Havanese: Ο Κουβανός αριστοκράτης Μπισόν Χαβανέζ!

Δραστήριο, παιχνιδάρικο και καταφερτζίδικο, το Μπισόν Χαβανέζ δεν περνάει απαρατήρητο αν και μικροσκοπικό. Μάθετε τα παντα για αυτό!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Χαμηλό – Μεσαίο

Προσδόκιμο ζωής:

12 – 15 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Κοινωνικός και δραστήριος σκύλος

Κατάσταση υγείας: 

Αυτή η ράτσα έχει μέτριο κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Προεπισκόπηση ράτσας

 Το Havanese είναι μια μικρή (toy), εξημερωμένη φυλή. Τώρα το επίσημο σκυλί της Κούβας, το Χαβανέζικο ή «το σκυλί από την Αβάνα» είναι ένα ανθεκτικό, μικρό σκυλί συντροφιάς ή σκύλος για κόλπα επίδειξης.

 Έχει μακρύ και ίσιο τρίχωμα, αυτιά που γέρνουν στις πλευρές του προσώπου του και μια δυναμική προσωπικότητα. Τα κουτάβια Χαβανέζ έρχονται σε ποικιλία χρωμάτων, όπως μαύρο, λευκό, μπεζ, καφέ με σκούρες ραβδώσεις ή παρδαλό.

 Κατά μέσο όρο ένα Χαβανέζ ζυγίζει περίπου 3 έως 6 κιλά και έχει ύψος 20 με 28 εκατοστά. Το προσδόκιμο ζωής ενός υγιούς σκύλου είναι 12  με 15 χρόνια.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Havanese

 Το Havanese είναι ένα σκυλάκι με φιλική προσωπικότητα. Αλληλεπιδρά εξαιρετικά με τους ανθρώπους και του αρέσει να είναι το κέντρο της προσοχής.

 Επειδή είναι μια ανθρωποκεντρική φυλή, πολλές φορές βιώνουν άγχος του αποχωρισμού. Εάν μείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνα τους, θα εμφανίσουν προβληματικές συμπεριφορές, όπως μάσημα επίπλων, καταστροφές στο σπίτι και γαύγισμα.

 Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους ή δοκιμάστε να φέρετε έναν άλλο σκύλο στο σπίτι. Η φυλή απαιτεί μεγάλη ανθρώπινη επαφή και χρόνο παιχνιδιού για να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένη.

 Είναι μια δραστήρια, στοργική φυλή και αρκετά παιχνιδιάρικη με τα παιδιά. Έχει μεγάλη υπομονή και αυτοσυγκράτηση, αλλά πρέπει να παρακολουθείται όταν βρίσκεται με μικρά παιδιά.

 Είναι αρκετά ευαίσθητο και δεν δέχεται εύκολα παρενοχλήσεις και σωματική κακοποίηση. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχουν μάθει να σέβονται τα ζώα, να γνωρίζουν τα όρια και να μην παρενοχλούν το σκυλί ακόμα και στο παιχνίδι.

 Το Μπισόν χαβανέζ έχει φοβερή αυτοπεποίθηση θέληση και ενέργεια. Είναι από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων για οικογένεια & παιδιά, οπότε αν ψάχνετε για σκυλάκι, έχετε βρει τον καλύτερο φίλο!

 Μπορεί να έχει μικρό μέγεθος, αλλά έχει ζωηρή και ηχηρή προσωπικότητα. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανίσει το «σύνδρομο μικρού σκύλου», ειδικά εάν είναι λίγο καλομαθημένο.

 Αυτά τα σκυλιά απαιτούν ένα ισχυρό αφεντικό, σταθερό στις εντολές του. Εάν νιώσουν ότι μπορούν να σας κάνουν ότι θέλουν, θα πάρουν τα ηνία και θα εξελιχθούν σε κυρίαρχα ζώα με προβληματική συμπεριφορά.

 Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σωστή εκπαίδευση από κουτάβι. Οι καλές, σαφείς και απλές εντολές είναι απαραίτητες κατά την εκπαίδευση των Havanese. Δεν πρέπει να τα αφήνετε ανεξέλεγκτα και  να επιτρέπετε κακές συμπεριφορές.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Χαβανέζ

Δυσπλασία ισχίου

 Η δυσπλασία σκύλου είναι μια προβληματική σκελετική κατάσταση κατά την οποία το ισχίο δεν ταιριάζει σωστά με τον μηρό. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο, αστάθεια και οστεοαρθρίτιδα στον σκύλο.

Γλαύκωμα

 Είναι μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τα μάτια και προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο. Το μαύρο στίγμα που δημιουργείται στο μάτι μπορεί να επιφέρει μείωση της όρασης κατά την πάροδο του χρόνου.

Πολυκυστική νεφρική νόσος (PKD)

 Είναι μια κληρονομική πάθηση και τα συμπτώματά της είναι εμφανή κατά την νεαρή ηλικία (όταν έιναι ακόμα κουτάβια). Δημιουργούνται κύστες με υγρό στους νεφρούς και δεν λειτουργούν σωστά.

Εξάρθρημα της επιγονατίδας

 Επηρεάζει το Havanese αρκετά συχνά και είναι μια διαταραχή που προκαλεί την εξάρθρωση του γόνατος.

Η ιστορία του Bichon Havanese

 Το σύγχρονο Havanese αναπαράχθηκε από το Blanquito de la Havana, επίσης γνωστό ως «The Havanese Silk Dog». Ήταν ένα αρκετά αγαπητό σκυλί κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.

 Ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν στην αριστοκρατίας της Κούβας ως σκυλάκι για τις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας.

 Αν και η φυλή προήλθε από την Ευρώπη, τα κουτάβια Μπισόν Χαβανέζ έγιναν κουβανέζικα σκυλιά, κατάλληλα για την υγρασία του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής.

 Το τρίχωμα του προσαρμόστηκε με το πέρασμα των χρόνων, έγινε μακρύ ίσιο και μεταξένιο, ώστε να προστατεύει τον σκύλο από το καυτό ήλιο, ενώ συγχρόνως επέτρεπε στο δέρμα να αναπνέει.

 Τα Μπισόν Χαβανέζ ταξίδεψαν σε όλο το κόσμο από τους ταξιδιώτες που αγάπησαν το σκυλί και το μετέφεραν από την Κούβα. Η βασίλισσα Βικτώρια και ο Τσαρλς Ντίκενς φαίνεται να ήταν από τους φανατικούς θαυμαστές της ράτσας.

 Το Havanese παρέμεινε ένα δημοφιλές σκυλάκι μέχρι τον 20ο αιώνα, που, όπως πολλές ράτσες σκύλων, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Τόσο ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος όσο και η Κουβανική επανάσταση, το 1959 επηρέασαν την εκτροφή της φυλής.

 Μετά την επανάσταση, οι πρόσφυγες που μετακινήθηκαν στις ΗΠΑ έφεραν μαζί τους μόλις έντεκα Χαβανέζ. Η συντονισμένη προσπάθεια και η εκτροφή βοήθησαν τα Χαβανέζ να πολλαπλασιάσουν τον πληθυσμό τους.

 Ενώ τα Havanese που είναι διαθέσιμοι σήμερα είναι απόγονοι των έντεκα σκύλων που εγκατέλειψαν την Κούβα μετά την επανάσταση, οι Αμερικανοί εκτροφείς εργάζονται σήμερα σκληρά για να διευρύνουν την ομάδα γονιδίων της φυλής.

 Το Havanese έγινε επίσημα αποδεκτό από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1995. Η ευφυία τους αλλά και η προθυμία τους να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους, έκαναν τα Havanese αρκετά δημοφιλή κατοικίδια και πολύ ανταγωνιστικά.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες/Fun facts!

  •  Τα Havanese υποφέρουν συχνά από ξηροδερμία σκύλου. Αυτό το γεγονός ίσως οφείλεται στην προσαρμογή στην υγρασία τους όντας κάτοικοι της Κούβας.
  •  Δεν αποβάλλουν πολύ τρίχωμα. Είναι το τέλειο μικρό σκυλί για τους ανθρώπους που βασανίζονται από πολλές αλλεργίες. Δεν απαιτούν πολλή άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
  •  Διάσημοι ιδιοκτήτες Μπισόν Χαβανέζ ήταν/ είναι: Μπάρμπαρα Γουόλτερς, Τζέιν Φόντα, Venus Williams, Daniel Tosh.
  •  Φημίζονται για την ειρηνική συμβίωση με άλλα κατοικίδια, ακόμα και με μια γάτα.

 Το Χαβανέζ είναι ένα μίνι σκυλί με ισχυρή προσωπικότητα και ζωηρή συμπεριφορά. Θα γίνει αμέσως μέλος της οικογένειάς σας και θα απολαύσετε παιχνίδια και αγκαλιές μαζί του. Προσέξτε, όμως, να του ξεκαθαρίσετε από τη αρχή ποιος είναι το αφεντικό.

 Αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται στο κοντινότερο καταφύγιο. Δώστε του αγάπη και προσοχή και θα είναι πάντα πιστό σε σας.

 Πως σας φάνηκε το περίφημο Χαβανεζάκι; Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας κάτω στα σχόλια!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *