Ψώρα γάτας: Τα ακάρεα στις γάτες & η αντιμετώπιση!

Βλέπετε τη ψιψίνα σας να ξύνεται έντονα; Μάθετε τα πάντα για τη ψώρα της γάτας και τους τρόπους θεραπείας της ασθένειας.

 Δυστυχώς, τα δερματικά προβλήματα πλήττουν αρκετά ζωάκια. Οι γάτες, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Ειδικά αν έχετε μια αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι και δεν την έχετε πάει ακόμα στον κτηνίατρο, η πιθανότητα να έχει ακάρεα στο δέρμα της είναι πολύ μεγάλη.

 Η ψώρα, ειδικά, αποτελεί μια κοινή δερματοπάθεια. Προκαλείται από μικροσκοπικά παράσιτα, που ονομάζονται ακάρεα. Αυτά δαγκώνουν το δέρμα του ζώου και προκαλούν κνησμό, ξεφλούδισμα, τριχόπτωση και φλεγμονή.

 Το συνηθέστερο είδος που προσβάλλει τα ζωάκια είναι το παράσιτο «Sarcoptes» που προκαλεί σαρκοπτική ψώρα. Ωστόσο, είναι λιγάκι δύσκολο να παρατηρήσετε τα συμπτώματά της στο κατοικίδιό σας, ειδικά αν δεν έχετε εξειδικευμένες γνώσεις επί του θέματος.

 Όπως κι αν έχει όμως, η κατάσταση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η ψώρα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των ζώων και γι’ αυτό καλείστε να λάβετε σύντομα προφυλάξεις.

 Υπάρχουν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν την κατάσταση αυτή. Ο κτηνίατρος σας θα σας βοηθήσει να βρείτε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στη δική σας γατούλα.

 Ποια είναι τα συνηθέστερα είδη ψωρίασης;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι ακάρεων. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά αραχνοειδή πλασματάκια, που κατοικούν κάτω από την επιδερμίδα και προκαλούν έντονη δυσφορία στον ξενιστή.

 Την ίδια στιγμή, μπορούν να είναι υπεύθυνα για ένα σωρό τύπους της δερματοπάθειας. Για παράδειγμα:

 1. Κυνοειδής ψώρα

 Μην αφήνετε τη λέξη να σας περιπλανά, μιας και τα συγκεκριμένα παράσιτα μπορούν να επηρεάσουν εξίσου και την υγεία της γάτας. Μάλιστα, οι τελευταίες συνήθως κολλάνε από έναν μολυσμένο σκύλο με τον οποίο ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

 Βασικά συμπτώματα αυτού του είδους δερματοπάθειας είναι η εμφάνιση ανοιχτών πληγών στο σώμα, η τριχόπτωση και η έντονη φαγούρα.

 2. Νωτοεδρική ψώρα γάτας

 Ο συγκεκριμένος τύπος οφείλεται σε ένα διαφορετικό παράσιτο, που ονομάζεται «Notoedres cati». Εμφανίζεται όμως με παρόμοιο τρόπο με την κυνοειδή.

 3. Ωτοδηκτική ψώρα γάτας (ακάρεα αφτιών)

  Πρόκειται για μια ψώρα στα αυτιά της γάτας, όπου τα συγκεκριμένα ακάρεα χτίζουν την αποικία τους στο εσωτερικό τοίχωμα των αφτιών της γάτας. Μπορούν όμως να επηρεάσουν και το εξωτερικό.

 Προκαλούν φαγούρα, με αποτέλεσμα εκείνη να ξύνεται μανιωδώς. Ωστόσο, λόγω του έντονου κνησμού και του ξυσίματος, ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στο τύμπανο του αφτιού.

 4. Πιτυρίδα/ Σεϋλετιέλλωση

 Οφείλεται στα παράσιτα «Cheyletiellosis». Είναι μικροσκοπικά, λευκά ακάρεα και κινούνται πάνω στο σώμα του μολυσμένου ζώου. Επηρεάζουν σχεδόν όλα τα κατοικίδια ζωάκια, ενώ είναι εύκολη και η μετάδοση της ψώρας της γάτας στον άνθρωπο.

 5. Ψώρα Τρομβίκουλα

 Πρόκειται για μια οικογένεια παρασίτων, γνωστή και ως «chiggers». Κολλάνε στο δέρμα της γάτας και τρέφονται με το αίμα της πριν πέσουν κάτω.

 Διαθέτουν μια χαρακτηριστική όψη. Είναι μικροσκοπικά, πορτοκαλί με ένα οβάλ σχήμα και συνήθως βρίσκονται στο κεφάλι, τα πατουσάκια ή την κοιλίτσα της.

 Τέλος, ίσως έχετε ακούσει για μια ακόμη κατάσταση που πλήττει τα ήδη μολυσμένα αιλουροειδή, την δεμοδήκωση. Προκαλείται από παράσιτα και προκαλεί εξίσου κνησμό και τριχόπτωση, αλλά δεν θεωρείται ως ψωρίαση.

 Πώς θα καταλάβω αν η γάτα μου έχει ψώρα;

 Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να μπουν «ψύλλοι στα αφτιά σας» αμέσως μόλις τη δείτε να ξύνεται περισσότερο από ότι συνήθως ή να δαγκώνεται και να γλείφεται υπερβολικά στα προσβληθέντα σημεία.

 Γενικά, δηλαδή, τα δαγκώματα των παρασίτων είναι πάρα πολύ ενοχλητικά. Επομένως, είναι φυσικό κι επόμενο να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ανακουφιστεί.

 Βέβαια, οι ανέλπιδες προσπάθειές της είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα, όπως ερεθισμό του δέρματος. Έτσι, ενδέχεται να εμφανίσει εξίσου τριχόπτωση και φλεγμονή στο ευαίσθητο δερματάκι.

 Στην περίπτωση που αντιληφθείτε ψώρα στα αυτιά της γάτας σας, θα τη δείτε να κουνάει το κεφάλι της σπασμωδικά για να τα διώξει. Αν πλησιάσετε, θα προσέξετε μεγάλη ποσότητα κεριού ή ακόμη και την ίδια την αποικία!

 Ένα ακόμη σημάδι είναι αν αρχίσετε ξαφνικά να ξύνεστε οι ίδιοι, καθώς η μετάδοση της ψώρας της γάτας στον άνθρωπο είναι αρκετά συνηθισμένη. Σε αυτή τη περίπτωση, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να ξεφορτωθείτε μια και καλή τα συμπτώματα δυσφορίας που νιώθετε.

 Η αντιμετώπιση για τη ψώρα της γάτας σας

 Εάν έχετε οποιαδήποτε υποψία πως η γάτα σας είναι άρρωστη ή υποφέρει από κάποιο είδος ψωρίασης, θα πρέπει να την πάτε άμεσα στον κτηνίατρο. Εκείνος ή εκείνη θα πάρει δείγμα από την προσβεβλημένη περιοχή και θα το εξετάσει.

 Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορα είδη φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να σας προτείνει. Κάποιες χρησιμοποιούνται από κοινού με την καταπολέμηση των ψύλλων.

 Ωστόσο, η συνιστώμενη δοσολογία αναμένεται να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Γι’ αυτό, καλό είναι να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του και να μην πειραματίζεστε με οποιοδήποτε φάρμακο για τη ψώρα της γάτας σας που θα βρείτε στο διαδίκτυο ή στο φαρμακείο.

 Ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της ψώρας είναι τα φαρμακευτικά μπανάκια με ειδικά σαμπουάν. Καταπραΰνουν σημαντικά τον ερεθισμό του δέρματος και βελτιώνουν τη φλεγμονή.

 Τέλος, αν έχετε άλλα κατοικίδια στο σπίτι, το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να τα περιποιηθείτε εξίσου. Το ίδιο ισχύει με όλα τα αντικείμενα και τα αξεσουάρ τους.

 Η ψώρα είναι μια άκρως ενοχλητική κατάσταση που πλήττει τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τα αγαημένα μας κατοικίδια, που όμως δεν έχουν φωνούλα να μας εκφράσουν τη ταλαιπωρία που νιώθουν.

 Όπως με όλες τις ασθένειες, η πρόληψη και ο εβδομαδιαίος έλεγχος του ζώου μπορούν να αποβούν σωτήρια για το ψιψινάκι μας!

 Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνουμε πόσο δυσάρεστη είναι η όλη κατάσταση τόσο για εσάς, όσο και για το κατοικίδιό σας. Το σημαντικότερο είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον Κτηνίατρο σας που είναι ο κατάλληλος να σας βοηθήσει!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *