Διατροφή σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Ξέρετε να αποκρυπτογραφείτε τον πίνακα συστατικών στις σκυλοτροφές; Δείτε τι πρέπει να προσέχετε και πολύτιμα tips για την υγεία των σκύλων!

 Οι βασικές αρχές της διατροφής των σκύλων συνεχίζουν να εξελίσσονται, παράλληλα με το γένος τους. Στόχος είναι να προσαρμόζονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις διατροφικές ανάγκες του κάθε κατοικίδιου.

 Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Για την ακρίβεια, περίπου 30 χρόνια πριν, η διατροφή τους βασιζόταν αποκλειστικά και μόνο στο κρέας. Αυτό ανάγκαζε ολοένα και περισσότερα σκυλιά να παρουσιάζουν συμπτώματα ανορεξίας, αδυναμίας, ορμονικές μεταβολές και τριχόπτωση.

 Βέβαια, τότε όλοι πίστευαν ότι οι σκύλοι είναι σαρκοφάγοι, αν και τεχνικά είναι παμφάγοι. Έτσι, οι δίαιτες θεωρούσαν πως το κρέας είναι ό,τι καλύτερο για εκείνους! Ευτυχώς, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να επιβιώσουν αν τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με κρέας – ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

 Τώρα πια, έχουμε τις γνώσεις για να παρέχουμε στα κατοικίδια μας μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Γνωρίζουμε επίσης την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων.

 Μάλιστα, με μία γρήγορη αναζήτηση μπορούμε να βρούμε ποικίλες σκυλοτροφές και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Παρόλα αυτά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή της κατάλληλης σκυλοτροφής. Για αυτό, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε κατάλληλα.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε σκυλοτροφή

  Σε γενικές γραμμές, όταν προμηθεύεστε κάποια συσκευασμένη σκυλοτροφή, θα πρέπει πάντοτε να ελέγχετε τον σχετικό πίνακα. Εκεί, αναγράφονται αναλυτικά όλα τα συστατικά, καθώς επίσης και αν είναι εύκολο να χωνευτούν από τον σκύλο.

 Ειδικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές πρωτεϊνών που είναι καλές για το σκύλο σας. Αυτές είναι τα ασπράδια αυγών, κρέατα όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το αρνί, οργανικά κρέατα, όπως το συκώτι και τα νεφρά, τα ψάρια.

 Άλλες πολύτιμες πηγές πρωτεϊνών αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα και το τυρί. Προτιμήστε επίσης τη σόγια, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα σιταρά.

 Μία εξίσου καλή ιδέα είναι να ελέγχετε αν υπάρχει στη συσκευασία το σχετικό σήμα, που υποδηλώνει ότι η τροφή είναι ποιοτική. Αυτό σημαίνει πως έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και τις αναλύσεις, προτού φτάσει στα χέρια σας.

 Εκτός αυτού, έχετε υπόψη σας πως υπάρχει πιθανότητα τα συστατικά τροφίμων, που αναγράφονται στην ετικέτα, να μην υπάρχουν όντως μέσα στην τροφή.

 Πρόκειται για την πρακτική της αντικατάστασης ενός ή περισσοτέρων συστατικών, που χρησιμοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές τροφίμων. Φυσιολογικά, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναγράφεται και πάλι.

 Παρόλα αυτά, δυστυχώς, υπάρχουν μερικοί κατασκευαστές που, ενώ χρησιμοποιούν υποκατάστατα τροφίμων, δεν το λένε. Ο σκοπός τους είναι αρκετά προφανής και αφορά το κέρδος. Για αυτό, φροντίστε να αγοράζετε αξιόπιστες μάρκες τροφίμων.

 Ένας ακόμη βασικός παράγοντας, που πρέπει να προσέξετε για τη διατροφή του σκύλου είναι τα συντηρητικά τροφίμων. Χρησιμοποιούνται σε όλες τις τροφές για να προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια.

 Ωστόσο, σχετικές έρευνες δείχνουν πως σκυλοτροφές με χημικά συντηρητικά τροφίμων δεν είναι ιδανικές για την καλή υγεία των σκύλων. Επιλέξτε, λοιπόν, πιο φυσικά συντηρητικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε ή η βιταμίνη C.

 Τέλος, μη ξεγελαστείτε από το κόλπο του «διαχωρισμού των υλικών». Κάποιοι κατασκευαστές διαχωρίζουν τα συστατικά του προϊόντος τους, για να κάνουν τη λίστα να σας φαίνεται πιο ελκυστική.

 Για παράδειγμα, μπορεί η τροφή να έχει στην πραγματικότητα ως βασικό υλικό το καλαμπόκι, άρα λογικά ταιριάζει σε διατροφή με βάση τα λαχανικά.

 Ο κατασκευαστής όμως ενδέχεται να πουλάει το προϊόν ακριβότερα, σαν να είναι βασισμένο στο κρέας. Έτσι, θα δείτε υλικά όπως: κίτρινο καλαμπόκι, καλαμπόκι σόγιας, σόγια, αντί απλά για «καλαμπόκι» που είναι το βασικό υλικό.

Τι είναι η εγγυημένη ανάλυση;

 Ο διατροφικός πίνακας που βρίσκεται στο πίσω μέρος κάθε σκυλοτροφής έχει έναν σκοπό: να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας στα περιεχόμενα του προϊόντος. Ωστόσο, σας δίνει μόνο μία ποσοστιαία προσέγγιση του τι ακριβώς αγοράζετε.

 Δηλαδή, δείχνει μόνο τις μέγιστες ή ελάχιστες ποσότητες των ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα, κι όχι τα πάντα αναλυτικά.

 Μην πάτε για το φθηνό, πηγαίνετε για το ποιοτικό!

 Γνωρίζατε πως υπάρχουν μάρκες τροφίμων που στην πραγματικότητα ανταποκρίνονται ελάχιστα στις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας;

 Αυτό που κάνουν οι κατασκευαστές ουσιαστικά είναι να ρίχνουν την ποιότητα για να κερδίζουν χρήματα. Δεν θα πρέπει να πέσετε στην παγίδα τους!

 Αγοράζοντας φθηνή σκυλοτροφή, παίρνετε φθηνά συστατικά. Είναι πιο δύσκολο για τον σκύλο σας να τα χωνέψει. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να αποβάλλονται αυτούσια, χωρίς να του έχουν δώσει τις θρεπτικές ουσίες.

 Παράλληλα, η συνολική εικόνα της υγείας του δεν θα μοιάζει με εκείνη ενός σκύλου που τρέφεται με υψηλής ποιότητας σκυλοτροφές, βασισμένες στο κρέας.

 Με τη σειρά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τις πραγματικές ανάγκες του κατοικίδιου σας. Έτσι, θα μπορέσετε να του παρέχετε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τροφίμων και να του δώσετε όλα όσα χρειάζεται.

Επιλέγοντας την κατάλληλη σκυλοτροφή

 Η σωστή επιλογή ξεκινά με την ανάγνωση της λίστας συστατικών, που υπάρχει στην ετικέτα κάθε προϊόντος. Σύμφωνα με το νόμο, τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται ανάλογα με το βάρος τους και σε φθίνουσα σειρά.

 Συνήθως, τα τρία πρώτα αναγραφόμενα συστατικά είναι τα πιο σημαντικά. Ανάλογα με αυτά, θα δείτε αν η συγκεκριμένη σκυλοτροφή είναι για διατροφή βασισμένη σε λαχανικά ή σε κρέας.

 Για τους περισσότερους σκύλους, μια διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι προτιμότερη. Μπορεί να είναι λιγάκι πιο ακριβή, αλλά είναι σίγουρα πιο ποιοτική, με περισσότερες θρεπτικές ουσίες, που θα χορτάσουν τον σκύλο σας για περισσότερη ώρα.

 Αγοράζοντας μία υψηλών προδιαγραφών τροφή, θα δείτε πως ο σκύλος σας τρώει λιγότερο από ότι συγκριτικά με μία φθηνότερη. Αυτό είναι επειδή αισθάνεται μεγαλύτερη πληρότητα.

 Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση εξαρτάται από εσάς. Σκεφτείτε όμως και τις ανάγκες του κατοικίδιου σας, προκειμένου να πάρετε την σωστή απόφαση.

Ξηρά τροφή ή κονσέρβα;

 Αν πρέπει να επιλέξετε κάτι ανάμεσα σε αυτά τα δύο, καλύτερα προτιμήστε τη ξηρά τροφή. Έχουν περισσότερα οφέλη για τη γενικότερη υγεία του, αφού συμβάλλουν και στη σωστή στοματική υγιεινή.

 Στην πραγματικότητα, οι κονσέρβες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επομένως, δε δίνουν στο σκυλάκο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να τις προτιμήσετε ως συμπληρώματα. Κυρίως, αν επιλέγετε κάποια φθηνή σε χρήματα και ποιότητα σκυλοτροφή.

Ημι-υγρά τρόφιμα

 Συνήθως, θα τα βρείτε τυλιγμένα σε πλαστικές συσκευασίες. Μοιάζουν με κρέας και έχουν σχετικά ονόματα για να σας δώσουν την ψευδή εντύπωση πως είναι όντως από κρέας.

 Παρόμοιες τροφές ή λιχουδιές δεν έχουν απολύτως τίποτα να προσφέρουν στο σκύλο σας, πέρα από πρόσθετα συντηρητικά, χρωματικές ουσίες και ζάχαρη!  Επομένως, καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε για καθημερινή χρήση. Φυσικά, δεν απαγορεύεται να τις δίνετε στο κατοικίδιο σας σαν λιχουδιές.

Table scraps

 Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να ταΐζετε τον σκύλο σας με ό,τι έχει μείνει από το δικό σας τραπέζι. Έτσι, δε θα χρειάζεται να πετάτε και φαγητό. Πάντοτε όμως, χρειάζεται προσοχή.

 Μπορείτε να παρέχετε στο κατοικίδιο σας μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή, αν γνωρίζετε τις κατάλληλες ποσότητες κρεατικών, φρούτων, λαχανικών ή άλλων ουσιών.

 Ωστόσο, μην αλλάξετε απότομα τη διατροφή του, γιατί αυτό μπορεί να του προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα ή προβλήματα στο πάγκρεας.

 Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, τα κόκκαλα δεν είναι καλά για το σκύλο σας. Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία χωρίς το ψαχνό και το λίπος του κρέατος.

 Εκτός αυτού όμως, είναι τρομερά επικίνδυνα για την υγεία του. Σε περίπτωση κατάποσης, το κατοικίδιο σας θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τους, προκειμένου να ζήσει.

Πολύτιμες συμβουλές για μια σωστή διατροφή των σκύλων

  •  Τα σκυλιά δε βγάζουν σκουλήκια πίνοντας γάλα! Μπορεί όμως να εμφανίσουν διάρροια, λόγω του ότι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  •  Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι σοκολάτας είναι ιδιαίτερα τοξικοί για τους σκύλους και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τους σε μεγάλες ποσότητες.
  •  Το σκόρδο δεν καταπολεμά τα παράσιτα.
  •  Η στείρωση από μόνη της δεν κάνει κανένα σκυλί παχύσαρκο. Σημασία έχει τι το ταΐζετε και πόσο συχνά αθλείται.
  •  Δεν θα πρέπει να του δίνετε κανένα είδος ζωικού κόκκαλου. Είναι όλα επικίνδυνα.
  •  Μπορείτε να του δώσετε πρόσθετες πηγές βιταμίνης C άφοβα, ειδικά αν ασκείται έντονα, είναι άρρωστο ή μεγάλο σε ηλικία. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.
  •  Αν η διατροφή του είναι υγιεινή και ισορροπημένη, δεν χρειάζεται να καταναλώνει συμπληρώματα διατροφής για σκύλους.
  •  Να είστε προσεκτικοί με τρόφιμα, που ενδέχεται να του προκαλέσουν αλλεργίες. Επίσης, ίσως έχει δυσανεξία στην κατανάλωση ορισμένων τροφών.
  •  Τυχόν διατροφικές ελλείψεις μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες προτού εμφανιστούν. Με την κατάλληλη διατροφή όμως, θα δείτε βελτίωση σε μόλις 3 εβδομάδες.
  •  Με μια σωστή διατροφή θα αποφύγετε την εμφάνιση πολλών δερματοπαθειών στο σκύλο σας. Δοκιμάστε ένα διατροφολόγιο βασισμένο στο κρέας και ένα συμπλήρωμα λιπαρών ωμέγα – θα δείτε το τρίχωμα του να λάμπει!

Πόσο πρέπει να τον ταΐζω;           

 Σε κάθε συσκευασία σκυλοτροφής αναγράφεται η συνιστάμενη δόση και ποσότητα τροφής, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του σκύλου σας. Βέβαια, σημασία έχει και η ράτσα του.

 Στην πραγματικότητα όμως, κάθε σκύλος έχει το δικό του μεταβολικό ρυθμό και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Έτσι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν αφήνετε πάντοτε τροφή στο μπολάκι του ή αν το πάτε με συγκεκριμένες ώρες.

 Αντιθέτως, αυτό που μετράει είναι να παρατηρήσετε τον ίδιο τον σκύλο. Ανάλογα με τη ράτσα του, φαίνεται αδυνατισμένος; Χρειάζεται περισσότερο φαγητό. Από την άλλη, αν σας φαίνεται να έχει πάρει μερικά κιλάκια, καλό θα ήταν να κόψετε μερικές θερμίδες.

 Σε κάθε περίπτωση, εσείς έχετε τον απόλυτο έλεγχο του τι τρώει ο σκύλος σας και κάθε πότε. Αν δεν είστε σίγουροι για τι πρέπει να τρώει και σε τι ποσότητες, ρωτήστε σχετικά τον κτηνίατρο σας. Μην πειραματίζεστε με την υγεία του.

 Πάντως, οφείλετε να του παρέχετε ένα σωστό διατροφολόγιο, που να ανταποκρίνεται στις δικές του ατομικές ανάγκες. Για αυτό, να αγοράζετε έξυπνα και προσεκτικά και να διαβάζετε τις ταμπέλες.

 Πάντοτε, να αποφεύγετε τα προϊόντα που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία και προτιμάτε τις σκυλοτροφές υψηλών προδιαγραφών. Εξάλλου, όταν έχετε να κάνετε με την υγεία του καλύτερου σας φίλου, τα χρήματα είναι το λιγότερο που έχει σημασία.

 Αλήθεια, εσείς στηρίζετε τη διατροφή του σκύλου σας σε κρέας ή σε εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών; Εκείνος τι φαίνεται να προτιμάει; Γράψτε μας σχετικά στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *