Γατάκια για υιοθεσία; Τι πρέπει να ξέρω πριν!

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια γατούλα; Δείτε τι πρέπει να λάβετε υπόψη για να υποδεχτείτε τη ψιψίνα με ασφάλεια και υπευθυνότητα!

 Αν μια ψιψίνα σας «έκλεψε την καρδιά» και αποφασίσατε να την φέρετε σπίτι, σας διαβεβαιώνουμε πως αυτό συμβαίνει συχνά.

 Έρευνες δείχνουν πως τα ποσοστά υιοθεσίας από καταφύγια αυξήθηκαν κατά 122% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

 Οι συνθήκες που ζούμε αύξησαν την παραμονή στο σπίτι και την έλλειψη ουσιαστικής παρέας, οι άνθρωποι αναζητούσαν μια αγκαλιά χωρίς αυτό να είναι εφικτό. Ένας γούνινος τετράποδος φίλος πάντα θα είναι εκεί για να προσφέρει χαρά κα θαλπωρή με τις αγκαλιές του.

 Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα να καταφύγουν στην υιοθεσία μέσα στην όλη αυτή κατάσταση και την αβεβαιότητα. 

 Το δικό σας ταξίδι υιοθεσίας μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο ανάλογα με το που ζείτε αλλά και το πόσο καλά οργανωμένα είναι τα καταφύγια της περιοχής σας.

 Ειδικότερα, τα μικρότερα καταφύγια μπορεί να καθυστερούν, καθώς επεξεργάζονται περισσότερα αιτήματα από τα συνηθισμένα.

 Επίσης, πρέπει να έχουν και το σωστό χρόνο για να εξετάσουν τους πιθανούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και να τα παραδώσουν με ασφάλεια στα νέα μέλη της οικογένειάς τους.

 Το γεγονός αυτό δείτε το ως καλό νέο, γιατί σας δίνει το χρόνο να προετοιμάσετε το χώρο σας όταν υποδεχτείτε την αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι σας και να τη μεγαλώσετε ώριμα και υπεύθυνα.

Τι πρέπει να κάνω πριν την υιοθεσία της γάτας;

Συντάξτε μια λίστα με καταφύγια

 Εάν είστε μεγάλος φαν της υιοθεσίας ίσως να γνωρίζετε ήδη μερικά αξιόπιστα καταφύγια. Εάν όχι, συντάξτε μια λίστα με αυτά που είναι πιο κοντά σας.

 Αναζητήστε αξιόπιστους οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

 Εν συνεχεία, κάντε μια μικρή έρευνα ιστορικού στον ισότοπό τους, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και σε οποιοδήποτε τοπικό μέσο για να βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με κάποιον που αντιμετωπίζει σωστά τα ζώα και ότι είναι αξιόπιστες οι πηγές του.

Ανακοινώστε την απόφασή σας

 Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες της υιοθεσίας, συζητήστε με όλα τα μέλη της οικογενείας την απόφαση σας, εφόσον ζείτε όλοι μαζί. Ακόμη και αν σκοπεύετε να το φροντίζεται μόνο εσείς, είναι σημαντικό όλοι να συμφωνούν στην φιλοξενία ενός ζώου στο σπίτι.

 Αν τα άλλα μέλη του σπιτιού θέλουν να συμμετέχουν στη φροντίδα της γάτας, είναι σημαντικό να οριστούν οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο καθένας σε σχέση με τις ανάγκες φροντίδας – συμπεριλαμβανομένης της σίτισης, του καθαρισμού και των χρονοδιαγραμμάτων παιχνιδιού.

 Ο καθορισμός των ευθυνών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συγκρούσεων αργότερα και δεν θα αποσυντονίσει το γατάκι με αλλαγές στη ρουτίνα του.

Ποια είναι η κατάλληλη γατούλα για εμένα;

 Υπάρχουν πολλές φυλές γάτας και η κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Φυσικά, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προσωπικότητα της γάτας αλλά και το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει.

 Τα μικρά γατάκια είναι δραστήρια και με πολλή ενέργεια και χρειάζονται εξίσου αφοσιωμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να τους παρέχουν τη δυνατότητα εκτόνωσης της ενέργειας και τις δραστηριότητες που χρειάζονται.

 Από την άλλη πλευρά, στις ηλικιωμένες γάτες ταιριάζει καλύτερα ένα ήσυχο περιβάλλον με πολλές ήρεμες αγκαλιές.

 Τα μεγαλύτερα ζώα μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες ιατρικές ανάγκες, οπότε είναι σημαντικό να δείτε αν μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες τους με βάση τον προϋπολογισμό σας προτού τα υιοθετήσετε .

 Φυσικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να επιλέξετε το σωστό γατάκι για εσάς είναι να επιλέξετε τον μελλοντικό σας φίλο με «ανοιχτή καρδιά και μυαλό».

Προμηθευτείτε τα αγαθά που χρειάζεστε για τη γάτα

 Πριν φέρετε στο σπίτι μια γάτα, ετοιμάστε το χώρο σας για την άφιξή της. Εκτός από τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε και  την άμμο, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα χαρούμενο, ασφαλές περιβάλλον για τον νέο γούνινο φίλο σας.

  •  Απομακρύνετε ότι είναι επικίνδυνο.
  •  Φροντίστε να κρύψετε πιθανά εκτεθειμένα καλώδια, να απομακρύνετε δηλητηριώδη φυτά ή μη ασφαλή έπιπλα που θα μπορούσαν να βλάψουν – τραυματίσουν ένα περίεργο ζωηρό γατάκι.
  •  Εάν δε θέλετε να δείτε το γατάκι σας να σκαρφαλώνει για να ανέβει πάνω στα ντουλάπια της κουζίνας, εξοπλίστε το χώρο σας με τουλάχιστον κάτι ξύλινο π.χ. δέντρο γάτας για αναρρίχηση.
  •  Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε παιχνίδια για τις γάτες που αποτελούν ευχάριστη απασχόληση ή να το κάνετε DIY, ως μια ένα διασκεδαστική απασχόληση το Σαββατοκύριακο.

 Επιπλέον, φροντίστε να βρείτε έναν κτηνίατρο. Το καταφύγιο ή ο οργανισμός διάσωσης μπορεί να έχει ήδη επαφή με κάποιον που μπορεί να σας συστήσει.

Πως να προετοιμαστείτε για τη σίτιση της γάτας

 Αναζητήστε μεγάλα, ρηχά μπολ που θα χρησιμοποιείτε για να βάζετε την τροφή της και που δεν θα ενοχλήσουν τα ιδιαίτερα ευαίσθητα μουστάκια τηςς κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 Και επειδή οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, το κρέας ως βασική τροφή έχει σημαντική αξία. Επιλέξτε μια τροφή καλής ποιότητας με μεγάλη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης, μέτρια ποσότητα λίπους και περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων.

 Σίγουρα η ξηρά τροφή θα είναι πιο βολική και πρακτική για εσάς, αλλά και η υγρή τροφή είναι εξίσου σημαντική για την γάτα σας. Μέσω της υγρής τροφής η γάτα προσλαμβάνει μια καλή ποσότητα νερού, καθώς οι γάτες παίζουν περισσότερο με το νερό τους παρά το πίνουν.

 Ο συνδυασμός πρωτεϊνών σε διάφορες γεύσεις και με διαφορετική μορφή θα δώσει στη διατροφή της ποικιλία γεύσεων που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο της.

 Εκτός αυτού, όπως και εσείς δεν θα θέλατε να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, έτσι και οι γατούλες προτιμούν την ποικιλία.

Εξοικειωθείτε με τα απορρίμματα

 Οι γάτες μπορεί να είναι επιλεκτικές σχετικά με το είδος της άμμου αλλά και και το χώρο που θα τοποθετήσετε το κουτί των απορριμμάτων τους, για αυτό το λόγο μπορεί να χρειαστεί να κάνετε δοκιμές μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα τους αρέσει.

 Τοποθετήστε το σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού σας, ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν με ηρεμία.

 Μπορεί επίσης να επιλέξετε μία τουαλέτα κλειστή ή μερικώς καλυμμένη, ώστε αποφευχθεί ο κίνδυνος να γεμίζει το σπίτι με απορρίμματα όταν θα σκάβει την άμμο της.

 Κρατήστε το κουτί με την άμμο καθαρό, ώστε να μειώσετε τις μυρωδιές. η καθημερινή καθαριότητα αλλά και η επιλογή σωστής άμμου θα σας βοηθήσουν να διατηρείστε τον χώρο σας καθαρό και περιποιημένο.

 Μερικές φορές οι γάτες κάνουν τα απορρίμματα τους έξω από το κουτί τους και αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν τους αρέσει το κουτί που δεν είναι καθαρό, είτε γιατί δεν έχει το κατάλληλο στυλ, είτε γιατί φταίει ο χώρος που είναι τοποθετημένο είτε γιατί αισθάνονται άγχος και είναι δυστυχισμένες.

Οι πρώτες μέρες της γάτας στο σπίτι

 Εφόσον πάρετε τη γάτα στο σπίτι σας, δώστε της χρόνο και χώρο για να συνηθίσει στα νέο περιβάλλον.

 Εάν η γάτα ή το γατάκι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί αφήστε την ελεύθερη σε έναν ειδικό χώρο στο σπίτι ώστε να χαλαρώσει.

 Η δυσκολία προσαρμογής διπλασιάζεται εάν στο σπίτι έχετε και άλλες γάτες ή σκύλους. Δημιουργήστε ένα δικό τους δωμάτιο ή μια γωνιά στο σπίτι όπου θα τοποθετήσετε το κουτί απορριμμάτων, το φαγητό της, το νερό της και μερικά παιχνίδια, και στη συνέχεια αφήστε τη να έρθει μονή της σε εσάς.

 Οι περισσότερες γάτες θα γίνουν περίεργες μετά από λίγες ημέρες, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να νιώσουν ζεστά και οικεία.

 Σημαντική είναι επίσης η ώρα του παιχνιδιού και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Το απογευματινό παιχνίδι θα τις βοηθήσει να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, να παραμείνουν διανοητικά υγιείς και, πάνω απ ‘όλα, θα βοηθήσει την σχέση σας και τον δεσμό σας.

 Η υιοθεσία είναι μια γλυκιά πράξη που θα προσφέρει σε ένα ζωάκι ένα ζεστό σπίτι και μια αγκαλιά. Εάν πρόκειται να φέρετε μια γατούλα στην οικογένειά σας, φροντίστε να προετοιμαστείτε σωστά για να νιώσετε τόσο εσείς όσο και ο νέος σας φίλος άνετα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *