Κούνημα ουράς γατας: Τι μας δείχνει;

Τι λένε οι ειδικοί για τις κινήσεις που κάνει μια γάτα με την ουρά της; Μάθετε εδώ τα πάντα για την ουρά της για να τη γνωρίσετε καλύτερα!

 Εχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες σας κουνάνε την ουρά τους αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί;

 Οι γατούλες είναι πολύ περίεργα και περίπλοκα πλάσματα. Η αποκωδικοποίηση των κινήσεων μιας γάτας είναι πολύ σημαντική για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις γάτες μας.

 Σε καμία περίπτωση η αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς μιας γάτας δεν μπορεί να είναι ίδια με εκείνη του σκύλου. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους όταν είναι ευτυχισμένοι, ενθουσιασμένοι ή ακόμα και νευρικοί.

 Το κούνημα της ουράς της γάτας είναι διαφορετική υπόθεση και θα δούμε σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών ποιες είναι οι πέντε πιθανότερες εξηγήσεις για το κούνημα της ουράς.

1. Κούνημα της ουράς της γάτας που δηλώνει χαιρετισμό

 Παρατηρήστε προσεκτικά τι συμβαίνει όταν μία γάτα πλησιάζει την άλλη με φιλική διάθεση.

 Οι γάτες σηκώνουν την ουρά τους ψηλά στον αέρα και με αυτό τον τρόπο είναι σαν να χαιρετάνε η μία την άλλη. Η κίνηση αυτή της ουράς μπορεί να συνοδευτεί και με το αμοιβαίο τρίψιμο κεφαλής.

 Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και όταν μία γάτα θέλει να χαιρετήσει τον ιδιοκτήτη της ή ένα αγαπημένο ανθρώπινο μέλος της οικογένειας της. Το τρίψιμο και το σήκωμα της ουράς είναι σύνηθες όταν μία γάτα σας πλησιάζει με φιλική διάθεση.

2. Κούνημα της ουράς της γάτας που δείχνει φόβο                                                                              

 Σε αντίθετη περίπτωση με τη φιλική διάθεση μιας γάτας, η γατούλα σας μπορεί να σηκώσει την ουρά της όταν αισθάνεται φόβο ή κρατάει αμυντική στάση.

 Η επιθετικότητα αυτή συνοδεύεται και με άρση του τριχώματος της κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει για να εκφοβίσει ένα πιθανό εχθρό είναι σημάδι ότι κάτι την τρόμαξε πολύ.

 Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο προσπαθήστε να επιβραδύνετε τις κινήσεις σας και να κάνετε τη γάτα σας να χαλαρώσει. Προσπαθήστε να την καθησυχάσετε.

3. Κούνημα της ουράς της γάτας που προμηνύει επιθετική κίνηση

 Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ουρά της γάτας σας θα είναι σηκωμένη προς τη βάση του σώματός της και μετά τυλιγμένη στα πόδια της. Παρατηρώντας την ουρά της θα είστε σίγουροι εάν πρόκειται να επιτεθεί ή απλώς φοβάται.

 Ακόμα και αν παίζετε και το υποθετικό θήραμα της γάτας είναι ένα παιχνίδι, θυμηθείτε πως μια γυριστή ουρά σηματοδοτεί μία άγρια επίθεση και καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε.

 Μάλιστα, πολλές φορές αυτή η κίνηση γίνεται τόσο ανεπαίσθητα που πρέπει να είμαστε εξαιρετικά παρατηρητικοί.

 Τέλος, μια γάτα που είναι στο παρά πέντε να ορμήσει στο θήραμα της καμπυλώνει την ουρά της κοντά στη μέση και τη κατεβάζει χαμηλά στα πόδια της. Αν το κάνει απέναντι σας, τρέξτε όσο προλαβαίνετε!

4. Κούνημα της ουράς της γάτας που εκφράζει χαρά και ευτυχία!

 Φυσικά κάθε συναίσθημα της γάτας μπορεί να εκφραστεί και με διαφορετικό κούνημα της ουράς της.

 Αν νιώθει χαρούμενη, ικανοποιημένη και άνετα μαζί σας, η ουρά είναι στητή και συνοδεύεται με μια κίνηση μπρος πίσω. Δεν σας χαιρετάει απλά, είναι μία ένδειξη ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένη.

 Πότε καταλαβαίνετε ότι μια γάτα σας αγαπάει πραγματικά; Σίγουρα όταν μία γάτα παίζει με την ουρά της και την τυλίγει γύρω από το πόδι ή το χέρι σας σας δηλώνει ότι πραγματικά της αρέσετε.

 Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η γάτα σας μπορεί να κουνήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους την ουρά της. Μία αργή, πλευρική κίνηση της ουράς υποδηλώνει την όρεξη της για παιχνίδι.

 Αν δε σας έχει μέσα στη καρδιά της, θα δείτε αυτή τη κίνηση ακόμα και όταν είναι ξαπλωμένη και να τη συνοδεύει με ένα χτύπημα της παλάμης.

 Οι γάτες κουνάνε και τινάζουν την ουρά τους ακόμα και όταν είναι βαθιά συγκεντρωμένες ή προετοιμάζονται να κάνουν επίθεση στο θήραμα τους που βρίσκεται έξω από το παράθυρο και με το οποίο έχουν αποκλειστικά οπτική επαφή.

 Η εν λόγω κίνηση εξηγείται ως εξής: Η γάτα μιμείται τις αντανακλαστικές κινήσεις που κάνει το θήραμα τους.

5. Κούνημα της ουράς της γάτας που δηλώνει πόνο

 Φυσικά, υπάρχει και η κίνηση της ουράς που υποδηλώνει πόνο. Να είστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην πατήσετε ποτέ την ουρά της γάτας σας.

 Όμως ο πόνος της ουράς, εάν την πατήσετε κατά λάθος, δεν έχει καμία σχέση με το κούνημα της ουράς μετά το πάτημα. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ή θα γρυλίσει ή θα προσπαθήσει να σας επιτεθεί με τα νύχια της.

 Το κούνημα της ουράς που προμηνύει πόνο ή δυσφορία συναντάται κυρίως ως συσπάσεις της ουράς.

 Οι μικρές και λεπτές συσπάσεις της ουράς της γάτας όταν είναι ξαπλωμένη είναι ο τρόπος να σας πει “βοήθεια”. Μην το αγνοήσετε εάν δεν βλέπετε την ουρά της γάτας σας να κυματίζει σε διάφορες περιστάσεις χαράς.

 Έχοντας πια αποκωδικοποιήσει κάποιες συμπεριφορές επικοινωνίας με το κούνημα της ουράς της γάτας, αρχίζετε σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεστε τη γλώσσα του σώματος της γάτας και να καταλαβαίνετε το κατοικίδιό σας.

  Οι γάτες είναι εκπληκτικά ζώα και όσο και ανεξάρτητες και αν θεωρούνται πάντα βρίσκουν τους τρόπους να επικοινωνούν μαζί σας.

 Ξεκινώντας από το να παρατηρείτε το κούνημα της ουράς της γάτας σας θα μπορέσετε να διακρίνετε τις περιπτώσεις που είτε είναι όλα τέλεια είτε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.

 Έχετε διαπιστώσει αντίστοιχες κινήσεις της ουράς στη δική σας γατούλα; Θα θέλαμε πολύ να τις μοιραστείτε με τη παρέα μας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *