Πότε μπορώ να βγάλω βόλτα ένα κουτάβι;

Αδημονείτε να βγείτε τη πρώτη σας βόλτα με το κουτάβι σας; Δείτε πότε είναι η ιδανική στιγμή να βγάλετε έξω το κουτάβι και τι να προσέξετε!

 Όταν φέρνετε ένα νέο κουτάβι στο σπίτι ο ενθουσιασμός και η χαρά σας θα είναι σίγουρα στα ύψη.

 Θα θέλετε να δείξετε τα πάντα στον νέο σας φίλο και να ξεκινήσετε τις νέες περιπέτειες και την εξερεύνηση του κόσμου.

 Είναι μια συναρπαστική εμπειρία για όλη την οικογένεια και είναι πολύ σημαντικό να το κοινωνικοποιήσετε και να συνηθίσει το περιβάλλον και ό,τι περιλαμβάνει αυτό.

 Αλλά πότε μπορεί ένα κουτάβι να βγει έξω, να πάει την πρώτη του βόλτα και να τρέξει ανέμελο σε ένα πάρκο;

 Θα πρέπει να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις, ώστε να διασφαλίσετε ότι το κουταβάκι θα παραμείνει ευτυχισμένο και υγιές.

 Με τα σωστά βήματα και την σωστή προετοιμασία θα μπορέσετε να κοινωνικοποιήσετε τον μικρό σας φιλαράκο χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του.

Τι περιλαμβάνουν οι πρώτες μέρες με το κουτάβι σας;

 Ιατρικοί περιορισμοί και βόλτα

 Συνήθως, ο κτηνίατρος δεν θα σας επιτρέψει να βγάλετε βόλτα το κουτάβι μέχρι να γίνουν όλα τα εμβόλια σκύλου. Τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην προστασία του κουταβιού από ασθένειες.

 Τα κουτάβια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ορισμένες ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν άλλα σκυλιά ή ζώα, όπως ο τύφος.

 Το πρόγραμμα του εμβολιασμού ξεκινάει περίπου όταν ο τετράποδος σύντροφος σας είναι περίπου 8 εβδομάδων και χρειάζεται μερικά σετ εμβολίων για να προστατευθεί πλήρως.

 Το δεύτερο σετ εμβολίων γίνεται 2 έως 4 εβδομάδες μετά την χορήγηση των πρώτων εμβολίων, όταν είναι περίπου 11-12 εβδομάδων.

 Ορισμένοι κτηνίατροι μπορεί να σας προτείνουν και τρίτο σετ εμβολίων ανάλογα με το ιστορικό του κουταβιού, τον κίνδυνο που διατρέχει και την περιοχή που ζείτε.

 Εάν έχετε υιοθετήσει ένα κουταβάκι κάποιων μηνών από ένα καταφύγιο ή ίσως από έναν εκτροφέα, τα πρώτα εμβόλια πιθανότατα να έχουν γίνει.

 Ανάλογα και με την ηλικία που θα πάρετε το κατοικίδιο ζωάκι μπορεί να του έχουν χορηγήσει και το δεύτερο σετ εμβολίων.

 Μαζί με το κουταβάκι μην ξεχάσετε να πάρετε και το βιβλιάριο του και τα πλήρη έγγραφα που πιστοποιούν την χορήγηση εμβολίων, ώστε να τα δείξετε στον κτηνίατρό σας.

 Κοινωνικοποίηση

 Η κοινωνικοποίηση από τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι αρκετά σημαντική, ώστε να διασφαλίσετε ότι το σκυλάκι σας θα εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα χωρίς φοβίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

 Μερικές φορές η ισορροπία κοινωνικοποίησης και υγείας είναι περίεργη. Είναι σημαντικό να εκθέσετε το κουταβάκι σας σε νέες εμπειρίες με ασφαλή τρόπο χωρίς κίνδυνο.

 Καινούργιοι φίλοι

 Στην διαδικασία της κοινωνικοποίησης περιλαμβάνεται και η γνωριμία του κουταβιού με άλλους σκύλους και νέους ανθρώπους.

 Οι έρευνες λένε πως ένα κουτάβι πρέπει να συναντάει 100 άτομα σε χρονική διάρκεια 16 εβδομάδων. Οι φίλοι και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις θα διασφαλίσουν πως θα γίνει ευτυχισμένος και ατρόμητος ενήλικας.

 Ωστόσο, όταν αφήνετε το σκυλάκι σας να γνωρίσει νέους σκυλίσιους φίλους και να παίξει μαζί τους, βεβαιωθείτε πως και τα άλλα σκυλάκια είναι εμβολιασμένα.

 Πρώτες βόλτες χωρίς κίνδυνο για την υγεία

 Παρόλο που δεν συνιστάται να βγάλετε βόλτα το σκυλάκι σας σε δημόσιο χώρο, τις πρώτες μέρες μπορείτε να κάνετε μικρές εξόδους καθημερινά έχοντας το αγκαλιά.

 Μια βόλτα με το κουταβάκι σας αγκαλιά θα του δώσει την δυνατότητα να δει καινούργια πράγματα και να γνωρίσει τον περιβάλλον στο οποίο σε λίγους μήνες θα τρέχει και θα παίζει.

 Έτσι, μια βόλτα στο πάρκο είναι η ιδανική πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο. Προσέξτε όμως να μην αφήνετε στην αρχή περαστικούς να χαϊδεύουν το κουταβάκι, όσο δύσκολο κι αν είναι.

 Οι περαστικοί ή οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να μεταδώσουν στο κουτάβι μικρόβια και παράσιτα.

 Εκπαίδευση τουαλέτας

 Αυτές οι πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής του κουταβιού σας είναι απαραίτητες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση δια βίου συνηθειών.

 Μια πρώτη βασική δεξιότητα και εκπαίδευση που πρέπει να λάβει το κουτάβι είναι η τουαλέτα.

 Είναι όμως αδύνατο να μάθουν να πηγαίνουν τουαλέτα «έξω» κατά την διάρκεια της βόλτας, διότι δεν επιτρέπεται η βόλτα τις πρώτες εβδομάδες για λόγους υγείας.

 Προμηθευτείτε με πάνες και πανάκια για τις ακαθαρσίες του και μάθετέ του πως πρέπει να πειθαρχεί και να πηγαίνει τουαλέτα στο σημείο που του υποδεικνύετε.

 Η αναμονή και ο καθαρισμός των απορριμμάτων του θα διαρκέσει περίπου 10- 12 εβδομάδες.

 Συγχρόνως, εάν έχετε ιδιωτικό κήπο μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα από εκεί. Στον κήπο όμως δεν πρέπει να κυκλοφορούν άλλα ανεμβολίαστα σκυλιά.

Τελικά, πότε μπορεί το κουτάβι να βγει έξω για περίπατο;

 Πριν ξεκινήστε να πηγαίνετε βόλτες με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο θα πρέπει να του έχετε κάνει όλα τα εμβόλια.

 Οι πρώτες βόλτες πρέπει να είναι μικρής χρονικής διάρκειας. Μια μεγάλη και, πιθανόν, κουραστική βόλτα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του.

 Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσετε μια αρνητική σχέση με το περπάτημα και να βλάψετε το κουτάβι προκαλώντας προβληματικές συμπεριφορές.

 Τα οστά του σκύλου δεν αναπτύσσονται πλήρως έως ότου πάει 1 έτους, οπότε η υπερβολική άσκηση και η εξάντληση μπορεί να βλάψει την σκελετική του δομή.

 Ένας καλός κανόνας για το κουτάβι σας είναι να στοχεύετε σε περίπου 5 λεπτά άσκησης ανά ημέρα έως ότου μεγαλώσει πλήρως.

 Έτσι, αν το φέρετε στο σπίτι στις 8 εβδομάδες, καλό είναι να περιορίσετε τον χρόνο παιχνιδιού σε 20 λεπτά – ιδανικά σε 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

 Οι πρώτες βόλτες με το κουτάβι σας πρέπει να είναι όσο πιο ευχάριστες και αγχολυτικές γίνεται, για να μη βλάψετε το κατοικίδιο σας σωματικά και ψυχικά.

 Αφήστε το κουτάβι να πορεύεται μπροστά και δώστε του ελευθερία κινήσεων χωρίς να περιορίζετε το λουρί του κάθε φορά που θέλει να μυρίσει και να εξερευνήσει ένα νέο μέρος.

 Θυμάστε τη πρώτη βόλτα που βγήκατε με το κουτάβι σας ή τον σκύλο σας γενικότερα; Μοιραστείτε μαζί μας εκείνη την όμορφη στιγμή!

Παρόμοια Άρθρα

Πόσο αντέχουν τα σκυλιά στο κρύο;

Το κρύο έξω είναι τσουχτερό, αλλά δεν θέλετε να στερήσετε από το σκυλάκι την πολυπόθητη και ωφέλιμη βόλτα του στη γειτονιά! Δείτε 9 απλά πράγματα που θα προστατέψουν το κατοικίδιο σας από το κρύο, με αποτέλεσμα να χαρεί ξέγνοιαστο τη βολτούλα του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *