Πίντσερ Μινιατούρα: Ο «βασιλιάς» των toy σκύλων!

Αυτό το πανέξυπνο και προστατευτικό μικρό σκυλί έχει πολλά ταλέντα και χαρίσματα. Γνωρίστε το σθεναρό Πίντσερ μινιατούρα!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες και έμπειρους ιδιοκτήτες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο-υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 14-17 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριο, Έξυπνο

 Κατάσταση υγείας:

 Υψηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Πίντσερ Μινιατούρα

 Το Πίντσερ Μινιατούρα είναι ένα μικρούτσικο σκυλάκι με ένα αρκετά καλλίγραμμο κορμί και με μεγάλη όρεξη για ζωή.

 Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σχετικά παλιά ράτσα σκύλου. Βλέπουμε πως η μακρά ιστορία της βρίσκεται κάπου στα 200 χρόνια πριν – τουλάχιστον!

 Επί της ουσίας, φημολογείται ότι η συγκεκριμένη ράτσα προήλθε από το Dachshund και το Ιταλικό Greyhound. Πιστεύεται όμως ότι ένας ακόμη πρόγονός της είναι το Γερμανικό Pinscher.

 Μην αφήνετε την ονομασία του να σας μπερδεύει. Η λέξη pinscher μεταφράζεται ως Τεριέ, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το γένος αυτό. Η παρούσα επωνυμία μάλλον περιγράφει τον κυνηγετικό του ρόλο, παρά την κληρονομιά του.

 Επίσης, χάρη στα λεπτεπίλεπτα, φυσικά χαρακτηριστικά και τα βασικά χρώματά της ράτσας, ορισμένοι ισχυρίζονται πως προέρχεται ιστορικά από το Γερμανικό Doberman Pinscher. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και σήμερα.

 Με γερμανική προέλευση, το μικρόσωμο Πίντσερ αναπτύχθηκε αρχικά ως ένα σκυλί εργασίας. Ήταν όμως κι ένας εξαιρετικός κυνηγός, παρά το μικρό μέγεθός του.

 Έτσι, αποτελεί έναν αρκετά δραστήριο σκύλο με έναν έντονο χαρακτήρα που μπορεί να φτάσει μέχρι και στα όρια της κυριαρχίας. Χρειάζεται, λοιπόν, έναν έμπειρο ιδιοκτήτη που ξέρει ακριβώς πως να του επιβληθεί.

 Η φύση του είναι ανεξάρτητη και για αυτό ίσως η εκπαίδευσή του δυσκολέψει κάποιον που δεν έχει την αντίστοιχη εμπειρία. Αν καταφέρετε όμως και δαμάσετε το πνεύμα του, μπορείτε να το μετατρέψετε σε έναν εξαίρετο σκύλο – φύλακα.

 Αυτός ο σκύλος Θα σας προειδοποιεί όταν πλησιάζει κάποιος και θα καλωσορίζει ευγενικά τους φίλους και την οικογένειά σας, λόγω της φιλικής συμπεριφοράς του.

 Το Πίντσερ Μινιατούρα αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, παρά το πόσο μικρούλι είναι. Γι’ αυτό, χρειάζεται έντονη σωματική άσκηση. Μάλιστα, αν έχετε μια μικρή αυλίτσα, θα το βλέπετε να τρέχει χαρούμενο πέρα δώθε όλη μέρα.

 Προσέξτε όμως! Αυτός ο σκύλος φημίζεται για το ταλέντο του στις «κοπάνες», οπότε καλό είναι να έχετε ασφαλίσει το σπίτι σας σωστά. Πολλά Miniature Pinschers μπορούν μέχρι και να σκάψουν, δημιουργώντας ένα τούνελ προς την ελευθερία τους!

 Σε γενικές γραμμές, αυτή η ράτσα τα πηγαίνει περίφημα με άλλα ζωάκια μέσα στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ορθή κοινωνικοποίηση και ο σεβασμός των ορίων τους.

 Ένα ενήλικο σκυλί μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 25-30 εκατοστά ύψους. Ένα υγιές βάρος για εκείνο βρίσκεται κάπου στα 4-5 κιλά.

 Συνήθως, ζουν για περίπου 15 χρόνια. Έχουν σημειωθεί όμως περιστατικά, όπου κάποιο Πίντσερ Μινιατούρα έζησε πολύ περισσότερο!

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Miniature Pinscher

 Στο πανέξυπνο αυτό σκυλάκι αρέσει να παραμένει μονίμως απασχολημένο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εκτονώσει την μεγάλη ενέργειά του.

 Γνωστό και ως «Ο Βασιλιάς των Toy Σκύλων», το Πίντσερ Μινιατούρα είναι ένα πολύ γενναίο, ενεργητικό και ανεξάρτητο μικροσκοπικό σκυλί. Χρειάζεται έντονη σωματική δραστηριότητα και προσοχή από τους ανθρώπους του για να είναι χαρούμενο και υγιές.

 Πρόκειται για ένα ευφυέστατο ζωάκι, που λατρεύει τα παιχνίδια στην αυλή και το πάρκο της γειτονιάς. Η καθημερινή βόλτα με τον σκύλο σας θα πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, αν θέλετε να αποφύγετε τυχόν καταστρεπτικές τάσεις.

 Από εκεί και πέρα, αποτελεί γεγονός πως έχει πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά. Αυτό οφείλεται στο μικροσκοπικό μέγεθος και την παιχνιδιάρικη διάθεσή του. Βέβαια, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται τα όριά του.

 Το Miniature Pinscher είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του. Μάλιστα, υπόσχεται να την προστατέψει με σθένος από οποιονδήποτε την απειλήσει. Το θάρρος και η αποφασιστικότητά του το μετατρέπουν σε άψογο φύλακα.

 Με την απαραίτητη κοινωνικοποίηση θα το δείτε να μετατρέπεται σε ένα γλυκύτατο κουτάβι μόλις δει κάποιο φιλικό πρόσωπο. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας, προκειμένου να τιθασεύσετε το έντονο ταπεραμέντο και το κυνηγετικό του ένστικτο.

 Είναι το απόλυτο κατοικίδιο για έναν ιδιοκτήτη που είναι το ίδιο αποφασιστικός και δραστήριος χαρακτήρας με το ίδιο. Αν ταυτίζεστε μαζί του, θα είστε και οι δύο χαρούμενοι!

Η ιστορική προέλευση του Miniature Pinscher

 Ο σκύλος αυτός πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία πριν από εκατοντάδες χρόνια. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν ειπωθεί πολλά για την ιστορική του προέλευση.

 Παρ’ όλ’ αυτά, η πιο κοινή αντίληψη είναι πως το Miniature Pinscher προέρχεται από μια διασταύρωση των Dachshunds και των Italian Greyhounds.

 Βέβαια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι συνδέεται με το γένος των Ντόμπερμαν. Πράγματι, έχουν κάποιες ομοιότητες όσον αφορά στα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο ράτσες αναπτύχθηκαν αρχικά από το Γερμανικό Πίντσερ.

 Σκοπός της αρχικής εκτροφής του ήταν το κυνήγι μικρών θηραμάτων, όπως οι αρουραίοι. Το ίδιο ισχύει για πολλές άλλες Ευρωπαϊκές μικρόσωμες ράτσες σκύλων.

 Η μοναδική αυτή ράτσα ήταν πολύ αγαπητή στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια του 1800. Απόγειο της καλής του φήμης ήταν το τέλος του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ου.

 Τα Miniature Pinschers ήταν από τις πιο σημαντικές Γερμανικές ράτσες, μέχρι και το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Από τότε, άρχισαν να αποκτούν παγκόσμια φήμη και ταξίδεψαν μέχρι και την Σκανδιναβία το 1918.

 Τον αμέσως επόμενο χρόνο έφτασαν στις ΗΠΑ και τους δόθηκε η ονομασία «Miniature» το 1930, χάρη στο μικροσκοπικό τους μέγεθος.

 Τα πρότυπα της ράτσας άρχισαν να καθιερώνονται ήδη από το 1929. 20 χρόνια μετά, έπαψαν σχεδόν όλες οι συσχετίσεις του με την εμφάνιση των Ντόμπερμαν.

 Γνωστό και ως Min Pin, έχει κάνει μια τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, αλλά και τον μόνιμο τόπο κατοικίας του, τη Γερμανία.

 Για την ακρίβεια, πρόκειται για τον «Βασιλιά όλων των Toy Σκύλων». Η ονομασία αυτή του αποδόθηκε για τη δύναμη, την παρατηρητικότητα και την αποφασιστικότητα του, μαζί με την απόλυτη πίστη που επιδεικνύει στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη του.

 Το Πίντσερ Μινιατούρα είναι πραγματικά πανέξυπνο πλασματάκι και χαίρεται να ικανοποιεί βαθιά το αφεντικό του. Όντας περίφημο στους διαγωνισμούς ασκήσεων υπακοής, το Miniature Pinscher αποκτά καλή συμπεριφορά μέσα στο σπίτι και προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Πίντσερ Μινιατούρα

 Γενικότερα, πρόκειται για μια από τις πιο δραστήριες φυλές μικρόσωμων σκύλων.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Πίντσερ Μινιατούρα, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την υγεία του, για να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια ασθένεια στη ζωούλα του. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει:

  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σε μία σειρά από οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση. Τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να διορθωθούν με μια απλή επέμβαση ρουτίνας, εάν τα προλάβετε εγκαίρως.

  • Επιληψία

  Η επιληψία σκύλου επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό των σκυλάκων. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μην αργήσετε, λοιπόν, να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αν δείτε συμπτώματα επιληψίας.

  • Νόσος Legg-Calve-Perthes

 Εμφανίζεται συχνά μεταξύ των toy φυλών και σχετίζεται με την μειωμένη παροχή αίματος στην περιοχή του ισχίου.

 Βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία κατά την κίνηση. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού με μια απλή επέμβαση ρουτίνας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

  • Υποθυρεοειδισμός

 Πλήττει αρκετές ράτσες σκύλων και αφορά τη μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 Βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την απότομη αύξηση βάρους, την ξηροδερμία, την τριχόπτωση, τις λοιμώξεις των αυτιών και τη ληθαργική συμπεριφορά.

Το παιχνίδι των γνώσεων!

 Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι αυτής της φυλής, ίσως θέλετε να μάθετε κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Προτού δείτε τις σχετικές αγγελίες όπου χαρίζονται κουτάβια, λοιπόν, ας δούμε μαζί μερικά ακόμη πολύτιμα facts!

  •  Αν και στην όψη του μας θυμίζει ένα μικρόσωμο Ντόμπερμαν, οι περισσότεροι εκτροφείς συμφωνούν πως δεν μοιράζεται κάποιον κοινό πρόγονο μαζί του. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η σύνδεσή τους με το γένος των German Pinschers.
  •  Είναι εκπληκτικοί δεξιοτέχνες σε ό,τι αφορά τις αποδράσεις! Για αυτό, ασφαλίστε καλά την αυλή και το σπίτι σας. Όχι τίποτε άλλο, απλώς μπορεί να βρει κάτι να κυνηγήσει και να παρασυρθεί.
  •  Τα Πίντσερ Μινιατούρα έχουν μια ανεξάρτητη και αποφασιστική φύση και για αυτό μπορούν να κάνουν σκανταλιές μες το σπίτι. Ωστόσο, είναι πανέξυπνα και μπορείτε πολύ εύκολα να τα εκπαιδεύσετε για να κατευνάσετε το πνεύμα τους.
  •  Ένα ακόμη ταλέντο που διαθέτουν είναι η φύλαξη και η παροχή προστασίας. Δεν θα διστάσουν να σας υπερασπιστούν ακόμη κι αν χρειαστεί να δώσουν την ίδια τους τη ζωή!

 Έχετε ακούσει ποτέ πως τα μεγάλα αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια; Ε, λοιπόν, σας διαβεβαιώνουμε πως ισχύει και το πιο τρανό παράδειγμα είναι το Miniature Pinscher!

 Πρόκειται για ένα σκυλάκι σε μέγεθος toy. Διαθέτει όμως ένα έντονο ταπεραμέντο με έναν πολύ δραστήριο και ανεξάρτητο χαρακτήτα. Ωστόσο, με τη κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα γλυκύτατο κουτάβι, που είναι έτοιμο να δεχτεί πολλά χάδια και φιλιά.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως με ένα τέτοιο κουτάβι δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Θα παίζετε ατελείωτες ώρες τα αγαπημένα σας παιχνίδια και θα βγάζετε στην επιφάνεια το παιδί που κρύβετε μέσα σας.

 Μήπως έχετε κάποια ακόμη απορία ή χρειάζεστε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση για το γλυκύτατο Πιντσεράκι; Μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *