Portuguese Water Dog: Μάθετε τα πάντα!

Πως να αντισταθείς σε ένα πιστό, προστατευτευτικό και στοργικό σκυλί απέναντι σε όλα τα παιδιά; Γνωρίστε τον Πορτογαλικό Σκύλο Νερού!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μεσαίο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12 – 15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριος και υπάκουος σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Η ράτσα έχει μέτρια πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της.

Προεπισκόπηση ράτσας

 Ο Πορτογαλικός σκύλος νερού είναι γνωστός και ως Portie και όπως δηλώνει το όνομα του, έχει μεγάλη αντοχή και λατρεύει το νερό. Έχει μεσαίο μέγεθος και παχύ, σγουρό τρίχωμα το οποίο (στις περισσότερες περιπτώσεις) είναι υποαλλεργικό.

 Το σγουρό τρίχωμά του απωθεί το νερό και ποικίλει σε χρώματα, καφέ, μαύρο με λευκό και καφέ με λευκό. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και μοτίβα χρωμάτων που κάνουν τα σκυλάκια ξεχωριστά ως προς την εμφάνιση.

 Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κουρέματος ενός Portie. Τα διαφορετικά κουρέματα δίνουν την εντύπωση πως τα σκυλιά διαφέρουν μεταξύ τους.

 Υπάρχει το κούρεμα του λιονταριού που το κεφάλι και η ουρά έχουν πλούσιο σγουρό τρίχωμα δίνοντας την εντύπωση πως έχει χαίτη λιονταριού. Άλλος ένας τύπος κουρέματος είναι το τριμάρισμα του τριχώματος στο ίδιο μήκος.

 Ένα αρσενικό Portuguese Water Dog έχει ύψος 50 με 57 εκατοστά και ζυγίζει 19 έως και 25 κιλά. Ένα θηλυκό έχει ύψος 43 – 52 εκατοστά και ζυγίζει 16 έως 22 κιλά. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 12 με 15 χρόνια.

Χαρακτήρας και Προσωπικότητα

 Το Portuguese Water Dog είναι ένα δραστήριο σκυλί που απαιτεί συστηματική άσκηση και εκτόνωση της ενέργειας του. Εάν δεν είναι απασχολημένο, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, μπορεί να βαρεθεί.

 Είναι πιστά και θα κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν και να ικανοποιήσουν τον ιδιοκτήτη τους. Είναι υπέροχα σκυλιά για οικογένεια & παιδιά, με τα οποία έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Επίσης, συνυπάρχουν άρτια κι με άλλα σκυλιά ή γάτες, ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί τους.

 Επειδή έχουν αλιευτικά ένστικτα (ένστικτα θηρευτή), καλύτερα να μην τα αφήνετε να αλληλεπιδρούν με κουνέλια, τρωκτικά και χάμστερ καθώς θα τα δουν ως φαγητό και όχι ως μέλη της οικογένειας.

 Είναι επίσης και υπέροχοι φύλακες. Η εκπαίδευση των Πορτογαλικών σκύλων νερού είναι εύκολη, καθώς είναι έξυπνα ζώα και μαθαίνουν γρήγορα.

 Τα κουτάβια Portie είναι διαβόητοι στο μάσημα, οπότε είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας πολλά παιχνίδια μασήματος.

 Η τακτική αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί και στην ενήλική ζωή καθώς μπορεί να είναι προβληματική και καταστροφική.

Ασθένειες του Πορτογαλικού Σκύλου Νερού

 Νεανική διαστολή της καρδιομυοπάθειας

 Η νεανική διαστολή της καρδιομυοπάθειας είναι μια κληρονομική πάθηση. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο στο κουτάβι σε ηλικία 5 εβδομάδων έως και 7 μηνών.

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και τα ζώα με το γονίδιο δεν πρέπει να εκτρέφονται.

 Νόσος αποθήκευσης γλυκογόνου (GM1)

 Είναι μια γενετική πάθηση που οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου. Προκαλεί την συγκέντρωση τοξινών στο νευρικό σύστημα και είναι θανατηφόρα.

 Το τεστ DNA δείχνει τους φορείς της νόσου, προκειμένου να μην αναπαράγονται.

 Νόσος του Addison (Χρόνια Ανεπάρκεια των Επινεφριδίων )

 Η νόσος Addison είναι μία σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών των επινεφριδίων.

 Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο εμετός, ο λήθαργος και η ανορεξία. Τα συμπτώματα, ωστόσο, δεν είναι πάντα εμφανή.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

 Καταρράκτης

 Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.

 Δυσπλασία ισχίου

 Η δυσπλασία του σκύλου εμφανίζεται υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.

Η ιστορία του Portuguese Water Dog

 Το Πορτογαλικό Water Dog, όπως φαίνεται και από το όνομά του, κατάγεται από τα σκυλιά που χρησιμοποιούσαν οι Πορτογάλοι ψαράδες πριν από αιώνες.

 Εκτράφηκαν για να βοηθούν στην συλλογή και την ανάκτηση των ψαριών. Είναι μάλιστα πιθανό να έχουν ως απόγονο το Poodle το οποίο εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε για ψάρεμα.

 Όταν το ψάρεμα εκσυγχρονίστηκε κατά τον 20ο αιώνα, τόσο στα μέσα όσο και στην ποσότητα, τα σκυλιά της φυλής σχεδόν εξαφανίστηκαν ώσπου ο πλούσιος λάτρης της φυλής Vasco Bensaude επενέβη και ανέπτυξε τη φυλή.

 Το Κλαμπ του Πορτογαλικού σκύλου νερού της Αμερικής ιδρύθηκε το 1972 παρόλο που ο αριθμός των σκύλων της φυλής ήταν μικρός – υπήρχαν μόνο 12 σκυλιά Portuguese Water Dog στις ΗΠΑ. 

 Ο αριθμός αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια και η φυλή αναγνωρίστηκε το 1983. Βέβαια στην Αυστραλία τα σκυλιά Portuguese Water Dog δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε σύγκριση με άλλες ράτσες σκύλων.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες/Fun Facts για τον Πορτογαλικό Σκύλο Νερού!

  •  Τα Portuguese Water Dogs έχουν δάκτυλα ενωμένα με μεμβράνη που τα βοηθάει να κολυμπούν.
  •  Τα Πορτογαλικά σκυλιά νερού έχουν φωνή πολλών οκτάβων που τους χαρίζει ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό γαύγισμα.
  •  Ο Τέντ Κένεντι που ήταν φάν της φυλής χάρισε στην οικογένεια Ομπάμα το 2009 ένα Πορτογαλικό σκύλου νερού που ονομαζόταν “Bo”. Το σκυλί της προεδρικής οικογένειας είχε μια σύντροφο της ίδιας φυλής με το όνομα “Synny”.
  •  Τέντ Κένεντι έγραψε ένα παιδικό βιβλίο για την ζωή του γερουσιαστή από την οπτική ενός σκύλου Portuguese Water Dog που ονόμασε Splash.

 Ο Πορτογαλικός σκύλος νερού είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για μια οικογένεια με παιδιά, είναι πιστός και στοργικός αλλά και καλός φύλακας.

 Λατρεύει τις δραστηριότητες και το κολύμπι, οπότε θα χρειαστεί να τον κρατήσετε ενεργό και δραστήριο ώστε να μην γίνει καταστροφικός.

 Αναζητήστε κουταβάκια που χαρίζονται για υιοθεσία ή δώστε σπίτι σε μια γλυκιά φατσούλα που βρίσκεται στο κοντινότερο καταφύγιο.

 Έχετε γνωρίσει το Πορτογαλικό Σκυλί Νερού; Πείτε μας πως σας φαίνεται αυτό το σκυλάκι!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *