Vizsla: Γνωρίστε τον απίθανο Ούγγρο κυνηγό Βίσλα!

Εξαιρετικός στο κυνήγι και με απύθμενη όρεξη για ζωή, το Βίσλα θα ομορφύνει τη καθημερινότητα σας. Δείτε τα πάντα για τη ράτσα του!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες με μεγάλα παιδιά

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12 –  15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριος και φιλικός σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Προεπισκόπηση φυλής

 Το Ουγγρικό Βίσλα είναι ένας σκύλος με μεσαίο μέγεθος και συχνά συγχέεται με το Weimeraner, λόγω της παρόμοιας εμφάνισής τους. Αρχικά εκτρεφόταν για κυνήγι στην Ουγγαρία.

 Έχει ισχυρό, σφιχτοδεμένο σώμα και το τρίχωμά του είναι κοντό και απαλό. Το Βίσλα έχει σκούρο χρυσό χρώμα, ενώ τα μάτια, η μύτη και τα νύχια του αναμιγνύονται όμορφα με τα χρώματα της γούνας του.

Τα Βίσλα αποβάλλουν μικρή ποσότητα τριχών από την γούνα τους και τείνουν να είναι σκυλιά χαμηλής συντήρησης. Χρειάζονται μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο και περιστασιακό βούρτσισμα.

 Ωστόσο, τα νύχια τους θα πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα και να κόβονται όταν χρειάζεται.

 Το αρσενικό Βίσλα έχει ύψος 56 έως 64 εκατοστά και ζυγίζει 20 με 30 κιλά. Τα θηλυκά έχουν ύψος 53 με 61 εκατοστά και κιλά 18 έως 25. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 9,5 χρόνια και το προσδόκιμο κυμαίνεται στα 12 με 15 χρόνια.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Vizsla

 Τα Βίσλα είναι σκυλιά με απίστευτη ενέργεια και ως κουτάβια αλλά και ως ενήλικα. Εξαιτίας της ενθουσιώδους φύσης τους τα πηγαίνουν υπέροχα με τα παιδιά και τους εφήβους. Δεν συνιστώνται όμως για οικογένειες με μικρά παιδιά (νήπια).

 Ο σκύλος της φυλής Βίσλα είναι πιστός, στοργικός και φιλικός. Η εκπαίδευσή του είναι αρκετά εύκολη και είναι πρόθυμο να μάθει.

 Ένα κουτάβι, όμως, χρειάζεται ένα αποφασιστικό και ισχυρό ιδιοκτήτη αλλιώς μπορεί να γίνει ένα πεισματάρικο σκυλί.

 Μολονότι έχουν όμορφη αλληλεπίδραση με άλλα σκυλιά και γάτες μην τα αφήσετε μόνα τους με άλλα μικρόσωμα κατοικίδια ζώα, διότι η κυνηγετική του φύση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

 Καθώς έχουν κυνηγετικά ένστικτα αλλά και φοβερή ενέργεια, δεν μπορούν να μείνουν σε ένα μικρό διαμέρισμα. Χρειάζονται μια μεγάλη ασφαλή περιοχή για να παίζουν και να τρέχουν αλλά και μακρινές βόλτες με γρήγορο περπάτημα.

 Η υιοθεσία ενός Βίσλα απαιτεί ευκαιρίες για άσκηση αλλά και ψυχική διέγερση. Καθώς τα Βίσλα διαθέτουν απεριόριστη ενέργεια να τείνουν να μασούν οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους.

 Δώστε τους αρκετά  παιχνίδια μασήματος και κρατήστε τα δραστήρια, διότι ένα Βίσλα με χαμηλή σωματική άσκηση μπορεί να αναπτύξει προβλήματα στη συμπεριφορά του.

Τα προβλήματα υγείας του Βίσλα

 Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας των Βίσλα είναι:

 Άλλες ασθένειες:

 Δυσπλασία του ισχίου

 Eίναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο στο σκύλο καθώς η άρθρωση του μηρού και του ισχίου δεν ταιριάζουν σωστά.

 Υποθυρεοειδισμός

 Προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια.

 Επιληψία

 Η Επιληψία στους σκύλους είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και συμπεριφορές, όπως ζάλη, ακαμψία και λιποθυμία.

 Λεμφοσάρκωμα

 Eίναι μια μορφή καρκίνου που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Το ιστορικό υπόβαθρο του Βίσλα

 Τα Vizsla κατάγονται από τα κυνηγετικά σκυλιά των Ούγγρων (ή αλλιώς Μαγυάρων) πριν από πολλά χρόνια. Ήταν αρκετά δημοφιλή στους ευγενείς και τους πολέμαρχους εξαιτίας της ικανότητάς τους να κυνηγούν.

 Απεικονίσεις σε χειρόγραφα και χαλκογραφίες των προγόνων Βίσλα χρονολογούνται τον 10ο και 14ο αιώνα.

 Μέχρι τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μια αρκετά γνωστή ράτσα σκύλου για την οσφρητική αλλά και την κυνηγετική της ικανότητα.

 Στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν μηνύματα – μια πρακτική που οδήγησε την φυλή σχεδόν να εξαφανιστεί. Τα σωζόμενα σκυλιά αναπαρήχθησαν και άρχισαν να εισάγονται στις ΗΠΑ στα μέσα του 20 ου αιώνα.

 Το Βίσλα ήταν πολύ διαφορετικό πριν από 60 περίπου χρόνια, καθώς είχε μακρύτερο ρύγχος, πιο σκούρα χρώματα στο τρίχωμά του, μακρύτερα αυτιά και ήταν ελαφρύτερο.

 Από το 1960 η ράτσα ταυτοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 2003 το Βίσλα ήταν η 34η πιο δημοφιλής καθαρόαιμη φυλή στις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα Ουγγρικά Βίσλα / Fun Facts!

  •  Το ουγγρικό καρτούν «Frakk, ο εφιάλτης των γατών» παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός Βίσλα που ονομάζεται Frakk.
  •  Το μέλος του Fall Out Boy, Pete Wentz, διαθέτει ένα Vizsla που ονομάζεται Bearenstain
  •  To Vizsla μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 65 χιλιόμετρα την ώρα.
  •  Η αγγλική μετάφραση της λέξης “Vizsla” είναι “Pointer”.
  •  Τα Βίσλα αναφέρονται και ως «σκυλιά Velcro» καθώς τους αρέσει να είναι συνέχεια μαζί με τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
  •  Τα Vizsla είναι μια αναγνωρισμένη, ξεχωριστή φυλή από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εξαιρετικά σπάνιες ράτσες σκύλων, καθώς κάθε χρόνο εγγράφονται μόνο 150.

 Συνοψίζοντας…

 Τα Βίσλα είναι μια σπάνια ράτσα σκύλου και δεν θα βρείτε πολύ εύκολα κουτάβια να χαρίζονται. Εάν όμως πρόκειται να γίνετε ιδιοκτήτης ενός Βίσλα, κρατήστε το δραστήριο ώστε να μην διοχετεύσει την ενέργειά του σε καταστροφικές ενέργειες, όπως το μασούλημα των αντικειμένων του σπιτιού.

 Πώς σας φάνηκε το Ογγρικό Βίσλα; Έχετε γνωρίσει ποτέ αυτήν τη ράτσα σκύλου; Πείτε μας αν ανταποκρίνεται σε όσα παραθέτουμε παραπάνω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *