Κούρεμα σκύλου: Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις!

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνετε σε έναν κομμωτή για το κούρεμα του σκύλου σας, ώστε να καταλάβετε ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης;

 Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε αναφορικά με τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας των σκύλων;

 Οι περισσότεροι σκυλογονείς απαντούν σε αυτή την ερώτηση με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τη κατάλληλη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση και, φυσικά, τις καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

 Το κούρεμα του σκύλου σας όμως είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι για εσάς που θέλετε τον τετράποδο φίλο σας χαρούμενο και υγιή, οπότε δεν θα πρέπει να το παραλείπετε.

 Για την ακρίβεια, όλες οι ράτσες σκύλων χρειάζονται την περιποίηση και την φροντίδα από το χεράκι ενός εξειδικευμένου επαγγελματία. Το ίδιο ισχύει και για τα κουτάβια, που μπορούν να τον επισκεφτούν μόλις συμπληρώσουν την 12η με 16η εβδομάδα ζωής τους.

 Ο ίδιος ο καλλωπισμός του σκύλου μπορεί να αφορά ένα πλήρες μπάνιο, ένα κούρεμα σε τακτική βάση, το κόψιμο των νυχιών, τον καθαρισμό των αφτιών ή των δοντιών.

 Το πιθανότερο είναι να σκεφτείτε πως αυτά είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε και οι ίδιοι στο κατοικίδιό σας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα στους εαυτούς σας.

 Θα πρέπει όμως να σκεφτείτε και τον ίδιο τον αγαπημένο σας τετράποδο φιλαράκο. Ένα πιστοποιημένο κομμωτήριο σκύλων έχει τα εργαλεία και τον τρόπο να κάνει τον σκυλάκο σας να φαίνεται και να αισθάνεται πανέμορφος!

 Πώς να βρείτε ένα έμπιστο κομμωτήριο σκύλων

 Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε για να βρείτε ένα αξιόπιστο κομμωτήριο σκύλων είναι έρευνα.

 Ρωτήστε τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς σας μήπως μπορούν να σας προτείνουν κάποιο. Εναλλακτικά, κάντε μια ενδελεχή αναζήτηση στο διαδίκτυο, για να βρείτε ένα κομμωτήριο κοντά στο σπίτι σας.

 Έτσι, έχετε ήδη ελαχιστοποιήσει τις επιλογές σας και μπορείτε να συνεχίσετε την αναζήτησή σας, κάνοντας μια διαπροσωπική κουβεντούλα με τον εν δυνάμει κομμωτή του μπαγασάκου σας.

 Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε επαγγελματίες του χώρου, που ταυτόχρονα να είναι και καλοί άνθρωποι.

 Μη διστάσετε να τους ρωτήσετε σχετικά με πιθανούς ενδοιασμούς ή απορίες σας και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που απαντούν. Έτσι, θα καταλάβετε αν μπορείτε να τους εμπιστευτείτε το σκυλάκι σας ή όχι.

 Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να τους στήσετε στον τοίχο με τις ερωτήσεις σας. Δεν είναι και ευγενικό δηλαδή! Μπορείτε όμως να τους απευθύνετε τις παρακάτω στοχευμένες ερωτήσεις:

 1. Μπορώ να δω τις εγκαταστάσεις σας;

 Ιδανικά, θα θέλετε να δείτε ένα σαλόνι ομορφιάς που αερίζεται επαρκώς και σωστά. Θα πρέπει επίσης να είναι καθαρό και όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ να είναι πλήρως αποστειρωμένα και φιλικά προς τη χρήση τους.

 2. Πέρα από βούρτσισμα, μπάνιο και κούρεμα, τι άλλες υπηρεσίες παρέχετε;

 Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του μελλοντικού σας κομμωτή.

 Αν είναι σωστός επαγγελματίας και κάνει τα πάντα, τότε είναι και σε θέση να σας ειδοποιήσει σχετικά με ανησυχητικά σημάδια που φανερώνουν δερματικά προβλήματα, λοιμώξεις στα αφτάκια ή χαλασμένα δόντια του σκύλου.

 3. Μπορώ να μείνω και να βλέπω όσο περιποιείστε το κατοικίδιο μου;

 Η αλήθεια είναι πως η δική σας νευρικότητα μπορεί να κάνει και τον τετράποδο φίλο σας να αισθάνεται πιο άβολα. Αυτό ίσως δυσκολέψει λιγάκι τα πράγματα για τους ανθρώπους του χώρου.

 Ωστόσο, έχετε κάθε δικαίωμα να θέλετε να παρακολουθήσετε την όλη διαδικασία και ειδικά, αν είναι η πρώτη φορά. Έτσι, θα γνωρίζετε αν πρόκειται να υπάρξουν επόμενες ή όχι.

 4. Έχετε εμπειρία με την ράτσα του σκύλου μου;

 Κάθε φυλή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και για τις ανάγκες καλλωπισμού. Επομένως, καλό είναι να βρείτε συνεργάτες που έχουν ξαναδουλέψει και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα χαρακτηριστικά της δικής σας ράτσας.

 5. Έχετε λάβει κάποια σχετική εκπαίδευση;

 Η εκπαίδευση διαφέρει. Ορισμένοι μαθαίνουν τη δουλειά μέσω διαφόρων εξειδικευμένων προγραμμάτων καθοδήγησης, ενώ άλλοι παρακολουθούν σχετικά μαθήματα και παίρνουν βεβαιώσεις σπουδών.

 Γενικά, καλό είναι να έχετε μια ιδέα σχετικά με την επαγγελματική εμπειρία, την εκπαίδευση και τις γνώσεις τους. Μη διστάσετε να ρωτήσετε σχετικά.

 6. Τι είδους προϊόντα χρησιμοποιείτε;

 Η προτίμηση του groomer σας θα πρέπει να προσανατολίζεται γύρω από υψηλής ποιότητας προϊόντα, που είναι απόλυτα φιλικά για το ευαίσθητο δερματάκι του κατοικίδιού σας και δεν περιέχουν σκληρά χημικά.

 7. Είστε οι ίδιοι ή η επιχείρησή σας εγγεγραμμένο μέλος στο ΕΣΕΚΣ ή σε κάποιον σύλλογο επαγγελματιών ζώων συντροφιάς;

 Πρόκειται για το Ελληνικό Σωματείο Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων, που δημιουργήθηκε για τη προστασία και τη προώθηση του επαγγέλματος. Η συμμετοχή σε αυτό ή άλλη σχετική οργάνωση δείχνει ακόμη περισσότερο επαγγελματισμό.

 8. Πώς θα παραμείνει το ζωάκι μου ασφαλές;

 Η διατήρηση της ασφάλειας του σκύλου σας όταν βρίσκεται μακριά σας είναι προτεραιότητά σας. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα φροντίσουν οι ειδικοί για την ασφάλειά του μέχρι να τον περιποιηθούν.

 Από τη στιγμή που ξεκινάει το κούρεμα του σκύλου, ο κομμωτής πρέπει να διασφαλίσει ότι το ζώο είναι ήρεμο και ακίνητο.

 Σε περίπτωση που είναι ατακτούλικο και δεν κάθεται με τίποτα φρόνιμο, μπορεί να χρειαστεί να είστε μέσα και να το κρατάτε για να διευκολύνετε τη διαδικασία.

 Βέβαια, τις περισσότερες φορές, ο κομμωτής γνωρίζει πως θα αποσπάσει τη προσοχή του σκύλου και θα τον καθησυχάσει μέχρι το πέρας της διαδικασίας, οπότε μην ανησυχείτε.

 9. Το προσωπικό σας γνωρίζει από πρώτες βοήθειες; Έχετε ένα πλήρως εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών;

 Φυσικά, ελπίζετε πως δεν θα συμβεί τίποτε απολύτως. Ακόμη και τότε όμως, θα πρέπει να υπάρχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε κοινή θέα που να είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα προϊόντα, αλλά και κάποιος που ξέρει να το χρησιμοποιεί.

 Από εκεί και πέρα, το προσωπικό θα σας ρωτήσει σχετικά με την γενικότερη κατάσταση της υγείας του σκύλου σας ή τυχόν υποκείμενα νοσήματα. Έτσι, θα γνωρίζει πως θα τον χειριστεί και τι προϊόντα μπορεί να εφαρμόσει επάνω του.

 10. Έχετε ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης;

 Αν και δεν αποτελεί κοινή ερώτηση, καλό είναι να ξέρετε την απάντηση. Έτσι, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σε περίπτωση τραυματισμού του σκυλάκου σας.

 11. Τι θα κάνατε σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, όπως είναι για παράδειγμα το ξέσπασμα μιας φωτιάς;

 Ο καιρός και οι εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες δεν βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχό σας. Γι’ αυτό, θα πρέπει να βρείτε έναν επαγγελματία καλλωπιστή που να έχει κάποιον ειδικό σχεδιασμό, αν στραβώσουν τα πράγματα.

 12. Πόσο θα κοστίσει η περιποίηση;

 Το λογικό είναι να μην πρόκειται για την πρώτη σας απορία, αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αναρωτιέστε.

 Η τελική τιμή συνήθως διαμορφώνεται ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Λαμβάνονται εξίσου υπόψη παράγοντες, όπως είναι το μέγεθος του σκύλου, ο τύπος του τριχώματός του και ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίζει (δερματικές παθήσεις).

 Είτε είστε ιδιοκτήτες κάποιας ράτσας που δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες περιποίησης, όπως είναι ένα Μπόξερ, ένα Μπιγκλ, ένα Βαϊμαράνερ ή κάποιας ράτσας με πυκνό ή μακρύ τρίχωμα, όπως είναι το Γκόλντεν Ριτρίβερ ή το Burnese, δεν γλιτώνετε τον καλλωπισμό!

 Για την ακρίβεια, το κούρεμα του σκύλου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της περιποίησης και της φροντίδας του κατοικίδιού σας. Για αυτό, θα πρέπει να βρείτε έναν αξιόπιστο επαγγελματία για να σας βοηθήσει.

 Κάντε την έρευνα σας, ρωτήστε όλα όσα θέλετε πραγματικά να μάθετε και ενημερωθείτε σχετικά με τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και το χώρο εργασίας του. Μην ξεχνάτε πως στα χέρια του βρίσκεται η ευημερία του κατοικίδιού σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *