Αδέσποτα ζώα: 5 εναλλακτικοί τρόποι για να τα σώσεις!

Θέλετε να σώσετε τα αδέσποτα, αλλά προς το παρόν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε; Δείτε εναλλακτικούς τρόπους για να βοηθήσετε αυτές τις ψυχές!

 Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η διάσωση των ζώων συνδέεται αποκλειστικά με την υιοθεσία των αδέσποτων.

 Πράγματι, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατοντάδες υιοθεσίες από καταφύγια και φιλοζωικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να σώζονται πολλές αθώες και βασανισμένες ψυχούλες.

 Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε έναν σκύλο ή μια γατούλα. Αν δεν μπορείτε προς το παρόν να ανταπεξέλθετε στην υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου ή μιας γάτας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλλεται στην ομαλή διαβίωσή τους.

 Οι σχετικές φιλοζωικές οργανώσεις, για παράδειγμα, εφαρμόζουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα με την εμβέλεια και τους διαθέσιμους πόρους τους.

 Μερικές από αυτές είναι η μετεγκατάσταση ζώων σε μέρη με αυξημένες πιθανότητες υιοθέτησης τους, η αποκατάσταση όσων έχουν πέσει θύματα εγκατάλειψης και κακοποίησης, αλλά και η οικονομική διευκόλυνση όσων ιδιοκτητών δυσκολεύονται να τα κρατήσουν.

 Το έργο τους είναι σημαντικό και απόλυτα αναγκαίο. Σε αυτό καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, οπότε παρακάτω θα δείτε 5 τρόπους για να συνδράμετε κι εσείς στο σπουδαίο έργο των φιλοζωικών οργανώσεων, χωρίς να δεσμευτείτε για πάντα:

 1. Η αναδοχή

 Η αναδοχή βασίζεται στην προσωρινή φιλοξενία και φροντίδα των αδέσποτων και γίνεται σε άμεση συνεννόηση με το καταφύγιο της περιοχής σας.

 Πρόκειται για μια μέθοδο που αποφορτίζει οικονομικά τις διάφορες οργανώσεις, συνεισφέρει στην ομαλή κοινωνικοποίηση των νεαρών ζώων, τα προστατεύει από διάφορες ασθένειες που απειλούν την υγεία τους και τα εκθέτει σε ένα ευρύ δίκτυο με πιθανούς γονείς που θα τα αναλάβουν μόνιμα.

 Δείτε το και λιγάκι διαφορετικά. Αν σκέφτεστε οι ίδιοι να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, γιατί να μην το πάρετε σπίτι σας και να αναλάβετε την περιποίηση του για ένα μικρό χρονικό διάστημα; Έτσι, θα ξέρετε τι πρόκειται να αντιμετωπίσετε.

 Από εκεί και πέρα, η ανάγκη για ανάδοχους γονείς γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική, για παράδειγμα, στις περιόδους υψηλής αναπαραγωγής των γατιών. Για την ακρίβεια, έχει βρεθεί πως η προσωρινή φιλοξενία μπορεί να σώσει μέχρι και 20 γατάκια σε κάθε περίοδο αναπαραγωγής!

 Φυσικά, το κάθε καταφύγιο έχει τη δική του πολιτική σχετικά με την αναδοχή. Μη διστάσετε, λοιπόν, να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες.

 2. Ο εθελοντισμός

 Αν έχετε μερικές ελεύθερες ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή το σαββατοκύριακο, ρωτήστε στη φιλοζωική της περιοχής σας πως μπορείτε να βοηθήσετε.

 Η υποστήριξή σας μπορεί να λάβει διάφορες μορφές: από τον καθιερωμένο περίπατο και το παιχνίδι με ζωάκια έως και τον καθαρισμό των χώρων τους ή τη δουλειά ενός γραφείου – όλα είναι εξίσου σημαντικά!

 Αν έχετε παιδάκια, μπορείτε να τα μυήσετε εξίσου στον εθελοντισμό. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τους δείξετε έμπρακτα τι σημαίνει φροντίδα και αλληλεγγύη.

 3. Η δωρεά

 Το καταφύγιο της γειτονιάς σας μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο, πάντοτε όμως θα έχει ανάγκη από τη δωρεά χρήσιμων προμηθειών, όπως είναι το φαγητό, οι πετσέτες, τα παιχνίδια, οι κουβέρτες, η λεκάνη γάτας, εφημερίδες και τα κλουβάκια.

 Μπείτε στον κόπο να τους κάνετε ένα τηλεφώνημα ή να επικοινωνήσετε μαζί τους διαδικτυακά, για να δείτε τι ακριβώς χρειάζονται και να τους το προμηθεύσετε κατάλληλα.

 4. Η υποστήριξη

 Διασωστικές ομάδες και συνεργεία αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων και την αποστολή τους. Γίνετε κι εσείς, λοιπόν, ένας ενεργός ηλεκτρονικός υποστηρικτής τους!

 Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματα των αδέσποτων και την ισχύουσα νομοθεσία. Μείνετε διαρκώς ενημερωμένοι, γιατί ο αγώνας διαρκώς εξελίσσεται.

 5. Η οικονομική ενίσχυση

 Το πιθανότερο είναι πως γνωρίζετε ήδη την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οργανώσεις και τα καταφύγια. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να συμμετέχετε μέσω της δωρεάς χρημάτων.

 Καταλαβαίνουμε πως και η δική σας τσέπη είναι περιορισμένη, αλλά μην ανησυχείτε. Μπορείτε να λάβετε μέρος στη διοργάνωση διαφόρων φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και δωρεών, για να μαζέψετε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό που θα ενισχύσει τα καταφύγια της πόλης σας.

 Συνοψίζοντας, αναφέρουμε πως η κάθε οργάνωση έχει το δικό της σκοπό και όλοι τους είναι για καλό. Κάντε την έρευνά σας και διαλέξτε την οργάνωση που ταιριάζει καλύτερα στα δικά σας πιστεύω και τον τρόπο ζωής και κάντε τη διαφορά σήμερα κιόλας.

 Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να υιοθετήσετε οι ίδιοι ένα αδέσποτο ζωο ή να παρέχετε χρήματα, μην σκάτε. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *