Σνάουτσερ: Ο χαρακτήρας που θα αγαπήσεις ασυζητητί!

Πιστό, τρυφερό, υπομονετικό, φλικό με τα παιδιά και εξαιρετικός φύλακας! Ε τι άλλο θέλουμε; Γνωρίστε το εκπληκτικό Σνάουτσερ!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-14 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριο, Ανεξάρτητο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Schnauzer

 Το Schnauzer είναι ένα σκυλί Γερμανικής καταγωγής με μεσαίο μέγεθος. Η αυξημένη δημοτικότητά του οδήγησε και στην ανάπτυξη δύο ακόμα ειδών: της μινιατούρας Σναουτσερ και του γιγαντιαίου Schnauzer.

 Το Σνάουτσερ έχει ένα πυκνό τρίχωμα, ενώ ένα από τα πιο περίφημα χαρακτηριστικά του είναι οι μακριές τριχούλες στο προσωπάκι του, που δίνουν την εντύπωση μιας καλοσχηματισμένης γενειάδας. 

 Το πλούσιο τρίχωμά του είναι τραχύ στην υφή και μπορεί να γίνει αρκετά ανάκατο, δίχως την κατάλληλη περιποίηση. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτή η ράτσα μαδάει ελάχιστα.

 Αυτός ο σκύλος συνήθως έρχεται στα χρώματα του αλατοπίπερου, αλλά μπορείτε να το βρείτε και σε μαύρο με ασημένιες λεπτομέρειες.

 Ένας υγιής, αρσενικός σκύλος αυτής της ράτσας ζυγίζει περίπου 16-23 κιλά και έχει 46-51 εκατοστά ύψους. Το θηλυκό ζυγίζει περίπου 14-20 κιλάκια και έχει 43-48 εκατοστά ύψους.

 Και τα δύο μπορούν να ζήσουν στο πλευρό σας για περίπου 12 με 14 χρονάκια, αν τα φροντίζετε σωστά.

 Βέβαια, είναι αρκετά δραστήρια και χρειάζονται αρκετή σωματική άσκηση για να είναι χαρούμενα. Μια μεγάλη βόλτα σε καθημερινή βάση αποτελεί προϋπόθεση για αυτόν τον σκύλο, ειδικά για εσάς που ζείτε σε κάποιο διαμέρισμα.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Schnauzer

 Χάρη στο έντονα ανεπτυγμένο κυνηγετικό ένστικτο και τις τρομερές ικανότητες εστίασης και παρατηρητικότητάς του, το Σνάουτσερ είναι σπουδαίο σκυλί – φύλακας.

 Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας πρέπει να ξεκινάει ήδη από όταν είναι περίπου 8 εβδομάδων. Έτσι, θα εξελιχθεί σε έναν ευγενικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση σκυλάκο, με ήπια συμπεριφορά.

 Αν και ο χαρακτήρας του μπορεί να είναι λιγάκι ιδιότροπος κάποιες φορές, είναι πανέξυπνο και χρειάζεται αρκετή πνευματική διέγερση. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείπετε και την σωματική του άσκηση, μιας και είναι πολύ δραστήριο σκυλί!

 Το Schnauzer ένα πολύ ανεκτικό και υπομονετικό σκυλί. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελεί την ιδανική συντροφιά για εσάς που έχετε παιδάκια κάθε ηλικίας. Εξίσου περίφημα όμως τα πηγαίνει και με άλλα ζωάκια, εφόσον τα έχει γνωρίσει πρώτα.

 Πάντως, καλό είναι να το κρατάτε μακριά από μικρόσωμα κατοικίδια και ζωάκια, όπως είναι οι αρουραίοι, τα χαμστεράκια και τα ινδικά χοιρίδια. Μην ξεχνάτε την κυνηγετική του φύση!

 Πραγματικά, το Σνάουτσερ είναι ένα από τα πιο πιστά και τρυφερά σκυλιά. Θα το δείτε να στέκεται με σθένος στο πλευρό σας και να σας υπερασπίζεται πάντοτε. Με τους ξένους θα είναι επιφυλακτικό, αλλά μαζί σας ένα τρυφερό κουτάβι.

Η ιστορική προέλευση του Schnauzer

 Πρόκειται για μια αρκετά αρχαία ράτσα σκύλου που διατηρεί ένα μυστήριο γύρω από τη καταγωγή της. Παρ’ όλ’ αυτά, πιστεύεται πως αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία του 15ου αιώνα.

 Πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας του ήταν το κυνήγι αρουραίων. Χρησιμοποιήθηκε όμως και για τη φύλαξη αλόγων και στάβλων. Αυτό απαιτούσε ένα σκυλί επίμονο, δραστήριο, αμυντικό και ανθεκτικό.

 Τα αρχικά πρότυπα της περαιτέρω εκτροφής του καθιερώθηκαν το 1880. Σήμερα, μπορείτε να το βρείτε σε τρία μοναδικά μεγέθη: Μινιατούρα, Στάνταρντ και Γιγαντιαίο.

 Το Giant Schnauzer προήλθε από τη διασταύρωση ενός Standard Poodle με ένα Great Dane. Η εκτροφή του όμως θεωρήθηκε παράνομη το 1925.

 Η εκδοχή της Μινιατούρας ήταν το αποτέλεσμα της πρόσμειξης μικρότερων κανονικών σκυλάκων της ίδιας φυλής με μικρόσωμα Pinschers.

 Το όνομα του οφείλεται στην γερμανική λέξη «snout», που προσδίδει και τη διακριτή εμφάνισή του με την πλούσια γενειάδα.

 Η κανονική εκδοχή του σκύλου αυτού αναγνωρίστηκε επίσημα από την Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1933.

 Παρ’ όλ’ αυτά, το σκυλί Μινιατούρα ήταν το 17ο πιο δημοφιλές σκυλάκι στις ΗΠΑ για το 2013, ενώ το Γιγαντιαίο Σνάουτσερ είχε την 8η θέση και το Στάνταρντ μόλις την 90η.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Schnauzer

 Γενικότερα, πρόκειται για δραστήρια σκυλάκια που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, όπως παρατηρείται σε όλες τις ράτσες σκύλων, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται συχνότερα μη τη συγκεκριμένη φυλή, όπως είναι:

 • Δυσπλασία ισχίου

 Τόσο το Στάνταρντ, όσο και το Γιγαντιαίο Σνάουτσερ μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση στη δυσπλασία ισχίου, ασθένεια κατά την οποία το μηριαίο οστό και το ισχίο δεν συνδέονται σωστά μεταξύ τους.

 Παρ’ όλα’ αυτά, φαίνεται πως αυτή η κατάσταση συνήθως δεν επηρεάζει τη ποιότητα της ζωής τους.

 • Schnauzer comedone syndrome

 Γνωστή και ως «Schnauzer bumps», η συγκεκριμένη δερματίτιδα, που είναι κληρονομική και χρόνια, επηρεάζει το 50% του είδους και εμφανίζεται με την ανάπτυξη μικρών κυστιδίων. Δεν θεραπεύεται ολοκληρωτικά, αλλά αντιμετωπίζεται.

 • Οστεοχόνδρωση

 Η κατάσταση αυτή πλήττει τους αγκώνες και μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη. Οφείλεται σε ακατάλληλη ανάπτυξη του χόνδρου και μολονότι είναι γενετική, προκαλείται εξίσου από τραυματισμό ή μη ισορροπημένη διατροφή.

 Τα σκυλιά που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια δεν πρέπει να καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά όπως και να’ χει, η διατροφή του σκύλου θα οριστεί από τον κτηνίατρο.

 • Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

 Πρόκειται για μια κληρονομική κατάσταση που προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Αυτός μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αδράνεια, ληθαργική συμπεριφορά και τριχόπτωση.

 • Πλακώδες καρκίνωμα

 Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου πλήττει συνήθως τα δάχτυλα του Giant Schnauzer και εμφανίζεται ιδιαίτερα σε σκουρόχρωμα σκυλιά. Εάν δείτε το σκύλο σας να εμφανίζει χωλότητα, καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

 • Καταρράκτης

 Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί μειωμένη και θολή όραση. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αφού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με μια απλή επέμβαση ρουτίνας.

 • Εντρόπιο

 Εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρά σκυλάκια και αφορά στην αναστροφή του βλεφάρου προς το εσωτερικό του ματιού. Αν δείτε το κουτάβι σας να τρίβει ή να ξύνει επίμονα τα ματάκια του, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Αναφέρεται σε μία οικογένεια οφθαλμολογικών παθήσεων που προκαλούν σταδιακή επιδείνωση της όρασης. Τα περισσότερα σκυλάκια προσαρμόζονται πολύ καλά στην απώλεια της όρασης, αρκεί το περιβάλλον τους να παραμένει το ίδιο.

 • Πέτρες στην ουροδόχο κύστη

 Βασικά συμπτώματα της νόσου είναι η επίπονη ούρηση, η συχνοουρία και η δυσοσμία, ενώ συχνά εμφανίζονται κηλίδες αίματος στα ούρα. Μπορεί να περάσει από μόνη της, αλλά καλό είναι να δείτε το γιατρό σας.

 • Συγγενής Μυοτονία

 Μια ακόμα γενετική κατάσταση που δε διαφέρει από τη μυϊκή δυστροπία. Θα παρατηρήσετε πως ο ώμος και ο μηρός προεξέχουν από το σώμα του σκύλου, το τρίχωμά του είναι πολύ σφιχτό, ο σκύλος δυσκολεύεται στη κίνηση και μπορεί να χοροπηδάει κατά το τρέξιμο.

 • Νόσος του Von Willebrand

 Επηρεάζει την πήξη του αίματος και παρουσιάζεται συχνότερα με ρινορραγία, αίμα στα ούλα ή στα κόπρανα. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αρκετούς τρόπους.

 • Συγγενής Μεγαοισοφάγος

 Σε αυτή τη διαταραχή τα τρόφιμα και τα υγρά παραμένουν στον οισοφάγο και ο σκύλος πρέπει να μηρυκάσει τη τροφή του. Μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και απόφραξη του οισοφάγου. Η μόνη θεραπεία συνιστάται σε μια ειδική διατροφή.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι αυτής της ράτσας, ίσως θέλετε να μάθετε κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ειδικότερα:

 •  Ένα κανονικό Σνάουτσερ, που λεγόταν George, ήταν ο πρώτος σκύλος που εκπαιδεύτηκε για τον εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος, με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν στο 100%.
 •  Το Σνάουτσερ μαδάει ελάχιστα και για αυτό θεωρείται υποαλλεργικό σκυλί.
 •  Οι διάσημοι Errol Flynn, George Reeves, Bob Dole, Doris Day, Usher, Liza Minnelli και Katherine Heigl είχαν όλοι ένα τέτοιο σκυλί ως κατοικίδιο.
 •  Τα έχουμε δει και σε πασίγνωστους πίνακες των κορυφαίων Rembrandt και Durer.
 • Το Σνάουτσερ Μινιατούρα είναι ιδανικό σκυλί για σπίτι, καθώς εκπαιδεύεται εύκολα και τα πάει πολύ καλά με τα παιδάκια!
 • Τα Σνάουτσερς γεννιούνται πρόωρα και αναπτύσσονται μετά την γέννηση τους. Τα νεογέννητα κουτάβια δεν έχουν καθόλου όραση ή ακοή τον πρώτο καιρό.

 Εάν ψάχνετε για ένα κατοικίδιο τρυφερό, πιστό, προστατευτικό και παιχνιδιάρικο, τότε το γλυκύτατο Schnauzer αποτελεί την ιδανική λύση για εσάς!

 Παράλληλα, είναι εξίσου ιδανικό για εσάς που ταλαιπωρείστε από κάποια ενοχλητική αλλεργία, χάρη στο υποαλλεργικό τρίχωμα του. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να αποχαιρετίσετε τα δυσφορικά συμπτώματα.

 Για να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία στα καταφύγια αδέσποτων ζώων ή σε νόμιμους εκτροφείς.

 Εάν έχετε επιπλέον απορίες για τα γλυκύτατα αυτά σκυλάκια, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Σκύλος μόνος στο Σπίτι: Πως να τον μάθω να μένει μόνος του;

 Έχετε ξεκινήσει επαγγελματική εργασία; Ή μήπως οργανώνετε κάποιο ταξίδι και δεν μπορείτε να πάρετε τον σκύλο μαζί σας; Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να αφήνετε το κατοικίδιο σας πίσω μόνο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *