Ζευγάρωμα σκύλων: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Ξέρετε ότι το ζευγάρωμα των σκύλων ενέχει κινδύνους για τα κατοικίδια μας; Μάθετε τα πάντα για να προστατέψετε τα σκυλάκια σας!

 Σίγουρα το ζευγάρωμα σκύλου είναι κάτι που μπορούν να το χειριστούν καλύτερα από μόνα τους τα ίδια σκυλάκια. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την δική μας παρέμβαση.

 Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούμε να ξέρουμε, ώστε να κρατήσουμε τα ζώα ασφαλή και υγιή.

 Από την κατανόηση και την διερεύνηση των λόγων αναπαραγωγής ως και το τι συμβαίνει όταν ζευγαρώνουν τα σκυλιά, υπάρχουν αρκετά πράγματα να μάθουμε.

 Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες σκέψεις – ανησυχίες – που πρέπει να εξετάσουμε πριν ζευγαρώσουμε τους σκύλους.

Ηθικές ανησυχίες

 Τα σκυλιά δεν ζευγαρώνουν από βιολογική ανάγκη, ούτε γιατί είναι θέμα υγείας ακόμα και εάν δεν σκοπεύετε να τα στειρώσετε. Εάν σκέφτεστε να ζευγαρώσετε το σκυλάκι σας καλό θα ήταν να σκεφτείτε τα εξής:

  •  Μην αφήνετε το σκυλάκι σας να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα. Σκεφτείτε πως πολλά κουταβάκια ή εγκαταλελειμμένα σκυλιά δεν βρίσκουν ένα φιλόξενο σπίτι και περνούν τη ζωή τους στα καταφύγια ζώων. Αντί να στηρίζουμε τη βιομηχανία μαζικής αναπαραγωγής ζώων, ας σώσουμε τη ζωή ενός σκυλάκου μια για πάντα!
  • Ακόμα και εάν το κάνετε για χρηματικό όφελος ή για να έχει το σκυλάκι σας μια συντροφιά, σκεφτείτε πόσο ασφαλής και πιο οικονομική είναι η υιοθεσία αδέσποτου σκύλου από ένα καταφύγιο.
  •  Εάν σκέφτεστε το χρηματικό όφελος, αναρωτηθείτε πόσο εύκολο είναι να βρω ένα σπίτι για το κουτάβι; Στα καταφύγια υπάρχουν ήδη πολλά σκυλάκια που περιμένουν να υιοθετηθούν.
  •  Τα σκυλιά είναι υγιή για να προβούν σε αναπαραγωγή και τεκνοποίηση; Οποιοσδήποτε σκύλος αναπαραγωγής πρέπει να ελέγχεται από τον κτηνίατρο. Τα σκυλιά που έχουν προβλήματα υγείας, ελαττώματα και προβλήματα συμπεριφοράς δεν πρέπει να αναπαράγονται.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το πρώτο ζευγάρωμα σκύλου

 Ίσως και η ηλικία ζευγαρώματος να περιλαμβάνεται στο ηθικό κομμάτι. Ποια ηλικία, όμως, είναι κατάλληλη για το πρώτο ζευγάρωμα των κατοικίδιων μας;

 Στα θηλυκά σκυλάκια ο κύκλος δυνατότητας αναπαραγωγής (περίοδος), ξεκινάει στην ηλικία των έξι μηνών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμα για αναπαραγωγή.

 Ομοίως, και τα αρσενικά είναι σωματικά πρόθυμα και ικανά στην ηλικία των τεσσάρων μηνών, όπου βέβαια είναι αρκετά μικρά για να αναπαραχθούν.

 Κανένας σκύλος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή πριν ωριμάσει σωματικά και διανοητικά!

 Γενικές οδηγίες ωριμότητας:

  •  Μικρόσωμες φυλές: Μεταξύ 12 και 18 μηνών
  •  Φυλές μεσαίου μεγέθους: Mεταξύ 15 και 18 μηνών
  •  Μεγαλόσωμες φυλές: Μεταξύ 18 και 24 μηνών

 Ένα σκυλί που ζευγαρώνει και αναπαράγεται σε ακατάλληλη ηλικία εξαντλείται, χάνει την ενέργειά του και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να τραυματιστεί ή να πεθάνει.

 Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η αναπαραγωγή μπορεί να ξεκινήσει με τον δεύτερο κύκλο περιόδου, όμως, το καλύτερο θα είναι να στηριχτείτε στον οδηγό ωριμότητας ανάλογα με την φυλή του κατοικίδιου σας.

 Επίσης, σε γενικές γραμμές η καλύτερη ηλικία για να αποσυρθεί ένας σκύλος από την διαδικασία την αναπαραγωγής είναι περίπου στα 5 έτη. Ένας αρσενικός σκύλος μπορεί να συνεχίσει έως και την ηλικία των 10 ετών, ανάλογα με την γονιμότητά του.

Η προετοιμασία της θηλυκής σκύλας για το ζευγάρωμα

 Το πιο σημαντικό είναι να παρατηρήσετε πότε η σκυλίτσα σας φαίνεται έτοιμη κατά την διάρκεια του κύκλου της. Ιδανικό θα ήταν πριν το ζευγάρωμα η σκύλα να έχει κάνει μπάνιο και να έχετε κόψει τα μακριά μαλλιά γύρω από το αιδοίο της ώστε να είναι καθαρή.

 Όσο αφορά την διατροφή, είναι σημαντικό η σκυλίτσα να έχει το επιθυμητό και ιδανικό βάρος σκύλου για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας..

 Τόσο μια παχύσαρκη σκύλα, όσο και μια λιπόσαρκη, θα αντιμετωπίσει προβλήματα τόσο κατά την διαδικασία του ζευγαρώματος, όσο και μετέπειτα που θα εξαντλείτε με το τάισμα των κουταβιών.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο σύντροφο

 Κατά την επιλογή συντρόφου για τον ζευγάρωμα θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το μέγεθός του. Ενώ συνήθως τα αρσενικά σκυλιά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, το ιδανικό είναι να είναι κοντά σε μέγεθος και βάρος.

 Ακόμα και εάν το θηλυκό σκυλί δεν επωμίζεται όλο το βάρος του αρσενικού πάνω της, ένας αρκετά βαρύτερος παρτενέρ μπορεί να την βλάψει.

 Επιπλέον, σκεφτείτε και το μέγεθος των κουταβιών κατά την διασταύρωση δύο φυλών. Εάν τα κουτάβια είναι πολύ μεγάλα το θηλυκό ίσως τραυματιστεί.

Προετοιμασία του αρσενικού

 Η προετοιμασία του αρσενικού για το ζευγάρωμα δεν διαφέρει πολύ από αυτή της σκυλίτσας. Ο σκύλος πρέπει να πλένεται συχνά και να κόβονται οι τρίχες γύρω από το πέος του ώστε να είναι καθαρός.

Επειδή είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει μικρόβια και λοιμώξεις στην παρτενέρ του, τα γεννητικά του όργανα πρέπει να ελέγχονται και να είναι καθαρά χωρίς βρωμιές.

 Επίσης, το αρσενικό σκυλί πρέπει εξίσου να τρέφεται σωστά, να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλο βάρος και να ασκείται τακτικά.

 Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να ταΐσετε το σκυλί σας μετά το ζευγάρωμα γιατί μπορεί να κάνει εμετό.

Η διαδικασία του ζευγαρώματος των σκύλων

 Τα περισσότερα σκυλιά ζευγαρώνουν υπό την επίβλεψη του αφεντικού ή του κτηνοτρόφου. Μπορεί να χρειαστεί να τα βοηθήσετε να αλλάξουν στάση ή να τα βάλετε στην κατάλληλη θέση εάν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία.

 Μια σκύλα έτοιμη να ζευγαρώσει θα αφήσει το αρσενικό σκυλί να μυρίσει και να γλείψει το αιδοίο της καθώς κρατά την ουρά της όρθια. Στη ιδανική περίπτωση ο σκύλος θα έχει την σκύλα μπροστά του και θα διεισδύσει το πέος του στο αιδοίο της.

Τα βασικά βήματα του ζευγαρώματος είναι τα ακόλουθα:

Το «δέσιμο»- Η διαδικασία της αναπαραγωγής

 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κολλάνε τα σκυλιά κατά την αναπαραγωγή; Μέσα σε λίγα λεπτά από την διείσδυση, οι αδένες του πέους θα αρχίσουν να διογκώνονται και από τις δύο πλευρές μέσα στο αιδοίο της σκύλας.

 Αυτή η διαδικασία προκαλεί σύσφιξη ή αλλιώς το επονομαζόμενο κόλλημα μεταξύ των σκύλων. Κατά την διαδικασία του κολλήματος το σπέρμα εισέρχεται στο αιδοίο της σκύλας.

 Το αρσενικό μπορεί να παραμείνει πάνω στην σκύλα ή να τοποθετηθεί ελαφρός δίπλα της. Μπορεί επίσης να περιστραφεί, έτσι ώστε οι δύο να βλέπουν αντίθετες κατευθύνσεις.

 Το σημαντικό είναι να παραμείνουν ήρεμα και να μην τραβούν το ένα το άλλο, διότι μπορεί να τραυματιστούν τα γεννητικά όργανα του σκύλου.

Το κόλλημα αυτό μπορεί να διαρκέσει από δέκα έως τριάντα λεπτά, όταν το πρήξιμο των αδένων υποχωρήσει τότε μπορεί να χωριστούν.

 Συνήθως, μόνο με την διαδικασία αυτή υπάρχει εγκυμοσύνη, αλλά δεν είναι απίθανο να είναι γόνιμη η αναπαραγωγή και χωρίς το κόλλημα τους.

Φροντίδα μετά την αναπαραγωγή

 Αμέσως μετά το ζευγάρωμα, είναι καλύτερο να απομονωθεί η σκύλα στο κλουβί της για περίπου τριάντα λεπτά, ώστε να την αποτρέψετε να κατουρήσει και να διώξει μεγάλη ποσότητα σπέρματος.

 Όσον αφορά τον αρσενικό σκύλο, βεβαιωθείτε ότι το πέος του έχει υποχωρήσει και μπει μέσα στο περίβλημα. Εάν δεν έχει συμβεί μόνο του μην παρέμβετε απλώς, κρατήστε τον ήσυχο.

Πόσο συχνά πρέπει να ζευγαρώνουν τα σκυλιά;

 Δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο στον κύκλο της σκύλας για να έχετε μια επιτυχημένη και γόνιμη αναπαραγωγή.

 Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν πως οι πιο επιτυχημένες αναπαραγωγές πραγματοποιούνται μεταξύ ένατης, εντέκατης και δέκατης τρίτης ημέρας του κύκλου.

 Είναι σημαντικό να επιτρέπετε την αναπαραγωγή μια φορά την μέρα μεταξύ δύο ελεγμένων και υγιών σκύλων. Παραπάνω φορές ανά ημέρα θα εξαντλήσει τα ζώα και θα μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Εναλλακτική μέθοδος αναπαραγωγής

 Υπάρχει μια εναλλακτική μέθοδος ζευγαρώματος που διασφαλίζει την επιτυχή παραγωγή κουταβιών με την βοήθεια του κτηνιάτρου.

 Ονομάζεται τεχνική γονιμοποίηση και ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός για να εκτελέσει αυτή την διαδικασία. Ο γιατρός συλλέγει σπέρμα από τον σκύλο και το εγχύει στο αιδοίο της σκύλας χρησιμοποιώντας ειδική, αποστειρωμένη σύριγγα.

 Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει και εξαλείφει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν λοιμώξεις και αφροδίσια νοσήματα.

 Μόλις ολοκληρωθεί το ζευγάρωμα, παρατηρήστε την σκύλα σας και τα συμπτώματα που δείχνουν ότι είναι έγκυος και προετοιμαστείτε για τα κουταβάκια. Εάν ανησυχείτε για την διαδικασία, συμβουλευτείτε ένα κτηνιάτρο.

 Το δικό σας σκυλάκι έχει ζευγαρώσει ή είναι στειρωμένο; Ποια είναι η δική σας άποψη για το ζήτημα του ζευγαρώματος των σκύλων; 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *