Τριχόπτωση σκύλου: Τα αίτια & η οριστική αντιμετώπιση!

Μήπως ο σκύλος σας έχει έντονη τριχόπτωση σε όλο το δέρμα ή σε συγκεκριμένες περιοχές; Δείτε όλα τα πιθανά αίτια και τι να κάνετε στη συνέχεια

 Εάν τυχόν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας χάνει ή ρίχνει μικρές ή μεγαλύτερες τούφες μαλλιών από το τρίχωμά του, θα πρέπει να κατανοήσετε ποιες αιτίες μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό, πριν πανικοβληθείτε και αρχίσετε να ψάχνετε κτηνίατρο στη μέση της νύχτας.

 Πράγματι, ένα πυκνό και λαμπερό τρίχωμα σκύλου αποτελεί δείκτη καλής υγείας. Σημαίνει πως παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του, απολαμβάνει τη διαμονή του σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με έναν κατάλληλο τρόπο ζωής και λαμβάνει τη σωστή φροντίδα για το δέρμα του (κούρεμα, βούρτσισμα, λάδι, κρέμα)

 Έτσι, μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστο για εσάς όταν δείτε πως ο σκύλος σας μαδάει και παρουσιάζει έντονη τριχόπτωση, με αποτέλεσμα να ψάχνετε τρόπους για την αντιμετώπιση της.

 Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απόλυτα φυσιολογική η τριχόπτωση σκύλου. Βασικά συμπτώματα απώλειας τριχώματος αποτελούν η αίσθηση θαμπού ή ξηρού τριχώματος.

 Το αποτέλεσμα είναι ο αγαπημένος σας φίλος να αποβάλλει αρκετό τρίχωμα ή ακόμη και να εμφανίζονται «κενά» σημεία επάνω του.

 Λόγου χάρη, είναι φυσιολογική η εποχική τριχόπτωση κάθε χρόνο ή σε περιόδους όπου η διατροφή του δεν συνάδει απόλυτα με τις ανάγκες του οργανισμού του. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τρίχωμα του σκύλου σας και ποιες είναι, όμως, οι πιο κοινές αιτίες της τριχόπτωσης του σκύλου;

 1. Παράσιτα

 Είτε πρόκειται για Λαμπραντόρ είτε για σκυλάκο οποιασδήποτε άλλης ράτσας, μια κοινή αιτία απώλειας τριχώματος είναι η μόλυνση από παράσιτα, όπως είναι τα ακάρεα, οι ψείρες και οι ψύλλοι.

 Μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε με «γυμνό» μάτι κάποια μαύρα σημάδια στο σώμα του σκύλου σας. Ουσιαστικά, πρόκειται για κηλίδες ξηρού αίματος και απομεινάρια που αφήνουν τα παράσιτα.

 Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνεται το τρίχωμα γύρω από το λαιμό και την ουρά του και ο σκυλάκος παρουσιάζει έντονη φαγούρα ή κνησμό, με αποτέλεσμα να μαδάει.

 Η εν λόγω κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα παράσιτα μπορούν να ταλαιπωρήσουν αρκετά το σκυλάκι σας.

 2. Αλλεργίες

 Αμέσως μετά τα παράσιτα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξετε είναι μήπως ο σκύλος σας είναι αλλεργικός σε κάτι στον αέρα, στην τροφή του, στο μπολ φαγητού ή στο ύφασμα της κουβέρτας και του κρεβατιού.

 Κοινά συμπτώματα αλλεργίας μεταξύ σκύλων αποτελούν το ερεθισμένο δέρμα, η ερυθρότητα στο εσωτερικό τοίχωμα των αφτιών, τα πρησμένα χείλη ή μάτια και η καταρροή.

 3. Μύκητες

 Υπάρχουν αρκετά είδη δερματικών παθήσεων που προκαλούνται στους σκύλους από μύκητες και εμφανίζονται είτε σε κάποια τοπική περιοχή, είτε σε ολόκληρο το δέρμα τους.

 Εάν φτάσουν σε προχωρημένο επίπεδο, το σκυλάκι σας θα ξύνεται συνέχεια και με μεγάλη ένταση, προκειμένου να ανακουφιστεί έστω και προσωρινά.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε μία επίσκεψη στον κτηνίατρό σας, ώστε να εξετάσει το ζωντανό και να το θεραπεύσει.

 4. Δερματοφυτία ή βακτηριακή λοίμωξη

 Σε παρόμοιες περιπτώσεις ενδέχεται να μην παρατηρήσετε έντονη φαγούρα εκ μέρους του σκύλου σας, αλλά να προσέξετε πως ξαφνικά το δέρμα του αποκτά πιο παχύρρευστη και φολιδωτή υφή.

 Εδώ συνήθως η τριχόπτωση είναι άνιση και ο σκύλος μαδάει σε διάφορα σημεία του σώματός του.

 Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ο έντονος κνησμός είναι σημάδι δευτερογενούς λοίμωξης και πρέπει να κινηθούμε για την έγκαιρη αντιμετώπιση της ασθένειας.

 5. Μολύνσεις που προκαλούν έντονο κνησμό

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κυτταρίτιδα – κοινή λοίμωξη του δέρματος και όχι αισθητική κυτταρίτιδα – ειδικότερα, του ιστού που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

 Για άμεση ανακούφιση από τον κνησμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά άλατα και να κρατήσετε το δέρμα που έχει μολυνθεί καθαρό με λίγο μπεταντίν.

 Εναλλακτικά, ίσως χρειαστεί μία επίσκεψη στον κτηνίατρο, προκειμένου το κατοικίδιό σας να λάβει αντιβιοτικά.

 Άλλο παράδειγμα είναι η θυλακίτιδα, η λοίμωξη των θυλάκων των τριχών. Η θεραπεία συνίσταται σε χρήση ειδικού φαρμακευτικού σαμπουάν ή σε λήψη αντιβιοτικών από το στόμα, κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρό σας.

 Πολλά σκυλιά εμφανίζουν τοπική μόλυνση στο δέρμα, συνήθως κάτω από σημεία με πολύ μαλλί. Αρχικά, καθαρίζουμε το δέρμα με μπεταντίν και εφαρμόζουμε μια αντιβιοτική κρέμα.

 Εν συνεχεία, επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο ο οποίος μπορεί να του χορηγήσει αντιβιοτικά από το στόμα ή στεροειδή ορμόνη για την καταπολέμηση της φαγούρας.

 6. Ορμονικά προβλήματα

 Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σκύλος σας εμφανίζει τριχόπτωση σκύλου, δίχως την ανάλογη φαγούρα.

 Συνήθως, πρόκειται για ορμονικά προβλήματα, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός (το λεγόμενο Cushing).

 Στην πρώτη περίπτωση, το τρίχωμα σκύλου είναι ξηρό, θαμπό και αποβάλλεται με μεγάλη ευκολία ομοιόμορφα.

 Στη δεύτερη, παρουσιάζονται σκουρόχρωμες κηλίδες, ολική τριχόπτωση σκύλου και πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα. Και οι δύο ασθένειες θεραπεύονται με την κατάλληλη αγωγή.

 7. Αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλες ασθένειες

 Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει έντονη τριχόπτωση, ενδέχεται να είναι σύμπτωμα ενός πιο περίπλοκου προβλήματος.

 Για παράδειγμα, ίσως πρόκειται για σμηγματογόνο αδενίτιδα που είναι κληρονομική και προσβάλλει κυρίως ράτσες με μακρύ τρίχωμα, όπως τα Ακίτα.

 Από την άλλη, η αλωπεκία αποτελεί συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης, κυρίως μεταξύ των μικρόσωμων σκυλιών, όταν δένουμε πολύ σφιχτά τούφες από τα μαλλιά τους με διάφορα προϊόντα.

 Αν, όμως, δείτε έλκη στο δέρμα του σκύλου σας, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

 Πώς να ανακουφίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα στο σπίτι

 Εάν το σκυλάκι σας παρουσιάζει κνησμό και τριχόπτωση, αλλά αδυνατείτε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας, μην απελπίζεστε! Υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι.

 Εάν διαπιστώσετε πως η πιθανότερη αιτία είναι κάποια αλλεργία, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια υποαλλεργική διατροφή, γεμάτη σε πρωτεΐνες.

Συγχρόνως, καλό είναι να αντικαταστήσετε τα πλαστικά μπολ που χρησιμοποιείτε για τη τροφή και το νερό με νέα μεταλλικά ή κεραμικά.

 Μήπως έχετε παρατηρήσετε πως ξύνεται επίμονα μετά τον ύπνο; Προσπαθήστε να καθαρίζετε τακτικά το χώρο που κοιμάται και να αλλάζετε τα σκεπάσματα.

  Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι πρέπει να γνωρίζω για το μπάνιο του σκύλου μου, πολλοί κτηνίατροι συνιστούν να πλένουμε το κατοικίδιο μας με σαμπουάν βρώμης και να ξεπλένουμε το τρίχωμα του με μηλόξιδο για να ανακουφιστεί από τον κνησμό.

 Πάντως, όποια κι αν είναι η αιτία για τη τριχόπτωση σκύλου, μπορείτε να ανακουφίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα κάνοντας μπάνιο το σκύλο σας με κάποιο ειδικό σαμπουάν ενυδάτωσης.

 Πάνω από όλα, μην ξεχνάτε πως το ζωντανό αισθάνεται δυσφορία και δυσαρέσκεια λόγω της φλεγμονής στο δέρμα του και προσπαθεί να καταπραΰνει τα ενοχλητικά συμπτώματα με κνησμό, ξύσιμο ή γλείψιμο.

 Μια φιλική συμβουλή! Καλό είναι να μην τοποθετούμε στο δέρμα του σκυλάκου διάφορες ουσίες, προϊόντα, λάδι, σκόνες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο, καθώς δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκαλέσουν.

 Η επίσκεψη στον κτηνίατρο κρίνεται απαραίτητη, με σκοπό να διακρίνει την τοπική ή την ολική τριχόπτωση σκύλου, τις αιτίες της απώλειας τριχών και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *