Προορίζεται για:
Ανύπαντρες οικογένειες, οικογένειες χωρίς παιδιά και εργένηδες
Επίπεδο διαβίωσης:
Μέτριο
Προσδόκιμο ζωής:
12-15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:
Φιλικό, ανεξάρτητο σκυλί

Επισκόπηση Φυλής-Ράτσας Χάσκι Σιβηρίας
Το σιβηρικό χάσκυ είναι ράτσα μετρίου μεγέθους με ευγενικό χαρακτήρα. Οι σκύλοι της ράτσας είναι διάσημοι για τον ρόλο του οδηγού στα έλκυθρα. Διαθέτουν ποικιλία χρωμάτων στο τρίχωμα τους, συμπεριλαμβανομένων του ασπρό-μαυρου, λευκού και κόκκινου, καφέ, γκρι, ασημί, κόκκινου και πορτοκαλί και των κηλίδων στη γούνα τους.
Τα χαρακτηριστικό χρώμα των ματιών τους είναι μισό μπλε και καφέ ή το ένα μάτι καφέ και το άλλο μπλε.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα αφορά στο τρίχωμα τους. Το μεσαίου μήκους διπλό τρίχωμα είναι ιδανικό, για να αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, ακόμα και σε πολικές, ενώ είναι βολικό και σε θερμότερα κλίματα.
Το πάνω μέρος του τριχώματος είναι αδιάβροχο και προστατεύει από το κρύο και τη ζέστη, ενώ το κάτω μέρος είναι χνουδωτό.
Επιπλέον, το τρίχωμα τους χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Μαδάνε συχνά, με αποτέλεσμα το βούρτσισμα να αποτελεί αναγκαία συνήθεια και αποβάλλουν το τρίχωμα τους δυο φορές το χρόνο.
Τα χάσκι είναι δεινοί «δραπέτες» και καλό είναι να φυλάγονται σε αυλή με ψηλό φράχτυ, για να μην έχουν εύκολη πρόσβαση προς τα έξω. Είναι ιδιαίτερα φιλικά με άλλα σκυλάκια και δεν πρέπει να μένουν απομονωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι αρχίζουν να βαριούνται και αποκτούν καταστροφικές τάσεις.
Μια ακόμα συνήθεια που πρέπει να καθιερωθεί είναι η γυμναστική. Τα σκυλιά Σιβηρικού Χάσκι έχουν ανάγκη και αγαπούν τη γυμναστική, εντούτοις σε θερμά κλίματα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική άσκηση, γιατί υπερθερμαίνονται.
Είναι ιδανικά κατοικίδια για οικογένειες με μεγάλα παιδιά, ανύπαντρα ζευγάρια ή ελεύθερους ανθρώπους με πολλή ενέργεια και όρεξη για παιχνίδι. Διαβιώνουν κανονικά και σε διαμέρισμα στην Ελλάδα αρκεί οι βόλτες να είναι σε καθημερινή βάση.
Πόσο βάρος ζυγίζει ένα Siberian Husky;
Το φυσιολογικό τους βάρος είναι μεταξύ 20 και 27 κιλών και το ύψος τους περίπου στα 58 εκατοστά. Τα θηλυκά αντίστοιχα, ζυγίζουν 16 με 23 κιλά και έχουν ύψος 54 εκατοστά.
Είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιούνται ”πόσο ζούν τα χάσκι”. Λοιπόν, το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου αυτής της φυλής κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 12 με 15 χρόνια.

Χαρακτήρας και Προσωπικότητα των Χάσκι
Σε γενικές γραμμές τα χάσκυ είναι αγαπητά σκυλάκια, ωστόσο μερικές φορές τείνουν να γίνονται λιγάκι πεισματάρικα και φέρνουν μπελάδες.
Έχουν ανάγκη από εκπαίδευση και δυνατή άσκηση για να τιθασεύεται ο χαρακτήρας τους, αλλά ως γνωστόν, εκπαιδεύονται δύσκολα. Το μυστικό είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια στην εκπαίδευση και να υπάρχει συνέπεια.
Στο φυσικό περιβάλλον προσαρμόζονται σχετικά εύκολα, διότι είναι ανεξάρτητοι σκύλοι και τα «πάνε καλά» με άλλα σκυλάκια.
Ένα από τα αγαπημένα τους χόμπυ είναι το τρέξιμο, γεγονός που τους καθιστά ιδανική παρέα για πρωινό τζόκινγκ με το αφεντικό τους. Λατρεύουν,επίσης, να σκάβουν τον κήπο και να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους.
Επιπλέον, η εγκατάλειψη και η απομόνωση δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα τους, διότι είναι «εργατικά» σκυλιά και τους αρέσει να επιδίδονται σε διάφορες δραστηριότητες. Παρόλο που έχουν καλές σχέσεις με άλλα σκυλάκια, η επαφή με τις γάτες δεν είναι και ό,τι καλύτερο για αυτούς.
Όσον αφορά στη φύλαξη του ιδιωτικού σας χώρου, τα χάσκυ δεν αποτελούν και τόσο καλούς φύλακες. Είναι πολύ πιθανότερο να καλοσωρίσουν τον κόσμο, παρά να αποτελέσουν καλούς φρουρούς έναντι ανεπιθύμητων επισκέψεων.
Συνήθη ιατρικά προβήματα της ράτσας
Επιγραμματικά, θα αναφέρουμε μερικά όπως:
- Καταράκτης στα μάτια
- Δερματικά προβλήματα
- Εκφυλιστική μυελοπάθεια
- Δυσπλασία γοφών
- Αρθρίτιδα

Η Ιστορία & Εξέλιξη του Σιβηρικού Χάσκι:
Οι κάτοικοι της βορειοαντολικής Ασίας χρησιμοποιούσαν τα Σιβεριανά χάσκι ως οδηγούς ελκύθρων, για να μεταφέρουν μεσαία φορτία. Παρέμειναν σε αυτόν τον ρόλο μέχρι τον 19ο αιώνα και λέγεται ότι αποτελούν τους προγόνους των σημερινών.
Στις αρχές του 1900 άνθρωποι από την περιοχή της Αλάσκας που έμεναν στην Αμερική γνώριζαν για τα Siberian Husky. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός εισήχθησαν στην Αλάσκα.
Το 1925 τα σκυλιά ράτσας χάσκι επιβλήθησαν σε έναν ηρωϊκό αγώνα δρόμου, για να μεταφέρουν αντιτοξικά αποθέματα μετά από ξέσπασμα διφθερίτιδας στη πόλη «Nome» της Αλάσκα, διεσχίζοντας 647 μίλια. Αυτός ο αγώνας αναγνωρίστηκε ως «Ο μεγάλος αγώνας φιλευσπλαχνίας» και συμμετείχαν 20 άνθρωποι και 150 σκυλιά ελκύθρων.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι σκύλοι αυτης της φυλής υπηρέτησαν στην στρατιωτική μονάδα έρευνας και επιβίωσης του Αμερικανικού στρατού.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις σχετικά με τη ράτσα!
Τα Χάσκυ αντέχουν σε συνθήκες τρομερού κρύου, έως και παγετού.
Η αλήθεια είναι ότι οι σκύλοι της ράτσας δεν γαυγίζουν πολύ. Ωστόσο, αν υπάρχει σημαντικός λόγος, το γαύγισμα τους μπορεί να ακουστεί σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων.
Δεν έχει εξαλειφθεί η συνήθεια να οδηγούν έλκυθρα. Μάλιστα, στην Αυστραλία λειτουργούν προγράμματα οδήγησης έλκυθρων από χάσκυ.
Στη Νέα Υόρκη υπάρχει μνημείο του επονομαζόμενου σκύλου «Balto», χάσκυ που μετέφερε προμήθειες αντιτοξίνης στους κατοίκους της πόλης «Nome». Και αποτελεί στην Αμερική ένα από τα ονόματα που δίνουν σε κουτάβι.
Τα σιβηρικά χάσκυ έχουν συμμετάσχει σε ταινίες, όπως οι «Snow Dogs, Iron Will, Eight Below and Snow Buddies».
Η ομοιότητα του σιβηρικού χάσκυ με το μαλαμούτ της Αλάσκας μας κάνει να μπερδεύουμε τις δύο ράτσες. Η διαφορά έγκειται στο ότι το μαλαμούτ είναι ψηλότερο και βαρύτερο.
Η εν λόγω ράτσα υπολογίζεται ότι είναι από τις παλαιότερες.
Το Αμερικανικό Κυνολογικό Σωματείο αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα το 1939.
Επιλογικά, όλα τα παραπάνω συνθέτουν τις βασικές πληροφορίες της ράτσας σκύλου του σιβηρικού χάσκυ και αποτελούν χρήσιμο υλικό για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την εν λόγω ράτσα, είτε με αγορά από κάποιο εκτροφείο είτε αν χαρίζεται με υιοθεσία από κάποον ιδιώτη ή φιλοζωική.
Τα χαρακτηριστικά του ζώου και η ιστορία του επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι αποτελεί πολύ καλό σύντροφο των ανθρώπων, ειδικά, όσων ζουν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
2 Σχόλια