Dachshund: Μάθετε τα πάντα για τον σκύλο Λουκάνικο!

Το Dachshund ή πιο γνωστό ως σκυλί Λουκάνικο είναι μικρόσωμο με μακρύ κορμό μυώδη, κοντά πόδια. Με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που θα σας σαγηνεύσει!

Προορίζεται για:

Εργένηδες, οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

14-16 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Στοργικό, ανεξάρτηρο

Κατάσταση υγείας: 

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας.

Λίγα λόγια για το σκύλο Λουκάνικο:

 Το Ντατσχουντ είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι με μακρύ κορμό και μυώδη, κοντά πόδια.

 Υπάρχουν τρία είδη της ράτσας Dachshund: το κοντότριχο, το σκληρότριχο και το μακρυμάλλικο. Και τα τρία είδη της ράτσας έχουν μακριά μουσούδα και καλοσχηματισμένα ματάκια που έχουν χρώμα σκούρο κόκκινο ή καφέ με μαύρο.  Επίσης, όλα τα ντάτσχαουντ αποβάλλουν το τρίχωμα τους.

 Το κοντοότριχο είδος έχει λείο και λαμπερό τρίχωμα. Τα ντατσχουντ μπορούν να βγουν σε διάφορες αποχρώσεις, όπως κόκκινο ή μπεζ, μαύρο και σοκολατί, παρδαλό, πιτσιλωτό και χρώμα του αγριόχοιρου. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα κυκλοφορούν σε χρώματα μαύρο, σοκολατί, γκρι, κιτρινόφαιο με μαύρα ή μπεζ σημάδια.

 Αυτά τα σκυλάκια είναι διάσημα για τον αξιαγάπητο χαρακτήρα τους και τη λαμπερή προσωπικότητα τους. Λόγω του μακρόστενου σχήματος του κορμού τους, ονομάζονται και λουκανόσκυλα ή σκυλί λουκάνικο.

 Αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε ένα τέτοιο σκυλάκι, πολύ σύντομα θα διαπιστώστε ότι του αρέσει να κουρνιάζει στον καναπέ και να βλέπει μαζί σας τηλεόραση.

 Το Dachshund ζυγίζει πέντε κιλά στην ηλικία των δώδεκα μηνών και το ύψος τους είναι 20-27 εκατοστά. Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται στα 14 με 16 έτη.

Τα στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του Ντάτσχουντ:

 Τα ντατσχουντ ή σκυλία λουκάνικα είναι ανεξάρτητα σκυλάκια και αυτό μπορεί να δυσκολέψει το αφεντικό στην εκπαίδευση τους.

 Βέβαια, η υπομονή και η συνέπεια στην εκπαίδευση από τότε που είναι κουτάβια, είναι το κλειδί, για να πειθαρχούν στους κανόνες που θέτουμε. Ακόμη, έχουν πίστη και αφοσίωση στο αφεντικό τους και είναι εξαιρετικά κατοικίδια για οικογένειες.

 Κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι πρέπει να φοράμε λουρί στο σκυλάκι, όταν βγαίνουμε βόλτα. Τα ντατσχαουντ έχουν ισχυρό κυνηγητικό ένστικτο και, αν διασπαστεί η προσοχή τους, θα το βάλουν στα πόδια. Το λουρί είναι απαραίτητο, διότι μπορεί να σώσει τη ζωή του, αλλά και των άλλων ζώων.

 Παρόλο που αυτή η ράτσα προορίζεται για οικογένειες, πρέπει να επιτηρούμε τη κατάσταση, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Η μακριά πλάτη αυτών των σκύλων είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να τραυματιστεί από κάποια άγαρμπη κίνηση των παιδιών.

 Καλό είναι να μην αφήνουμε μόνο του το σκυλί με τα παιδιά, για να είμαστε σίγουροι ότι όλα βαίνουν καλώς.

 Ο ήσυχος και υπάκουος χαρακτήρας σε συνδυασμό με το ότι δεν χρειάζονται εντατική γυμναστική, τα καθιστούν ιδανικά κατοικίδια και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας της ράτσας Dachshund:

 1. Ασθένεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

 Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται, όταν ο δίσκος ανάμεσα στους σπονδύλους χαλάει και προκαλεί πρήξιμο και διαρροή. Τα κυριότερα συμπτώματα της ασθένειας είναι:

 • Ατονία ή λήθαργος
 • Τρέμουλο
 • Το σκυλάκι κουτσαίνει
 • Αδυναμία να σκύψει να φάει

 Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι το σκυλάκι μας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο μας, ο οποίος θα εξετάσει το σκυλάκι.

 1. Επιληψία.

 Αυτή η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε χτύπημα στο κεφάλι. Αν διαπιστώσουμε συμπτώματα επιληψίας στο σκυλάκι μας, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο επειγόντως.

 1. Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς.

 Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα προβλημάτων στα μάτια που στην αρχή προκαλούν τύφλωση τη νύχτα και μετά ολική τύφλωση στο σκυλί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την ασθένεια, αλλά το σκυλάκια προσαρμόζονται εύκολα σε αυτήν την δυσλειτουργία και ζουν κανονικές ζωές. Το σημαντικό είναι να φροντίζουμε, να αγαπάμε τα κατοικίδια μας και να μην αφήνουμε κανένα πρόβλημα να τους βγάλει έξω από τη ρουτίνα και τις συνήθειες που τα κάνουν ευτυχισμένα.

 1. Γαστρική διάταση και συστροφή.

 Η γαστρική διάταση είναι η κατάσταση κατά την οποία το στομάχι του σκύλου πρήζεται και γεμίζει με υγρά και αέρια, ενώ συστροφή, είναι η περιστροφή του στομάχου. Τα αίτια του προβλήματος είναι τα μεγάλα γεύματα και οι δραστηριότητες ή η κατανάλωση πολύ νερού μετά το φαγητό.

 Όταν το στομάχι περιστρέφεται, το σκυλάκι δεν μπορεί να ρευτεί ή να κάνει εμετό, για να βγάλει τον περιττό αέρα. Αυτό έχει ως συνέπεια η παροχή αίματος στη καρδιά να μειώνεται και να δημιουργούνται σοβαρότερα προβλήματα.

 Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που, αν δεν θεραπευτεί γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι:

 • Πρήξιμο της κοιλιάς
 • Ανεξέλεγκτο πηγαινέλα του σκύλου
 • Αδυναμία
 • Νευρικότητα
 • Εξαθλίωση
 • Ταχυκαρδία

 Επίσης, αν προσπαθήσουμε να αγγίξουμε τη κοιλίτσα του, μπορεί να κλαψουρίσει και να βγάλει βογκητά.

 Συνέπεια της γαστρικής διάτασης και συστροφής μπορεί να είναι περαιτέρω προβλήματα υγείας, όπως η αφυδάτωση, η γαστρική διακόρευση και η περιτονίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ταΐζουμε το σκυλάκι μας μικρά, αλλά συχνά γεύματα, να μη πίνει κατευθείαν νερό και να περιμένουμε μία με δύο ώρες, μέχρι να βγούμε βόλτα ή να παίξουμε.

 1. Υπερφλοιοεπινεφριδισμός ή Σύνδρομο «Cushing».

 Αυτή η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα κάποιας ανισορροπίας στην υπόφυση ή τον επινεφριδικό αδένα ή, όταν υπάρχει περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό του σκύλου απ’ ότι πρέπει, λόγω άλλων ασθενειών. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται έντονη ούρηση ή υπερβολική πόση νερού.

 1. Διαβήτης.

 Ο διαβήτης είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα του αίματος. Τα συμπτώματα του προβλήματος είναι: απώλεια κιλών, συχνή ούρηση και υπερβολική κατανάλωση νερού. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με ειδική διατροφή και χορήγηση ινσουλίνης.

Η ιστορία της ράτσας του Ντατσχαουντ:

 Η ράτσα κατάγεται από τη Γερμανία, όπου ήταν γνωστή με την ονομασία «badger dog», δηλαδή σκύλος ασβών. Η λέξη Dachshund είναι σύνθετη. Στα γερμανικά η λέξη «Dachs» σημαίνει ασβός και η λέξη «hund» σκύλος.

 Η ιστορία της ράτσας ανάγεται κατά τον 15ο αιώνα, όπου υπάρχουν απεικονίσεις αυτών των ντατσχουντ. Επίσης, σε πολλά ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι η ράτσα είχε τις ονομασίες «earth dog, dachsel και badger creeper».

 Εκείνη τη χρονική περίοδο, το χαμηλό και μακρόστενο σώμα των ντατσχουντ τους έδινε τη δυνατότητα να μπαίνουν στις φωλιές των αλεπούδων. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι ασβών, αγριόχοιρων, ενώ τα μικρόσωμα κυνηγούσαν αλεπούδες, ελάφια και κουνέλια.

 Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, οι Γερμανοί δασονόμοι ήξεραν τη ράτσα με το όνομα «Teckel». Οι Γερμανοί εξευγένισαν τη φυλή για πάρα πολλά χρόνια, για να ξέρουμε τα ντατσχουντ, όπως είναι σήμερα.

 Τα ντατσχουντ με το μαλακό τρίχωμα προέκυψαν από διασταύρωση των Braque, των Pinscher και των μικρόσωμων Τerrier.

 Το μακρυμάλλικο ντατσχουντ πιθανότητα προέκυψε από τη διασταύρωση των σκύλων με τα spaniels, ενώ τα σκληρότριχα από διασταύρωση με τα σκληρότριχα τεριέρς.

 Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1800, οι εκτροφείς προόριζαν τη ράτσα περισσότερο για κατοικίδιο, παρά για κυνηγό. Με το πέρασμα των χρόνων, η ράτσα αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους ανθρώπους, όπως τη βασίλισσα Βικτώρια. Η φήμη της φυλής οδήγησε στην εκτροφή μικρόσωμων ντατσχαουντ, για να φτάσουμε σήμερα να υπάρχει, ακόμα και το ντατσχουντ -μινιατούρα (mini).

 Το 1888 ιδρύθηκε στη Γερμανία ο πρώτος σύλλογος φίλων της φυλής και το 1895 ιδρύθηκε στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η φήμη των ντατσχουντ έπεσε κατακόρυφα στην Αγγλία, διότι συνδέθηκε με την Γερμανία και το στρατιωτικό καθεστώς. Το 1950, η ράτσα επανέκτησε τη φήμη της, ακόμα και στην Αυστραλία.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το σκυλί Λουκάνικο:

 •  Τα ντατσχουντ έχουν τη τάση να πάσχουν από δισκοπάθεια, οπότε δεν πρέπει να τα αφήνουμε να πηδάνε από ύψη.
 • Όπως όλα τα μικρόσωμα σκυλάκια, ό,τι τους λείπει σε μπόι το έχουν σε «γλώσσα»! Τα μικρόσωμα σκυλάκια μας είναι λιγάκι πεισματάρικα και προκαλούν τα μεγαλόσωμα σκυλιά και τους ανθρώπους.
 • Το γηραιότερο που υπήρξε έφτασε μέχρι την ηλικία των 23 ετών!
 • Το παρατσούκλι των ντατσχουντ είναι «λουκανόσκυλο», λόγω του σχήματος του κορμού τους.

 Συμπερασματικά, τα ντατσχουντ, γνωστά και ως «σκυλιά λουκάνικα», είναι από τις πιο γνωστές ράτσες σκύλων, διότι είναι ήσυχα και αξιαγάπητα. Αρχικά, εκτράφηκε ως σκύλος κυνηγός και αυτό συνετέλεσε στο να έχουν έντονη διάσπαση προσοχής. Πλέον, η ράτσα έχει εξευγενιστεί και θεωρείται πολύ καλή και χαριτωμένη ως κατοικίδιο. Σε περίπτωση που έχουμε παιδιά πρέπει να προσέχουμε πολύ, διότι τα ντατσχουντ είναι ευαίσθητα και μπορεί να τραυματιστούν από τα παιδιά μας.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *