Σκύλος μόνος στο Σπίτι: Πως να τον μάθω να μένει μόνος του;

 Έχετε ξεκινήσει επαγγελματική εργασία; Ή μήπως οργανώνετε κάποιο ταξίδι και δεν μπορείτε να πάρετε τον σκύλο μαζί σας; Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να αφήνετε το κατοικίδιο σας πίσω μόνο του.

Μόνος στο σπίτι…για σκύλους!

 Έχετε ξεκινήσει επαγγελματική εργασία; Ή μήπως οργανώνετε κάποιο ταξίδι και δεν μπορείτε να πάρετε τον σκύλο μαζί σας; Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να αφήνετε το κατοικίδιο σας πίσω μόνο του.

 Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι σκυλογονείς είναι πόσες ώρες μπορεί να μείνει μόνος ο σκύλος μου;

 Ευτυχώς, ενώ οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα που χρειάζονται διαρκώς την αγάπη και τη παρέα των ανθρώπων και άλλων τετράποδων φίλων, μπορούν, επίσης, να απολαμβάνουν και λίγο προσωπικό χρόνο μόνοι τους στο σπίτι.

 Τα καλά νέα είναι ότι το μόνο που χρειάζεται γι’αυτό είναι εκπαίδευση και προετοιμασία. Ο σκύλος σας θα μάθει να διαχειρίζεται, ακόμη και να απολαμβάνει, τον προσωπικό του χρόνο μόνος στο σπίτι ή σε διαμέρισμα. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες πληροφορίες και συμβουλές, για να νιώθει ο μικρός σας φίλος άνετα όση ώρα λείπετε από κοντά του.

Πώς να μάθω τον σκύλο μου να μείνει μόνος του;

 Η σωστή προετοιμασία είναι το Α και το Ω σε αυτές τις περιπτώσεις. Το σημαντικό είναι να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος έχει εύκολη πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, όπου μπορεί να πάει τουαλέτα και ποτέ μην τον αφήνετε μόνο του για περισσότερες από οχτώ ώρες χωρίς να μπορεί κάποιος να τον ελέγξει.

 Αν το κατοικίδιο σας είναι συνηθισμένο σε μόνιμη παρουσία ανθρώπων, ξεκινήστε να το προετοιμάζετε για επικείμενη απουσία σας δίνοντας του μικρές περιόδους χρόνου, όπου θα είναι μόνο του. Παρέχετε του ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον και με θετική ενθάρρυνση θα μάθει να μένει μόνο του και να απολαμβάνει την όλη εμπειρία.

7 Συμβουλές για εκπαίδευση σκύλου μόνος στο σπίτι:

 Υπάρχει πληθώρα πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να καταφέρετε βαθμιαία τον σκύλο να μένει μόνος του. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε την εκπαίδευση του, τόσο το καλύτερο για όλα τα μέλη της οικογένειας.

  • Κοινωνικοποιείστε το(ν) κουτάβι/σκύλο σας. Βοηθείστε το να συνηθίσει από την αρχή να δέχεται κόσμο γύρω του. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να τον αφήνετε με μια νταντά σκύλου ή με οικογένεια και φίλους, αν ποτέ χρειαστεί.
  • Από τη πρώτη μέρα, ειδικά αν είναι κουταβάκι, προσπαθείστε να μην το καλομαθαίνετε ή να αλληλεπιδράτε σε υπερβολικό βαθμό μαζί του. Αφήνετε το και μόνο του κάποιες φορές.
  • Εναλλάσετε τις μέρες που του δίνετε προσοχή με άλλες που δεν το κάνετε. Αν έχετε παιδιά, εξηγείστε τους ότι και το κουταβάκι χρειάζεται κάποιες φορές λίγο προσωπικό χρόνο.
  • Ποτέ μην αρχίζετε με το να αφήνετε το κουτάβι ή τον σκύλο μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους απουσίας και αυξάνετε τον χρόνο μόλις νιώσει άνετα και ήρεμα με τον προηγούμενο χρόνο απουσίας. Σε περίπτωση που υποτροπιάσει δείχοντας υπερβολικό ενθουσιασμό μαζί σας ή είναι ανίκανος να παραμείνει ήρεμος όταν φεύγετε, ξεκινήστε την διαδικασία από την αρχή.
  • Αρχίστε στο σπίτι: Αν ο σκύλος είναι συνηθισμένος να μένει στο ίδιο δωμάτιο μαζί σας ή να σας ακολουθεί παντού, ζητήστε του να παραμείνει ενώ απομακρύνεστε από το δωμάτιο για λίγο. Επιβραβεύστε τον μόλις το κάνει ήρεμα. Αν ο τετράποδος φίλος σας ανέχεται την άσκηση, δοκιμάστε να αφήνετε το σπίτι με συντομία και να επιστρέφετε.
  • Μην καθυστερείτε να χαιρετήσετε τον σκύλο και αποφύγετε να κάνετε φασαρία ή να κάνετε υπερβολικά αισθητή τη παρουσία σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας. Ο στόχος είναι να νιώσει ότι η απουσία σας και η επιστροφή σας είναι μια φυσιολογική κατάσταση.
  • Ορισμένοι εκπαιδευτές προτείνουν να φεύγετε από το σπίτι χωρίς να ενημερώνετε τον σκύλο. Με άλλα λόγια, φύγετε και ελάτε χωρίς να του δώσετε προσοχή κάποιες φορές τη μέρα. Προετοιμαστείτε να φύγετε (πάρτε το πανωφόρι σας, τα κλειδιά σας κ.λ.π) και τελικά μην φύγετε. Βγείτε έξω χωρίς καμιά προετοιμασία προκειμένου να αποτρέψετε τον σκύλο από την ανησυχία της αποχώρισης σας.

 Αν σκοπεύετε να φύγετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βγάλτε τον σκυλάκο σας έξω για βόλτα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή φυσικής δραστηριότητας προτού φύγετε. Θα αισθανθεί πιο χαλαρός, ενώ θα είστε μακριά. Μπορεί ακόμα να πέσει και για ύπνο.

 Επιλογικά, η διαδικασία του αποχωρισμού από το αγαπημένο σας κατοικίδιο, όταν καλείστε να φύγετε από το σπίτι απαιτεί μια προετοιμασία και εκπαίδευση προηγουμένως από πολύ μικρή ηλικία για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Συγχρόνως, διασφαλίζετε την πλήρη σωματική ασφάλεια του ζώου ξέροντας ότι του εχετε μάθει πώς να συμπεριφέρεται όταν λείπουν όλοι από το σπίτι, αλλά και τη καλή ψυχική του υγεία έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο του στρες του αποχωρισμού και της κατάθλιψης.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *