Χάσκι Σιβηρίας: Ο χαρακτήρας & η συμβίωση μαζί του!

Το Σιβηρικό Χάσκι είναι μία ράτσα σκύλου με ευγενικό χαρακτήρα και διάσημη για τον ρόλο οδηγού στα έλκυθρα. Διαβάστε παρακάτω όσα αξίζει να γνωρίζετε!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες χωρίς παιδιά και εργένηδες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Ιδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:

 Φιλικό, ανεξάρτητο σκυλί

Επισκόπηση της ράτσας Χάσκι Σιβηρίας

 Το Σιβηρικό Χάσκυ είναι ράτσα μετρίου μεγέθους, με ευγενικό χαρακτήρα και δραστήριο τρόπο ζωής. Οι σκύλοι της ράτσας είναι διάσημοι για το ρόλο του οδηγού στα έλκυθρα, τον οποίο αναλαμβάνουν με όρεξη και καμάρι μέχρι σήμερα.

 Το τρίχωμά τους έχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, συμπεριλαμβανομένων του ασπρόμαυρου, του λευκού με κόκκινο, του καφέ, του γκρι, του ασημί και του κόκκινου με πορτοκαλί.

 Το χαρακτηριστικό χρώμα των ματιών τους είναι μισό μπλε και μισό καφέ, αλλά μπορεί να έχουν και εντελώς ετερόχρωμα μάτια, με το ένα μάτι να είναι καφέ και το άλλο μπλε.

 Ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα των Χάσκι είναι το ότι το μεσαίου μήκους διπλό τρίχωμά τους είναι ιδανικό, για να αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, ακόμα και σε πολικές, ενώ είναι βολικό και σε θερμότερα κλίματα.

 Το πάνω μέρος του τριχώματος είναι αδιάβροχο και προστατεύει τα σκυλάκια από το κρύο και τη ζέστη, ενώ το κάτω μέρος είναι χνουδωτό.

 Λόγω του τριχώματός τους, αυτά τα σκυλιά χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Μαδάνε συχνά, με αποτέλεσμα το βούρτσισμα να αποτελεί αναγκαία συνήθεια και αποβάλλουν εντελώς το τρίχωμά τους δυο φορές το χρόνο.

 Τα Χάσκι είναι δεινοί «δραπέτες» και καλό είναι να μένουν σε ένα σπίτι, όπου η αυλή θα πρέπει να έχει ψηλό φράχτυ, για να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στο δρόμο.

 Είναι ιδιαίτερα φιλικά με άλλα σκυλάκια και δεν πρέπει να μένουν απομονωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι αρχίζουν να βαριούνται και να αποκτούν καταστροφικές τάσεις.

 Μια ακόμα συνήθεια που πρέπει να καθιερωθεί στη καθημερινή τους ρουτίνα είναι η γυμναστική.

 Τα Χάσκι Σιβηρίας έχουν ανάγκη και αγαπούν πολύ τις δραστηριότητες, ωστόσο, δεν πρέπει να γυμνάζονται υπερβολικά αν μένουν σε χώρες με θερμό κλίμα, γιατί υπερθερμαίνονται.

 Είναι ιδανικά κατοικίδια για οικογένειες με μεγάλα παιδιά, ανύπαντρα ζευγάρια ή ελεύθερους ανθρώπους με πολλή ενέργεια και όρεξη για παιχνίδι.

 Μάλιστα, μπορούν να διαβιώσουν κανονικά και σε ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα, αρκεί να βγαίνουν βόλτα και να απολαμβάνουν δημιουργικά παιχνίδια σε καθημερινή βάση.

 Πόσο ζυγίζει ένα Siberian Husky;

 Το φυσιολογικό βάρος των αρσενικών σκύλων είναι μεταξύ 20 και 27 κιλών και το ύψος τους φτάνει περίπου τα 58 εκατοστά. Τα θηλυκά ζυγίζουν 16 με 23 κιλά και έχουν ύψος 54 εκατοστά.

 Είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιούνται «πόσο ζουν τα χάσκι». Το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου αυτής της φυλής κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 12 με 15 χρόνια.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των Χάσκι

 Σε γενικές γραμμές, τα Χάσκυ είναι αγαπητά σκυλάκια, ωστόσο, μερικές φορές τείνουν να γίνονται λιγάκι πεισματάρικα και φέρνουν μπελάδες.

 Έχουν ανάγκη από εκπαίδευση και δυναμική άσκηση για να τιθασεύεται ο χαρακτήρας τους, αλλά ως γνωστόν, εκπαιδεύονται δύσκολα. Το μυστικό είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια στην εκπαίδευση του σκύλου και να υπάρχει συνέπεια.

 Στο φυσικό περιβάλλον, προσαρμόζονται σχετικά εύκολα, διότι είναι ανεξάρτητα και τα πηγαίνουν καλά με άλλα σκυλάκια. Βέβαια,  παρόλο που έχουν καλές σχέσεις με άλλα σκυλάκια, η επαφή με τις γάτες δεν είναι ό,τι καλύτερο για αυτά.

 Ένα από τα αγαπημένα τους χόμπυ είναι το τρέξιμο, γεγονός που τα καθιστά ιδανική παρέα για πρωινό τζόκινγκ με το αφεντικό τους. Λατρεύουν επίσης να σκάβουν τον κήπο και να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους με κάθε τρόπο.

 Η εγκατάλειψη και η απομόνωση δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα τους, διότι είναι εργατικά σκυλιά και τους αρέσει να επιδίδονται σε διάφορες δραστηριότητες.

 Όσον αφορά στη φύλαξη του ιδιωτικού σας χώρου, τα Χάσκυ δεν είναι και τόσο καλοί φύλακες.

 Είναι πολύ πιθανότερο να καλοσωρίσουν τον κόσμο, παρά να συμπεριφερθούν ως φρουροί που θα φυλάνε το σπίτι σας από ανεπιθύμητες επισκέψεις.

Η ιστορία & η εξέλιξη του Σιβηρικού Χάσκι:

 Οι κάτοικοι της βορειοαντολικής Ασίας χρησιμοποιούσαν τα Χάσκι Σιβηρίας ως οδηγούς ελκύθρων, για να μεταφέρουν βαριά φορτία. Μάλιστα, παρέμειναν σε αυτόν τον ρόλο μέχρι τον 19ο αιώνα.

 Στις αρχές του 1900, άνθρωποι από την περιοχή της Αλάσκας που έμεναν στην Αμερική γνώριζαν για τα χαρακτηριστικά των Siberian Husky και τις ένδοξες ικανότητές τους, επομένως, θέλησαν να εισάγουν αυτά τα σκυλιά και στην Αλάσκα.

 Μάλιστα, τα Σιβηρικά Χάσκι είναι από τις πιο γνωστές ράτσες σκύλων, τόσο στην Αμερική, όσο και στις υπόλοιπες ηπείρους.

 Το 1925, τα Χάσκι επιβλήθησαν σε έναν ηρωϊκό αγώνα δρόμου, για να μεταφέρουν αντιτοξικά αποθέματα μετά από ξέσπασμα διφθερίτιδας στη πόλη «Nome» της Αλάσκας, διεσχίζοντας 647 μίλια.

 Αυτός ο αγώνας αναγνωρίστηκε ως «Ο μεγάλος αγώνας φιλευσπλαχνίας», όπου συμμετείχαν 20 άνθρωποι και 150 σκυλιά ελκύθρων.

 Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι σκύλοι αυτης της φυλής υπηρέτησαν γενναία και πετυχημένα στην στρατιωτική μονάδα έρευνας και διάσωσης του Αμερικανικού στρατού.

 Σήμερα, αυτά τα πανέμορφα σκυλιά έχουν εξελιχθεί σε υπέροχα ζώα συντροφιάς, αν και μερικά εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως οδηγοί ελκύθρων, είτε για λόγους εργασίας και μεταφοράς προϊόντων, είτε για λόγους τουρισμού.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη ράτσα!

  • Τα Χάσκυ αντέχουν σε συνθήκες τρομερού κρύου, έως και παγετού.
  • Η αλήθεια είναι ότι οι σκύλοι της ράτσας δεν γαυγίζουν πολύ. Ωστόσο, αν υπάρχει σημαντικός λόγος, το γαύγισμά τους μπορεί να ακουστεί σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων!
  • Δεν έχει εξαλειφθεί η συνήθεια να οδηγούν έλκυθρα. Μάλιστα, στην Αυστραλία λειτουργούν προγράμματα οδήγησης έλκυθρων από Χάσκυ.
  • Στη Νέα Υόρκη υπάρχει μνημείο του επονομαζόμενου σκύλου «Balto», ενός χάσκυ που μετέφερε προμήθειες αντιτοξίνης στους κατοίκους της πόλης «Nome». Στην Αμερική αποτελεί ένα από τα διασημότερα ονόματα που δίνουν σε κουτάβια.
  • Τα σιβηρικά χάσκυ έχουν συμμετάσχει σε ταινίες, όπως οι «Snow Dogs, Iron Will, Eight Below and Snow Buddies».
  • Η ομοιότητα του σιβηρικού χάσκυ με το Alaskan Malamute μας κάνει να μπερδεύουμε τις δύο ράτσες. Η διαφορά έγκειται στο ότι το Μάλαμουτ είναι ψηλότερο και βαρύτερο.
  • Η εν λόγω ράτσα υπολογίζεται ότι είναι μία από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων.
  • Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα το 1939.
  • Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας της ράτσας είναι η δυσπλασία ισχίου, η αρθρίτιδα σκύλου, ο καταράκτης, τα δερματικά προβλήματα και η εκφυλιστική μυελοπάθεια.

 Επιλογικά, όλα τα παραπάνω συνθέτουν τις βασικές πληροφορίες της ράτσας σκύλου Siberian Husky, οι οποίες αποτελούν χρήσιμο υλικό για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την εν λόγω ράτσα.

 Είτε πρόκειται να κάνετε μια αγορά από κάποιο εκτροφείο, είτε να προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός κουταβιού από κάποιον ιδιώτη ή μια φιλοζωική οργάνωση, καλό είναι να γνωρίζετε πώς είναι η συμβίωση και η καθημερινότητα με ένα Χάσκι Σιβηρίας.

 Τα χαρακτηριστικά και η μακροχρόνια ιστορία της ράτσας επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το Σιβηρικό Χάσκι αποτελεί πολύ καλό σύντροφο των ανθρώπων, ειδικά, όσων ζουν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες αυτού του σκύλου.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *