Γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου; Αίτια & Αντιμετώπιση!

Εντοπίζετε τα ούρα του καινούριου σας κουταβιού παντού μέσα στο σπίτι; Δείτε για ποιους λόγους του φεύγουν τα ούρα και τι να κάνετε έγκαιρα!

 Λένε πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη και αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους, όσο για τα ζωάκια.

 Μπαίνοντας σε ένα νέο σπίτι, το σκυλάκι σας έρχεται αντιμέτωπο με ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Εκεί υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά ερεθίσματα, μέσα στα οποία εντάσσεστε και εσείς.

 Πολύ γρήγορα, λοιπόν, καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Το πιθανότερο είναι πως όλο αυτό θα του φανεί υπερβολικό και θα χρειαστεί το χρόνο του.

 Η λεγόμενη περίοδος της προσαρμογής ποικίλλει από σκύλο σε σκύλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως καθ’ όλη τη διάρκειά της προσαρμογής χρειάζεται να οπλιστείτε με μια γερή δόση υπομονής και να σεβαστείτε απόλυτα τα όρια του τετράποδου φίλου σας.

 Από εκεί και πέρα, η εκπαίδευση κουταβιού για την τουαλέτα του καλό είναι να ξεκινήσει ήδη από την πρώτη στιγμή. Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος, μέχρι να μάθει να μην κλαίει άσκοπα ή να μην ανακουφίζεται συνέχεια στο πάτωμα σας. Ας σταθούμε όμως στο θέμα της τουαλέτας.

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι απαραίτητη για κάθε κατοικίδιο σκύλο. Μεγαλώνοντας, ο αγαπημένος σας φίλος θα μάθει πως πρέπει να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα και όχι μέσα στο σπίτι.

 Τι γίνεται όμως όταν αρχίσει ξαφνικά να τα κάνει παντού εντός σπιτιού; Γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου; Ποιοι λόγοι κρύβονται από πίσω;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που πυροδοτούν μια τέτοια συμπεριφορά. Κάποιοι είναι απολύτως φυσιολογικοί και ξεπερνιούνται εύκολα, ενώ άλλοι θα πρέπει να σας ανησυχήσουν λίγο παραπάνω. Ας δούμε αναλυτικότερα:

 1. Πρόβλημα υγείας

 Η ακράτεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα συμπτώματα αρκετών προβλημάτων υγείας. Επί της ουσίας, ο σκυλάκος σας δεν μπορεί να κρατηθεί και καταλήγει να κάνει τη βιολογική του ανάγκη παντού μες το σπίτι.

 Οι συνηθέστεροι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτό είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ο σχηματισμός πετρών στην ουροδόχο κύστη, ο διαβήτης, η δυσλειτουργία των νεφρών, αλλά και ορισμένοι τραυματισμοί.

 Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται το ζωντανό να μην εμφανίσει άλλα συμπτώματα. Επομένως, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο σας μόλις παρουσιαστεί ακράτεια.

 2. Υποταγή

 Η ακράτεια σκύλου από φόβο είναι πιθανότερο να συμβεί στα κουτάβια, αλλά μπορεί να το πάθει κάθε σκύλος. Εάν κάποιος τρομάξει, επιπλήξει ή τιμωρήσει το σκυλί με τον οποιονδήποτε τρόπο, εκείνο μπορεί να φοβηθεί και να τα κάνει κυριολεκτικά επάνω του.

 Παράλληλα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που το πλησιάσει κάποιος απειλητικά ή απότομα. Θα αντιδράσει αμέσως δηλώνοντας την υποταγή του.

 3. Μαρκάρισμα

 Μπορείτε να αναγνωρίσετε το μαρκάρισμα πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, ίσως παρατηρήσετε πως το κατοικίδιο σας αφήνει πολύ μικρές ποσότητες ούρων σε συγκεκριμένα σημεία.

 Μια καλή λύση για να το σταματήσετε είναι η στείρωση σκύλου. Μιλήστε με τον κτηνίατρο σας για να σας ενημερώσει πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να στειρώσετε το κατοικίδό σας.

 4. Ελλιπείς βόλτες

 Γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου; Ο πιο συνηθισμένος λόγος που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι οι ελλιπείς βόλτες. Αυτό σημαίνει πως είτε δεν βγαίνει αρκετά συχνά είτε βγαίνει για λίγη ώρα.

 Για παράδειγμα, μπορεί να λείπετε από το σπίτι για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, λόγω δουλειάς. Αν για κάποιο λόγο καθυστερήσετε περισσότερο από ό.τι συνήθως, είναι φυσιολογικό να μην μπορέσει να κρατηθεί μέχρι να επιστρέψετε.

 Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα ειδικό πορτάκι για σκύλους στην πόρτα σας. Έτσι, θα έχει την επιλογή να βγει μόνος του στον κήπο ή στη βεράντα σας και να ανακουφιστεί εκεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσλάβετε κάποιον να τον βγάζει βόλτα.

 Μόλις εντοπίσετε την αιτία, θα μπορέσετε να λύσετε και το πρόβλημα. Μέχρι τότε όμως, σας συνιστούμε να προμηθευτείτε κάποιο ειδικό ενζυματικό καθαριστικό. Αυτό θα εξαφανίζει την μυρωδιά που μένει από τα ούρα.

 Αν δεν το κάνετε, το πιθανότερο είναι πως ο φιλαράκος σας θα αποκτήσει τη δική του τουαλέτα κάπου μέσα στο σαλόνι σας! Μην ξεχνάτε άλλωστε πως πολλά ζωάκια τείνουν να κάνουν την ανάγκη τους στο ίδιο σημείο.

 Συνοπτικά, αναφέρουμε πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας αφήνει τα ούρα και τα κόπρανα του μέσα στο σπίτι.

 Συνηθέστερα, μια τέτοια συμπεριφορά προκύπτει ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς εκπαίδευσης σε ζητήματα τουαλέτας. Η βόλτα είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας.

 Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις που θα πρέπει να σας απασχολήσουν. Μπορεί να αφορούν κάποιο ιατρικό ή ψυχολογικό ζήτημα και να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

 Σε κάθε περίπτωση, η ηλικία δεν είναι απλά ένας αριθμός. Έχει σημασία, δηλαδή, αν το σκυλί σας είναι κουτάβι και τώρα εκπαιδεύεται σε ζητήματα τουαλέτας ή αν είναι ενήλικο και εμφάνισε αυτή την συμπεριφορά από το πουθενά.

 Είναι σημαντικό να εντοπίσετε γιατί φεύγουν τα ούρα του σκύλου. Από και πέρα, ένας κτηνίατρος ή ένας ειδικός εκπαιδευτής θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

 Τέλος, να θυμάστε πως όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα βάλετε με το κατοικίδιο σας. Να είστε σίγουροι πως κάνει κι εκείνο ό,τι καλύτερο μπορεί, όπως ακριβώς και εσείς.

 Αλήθεια, εσείς πώς διαχειρίζεστε το θέμα της τουαλέτας με τον αγαπημένο σας φίλο; Μοιραστείτε τα δικά σας tips μαζί μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί ο Σκύλος μου δεν τρώει; Πιθανά Αίτια & Λύσεις!

Μήπως ο σκυλάκος σας έχει αρχήσει να μην τρώει το φαγητό του ή ακόμα χειρότερα να μην τρώει τίποτα και αναρωτιέστε τι να κάνω; Μην σας πιάνει πανικός και μάθετε τώρα ποιές περιπτώσεις είναι σοβαρές και ποιές όχι!

Γαύγισμα Σκύλου: 6 Αίτια & τρόποι Αντιμετώπισης

Σίγουρα πολλοί από εσάς αναρωτιέστε αν είναι λογικό να γαβγίζει ο σκύλος σας συνέχεια και ψάχνετε τρόπους να του σταματήσετε αυτή την συνήθεια, ήρθε η στιγμή να μάθετε για αυτή την φυσιλογική συνήθεια των κατοικιδίων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *