Λαμπραντόρ Ριτρίβερ: Πληροφορίες & Χαρακτηριστικά

Το Labrador Retriever είναι ένας σκύλος που γεννήθηκε με σκοπό να μας συντροφεύει & να είναι ένας χρήσιμος φύλακας – βοηθός! Μάθετε τα πάντα για αυτή την αξιαγάπητη ράτσα.

Labrador Retriever

 Προορίζεται για:

 Οικογένεια

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο προς υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-13 χρόνια

 Ιδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:

 Δραστήριο, πιστό σκυλί

Επισκόπηση Φυλής-Ράτσας Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

 Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, γνωστό ως Labrador (Labrador retriever) θεωρείται η πιο διάσημη ράτσα σκύλου στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αγγλία, την Αμερική και τον Καναδά.

 Ο αρχικός ρόλος της ράτσας ήταν να αποτελεί «όπλο-εργαλείο» στα χέρια των ανθρώπων.

 Ωστόσο, σήμερα, είναι γνωστή για το ρόλο του αρωγού σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή σε ανθρώπους με αυτισμό, για τον ρόλο εντοπισμού και ελέγχου, θεραπείας, φύλαξης και επιβολής του νόμου.

 Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών στα Λαμπραντόρ. Σε γενικές γραμμές όμως είναι μεγαλόσωμα με κοντό, πυκνό, αδιάβροχο τρίχωμα, πλατύ κεφάλι, καφέ ή καστανοπράσινα ματάκια, δυνατά σαγόνια, στόμα μετρίου μεγέθους και με ουρά σαν ενυδρίδα, η οποία είναι παχιά στη βάση και στενή στην άκρη.

 Τα σκυλιά Λαμπραντόρ συναντώνται σε τρεις διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις: μαύρο, κίτρινο-λευκό και καφέ (σοκολατί) χρώματα. Περιστασιακά, μπορεί να υπάρξουν και οι τρεις αποχρώσεις σε μια γέννα.

 Η εν λόγω ράτσα εμφανίζει έντονη τριχόπτωση, με αποτέλεσμα το τρίχωμα των σκύλων να χρειάζεται τακτική περιποίηση και φροντίδα.

 Συνιστάται συστηματικό βούρτσισμα με βούρτσα που είναι σταθερή και έχει χοντρές τρίχες, ειδικά για το κατώτερο τμήμα του τριχώματος.

 Από εκεί και έπειτα, χρειάζεται μπάνιο, όποτε είναι απαραίτητο και σίγουρα όχι περισσότερο από μία φορά τον μήνα.

 Υπό φυσιολογικές συνθήκες υγείας, ένα αρσενικό Λαμπραντόρ ζυγίζει 29-36 κιλά και το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ 57 και 62 εκατοστών. Το θηλυκό ζυγίζει 25-32 κιλά και το ύψος του φτάνει τα 55-60 εκατοστά.

 Αυτή ράτσα διαθέτει ενεργητικούς και δραστήριους σκύλους, που χρειάζονται μακρινές βόλτες με γρήγορο βήμα ή τρέξιμο, τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

 Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των λαμπραντόρ είναι ότι παίρνουν εύκολα βάρος, οπότε η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του ιδανικού βάρους του σκύλου και τη πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη παχυσαρκία.

 Σας απασχολεί πόσα χρόνια ζούν τα Λαμπραντόρ; Το προσδόκιμο ζωης των σκύλων Labrador κυμαίνεται από 10 έως 13 χρόνια.

 Με προσωπική φροντίδα, αγάπη και σταθερή ρουτίνα φαγητού και άσκησης, το πιστό σας φιλαράκι μπορεί να σας συντροφεύει για πολλά πολλά χρόνια.

Προσωπικότητα και χαρακτήρας (ιδιοσυγκρασία)

 Τα κύρια γνωρίσματα ενός σκύλου Λαμπραντόρ είναι η πίστη, η αφοσίωση, η στοργή και η υπομονή, στοιχεία που τον καθιστούν ιδανική επιλογή για οικογένειες και παιδιά.

 Αυτά τα σκυλιά αγαπούν το παιχνίδι και το κολύμπι, όπως επίσης τα παιδιά και τους άλλους τετράποδους φίλους. Στις αγαπημένες τους δραστηριότητες συγκαταλέγονται τα παιχνίδια κυνηγιού, ο στίβος μάχης και το φρίσμπι.

 Επιπλέον, τους ευχαριστεί να έχουν ένα δυνατό και αποφασιστικό αφεντικό ως «αρχηγό της αγέλης» και επιθυμούν να αποτελούν μέρος μιας οικογένειας.

 Είναι πολύ ευφυή και εκπαιδεύσιμα κατοικίδια και μάλιστα θεωρούνται από τα πιο έξυπνα σκυλιά, που «σκίζουν» σε ποικίλες ασκήσεις ευκινησίας, ταχύτητας και υπακοής. 

 Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, το καλύτερο είναι να εκπαιδεύονται και να κοινωνικοποιούνται από κουτάβια, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αποκτήσουν καταστροφική συμπεριφορά και ότι δε θα κάνουν το σπίτι κάνουν άνω-κάτω.

 Φυσικά, το πρώτο πράγμα με το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσετε είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας.

 Μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε το crate σκύλου στην εκπαίδευση, θα απαλλαγείτε πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεστε από τα «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι.

 Λέγεται ότι τα αγγλικού-τύπου Λαμπραντόρ είναι πολύ ήσυχα και άνετα σκυλιά, ενώ τα αμερικανικά μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα νευρικά και οξύθυμα, αν δεν λαμβάνουν τον κατάλληλο βαθμό άσκησης.

 Γενικά, δεν είναι θορυβώδη σκυλιά, αλλά που και που μπορεί να γαυγίσουν στο άκουσμα θορύβων.

 Την ίδια στιγμή, η ράτσα είναι γνωστή για τον ενθουσιασμό και την ενεργητικότητά της, μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Εξαιρετικά σπάνιες είναι οι περιπτώσεις, όπου τα Λαμπραντοράκια έχουν εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας.

Τα συχνότερα προβλήματα υγείας του Λαμπραντόρ

 Σε γενικές γραμμές, τα Λαμπραντόρ δεν είναι φιλάσθενα σκυλιά. Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες ράτσες σκύλων μπορούν να εμφανίσουν:

 Δυσπλασία του γοφού και του αγκώνα

 Κληρονομική κατάσταση που πλήττει τους γοφούς και τον αγκώνα, όταν τα οστά και οι αρθρώσεις δεν εφαρμόζουν καταλλήλως.

 Κληρονομική μυοπάθεια (αδύναμο μυϊκό σύστημα)

 Επηρεάζεται το μυϊκό και νευρικό σύστημα και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκαμψία στο περπάτημα, ο λήθαργος και η υπερβολική κόπωση μετά τη γυμναστική.

 Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπό φυσιολογικές περιβαλλοντικές συνθήκες και με αρκετή ξεκούραση, το σκυλάκι διαβιώνει φυσιολογικά.

 Καταράκτης

 Ο καταράκτης στους σκύλους διακρίνεται από θωλές κηλίδες στα μάτια, που σταδιακά αναπτύσσονται και πλήττουν την όραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι κηλίδες αφαιρούνται και έχουν καλά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

 Προχωρημένη ατροφεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα

 Σε πρώιμα στάδια, ο σκύλος μπορεί να χάσει τη νυχτερινή όραση, μετ’έπειτα και τη πρωινή. Οι περισσότεροι σκύλοι προσαρμόζονται εύκολα στην απώλεια της όρασης, εκτός κι αν μεταφερθούν σε νέο περιβάλλον.

 Επιληψία

 Αυτή η κατάσταση επιφέρει μέτριες έως έντονες κρίσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται ασυνήθιστη συμπεριφορά ή τρέμουλο.

 Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση των περισσότερων σκύλων με επιληψία είναι αισιόδοξη.

 Εντούτοις, η επιληψία μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρότερου προβλήματος, συνεπώς, χρήζει άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης με την βοήθεια κτηνιάτρου.

 Δυσπλασία της τριγλώχινας βαλβίδας

 Αποτελεί ελάττωμα της καρδιάς και προκαλείται από παραμορφωμένη τριγλώχινα βαλβίδα. Πλήττει μεγάλο αριθμό Λαμπραντόρ, ενώ σε πολλούς σκύλους είναι ασυμπτωματικό και ανιχνεύεται με υπερηχογράφημα.

 Γαστρική διαστολή / σύνδρομο GDV

 Είναι από τις πιο επικίνδυνες και θανάσιμες ασθένειες των σκύλων, που εμφανίζεται όταν το κατοικίδιο τρέφεται με ένα υπερβολικά μεγάλο γεύμα μέσα στη μέρα, τρώει γρήγορα, πίνει πολύ νερό ή αθλείται αμέσως μετά το φαγητό.

 Το στομάχι διαστέλλεται και στρυφογυρίζει, με αποτέλεσμα ο σκύλος να αδυνατεί να απελευθερώσει αέρια.

 Στη συνέχεια, η πίεση του αίματος πέφτει και, χωρίς άμεση προσοχή, ο σκύλος μπορεί να πεθάνει. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται το έντονο σάλιο, οι τάσεις προς έμετο, η κούραση και ο λήθαργος.

 Οστεοχονδρίτιδα

 Κατάσταση κατά την οποία ένα μέρος του οστού μαζί με ένα τμήμα του χόνδρου αποκολλώνται από το υπόλοιπο οστό.

 Τις περισσότερες φορές πλήττονται οι αγκώνες, ενώ σπανιότερα οι ώμοι. Η ασθένεια προκαλείται λόγω ελλειπής ανάπτυξης χόνδρου στις αρθρώσεις.

 Οξεία Υγρή Δερματίτιδα

 Πρόκειται για μια δερματική ασθένεια που δημιουργεί ερυθρότητα και φλεγμονή. Με σωστή περιποίηση του δέρματος, ειδικά κτηνιατρικά σαμπουάν και φαρμακευτική αγωγή θεραπεύεται εύκολα.

 Κρύα ουρά

 Οι μύες της ουράς του σκύλου χαλαρώνουν και χωλαίνουν. Το Λαμπραντόρ ενδέχεται να δαγκώνει την ουρά του κατά τη διάρκεια του προβλήματος, αλλά με το πέρασμα των ημερών, η κατάσταση διορθώνεται.

 Μόλυνση των αυτιών

 Όσα σκυλιά Λαμπραντόρ έχουν πρόσβαση σε θάλασσα συνηθως εμφανίζουν κάποια μόλυνση ή ωτίτιδα στα αυτάκια τους, λόγω της καθοδικής φοράς τους.

 Καλό είναι τα αφτιά του σκύλου να ελέγχονται και να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, ώστε να συνηθίζουν στη διαδικασία και να μην αγχώνονται όταν επισκέπτονται τον κτηνίατρο.

Η ιστορία & η προέλευση της ράτσας:

 Υπήρξε σε εκτεταμένο βαθμό η φημολογία ότι η απαρχή του σύγχρονου λαμπραντόρ ήταν μια ράτσα, γνωστή με το όνομα «St. John’s Water Dog» ή «Lesser Newfoundland».

 Παρόλο που γεννήθηκε στο Newfoundland, το Λαμπραντόρ πήρε τη τωρινή του ονομασία μετά το «Labrador Sea», με σκοπό να αποφευχθεί η σύγχυση με την ράτσα του Σκύλου Νέας Γης, η οποία παρεμπιπτόντως προέρχεται από το λαμπραντόρ ριτρίβερ.

 Η ράτσα Σκύλου Αγίου Ιωάννου του νερού αρχικά είχε μαύρη απόχρωση, ενώ τα κίτρινα και σοκολατί λαμπραντόρ ήταν εξαιρετικά σπάνια.

 Το άσπρο χρώμα των Λαμπραντόρ πρωτοεμφανιστηκε το 1899 και το σοκολατί το 1930.

 Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το St. John’s Dog (Αγίου Ιωάννου του Νερού) μεταφέρθηκε στην Αγγία από τον δούκα του Malmesbury.

 Εκεί, διασταυρώθηκε με Σέττερ, Σπάνιελ και άλλους σκύλους ιχνηλάτες, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητά του ως κυνηγός. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως σκύλος-εργάτης και ιχνηλάτης.

 Η ράτσα St. John’s Dog τελικά άρχισε να φθείνει στην περιοχή του Newfoundland, αλλά επέζησε μέσω της διασταύρωσης με άλλα ριτρίβερ, οδηγώντας στα Labrador που βλέπουμε σήμερα.

 Το Labrador Retriever αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο το 1903 και από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1907.

Γνωστά γεγονότα της ράτσας!

  •  Τα λαμπραντόρ έχουν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στον πόνο, καθιστώντας τα ιδανικούς σκύλους για εργασία.
  •  Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, κανένα δεν μπορεί να θεωρηθεί ενήλικο.
  • Ένας σκύλος εργασίας ονομαζόμενος «Endal», από την Αγγλία, τιμήθηκε με τον τίτλο του πιο «παρασημοφορημένου σκύλου στον κόσμο». Βραβεύτηκε μάλιστα με χρυσό μετάλλιο PDSA για την ανδρεία και την προσήλωσή του στην τήρηση του καθήκοντος, το οποίο θεωρείται το υψηλότερο βραβείο που μπορεί να λάβει κάποιο ζώο.
  •  Ο «Zanjeer», ένα λαμπραντόρ από την Ινδία, ήταν σκύλος-ντετέκτιβ που βοήθησε τις αστυνομικές αρχές της Μουμπάι κατά τη διάρκεια ρίψης βομβών στην πόλη το 1993 και του αποδώθηκαν τιμές δημόσιας ταφής.
  •  Ένα αμερικανικό Λαμπραντόρ με το όνομα «Jack» ήταν σκύλος αναζήτησης και διάσωσης τη περίοδο της κατάρριψης των διδύμων πύργων και του τυφώνα «Katrina».
  •  Ο «Lucky και ο Flo» ήταν οι πρώτοι σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν στο να εντοπίζουν οπτικούς δίσκους με τη μυρωδιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους ανίχνευσαν συνολικά περίπου δύο εκατομμύρια πειρατικά DVDs.
  •  Η «Sarbi» ήταν ανιχνευτής εκρηκτικής ύλης στην Αυστραλία, ενώ υπηρέτησε και δεκατέσσερις μήνες στο Αφγανιστάν. Το 2011 παρέλαβε το βραβείο RSPCA Purple Cross, που αποδίδει τιμή σε σκύλους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για τη σωτηρία των ανθρώπων.
  • Οι Μπιλ Κλίντον, Prince William, Βλάντιμιρ Πούτιν, Denise Richards, Πάμελα Άντερσον και Χάλκ Χόγκαν είναι διάσημοι θαυμαστές της ράτσας.
  • Μερικά γνωστά ονόματα για αρσενικά Λαμπραντόρ είναι το Ερρίκος και το Φάμπιο, ενώ για θηλυκά είναι το Λούσι και το Αλόη. 

 Εν κατακλείδι, όλα τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένας κηδεμόνας για τη περίφημη ράτσα Labrador Retriever.

 Οι συγκεκριμένοι σκύλοι χαρακτηρίζονται για την ιδιαίτερη ευστροφία τους, τη τρυφερότητα που δείχνουν στα αφεντικά τους και το αίσθημα αυταπάρνησης που τους διακατέχει.

 Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κουτάβι Λαμπραντόρ, τότε σας το προτείνουμε χωρίς καμία επιφύλαξη, γιατί θα το αγαπήσετε, τόσο ως μικρό, όσο και ως ενήλικο, όταν μεγαλώσει!

 Σε περίπτωση που δε βρείτε αδέσποτα σκυλάκια της ράτσας, η καλύτερη επιλογή για κουτάβια Labrador είναι να απευθυνθείτε σε πιστοποιημένα εκτροφεία. Εποικοινωνήστε μαζί τους και ρωτήστε τους τα πάντα, από τη τιμή, μέχρι την αναλυτική κατάσταση της υγείας τους.

Παρόμοια Άρθρα

Ακίτα: Μάθετε τα πάντα για τον Ιαπωνικό γίγαντα!

Το Ακίτα είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο και δυνατό σκυλί με απρόσιτη συμπεριφορά. Αυτής της ράτσας ο σκύλος μπορεί να γίνει πολύ προστατευτικός με τη προσωπική του περιοχή και συνήθως δεν είναι πολύ φιλικός με αγνώστους.

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *