Γατάκια μωρά: Τρόπος Φροντίδας & Διατροφή!

Ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε στο σπίτι ένα μικρό γατάκι; Δείτε όλα τα στάδια προετοιμασίας για να εξασφαλίσετε την υγεία και την ευημερία του!

 Η άφιξη του νέου σας φίλου στο σπίτι θα σας φέρει μεγάλη χαρά αλλά είναι και μια πρόκληση.

 Εάν σκέφτεστε να πάρετε γατάκι ή έχετε ήδη, θα θέλετε να γίνετε ο καλύτερος γαταγονίος για το γατάκι σας και να του προσφέρετε όλα όσα χρειάζεται.

 Το να είστε ιδιοκτήτης ζώου έχει πολλές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

  Στο άρθρο θα σας δώσουμε τις καλύτερες οδηγίες για την σωστή προετοιμασία πριν, αλλά και μετά την άφιξη της μικρής ψιψίνας.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα γατάκια

 Τι να περιμένετε;

 Το να φροντίζεις και να μεγαλώνεις ένα μικρό γατάκι δεν έχει καμία σχέση με το να έχεις μια ενήλικη γάτα. Τα γατάκια έχουν ανεξάντλητη ενέργεια και απαιτούν πολύ χρόνο.

 Το νέο γατάκι χρειάζεται πολλή αγάπη και χρόνο για παιχνίδι, πάντα με επίβλεψη. Επίσης, πρέπει να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς.

 Τα γατάκια εκτός από αξιολάτρευτα και γλυκά είναι λίγο κουραστικά. Ο χρόνος που απαιτούν για φροντίδα και παιχνίδι μπορεί να σας εξαντλήσουν.

 Ωστόσο, αυτή η ηλικία δεν κρατάει για πάντα και η ψιψίνα δεν θα αργήσει να γίνει μια ώριμη γάτα που λατρεύει τον ύπνο.

 Απολαύστε αυτό το στάδιο και αδράξτε την ευκαιρία για να δημιουργήσετε δεσμούς που θα κρατήσουν για όλη τη ζωή της.

 Σωστή προετοιμασία

 Αφού αποφασίσετε να φέρετε ένα γατάκι ή ένα αδεσποτάκι στο σπίτι, ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για αυτή την άφιξη. Η σωστή προετοιμασία για μια αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι σηματοδοτεί και το νέο ομαλό ξεκίνημα τις συγκατοίκησης.

 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να στεγανοποιείσετε το σπίτι, να κλείσετε ή να αποκλείσετε παράθυρα, αεραγωγούς και τρύπες που θα βάλουν σε πειρασμό το γατάκι σας για εξερεύνηση.

 Επιπλέον, είναι σημαντικό να βλέπετε το μικρό γατί από όλα τα δωμάτια του σπιτιού – να έχετε την πλήρη επίβλεψή του.

 Αφαιρέστε αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, ηλεκτρικά καλώδια ή καλώδια τροφοδοσίας, σκοινιά κ.α.

 Δημιουργήστε ένα μέρος ορόσημο για το γατάκι σας που μπορεί να ησυχάσει και να ξεκουραστεί μακριά από θορύβους ή άλλα κατοικίδια ζώα.

 Τα άλλα ζώα του σπιτιού δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο «ησυχαστήριο» της γατούλας σας και στην αρχή η επαφή με τα παιδιά πρέπει να γίνεται με επίβλεψη.

 Αυτή η περιοχή θα χρησιμεύσει ως ασφαλής χώρος για το γατάκι σας και θα το βοηθήσει όχι μόνο για να σας γνωρίσει, αλλά και για να συνηθίσει τους περίεργους ήχους και τις μυρωδιές του νέου σπιτιού.

 Εξοπλίστε αυτόν τον χώρο με νερό, φαγητό, παιχνίδια, κρεβατάκι και λεκάνη με άμμο. Θυμηθείτε να μην βάλετε το νερό και το φαγητό δίπλα στο κουτί με την άμμο.

 Τα βασικά που πρέπει να προμηθευτείτε για το γατάκι:

  •  Τουαλέτα γάτας & άμμο
  •  Ποιοτική τροφή για γατάκια και λιχουδιές
  •  Κολλάρο και ετικέτα
  •  Βούρτσα για το τρίχωμα
  •  Παιχνίδια για γάτες
  •  Καλαθάκι για μεταφορά
  •  Πιατάκι για φαγητό και νερό
 Κατάλληλη διατροφή για το γατάκι μου

 Σε ιδανικές περιπτώσεις τα γατάκια  μένουν με την μητέρα τους έως και οκτώ εβδομάδες.

 Μετά από τις οκτώ εβδομάδες πρέπει να απογαλακτίζονται και να μπορούν να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματός τους.

 Εάν όμως φροντίζετε ένα γατάκι νεογέννητο, θα πρέπει να το κρατάτε ζεστό και να το ταΐζετε ανά δύο ώρες με μπιμπερό.

 Σε αυτή τη περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

 Όταν φέρετε ένα γατάκι που έχει ήδη απογαλακτισθεί θα έχει συνηθίσει στα στερεά τρόφιμα.

 Μπορείτε να ζητήσετε από το καταφύγιο ή τον προηγούμενο κηδεμόνα να σας προμηθεύσει με την προηγούμενη ξηρά τροφή.

 Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε τροφή, αυτό θα γίνει σταδιακά αναμιγνύοντας την παλιά με την καινούργια.

 Η επιλογή τροφής είναι σημαντικό ζήτημα, καθώς τα γατάκια θέλουν ποιοτικές τροφές ειδικά σχεδιασμένες για την ανάπτυξη τους.

 Έχουν ανάγκη από μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, βιταμίνες, πρωτεΐνες και να είναι εύπεπτη.

 Βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από τροφές κατάλληλες για το γατάκι σας στο Petvet24.

 Προσαρμόστε το πρόγραμμα σίτισης του γατάκι σας κατά ηλικία:

  •  Έως έξι μηνών: Το τάισμα πρέπει να γίνεται τρείς έως τέσσερις φορές την ημέρα. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και έχουν ανάγκη από πολλές θερμίδες. Αφήστε σε ένα μπολ ελεύθερα – χωρίς πρόγραμμα, κροκέτες, ώστε να τρώει το γατάκι όταν πεινά.
  •  Έξι έως εννέα μηνών: Η ανάπτυξη σε αυτή την φάση επιβραδύνεται. Το γατάκι έχει ανάγκη από λιγότερες θερμίδες κατά την περίοδο της εφηβείας και χρειάζεται να τρώει δύο φορές την ημέρα.
  •  Εννέα έως δώδεκα μηνών: Μετά τους δώδεκα μήνες η γάτα είναι ενήλικη. Μετά την ηλικία των εννέα μηνών μπορείτε να αλλάξετε την τροφή σε τροφή για ενήλικες γάτες. Θα πρέπει επίσης να αρχίσετε να παρακολουθείτε το βάρος της για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υπέρβαρη.

 Οι γατούλες πάντα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και φρέσκο νερό.

 Μην δίνετε γάλα ή κρέμα στις γάτες, καθώς το στομάχι τους δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορεί να τις οδηγήσει σε διάρροια.

 Εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση

 Η εκπαίδευση της γάτας σας θα πρέπει να είναι για εσάς βασικό κομμάτι και να την τοποθετήσετε στην κορυφή της λίστας.

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι πολύ σημαντική. Τα γατάκια που μένουν με τις μητέρες τους μαθαίνουν παρατηρώντας εκείνες.

 Εάν το γατάκι σας ξέρει ήδη να πηγαίνει τουαλέτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του δείξετε την λεκάνη με την άμμο και να του υπενθυμίζετε τις πρώτες μέρες που βρίσκεται χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση και ανταμοιβή (με λιχουδιές).

 Συγχρόνως, δείτε 4 tips για να μη μυρίζει η άμμος της γάτας σας, ώστε το γατάκι να την συνηθίσει και να μην την αποφεύγει. Οι γάτες είναι αυστηρές με τη καθαριότητα και τη προσωπική τους υγιεινή.

 Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε μερικά δοχεία άμμου γύρω από το σπίτι, απλώς για να βεβαιωθείτε ότι έχει εύκολη πρόσβαση σε κάποιο απο αυτά.

 Η εκπαίδευση συνεχίζεται με την οριοθέτηση και τον καθορισμό οικιακών και προσωπικών κανόνων.

 Εάν το γατάκι σας είναι κάπως πιο άτακτο, σε καμία περίπτωση μην ασκήσετε σωματική ή λεκτική βία. Απλά αγνοείστε απλά την συμπεριφορά. Δώστε αγάπη και θετική ενίσχυση με λιχουδιές όταν έχει καλή συμπεριφορά.

 Εάν το να το αγνοήσετε δεν είναι επιλογή, μπορείτε να ανακατευθύνετε την προσοχή του σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, εάν δαγκώνει το χέρι σας δώστε του παιχνίδια για να δαγκώσει και να παίξει.

 Τα γατάκια είναι πολύ έξυπνα και έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πολλά, όμως, όπως και όλα τα κατοικίδια, θέλουν υπομονή και ενθάρρυνση ώστε να αφομοιώσουν τις εντολές.

 Ξεκινήστε με απλές εντολές, όπως να την καλέσετε με το όνομά της για να έρθει. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε και άλλες εντολές, όπως κάθισε, ξάπλωσε και μείνε.

 Η κοινωνικοποίηση είναι εξίσου σημαντική και χρήσιμη για την εξέλιξη της γάτας σε μια ισορροπημένη ενήλικη. Θα πρέπει να εκτίθεται όσο δυνατόν περισσότερο σε νέους ήχους, αξιοθέατα και μυρωδιές.

 Το γατάκι, όμως, ακόμα μαθαίνει και εξοικειώνεται με το νέο του περιβάλλον, οπότε είναι σημαντικό να το καθησυχάσετε και να το πάτε σε ένα μέρος που θα νιώσει ασφάλεια, εάν δείχνει ανήσυχο και φοβισμένο.

 Καθώς αρχίζει να συνηθίζει σε αυτά τα πράγματα, μπορείτε σταδιακά να προσθέσετε περισσότερα ερεθίσματα.

 Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε, διότι τα γατάκια έχουν μια περίεργη φύση και μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορούν να είναι άφοβα και να εξερευνήσουν περισσότερα μέρη από ό,τι νομίζετε.

 Παιχνίδια και άσκηση

 Πέρα πό την κοινωνικοποίηση η γατούλα σας έχει ανάγκη από άσκηση, άρα από παιχνίδι.

 Το παιχνίδι θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί μεταξύ σας αλλά θα εξασφαλίσει και την υγιή ανάπτυξη της γάτας σας.

 Αφιερώστε κάθε μέρα χρόνο για να παίξετε μαζί της είτε κυνηγώντας ένα ποντίκι σε μια κλωστή ή άλλο ζώο είτε ένα φως γύρω από το δωμάτιο, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει επαρκή καθημερινή άσκηση.

 Ύπνος

 Τα γατάκια κοιμούνται πολύ – περίπου 16 – 20 ώρες την ημέρα. Είναι σημαντικό ο νιαούρης να ξεκουράζεται σωστά σε ένα άνετο και ήσυχο μέρος.

 Ίσως μπείτε στον πειρασμό να θέλετε να κρατήσετε τη γάτα στην κρεβατοκάμαρά σας, αλλά το καλύτερο θα είναι να έχει ένα δικό της μέρος που θα έχετε εξοπλίσει με ό,τι χρειάζεται.

 Έτσι, θα νιώθει άνετα και θα μπορεί να παίζει το βράδυ χωρίς να σας ξυπνάει. Τις πρώτες μέρες μπορεί να κλαίει και να νιαουρίζει το βράδυ, αλλά θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να το αγνοήσετε.

 Σιγά-σιγά, η γάτα θα μάθει ότι η νύχτα είναι για ύπνο και δεν θα πηγαίνετε σε αυτήν με κάθε κλάμα. Το αιλουροειδές σας θα γίνει πιο αυτόνομο και ανεξάρτητο, απολαμβάνοντας τις ώρες μοναξιάς και ύπνου.

 Υγεία και εμβολιασμοί

 Η πρώτη επίσκεψη της γατούλας στον κτηνίατρο πρέπει να γίνει εντός μιας εβδομάδας από την άφιξη της νέας φίλης σας στο σπίτι.

 Ο κτηνίατρος στην πρώτη επίσκεψη θα ελέγξει για παράσιτα, λευχαιμία αιλουροειδών και άλλες παθήσεις. Μάλιστα, θα χορηγήσει και το πρώτο εμβόλιο, εάν δεν το έχει κάνει στο καταφύγιο.

 Καλό είναι να ενημερωθείτε και για κολλάρα ή αμπούλες ψύλλων και παρασίτων, ακόμα και για την στείρωση.

 Είναι μια καλή ευκαιρία να ρωτήσετε τον κτηνίατρο για ό,τι σας απασχολεί και να λύσετε τυχόν απορίες για την φροντίδα και την διατροφή της ψιψίνας.

 Το να μεγαλώνετε ένα νέο μικρό γατάκι σίγουρα είναι μια από τις πιο γλυκές και ευχάριστες προκλήσεις που μπορούν να σας συμβούν.

 Άλλωστε, υπάρχει και το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης όταν βλέπεις το μικρό γατί σου να γίνεται μια ενήλικη και ανεξάρτητη γάτα.

 Οι στιγμές που θα είναι ένα μικρό, άτακτο και υπερ δραστήριο γατάκι περνάνε πολύ γρήγορα. Φροντίστε να απολαύσετε αυτές τις στιγμές και να θέσετε τις σωστές βάσεις.

 Πείτε μας πως βιώσατε τον ερχομό της ψιψίνας σας τις πρώτες μέρες; Σας λείπει η περίοδος που ήταν μωράκι ή προτιμάτε την ενήλικη φάση της; 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *