Ψυχολογία Σκύλου: Πως να γνωρίσετε τον Σκύλο σας!

Θέλετε να ασκείτε θετική επίδραση στη ψυχολογία του σκύλου και κατ’ επέκταση να διευκολύνετε την εκπαίδευση του; Δείτε τις μεθόδους με τις οποίες θα το πετύχετε!

 Η ουσιαστική κατανόηση της ψυχολογίας του κατοικίδιου ή του αδέσποτου σκύλου είναι κάτι που θα ωφελήσει τόσο το δέσιμο μαζί του, όσο και την κοινή καθημερινότητα σας. Ανά πάσα στιγμή θα αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες του, θα συμβάλλετε στη ψυχική και σωματική του υγεία και θα τον εκπαιδεύετε πιο εύκολα!

 Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν ψάχνετε τρόπους να ακονίσετε τις δεξιότητες του ή αν απλώς είστε περίεργοι για το τι ακριβώς σκέφτεται το σκυλί για εσάς. Σε περίπτωση που μάθετε να διαβάζετε σωστά το μυαλό του, θα είστε και οι δύο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι!

Πώς σκέφτονται τα σκυλιά;

 Η μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων ξεκίνησε στις αρχές του 1800. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις αναφορικά με τη ψυχολογία των σκύλων, δηλαδή τον ακριβή τρόπο κατανόησης της γνωστικής σκέψης και συμπεριφοράς τους.

 Η ψυχολογία των σκύλων, λοιπόν, περιλαμβάνει ζητήματα όπως είναι το πώς ακριβώς σκέφτονται οι σκύλοι μετά από κούρεμα, πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς σχηματίζουν συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους.

Παρακάτω θα δούμε τις τρεις βασικές θεωρίες:

1. Το ένστικτο της αγέλης και το ζήτημα της κυριαρχίας κατά Schenkel

 Η θεωρία κατά την οποία συγκρίνεται η συμπεριφορά σκύλων και λύκων διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1947. Εκείνη τη χρονιά ο ερευνητής Rudolph Schenkel μελέτησε τα μοτίβα της συμπεριφοράς λύκων σε αιχμαλωσία.

 Κατά τη διάρκεια της μελέτης του, παρατήρησε πως στις ομάδες των αιχμάλωτων λύκων υπήρχε μία κοινωνική ιεραρχία, η οποία καθιερώθηκε με τη βία.

 Τυπικά, ένα ζευγάρι λύκων αναλάμβανε την ηγεσία της αγέλης και ασκούσε επιθετική συμπεριφορά για να κουμαντάρει τα υπόλοιπα μέλη. Το βασικό σκεπτικό είναι πως μέσα στην αγέλη οι λύκοι ανταγωνίζονταν σκληρά μεταξύ τους για την κυριαρχία.

 Σταδιακά, ορισμένοι ερευνητές προσπάθησαν να εφαρμόσουν την παρούσα θεωρία σε οικόσιτα σκυλιά, ως ένα μέσο κατανόησης της ψυχολογίας τους.

 Δεδομένου πως εξελικτικά οι σκύλοι προέρχονται από τους λύκους, παρατηρήθηκαν αρκετές ομοιότητες όσον αφορά στα μοτίβα συμπεριφοράς και την σύνδεση μεταξύ των μελών της ομάδας.

 Κατά ανάλογο τρόπο, οι σκύλοι φάνηκαν να δένονται συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους, με τους τελευταίους να πρέπει όμως να ηγηθούν για να είναι αρμονική η συμβίωση.

 Λίγο αργότερα, ακολούθησε η πρακτική εφαρμογή του θεωρητικού αυτού παραδείγματος σε πολλές τεχνικές εκπαίδευσης σκύλων. Ας πάρουμε το παράδειγμα του εκπαιδευτή Cesar Milan.

 Σύμφωνα με τη δική του τεχνική, είναι δεδομένο πως οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης και η συμπεριφορά τους είναι ενστικτώδης.

 Έτσι, ο καλύτερος τρόπος να δημιουργηθεί μία υγιής σχέση μεταξύ του οικόσιτου ή αδέσποτου σκύλου και του ιδιοκτήτη είναι να τεθούν σαφή όρια και κανόνες από την αρχή.

 Παράλληλα, το αφεντικό πρέπει να δείχνει συνεχώς πως εκείνος κάνει κουμάντο. Βέβαια, πολλοί μοντέρνοι επιστήμονες διαφωνούν με αυτό το πρότυπο εκπαίδευσης.

2. Η θεωρία της μάθησης του Pavlov

 Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα περίφημα ψυχολογικά πειράματα του Pavlov ως μια σειρά μελετών που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές έως τα μέσα του 1800 από τον ίδιο.

 Ο Ivan Pavlov ήταν ο πρώτος ερευνητής που ισχυρίστηκε πως οι σκύλοι μπορούν να ρυθμιστούν, ώστε να συνδυάζουν στο μυαλό τους δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, ακόμη και υποσυνείδητα.

 Για να το αποδείξει, χτυπούσε ένα κουδούνι ή μετρονόμο ακριβώς πριν ταΐσει τα σκυλιά κάθε μέρα. Σταδιακά, πρόσεξε πως τους έτρεχαν τα σάλια όταν άκουγαν τον ήχο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε φαγητό κοντά τους!

 Το είδος αυτό ονομάστηκε «κλασική μάθηση» ή «μάθηση του Pavlov» και λειτούργησε καταλυτικά στην κατανόηση της ψυχολογίας του σκύλου, ακόμα και του αδέσποτου σκύλου. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε και κατά την εκπαίδευσή τους.

 Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως ένας εκπαιδευτής μπορεί να μάθει σε ένα σκυλί να ξαπλώνει στο κρεβατάκι του, συνδέοντας το χώρο με θετικές εμπειρίες και συναισθήματα.

 Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια σφυρίχτρα καθώς τον φωνάζει να καθίσει κάτω και να του δίνει μία λιχουδιά μόλις το κάνει.

3. Συντελεστική μάθηση και θετική ενίσχυση του Skinner

 Περίπου στα 1900, ο B.F. Skinner αποφάσισε να εντρυφήσει περισσότερο στη ψυχολογία των σκύλων.

 Ύστερα από μία σειρά πειραμάτων, ήταν εκείνος που καθιέρωσε τη λεγόμενη «συντελεστική μάθηση», ως έναν επιπρόσθετο τρόπο για να εκπαιδεύσει κανείς έναν σκύλο.

 Σύμφωνα με τη θεωρία του, η συμπεριφορά ενός ζώου – ή και ανθρώπου – επιδέχεται αλλαγές μέσω της εκπαίδευσης και της ταυτόχρονης έκθεσης του σε θετικά ή αρνητικά εξωτερικά ερεθίσματα.

 Επί της ουσίας, αν μία ανταμοιβή έπεται μίας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, το ζώο θα εξακολουθεί να προβαίνει σε αυτήν για να κερδίσει το έπαθλο.

 Από την άλλη, αν τιμωρηθεί για κάποια του ενέργεια, θα αποφεύγει μελλοντικά να την ξανακάνει για να μην τιμωρηθεί εκ νέου. Φυσικά, τιμωρία δε σημαίνει σε καμία περίπτωση βία ή πρόκληση πόνου στο κατοικίδιο.

 Πρακτικά, αν οι σκυλογονείς θέλουν να ενθαρρύνουν ή να αποθαρρύνουν κάποια συμπεριφορά του κατοικίδιου τους, μπορούν να την επιβραβεύσουν ή να την αποθαρρύνουν αντίστοιχα.

 Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν ο σκύλος τους να κάθεται όταν του φοράνε το λουρί του. Δίνοντας του μία λιχουδιά κάθε φορά που το πετυχαίνει, τον επιβραβεύουν κι εκείνος συνεχίζει να το κάνει.

 Εντούτοις, και στις τρεις αυτές περιπτώσεις υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, δεδομένου πως τα ζώα που έλαβαν μέρος στα πειράματα βρισκόντουσαν σε ένα εργαστήριο, κι όχι σε σπίτι.

 Βέβαια, ακόμη και στο σπίτι να ήταν, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις φυλές των σκύλων και η κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Εκτός αυτού, αν και έχουν ορισμένες ομοιότητες, τα άγρια ζώα διαφέρουν από τα εξημερωμένα.

 Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ακριβώς σκέφτεται ο σκύλος μας. Η μελέτη της ψυχολογίας του θα μας λύσει όλες τις απορίες, ειδικά αν τον έχουμε υιοθετήσει και ήταν αδέσποτος παλιότερα.

 Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως παρατηρώντας και κατανοώντας την συμπεριφορά του μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε πιο εύκολα!

 Εσείς τι πιστεύετε ότι μπορεί να σκέφτεται ο σκυλάκος σας όλη μέρα; Γιατί νομίζετε πως σας κοιτάει περίεργα μετά από κούρεμα ή μπάνιο;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *