Τι χρειάζεται ένα κουτάβι; Η πρώτη λίστα με τα ψώνια!

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα χρειαστείτε για το νέο σας κουταβάκι; Δείτε τι πρέπει να προσθέσετε στη πρώτη λίστα με τα ψώνια σας!

 Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε ένα κουτάβι 2 μηνών ή και λίγο μεγαλύτερο; Περιμένατε το νέο τετράποδο γούνινο μέλος της οικογένειάς σας για καιρό; Μέσα στον ενθουσιασμό σας, μη ξεχάσετε να προετοιμάσετε το σπίτι σας για την επικείμενη άφιξη του νέου σας «μωρού»!

 Εδώ θα βρείτε μια υπέροχη λίστα με τα 10 καλύτερα και απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται το κουτάβι σας και μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη φροντίδα του σκύλου και στα ψώνια σας.

 1. Μπολ για φαγητό και νερό

 Το κουτάβι σας θα χρειαστεί ξεχωριστά μπολ τροφής και νερού. Στην καταστήματα θα βρείτε μπολάκια σε διάφορα μεγέθη, υλικά, χρώματα, σχήματα και τιμές! 

 Το πιο ευρέως διαδεδομένο μέχρι σήμερα ήταν το πλαστικό, ωστόσο, πλέον έχει αρχίσει να εκλείπει από την αγορά για οικολογικούς και όχι μόνο λόγους. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του πλαστικού, πέραν του ότι είναι βλαβερό για την υγεία όλων μας, είναι ότι μπορεί εύκολα να γίνει κομματάκια από τα δόντια των σκύλων.

 Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, τα πλαστικά μπολ έχουν πολλές μικρές γρατσουνιές που συχνά γεμίζουν με βακτήρια, καθιστώντας πιο δύσκολο τον σωστό καθαρισμό τους.

 Τα μπολάκια από ανοξείδωτο χάλυβα καθαρίζονται εύκολα (πλένονται στο πλυντήριο πιάτων) και είναι πιο ανθεκτικά! Αν έχουν δε και αντιολισθητικό πάτο από καουτσούκ, είναι σίγουρα μια αγορά που δε θα μετανιώσετε.

 Βαρύτερα μπολ, όπως πέτρινα ή κεραμικά μπορεί να είναι επίσης μια καλή επιλογή, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, ειδικά αν το κουτάβι σας έχει τη συνήθεια να αναποδογυρίζει το μπολ του!

 Εάν το μικρούλι σας καταναλώνει την τροφή του με πολύ γρήγορο ρυθμό, μπορεί να ωφεληθεί από ένα μπολ βραδείας τροφοδοσίας με μια συλλογή εξαρτημάτων (λαβύρινθους) που βοηθούν στην επιβράδυνση της κατανάλωσης.

 Συγχρόνως, αν ο μικρός ανήκει σε μεγαλόσωμη ράτσα ή έχετε υιοθετήσει έναν πιο ηλικιωμένο σκύλο με αρθρίτιδα, θα επωφεληθεί δεόντως από ένα μπολ βραδείας τροφοδοσίας, επιτρέποντάς του να μειώσει το στρες που συσσωρεύεται στο λαιμό και την πλάτη του καθώς σκύβει για να φάει.

 2. Φαγητό και λιχουδιές

 Οι επιλογές είναι αμέτρητες και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε την καλύτερη σκυλοτροφή όπως:

 • Αρχικά βεβαιωθείτε ότι η τροφή είναι σχεδιασμένη για κουτάβια και όχι για ενήλικες. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε μια τροφή που ενδείκνυται για τη ράτσα του μικρού σας φίλου. Αποφύγετε σκυλοτροφές που απευθύνονται σε όλα τα ηλικιακά στάδια και όλες τις ράτσες.
 • Βεβαιωθείτε ότι είναι διατροφικά πλήρης και ισορροπημένη και ότι συμμορφώνεται με τα διατροφικά πρότυπα της AAFCO.
 • Λάβετε υπόψη σας τη γεύση της τροφής, ειδικά αν το κουτάβι σας είναι ιδιότροπο.

 Όμοίως, υπάρχουν πολλές λιχουδιές εκεί έξω που θα τον κάνουν να γλείφει και τα μουσούδια του. Εάν ο μικρός μασάει επιθετικά, φροντίστε να το επιβλέπετε, καθώς μπορεί να καταναλώσει λιχουδιές πολύ γρήγορα ή να καταπιεί κομμάτια ολόκληρα. Να είστε επίσης προσεκτικοί αν είναι πολύ σκληρές, επομένως, καλό είναι να αποφύγετε τα ωμά κόκαλα.

 3. Εξοπλισμός για τις βόλτες: Κολάρο, λουρί, ζώνη ασφαλείας

 Συνιστούμε κάθε κουτάβι να έχει το δικό του κολάρο, καθώς σας επιτρέπει την άμεση οπτική αναγνώριση, ειδικά αν περιλαμβάνει μια ταυτότητα (ετικέτα ονόματος). Το πιο συνηθισμένο κολάρο είναι ένα κλασικό επίπεδο κολάρο που στερεώνεται με ένα κούμπωμα ή κλιπ. Μπαίνει εύκολα και είναι σχεδιασμένο να διατηρεί το σχήμα του.

 Πολύ σημαντικό είναι το κολάρο να έχει το κατάλληλο μήκος, ώστε να κάθεται άνετα γύρω από το λαιμό του σκύλου και να μην τον σφίγγει. Για να σιγουρευτείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν θα πνιγεί, θα πρέπει να απέχει δύο δάχτυλα από τον λαιμό του. Μην ξεχνάτε επίσης να το προσαρμόζετε πάνω του καθώς μεγαλώνει!

 Εάν έχετε μια βραχυκέφαλη, μια μικρόσωμη ή μια κυνηγετική ράτσα σκύλου, σας συνιστούμε να επιλέξετε μια ζώνη ασφαλείας. Ιδανικά, επιλέξτε ένα στηθόλουρο που δένει μπροστά, γιατί οι ιμάντες που αγκιστρώνονται στην πλάτη μπορεί να ενθαρρύνουν το κουτάβι σας να σας τραβάει σαν καροτσάκι.

 Το λουρί αποτελεί εξίσου ένα σημαντικό αξεσουάρ στη καρνταρόμπα ενός σκύλου, γιατί το αποτρέπει από το να περιπλανιέται ή να κυνηγάει μικρότερα ζώα και αυτοκίνητα. Στα καταστήματα θα βρείτε πολλούς τύπους λουριών διαφορετικού μήκους και υλικών, ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου σας.

 Προσέξτε εάν επιλέξετε να έχετε ένα ανασυρόμενο λουρί, καθώς μπορεί να το ενθαρρύνει να σας τραβάει και να μην έχετε τον έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να μπλεχτεί στα πόδια του και τον κάνει να σκοντάψει.

 Αν ο σκύλος σας τραβάει στη βόλτα, καλό είναι να αναλάβετε την εκπαίδευσή του από τις πρώτες μέρες που θα έρθει στο σπίτι σας ή να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος θα σας προτείνει και το κατάλληλο λουρί για το φιλαράκι σας.

 4. Κλουβί και περίφραξη για κουτάβια

 Για τα περισσότερα κουτάβια, οποιαδήποτε νέα εμπειρία μπορεί να είναι λίγο συντριπτική ή τρομακτική. Ένα κλουβί παρέχει έναν μικρό και κλειστό χώρο που μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο για εκείνο όταν αισθάνεται λίγο φοβισμένο ή χρειάζεται ένα διάλειμμα.

 Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα κλουβί σκύλου και ρυθμίζετε έναν χώρο ύπνου/παιχνιδιού με μια περίφραξη για το κουτάβι σας είναι:

 • Βεβαιωθείτε ότι είναι το σωστό μέγεθος για το σκυλί, ώστε να μπορεί να σηκωθεί, να γυρίσει και να ξαπλώσει άνετα. Φυσικά, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη το τελικό μέγεθος του κουταβιού σας. Μια καλή λύση είναι να επιλέξετε ένα crate με διαχωριστικό, ώστε να μπορείτε να αυξήσετε τη χωρητικότητά του καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει.
 • Τα κλουβιά διατίθενται σε ποικιλία υλικών, καθιστώντας τα κατάλληλα για διαφορετικούς σκοπούς με διαφορετικά επίπεδα αντοχής, φορητότητας και ευκολίας καθαρισμού.
 • Τα σιδερένια κλουβιά τύπου Crate προσφέρουν εξαιρετική ορατότητα, είναι ανθεκτικά, καθαρίζονται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σπίτι ή το ταξίδι. Μπορείτε να καλύψετε το πάνω μέρος με μια κουβέρτα εάν το κουτάβι σας χρειάζεται έναν πιο κλειστό ή καλυμμένο χώρο.
 • Τα πλαστικά κλουβιά είναι ελαφριά και ιδανικά για ταξίδια ή μεταφορά. Αναζητήστε αυτά στα οποία το πάνω μέρος φαιρείται για εύκολη πρόσβαση. Με ένα κρεβατάκι ή μαξιλάρι, το κάτω μέρος μπορεί επίσης να μετατραπεί σε προσωρινό κρεβάτι. Προσέξτε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί αν δεν αερίζεται, το κουτάβι σας μπορεί να υπερθερμανθεί.
 • Τα υφασμάτινα ή μαλακά κλουβιά είναι ελαφριά και ιδανικά για προσωρινή χρήση, όπως ένας χώρος για να ξαπλώνει και να ηρεμεί εάν τον παίρνετε μαζί σας στη δουλειά. Είναι, ωστόσο, λιγότερο ανθεκτικά, πιο δύσκολα στον καθαρισμό και ο μικρός μπορεί εύκολα να το σκάσει από εκεί μέσα.
 • Το προστατευτικό πλέγμα είναι μια πολύ έξυπνη λύση για το σπίτι και το κουτάβι σας. Λειτουργούν σαν περίφραξη και παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για να παίζει το κουτάβι σας, χωρίς να κάνει ζημιές στα δωμάτια του σπιτιού. Βεβαιωθείτε μόνο ότι η περίφραξη είναι αρκετά στιβαρή και ψηλή, για να μην μπορεί να πηδήξει από πάνω της.
 5. Μαλακό κρεβάτι

 Τι χρειάζεται ένα κουτάβι στο νέο του σπίτι; Μα φυσικά, τον δικό του προσωπικό χώρο για ύπνο. Μερικοί από τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα κρεβατάκι είναι:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχει το κατάλληλο μέγεθος για το σκυλί σας, ώστε να μπορεί να ξαπλώνει και να τεντώνεται χωρίς να κρέμεται από τις άκρες. Μην ξεχνάτε ότι το 2 μηνών κουτάβι σας θα μεγαλώσει, γι’ αυτό σκεφτείτε να αγοράσετε ένα κρεβάτι με βάση τις αναλογίες του ως ενήλικας.
 • Επιλέξτε ένα υλικό που καθαρίζεται εύκολα ή έχει αφαιρούμενο προστατευτικό κάλυμμα, γιατί δεν θα μείνει καθαρό για πολές μέρες.
 • Για τα κουτάβια που τους αρέσει να κουλουριάζονται σε μπάλα, προτιμήστε ένα κυλινδρικό κρεβάτι ή ένα με μαξιλάρια στήριξης στο πλάι ή απλώς υπερυψωμένες άκρες.
 • Για κουτάβια μεγαλύτερης ράτσας που τους αρέσει να απλώνονται, επιλέξτε ένα επίπεδο κρεβάτι σαν μαξιλάρι ή ένα στρώμα.
 6. Εκπαίδευση στην τουαλέτα: επιθέματα για ούρηση, κουτιά για γιογιό, κ.λπ.

 Γενικά, τα κουτάβια μπορούν να κρατούν την ουροδόχο κύστη τους μία ώρα για κάθε μήνα ηλικίας (π.χ. ένα κουτάβι 2 μηνών θα πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε δύο ώρες, ενώ ένα 4 μηνών κάθε τέσσερις).

 Οι πάνες είναι ένας απλός και βολικός τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και να αρχίσετε να την εκπαίδευση της τουαλέτας. Παρέχουν στο κουτάβι σας έναν συγκεκριμένο, ξεχωριστό χώρο που θα μάθει να κάνει την ανάγκη του, μέχρι να μάθει να βγαίνει έξω.

 Ωστόσο, μην βασίζεστε στις πάνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί θα του δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορεί να πηγαίνει τουαλέτα μέσα στο σπίτι και θα του γίνει συνήθεια.

 Με το καιρό θα μετακινείτε τις πάνες ολοένα και πιο μακριά μέχρι να φτάσετε έξω από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου σας για τουαλέτα, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε πολλές θετικές ενισχύσεις και ανταμοιβές!

 Αν οι πάνες δεν έχουν αποτέλεσμα με τον δικό σας κούταβο, εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε γιογιό από τεχνητό/συνθετικό γρασίδι, τα οποία προσομοιάζουν στην αυλή του σπιτιού σας και κάνουν πιο εύκολη τη μετάβαση προς τα έξω.

 Ομοίως με τις πάνες, μην χρησιμοποιήσετε το γιογιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ο σκύλος θα συνηθίσει και δεν θα μάθει να πηγαίνει τουαλέτα στη βόλτα του.

 7. Μπάνιο: Σαμπουάν για κουτάβια/σκύλους

 Στη προσπάθειά του να παίξει και να εξερευνήσει το κόσμο γύρω του, ο κούταβος θα ριχτεί σε οποιονδήποτε βούρκο με λάσπες και κάδους με σκουπίδια. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα σκυλιά δεν πρέπει να πλένονται συχνά!

 Οι κοντότριχες ράτσες μπορούν να πλένονται κάθε δεκαπενθήμερο, ενώ αυτές με μακρύ τρίχωμα μία φορά την εβδομάδα. Όταν επιλέγετε ένα σαμπουάν και μαλακτικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη τα εξής:

 • Το σαμπουάν είναι κατάλληλο για κουτάβια/σκύλους! Τα σαμπουάν που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση θεωρούνται ακατάλληλα για τα ζώα, γιατί έχουμε πολύ διαφορετικό pH δέρματος από εκείνα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης να μη χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα στο δέρμα του.
 • Μην ξεχάσετε να κάνετε το μπάνιο μια διασκεδαστική εμπειρία, δίνοντας στο κουτάβι σας πολλή θετική ενίσχυση μέσω των παιχνιδιών με λιχουδιές (π.χ. αλείψτε λίγο φυστικοβούτυρο στα πλακάκια ή στην μπανιέρα και αφήστε το να το γλείψει ενώ το λούζετε ή δώστε του το αγαπημένο του παιχνίδι).
 8. Παιχνίδια

 Τα περισσότερα κουταβάκια έχουν απεριόριστη ενέργεια για αυτό:

 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια έχουν το σωστό μέγεθος για το 4 μηνών κουτάβι σας. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα για να τα μεταφέρετε, αλλά όχι πολύ μικρά ώστε να μπορούν εύκολα να καταποθούν ή να κολλήσουν στο στόμα του κουταβιού σας.
 • Δώστε του πολλά παιχνίδια που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς (π.χ. κυνήγι, μάσημα, τράβηγμα κ.λπ.
 • Επιλέξτε παιχνίδια που καθαρίζονται εύκολα.
 • Όλων των ειδών τα παιχνίδια χρειάζονται προσοχή, αλλά εάν έχετε ένα πολύ δραστήριο και ατσούμπαλο κουτάβι που του αρέσει να μασάει και να παίζει όλη μέρα, αποφύγετε μαλακά, βελούδινα πράγματα ή παιχνίδια με ήχο.

 Μερικοί από τους 3 κορυφαίους τύπους παιχνιδιών που προτείνουμε περιλαμβάνουν:

 • Παιχνίδια διανομής τροφίμων, όπως ένα κονγκ που μπορείτε να γεμίσετε με λιχουδιές ή γιαούρτι. Θα κρατήσουν τον μπαγασάκο απασχολημένο και ψυχαγωγημένο για ώρες!
 • Τα λαστιχένια παιχνίδια και οι μπάλες από καουτσούκ είναι ιδανικά για δραστήρια σκυλιά. Το μαλακό υλικό τους δεν βλάπτει τα δόντια των σκύλων, ενώ συγχρόνως είναι αρκετά ανθεκτικά.
 • Τα παιχνίδια με σχοινί είναι ένας εξαιρετικός διαδραστικός τρόπος για να δεθείτε με το κατοικίδιό σας μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι διελκυστίνδας. Βέβαια, μην αφήνετε το φιλαράκι σας μόνο του για ώρες χωρίς επίβλεψη. Επίσης, αν τα νήματα του σχοινιού αρχίσουν να χαλαρώνουν, αντικαταστήστε το με ένα άλλο.
 9. Εργαλεία περιποίησης: βούρτσα/χτένα, νυχοκόπτης

 Κάθε κουτάβι χρειάζεται μια καλή βούρτσα ανεξάρτητα από το μήκος του τριχώματός του. Φροντίστε να επιλέξετε τον σωστό τύπο βούρτσας ανάλογα με το τρίχωμα και τις ανάγκες του σκύλου σας.

 • Μια λαστιχένια βούρτσα είναι κατάλληλη για τους περισσότερους σκύλους, ειδικά για ράτσες με κοντό τρίχωμα ή όσες μαδάνε πολύ, με το λάστιχο να λειτουργεί σαν μαγνήτης αφαιρώντας τις χαλαρές τρίχες.
 • Μια πιο λεπτή βούρτσα με κεφαλή που διαθέτει σειρές κυρτών συρμάτινων δοντιών είναι κατάλληλη για σκύλους με μακρύ τρίχωμα, ιδιαίτερα για όσους έχουν χοντρές ή σγουρές τρίχες. Είναι επίσης εξαιρετική για να απομακρύνετε τους κόμπους, αλλά πρέπει να προσέχετε να μην γρατσουνίσετε το δέρμα του.
 • Μια βούρτσα με τρίχες είναι κατάλληλη για τα περισσότερα σκυλιά (κοντές τρίχες για κοντότριχες ράτσες, μακριές τρίχες για μακρύτριχες) και είναι ιδανική για να δώσει στο κουτάβι σας ένα απαλό και λαμπερό τρίχωμα.
 • Η χτένα που μοιάζει με τσουγκράνα είναι ιδανική για κουτάβια με πυκνό, χοντρό ή διπλό τρίχωμα, όπως τα Huskies, τα Pomeranians, τα Samoyeds και τα Golden Retriever. Τα δόντια της είναι πιο αραιά, ιδανικά για να περνούν από πάνω και προς τα μέσα για να απομακρύνουν νεκρές τρίχες. Μια χτένα για κόμπους με ενσωματωμένα κοντά και μακριά δοντάκια είναι επίσης ιδανική για τέτοιες ράτσες.

 Πέρα από τη φροντίδα του τριχώματος, σημαντική είναι και η περιποίηση των νυχιών. Το κόψιμο των νυχιών μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη και αγχωτική διαδικασία αν δεν το ξεκινήσετε από νωρίς και με τον σωστό τρόπο.

 Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι:

 • Ψαλιδάκι-νυχοκόπτης λειτουργεί ακριβώς όπως το κοινό ψαλίδι και είναι κατάλληλο για τους περισσότερους σκύλους, ειδικά για μεγαλόσωμα κουτάβια με πιο χοντρά νύχια.
 • Νυχοκόπτης τύπου γκιλοτίνα.
 • Η λίμα νυχιών είναι μια εναλλακτική λύση για κουτάβια που δεν αντέχουν τον νυχοκόπτη. Η διαδικασία λείανσης διαρκεί λίγο περισσότερο, καθώς πρέπει να τριμάρετε τα νύχια τους με γρήγορες, κοφτές κινήσεις για να μην υπερθερμανθούν.
 10. Προληπτικά παρασίτων: Ψύλλοι, τσιμπούρια και σκουλήκια

 Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα 4 κύρια παράσιτα, ειδικά όταν βγείτε με το κουτάβι σας τη πρώτη του βόλτα στη γειτονιά.

 • Ψύλλοι
 • Κρότωνες
 • Σκουλήκια του εντέρου
 • Παράσιτο της διροφιλαρίωσης

 Ορισμένα προληπτικά φάρμακα παρασίτων καλύπτουν μόνο έναν επιλεγμένο αριθμό παρασίτων, επομένως, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σχετικά με το τι θα δώσετε στο κουταβάκι.

 Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ετικέτα του προϊόντος, γιατί το καθένα μπορεί να έχει διαφορετική συχνότητα θεραπείας. Να ελέγχετε πάντα ό,τι του δίνετε και να παίρνετε τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου.

 Τώρα που ξέρετε τι χρειάζεται το κουτάβι σας για να είναι υγιές, καθαρό και έτοιμο να εξερευνήσει με τα μικρά του πατουσάκια το περιβάλλον που ξετυλίγεται μπροστά του, είστε πανέτοιμοι! Από δω και πέρα, μια νέα, καταπληκτική και παιχνιδιάρικη ζωή σας περιμένει!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *