρόκειται για μια ισορροπημένη διατροφή που έχετε συνθέσει από κοινού με κάποιον ειδικό.
Παρόλα αυτά, η ωμή τροφή για σκύλους δεν κρίνεται κατάλληλη για όλους τους τετράποδους φίλους. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, δεν είναι καλή για σκύλους με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.
Από την άλλη, κουτάβια ή σκύλοι με καρκίνο που ακολουθούν χημειοθεραπείες, αλλά και κατοικίδια με ανοσοκατασταλτικές ασθένειες, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ωμές τροφές σε μεγάλες ποσότητες.
Επίσης, σκύλοι με παγκρεατίτιδα ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα με μαγειρευτά φαγητά και σταδιακά να περάσουν σε ωμοφαγία.
Καταληκτικά, καλό θα ήταν να δείτε τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του δικού σας κατοικίδιου. Έπειτα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας ή κάποιον ειδικό διατροφολόγο, προτού αλλάξετε τη διατροφή του.
Ποια είναι η δική σας γνώμη επί του θέματος; Μη διστάσετε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια από κάτω!