Τα σημάδια ότι η γάτα μου… θα φύγει: Πώς να της σταθείς!

Νιώθετε ότι η γάτα σας αποφεύγει και προτιμάει να απομονώνεται; Δείτε ποια είναι τα σημάδια ότι η γατούλα σας πεθαίνει για να δράσετε άμεσα!

 Η γάτα είναι ένας αγαπημένος και αφοσιωμένος φίλος. Δυστυχώς, όμως, τα ζωάκια δεν ζουν όσο ο άνθρωπος.

 Tα σημάδια που φανερώνουν πως η γατούλα σας πεθαίνει είναι διαφορετικά από τα σημάδια που δείχνει ο σκύλος. Το σκυλάκι φανερώνει ξεκάθαρα σημάδια και δεν έχει καθόλου ενέργεια.

 Αντιθέτως στις γάτες, δεν είναι τόσο εύκολο να αναγνωρίσεις τα σημάδια, καθώς από την φύση τους τείνουν να κοιμούνται περισσότερο για να διατηρούν ενέργεια.

 Κάθε γάτα είναι διαφορετική, εάν όμως η συμπεριφορά της έχει αλλάξει, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο.

 Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε μερικές κοινά σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει ή είναι άρρωστη. Συγχρόνως, η γλώσσα του σώματος της γάτας σας θα σας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της για να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.

 Η αναγνώριση αυτών των νέων συμπεριφορών θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και πρακτικά, αλλά και να προσφέρετε ανακούφιση στην γάτα που πεθαίνει.

Ποια σημάδια δείχνουν ότι η γάτα μου πεθαίνει;

 Αλλαγές στην συμπεριφορά

 Οι απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά μιας γάτας μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες. Όταν όμως μια ηλικιωμένη γάτα παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές στη καθημερινότητα της, είναι σημάδι ότι πεθαίνει.

 Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το πως συνηθίζει να δρα η γατούλα σας. Όταν όμως γίνεται πιο απόμακρη, χάνει το ενδιαφέρον της ή σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται πιο κοινωνική, αποζητά αγκαλιές και χάδια για συναισθηματική υποστήριξη, ενδεχομένως δεν θα ζήσει για πολύ ακόμη.

 Ακόμα, η παράλειψη της περιποίησης ή το να μην μπορεί να διατηρηθεί καθαρή, είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια.

 Λήθαργος

 Η γάτα μπορεί να έχει λιγότερη ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες, να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στον ύπνο ή να είναι δύσκολο να ξυπνήσει για φαγητό ή περιποίηση.

 Φυσικά, οι γάτες συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ, αλλά μια ηλικιωμένη γάτα που κοιμάται περισσότερο από το κανονικό και είναι νωθρή, είναι σημαντικό σημάδι ότι πεθαίνει.

 Απώλεια όρεξης

 Ακόμα ένα σημάδι ότι η γάτα πεθαίνει είναι όταν δεν δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το φαγητό. Ειδικά όταν σταματήσει να πίνει νερό ή να τρώει, δώστε της περισσότερη φροντίδα καθώς πλησιάζει το τέλος της ζωής της.

 Πολλές γάτες δεν ενδιαφέρονται για φαγητό ή και νερό, καθώς τα εσωτερικά τους όργανα αρχίζουν να υπολειτουργούν.

 Σημαντική απώλεια βάρους

 Όταν ο γούνινος φιλαράκος σας δεν τρώει πολύ, ο οργανισμός του δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

 Φυσικά, η απώλεια όρεξης συνοδευόμενη με την απώλεια βάρους μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Όχι όμως όταν πρόκειται για μια ηλικιωμένη γάτα που η εμφάνισή της έχει αλλάξει από υγιής σε τρομερά αδύνατη.

 Χαμηλή θερμοκρασία                                              

 Μια υγιής γάτα έχει φυσιολογική θερμοκρασία από 37.7 έως 39.1 βαθμούς κελσίου. Ένα από τα σημάδια πως η γάτα πεθαίνει είναι η σημαντική μείωση της θερμοκρασίας της, δηλαδή κάτω από το 37.7.

 Εάν είναι συνεργάσιμη, μπορείτε να της τοποθετήσετε ένα θερμόμετρο και να ελέγξετε την θερμοκρασία της. Ίσως, όμως, να μπορείτε να αισθανθείτε την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας του σώματός της βάζοντας το χέρι σας απαλά στο σώμα της.

 Χαμηλός καρδιακός παλμός και αναπνοή

 Συνήθως, ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή της επιβραδύνουν όταν πεθαίνει. Ένας φυσιολογικός καρδιακός παλμός για μια γάτα θεωρείται από 150 έως 200 παλμούς ανά λεπτό και 20 με 30 αναπνοές το λεπτό.

 Οι αλλαγές στον χτύπο της καρδιάς και στην ποσότητα των αναπνοών είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει μάλλον.

 Απομόνωση

 Ξέρετε τι κάνει η γάτα όταν βιώνει τις τελευταίες της ώρες; Απομονώνεται. Αυτή είναι μια μια ενστικτώδης κίνηση για να προστατευτεί από τα αρπακτικά που περιμένουν να εξασθενίσει ή να πεθάνει ένα ζώο.

 Εάν αναγνωρίσετε τέτοια σημάδια στην ψιψίνα σας και πιστεύετε ότι πεθαίνει,  προσφέρετέ της λίγη ανακούφιση, ώστε να νιώσει άνετα και αγαπητή τις τελευταίες της μέρε

Προτάσεις για την ανακούφιση της γάτας

 Δώστε στη γάτα σας ειδικές γευστικές λιχουδιές

 Εάν η γάτα σας έχει όρεξη, μπορείτε να της προσφέρετε λαχταριστά γεύματα. Έτσι, θα την ευχαριστήσετε και θα την κάνετε να έχει όρεξη για περισσότερο φαγητό.

 Ιδιαίτερα οι πικάντικες μυρωδιές και τα τρόφιμα με γεύση ψαριού θα την βοηθήσουν. Εάν δεν μπορεί να μασήσει, επιλέξετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα αναμειγμένα με ζεστό νερό ή ακόμα και παιδικές τροφές.

 Να της παρέχετε καθαρό και άνετο κρεβάτι

 Η ηλικιωμένη γάτα χάνει την όρεξή της και κοιμάται περισσότερο. Για να αισθανθεί πιο άνετα, τροποποιήστε το κρεβάτι της ή το μέρος που της αρέσει να κοιμάται.

 Για παράδειγμα, τοποθετήστε περισσότερες μαλακές κουβέρτες για την απορρόφηση των κραδασμών. Εάν η γάτα δεν σηκώνεται καθόλου και δεν επισκέπτεται τη τουαλέτα της, αλλάζετε τακτικά τις κουβέρτες.

 Επιπλέον, μπορείτε να βάλετε στο κρεβάτι της ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή μια ηλεκτρική κουβέρτα. Έτσι θα την κρατήσετε ζεστή.

 Βάλτε τα πράγματά της σε κοντινή απόσταση

 Τοποθετήστε το μπολ με το νερό, το φαγητό της και τη τουαλέτα της σε κοντινή απόσταση από το κρεβάτι της.

 Εάν η γατούλα σας σηκώνεται με δυσκολία, η διευκόλυνση που θα της παρέχετε θα την κάνει να αισθανθεί άνετα χωρίς να κάνει υπερπροσπάθεια και κουραστικές μετακινήσεις.

 Κρατήστε επαφή

 Όπως είπαμε, όταν η ψιψίνα προτιμάει να κοιμάται ή να περνάει τις τελευταίες της ώρες απομονωμένη στο δικό της κρεβάτι, είναι σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει. Εσείς, καλό είναι να κινήστε κοντά της για να αισθάνεται την παρουσία σας, γιατί θα της κάνει καλό.

 Διαβάστε ή δουλέψτε σε κοντινή απόσταση και όταν θελήσει αγκαλιές, μην της το αρνηθείτε. Δώστε της πολλή αγάπη!

 Διατηρήστε ησυχία και ηρεμία στο σπίτι

 Είναι εξίσου σημαντικό να προσφέρετε στην γατούλα σας την ησυχία που θέλει για να ξεκουραστεί.

 Το σπίτι πρέπει να παραμένει ήσυχο και ήρεμο, να μην δέχεστε επισκέψεις, ειδικά από αγνώστους και να μην κάνετε μεγάλες συγκεντρώσεις και γιορτές. Η γάτα τις τελευταίες της μέρες δεν μπορεί να αντέξει αναταραχές και την φασαρία.

 Αποφύγετε ακόμα και την έντονη και δυνατή μουσική, επιλέξτε ήχους χαλαρωτικούς ή κλασική μουσική. Αυτό θα βοηθήσει την γάτα σας να χαλαρώσει.

 Φάρμακο για τον πόνο

 Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας δείχνει τρομερά άρρωστη και πονάει. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο παυσίπονο που θα την ανακουφίσει και θα την κάνουν πιο ευτυχισμένη.

 Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το φάρμακο στην τροφή της ή να της το δώσετε με το χέρι.

Όταν φεύγει η γατούλα σου, τι ακολουθεί μετά;

 Φυσικός ή ιατρικός θάνατος

 Εάν η γάτα σας πεθαίνει, πρέπει να σκεφτείτε εάν θα την αφήσετε να πεθάνει φυσικά ή αν θα προχωρήσετε σε κάποια ιατρική επιλογή θανάτωσης. Μιλήστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ειδικά αν η γάτα σας βιώνει πολύ ανυπόφορο πόνο.

 Ταφή

 Μπορείτε να σκάψετε μια λακούβα στον κήπο ή την αυλή σας και να εναποθέσετε τη γατούλα σας εκεί. Σκεπάστε το μέρος με μια ταφόπλακα για να το προστατέψετε από ανεπιθύμητα ζώα.

 Αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι σας, μπορείτε να θάψετε το κατοικίδιο σας σε νεκροταφείο ζώων και να το επισκέπτεστε εκεί. 

 Όλοι θέλουν να μάθουν πόσα χρόνια ζουν οι γάτες, γιατί ο επερχόμενος θάνατός τους μας πληγώνει και μας δυσαρεστεί. Βλέπετε, δεν είναι μόνο κατοικίδιά μας, αλλά οι καλύτεροι φίλοι και μέλη της οικογένειάς μας.

 Πολλές φορές όμως δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει ή ότι είναι άρρωστη, μιας και η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά της μπορεί να είναι αιτία πολλών προβλημάτων.

 Σίγουρα όμως όταν πρόκειται να πεθάνει η γατούλα απομονώνεται και έτσι δεν μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί της τις τελευταίες αυτές μέρες της. Μπορούμε όμως να την κάνουμε να αισθανθεί όμορφα και άνετα. Έτσι θα της δείξουμε πως την αγαπάμε!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *