Λαμπραντόρ Ριτρίβερ: Πληροφορίες & Χαρακτηριστικά

Το Labrador Retriever είναι ένας σκύλος που γεννήθηκε με σκοπό να μας συντροφεύει & να είναι ένας χρήσιμος φύλακας – βοηθός! Μάθετε τα πάντα για αυτή την αξιαγάπητη ράτσα.

Labrador Retriever

Προορίζεται για:

Οικογένεια

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο προς υψηλό

Προσδόκιμο ζωής:

10-13 χρόνια

Ιδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:

Δραστήριο, πιστό σκυλί

Επισκόπηση Φυλής-Ράτσας Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

 Το λαμπραντόρ ριτρίβερ, γνωστό ως Labrador (Labrador retriever) θεωρείται η πιο διάσημη ράτσα σκύλου στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αγγλία, την Αμερική και τον Καναδά.

 Ο αρχικός ρόλος της ράτσας ήταν να αποτελεί «όπλο-εργαλείο» στα χέρια των ανθρώπων, ώστόσο, σήμερα, είναι γνωστή για τον ρόλο του αρωγού σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή σε ανθρώπους με αυτισμό, για τον ρόλο εντοπισμού και ελέγχου, θεραπείας, φύλακας και επιβολής του νόμου.

 Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών στα λαμπραντόρ, ωστόσο, σε γενικές γραμμές είναι μεγαλόσωμα με κοντό, πυκνό, αδιάβροχο τρίχωμα, πλατύ κεφάλι, καφέ ή καστανοπράσινα ματάκια, δυνατά σαγόνια, στόμα μετρίου μεγέθους και με ουρά σαν ενυδρίδα, η οποία είναι παχιά στη βάση και στενή στην άκρη.

 Τα σκυλιά λαμπραντόρ συναντώνται σε τρεις διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις: μαύρο, κίτρινο-λευκό και Καφέ (Σοκολατί) χρώματα. Περιστασιακά, μπορεί να υπάρξουν και οι τρεις αποχρώσεις σε μια γέννα.

 Η εν λόγω ράτσα εμφανίζει συχνή τριχόπτωση, με αποτέλεσμα το τρίχωμα να χρειάζεται τακτική περιποίηση και φροντίδα.

 Συνιστάται συστηματικό βούρτσισμα με βούρτσα που είναι σταθερή και έχει χοντρές τρίχες, ειδικά για το κατώτερο τμήμα του τριχώματος, ενώ μπάνιο πρέπει να γίνεται μόνο, όποτε είναι απαραίτητο και σίγουρα όχι νωρίτερα από μία φορά τον μήνα.

 Υπό φυσιολογικές συνθήκες υγείας, ένα αρσενικό λαμπραντόρ πρέπει να ζυγίζει 29-36 κιλά και το ύψος του να κυμαίνεται μεταξύ 57 και 62 εκατοστών. Το θηλυκό πρέπει να ζυγίζει 25-32 κιλά και το ύψος του να είναι 55-60 εκατοστά.

 Αυτή ράτσα διαθέτει ενεργητικούς και δραστήριους σκύλους που χρειάζονται μακρινές βόλτες με γρήγορο βήμα ή τρέξιμο, τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

 Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των λαμπραντόρ είναι ότι παίρνουν εύκολα βάρος, οπότε η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη καθημερινότητα τους.

 Πόσα χρόνια ζούν τα Λαμπραντόρ;

 Το προσδόκιμο ζωης των σκύλων Labrador κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 13 χρόνων.

Προσωπικότητα και Χαρακτήρας (Ιδιοσυγκρασία)

 Τα κύρια γνωρίσματα ενός σκύλου λαμπραντόρ είναι η πίστη, η αφοσίωση, η στοργή και η υπομονή, στοιχεία που καθιστούν τον συγκεκριμένο σκύλο ιδανική επιλογή για οικογένειες και παιδιά.

 Αγαπούν το παιχνίδι, το κολύμπι και έχουν εξαιρετικές σχέσεις με παιδιά και άλλους τετράποδους φίλους. Στις αγαπημένες δραστηριότητες τους συγκαταλέγονται τα παιχνίδια κυνηγιού, ο στίβος μάχης και το φρίσμπι.

 Επιπλέον, τους ευχαριστεί να έχουν ένα δυνατό και αποφασιστικό αφεντικό ως «αρχηγό της αγέλης» και επιθυμούν να αποτελούν μέρος της οικογένειας.

 Είναι πολύ ευφυή και εκπαιδεύσιμα σκυλιά, μάλιστα, η ράτσα θεωρείται μια από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων.

 Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, το καλύτερο είναι να εκπαιδεύονται και να κοινωνικοποιούνται από μικρή ηλικία, προκειμένου να διαβεβαιωθείτε ότι δεν θα αποκτήσουν καταστροφική συμπεριφορά και ότι μέσα στο σπίτι σας δεν θα τα κάνουν άνω-κάτω. Ακόμα, σημαντική είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας τους.

Διαβάστε επίσης: Σκύλος μόνος στο Σπίτι: Πως να τον μάθω να μένει μόνος του;

 Τα αγγλικού-τύπου λαμπραντόρ είναι γενικά πολύ ήσυχα και άνετα σκυλιά, ενώ τα αμερικάνικα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα νευρικά και οξύθυμα, αν δεν λαμβάνουν τον κατάλληλο βαθμό άσκησης.

 Γενικά τα λαμπραντόρ δεν είναι θορυβώδη σκυλιά, αλλά που και που μπορεί να γαυγίσουν στο άκουσμα αθέατων πηγών. Επιπρόσθετα, η ράτσα είναι γνωστή για τον ενθουσιασμό και την ενεργητικότητα της, μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν εμφανίσει επιθετικότητα.

Συνήθεις προβήματα υγείας και κοινές ασθένειες της ράτσας

 Σε γενικές γραμμές, τα λαμπραντόρ δεν είναι φιλάσθενα σκυλιά. Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες ράτσες σκύλων μπορούν να εμφανίσουν:

 • Δυσπλασία του γοφού και του αγκώνα. Κληρονομική κατάσταση που πλήττει τους γοφούς και των αγκώνα, όταν τα οστά και οι αρθρώσεις δεν εφαρμόζουν καταλλήλως.
 • Κληρονομική μυοπάθεια (αδύναμο μυϊκό σύστημα). Επηρεάζεται το μυϊκό και νευρικό σύστημα και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκαμψία στο περπάτημα, ο λήθαργος και η υπερβολική κόπωση μετά τη γυμναστική. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπό φυσιολογικές περιβαλλοντικές συνθήκες και αρκετή ξεκούραση, το σκυλάκι διαβιώνει φυσιολογικά.
 • Καταράκτης. Ο καταράκτης στους σκύλους διακρίνεται από θωλές κηλίδες στα μάτια που σταδιακά αναπτύσσονται και πλήττουν την όραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούνται με καλά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
 •  Προχωρημένη ατροφεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Σε πρώιμα στάδια ο σκύλος μπορεί να χάσει τη νυχτερινή όραση, μετ’έπειτα και τη πρωινή. Οι περισσότεροι σκύλοι προσαρμόζονται εύκολα στην απώλεια της όρασης, εκτός κι αν μεταφερθούν σε νέο περιβάλλον.
 • Επιληψία. Αυτή η κατάσταση επιφέρει μέτριες έως έντονες κρίσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται ασυνήθιστη συμπεριφορά ή τρέμουλο. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση των περισσότερων σκύλων με επιληψία είναι αισιόδοξη, εντούτοις, η επιληψία μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρότερου προβλήματος και χρήζει άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης με την βοήθεια κτηνιάτρου.
 • Δυσπλασία της τριγλώχινας βαλβίδας. Αποτελεί ελάττωμα της καρδιάς και προκαλείται από παραμορφωμένη τριγλώχινα βαλβίδα. Πλήττει μεγάλο αριθμό λαμπραντόρ, σε πολλούς σκύλους είναι ασυμπτωματικό και ανιχνεύεται με υπερηχογράφημα.
 • Γαστρική διαστολή / σύνδρομο GDV. Μπορεί να εξελιχθεί σε θανάσιμη ασθένεια, αν το κατοικίδιο τρέφεται με ένα υπερβολικά μεγάλο γεύμα μέσα στη μέρα, τρώει γρήγορα, πίνει πολύ νερό ή αθλείται αμέσως μετά το φαγητό. Το στομάχι διαστέλλεται και στρυφογυρίζει, με αποτέλεσμα ο σκύλος να αδυνατεί να απελευθερώσει αέρια. Πέφτει η πίεση του αίματος και χωρίς άμεση προσοχή ο σκύλος μπορεί να πεθάνει. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται το έντονο σάλιο, τάσεις προς έμετο, κούραση και λήθαργος.
 • Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα. Κατάσταση κατά την οποία ένα μέρος του οστού μαζί με τμήμα του χόνδρου αποκολλώνται από το υπόλοιπο οστό. Τις περισσότερες φορές πλήττονται οι αγκώνες, σπανιότερα οι ώμοι και προκαλείται λόγω ελλειπής ανάπτυξης χόνδρου στις αρθρώσεις.
 • Οξεία Υγρή Δερματίτιδα. Πρόκειται για μια δερματική ασθένεια που δημιουργεί ερυθρότητα και φλεγμονή. Με σωστή περιποίηση του δέρματος, ειδικά κτηνιατρικά σαμπουάν και φαρμακευτική αγωγή θεραπεύεται εύκολα.
 • Κρύα ουρά. Οι μύες της ουράς του σκύλου χαλαρώνουν και χωλαίνουν. Το λαμπραντόρ ενδέχεται να δαγκώνει την ουρά του κατά τη διάρκεια του προβλήματος, αλλά με το πέρας των ημερών το πρόβλημα σταδιακά εξαφανίζεται.
 • Μόλυνση των αυτιών. Όσα σκυλιά λαμπραντόρ έχουν πρόσβαση σε θάλασσα συνηθως εμφανίζουν κάποια μόλυνση ή ωτίτιδα στα αυτάκια τους, λόγω της καθοδικής φοράς τους. Μία φορά την εβδομάδα καλό είναι να ελέγχονται και να καθαρίζονται, ώστε να συνηθίζουν αυτή την διαδικασία και να μην γίνετε μετά μάχη στο κτηνιατρείο.

Η Ιστορία & Προέλευση της ράτσας:

 Φημολογούνταν σε εκτεταμένο βαθμό ότι η απαρχή του σύγχρονου λαμπραντόρ ήταν μια ράτσα, γνωστή με το όνομα «St. John’s Water Dog» ή «Lesser Newfoundland».

 Παρόλο που γεννήθηκε στο «Newfoundland», το λαμπραντόρ πήρε τη τωρινή του ονομασία μετά το «Labrador Sea», με σκοπό να αποφευχθεί η σύγχυση με την ράτσα Σκύλου Νέας Γης, η οποία παρεμπιπτόντως προέρχεται από το λαμπραντόρ ριτρίβερ.

 Η ράτσα Σκύλου Αγίου Ιωάννου του νερού αρχικά είχε μαύρη απόχρωση, ενώ τα κίτρινα και σοκολατί λαμπραντόρ ήταν εξαιρετικά σπάνια. Το κίτρινο-λευκό (Άσπρο) χρώμα των λαμπραντόρ πρωτοεμφανιστηκε το 1899 και το σοκολατί το 1930.

 Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το St. John’s Dog (Αγίου Ιωάννου του Νερού) μεταφέρθηκε στην Αγγία από τον δούκα του Malmesbury, διασταυρωμένο με σέττερ, σπάνιελ και άλλα ριτρίβερ, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα του ως κυνηγός και χρησιμοποιήθηκε ως σκύλος-εργάτης και ιχνηλάτης.

 Η ράτσα St. John’s Dog άρχισε τελικά να φθείνει στην περιοχή του Newfoundland, αλλά επέζησε μέσω της διασταύρωσης με άλλα ριτρίβερ, οδηγώντας στα Labrador που βλέπουμε σήμερα.

 Το Labrador Retriever αναγνωρίστηκε επισήμως το 1903 από τον Αγγλικό Κυνολογικό Οργανισμό και το 1907 από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Οργανισμό.

Γνωστά γεγονότα της ράτσας:

 •  Τα λαμπρντόρ έχουν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στον πόνο, καθιστώντας τα ιδανικούς σκύλους για εργασία.
 •  Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών κανένα δεν μπορεί να θεωρηθεί ενήλικο.
 • Ένας σκύλος εργασίας ονομαζόμενος «Endal», λαμπραντόρ από την Αγγλία, τιμήθηκε με τον τίτλο του πιο «παρασημοφορημένου σκύλου στον κόσμο». Βραβεύτηκε μάλιστα με χρυσό μετάλλιο PDSA για την ανδρεία και την προσήλωση του στη τήρηση του καθήκοντος, το οποίο θεωρείται το υψηλότερο βραβείο που μπορεί να λάβει ζώο στον πλανήτη μας.
 •  Ο «Zanjeer», ένα λαμπραντόρ από την Ινδία, ήταν σκύλος-ντετέκτιβ που βοήθησε τις αστυνομικές αρχές της Μουμπάι κατά τη διάρκεια ρίψης βομβών στην πόλη το 1993 και του αποδώθηκαν τιμές δημόσιας ταφής.
 •  Ένα αμερικανικό λαμπραντόρ με το όνομα «Jack» ήταν σκύλος αναζήτησης και διάσωσης τη περίοδο της κατάρριψης των δίδυμων πύργων και του τυφώνα «Katrina».
 •  Ο «Lucky και ο Flo» ήταν οι πρώτοι σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν οπτικούς δίσκους με τη μυρωδιά και κατά τη διάρκεια της καριέρας τους ανίχνευσαν συνολικά περίπου δύο εκατομμύρια πειρατικά DVDs.
 •  Η «Sarbi» είναι ανιχνευτής εκρηκτικής ύλης στην Αυστραλία που ήταν MIA για δεκατέσσερις μήνες στο Αβγανιστάν και ανακαλύφθηκε ξανά από έναν αμερικανικό στρατιώτη. Παρέλαβε το RSPCA Purple Cross βραβείο το 2011, βραβείο που αποδίδει τιμή σε σκύλους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για τη σωτηρία των ανθρώπων.
 • Οι Μπιλ Κλίντον, Prince William, Βλάντιμιρ Πούτιν, Denise Richards, Πάμελα Άντερσον και Χάλκ Χόγκαν είναι διάσημοι θαυμαστές της ράτσας μας.
 • Μερικά γνωστά ονόματα για Αρσενικά Λαμπραντόρ είναι Ντόμινο, Ερρίκος και Φάμπιο & για θηλυκά Λούσι, Αλόη και Ατλαντίς. 

 Εν κατακλείδι, όλα τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές πληροφορίες για τη περίφημη ράτσα Labrador retriever. Οι σκύλοι χαρακτηρίζονται για την ιδιαίτερη ευστροφία τους, τη τρυφερότητα που δείχνουν στα αφεντικά τους και το αίσθημα αυταπάρνησης που τους διακατέχει.

 Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κουτάβι Λαμπραντόρ τότε σας το προτέινουμε χωρίς καμία επιφύλαξη, θα το αγαπήσετε, τόσο μικρό αλλά και όταν μεγαλώσει! Η καλύτερη επιλογή για κουτάβια Labrador είναι από επίσημα εκτροφεία, επικοινωνήστε μαζί τους και ρωτήστες τιμές..

Παρόμοια Άρθρα

Μικρόσωμα Σκυλιά για μέσα στο Σπίτι

Ζείτε σε διαμέρισμα ή σε σπίτι χωρίς μεγάλη αυλή αλλά η αγάπη σας για τα σκυλάκια είναι απέραντη; Δείτε ποιές ράτσες σκύλων μπορούν να μείνουν άνετα μέσα στο σπίτι!

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *