Puli: Ένας υπέροχος σκύλος σαν σφουγγαρίστρα!

Θα εντυπωσιαστείς σίγουρα με την όψη του, πόσο μάλλον με τον εργατικό και προστατευτικό χαρακτήρα του. Γνωρίστε τη ράτσα σκύλου Πούλι!

 Προορίζεται για:

 Δραστήρια ζευγάρια και ανθρώπους που ασχολούνται με αθλήματα σκύλων (ευελιξία, κόλπα ή βοσκή)

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μεσαίο – υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 10 – 15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Έξυπνος, πιστός, και δραστήριος σκύλος με αυτοπεποίθηση

 Κατάσταση υγείας:

 Αυτή η ράτσα έχει μέτριες πιθανότητες για να εμφανίσει προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωής της.

Προεπισκόπηση ράτσας

 Το Puli (προφέρεται “Poo-lee”, πληθυντικός “Pulik) είναι μια φυλή ουγγρικού σκύλου βοσκής και φύλαξης κοπαδιών που έχει ένα μοναδικό τρίχωμα: μακριά, μαλλιαρά ράστα που καλύπτουν το σώμα του από το κεφάλι μέχρι την ουρά.

 Τα Πούλι είναι πολύ αναγνωρίσιμα μιας και το τρίχωμα τους είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της ράτσας – θα λέγαμε πως μοιάζουν λίγο με σφουγγαρίστρα.

 Η ράτσα είναι ανθεκτική σε όλες τις θερμοκρασίες και αντέχει εξαιρετικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Εάν έχει πολύ ζεστό καιρό, μην αφήνετε το σκυλάκι έξω γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερθερμίας.

 Δίνει τη εντύπωση πως είναι μεγαλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα εξαιτίας του τριχώματός του το οποίο είναι έως και 3 φορές μεγαλύτερο από το σώμα του.

 Το τρίχωμά του είναι υποαλλεργικό και δεν μαδάει. Μπορεί να χρειαστεί έως και 4 χρόνια για να γίνει μακρύ και σαν κορδόνι.

 Έχει ένα ένα χοντρό, κυματιστό ή σγουρό εξωτερικό τρίχωμα και ένα μαλακό, πυκνό, μάλλινο υπόστρωμα.

 Το εξωτερικό και εσωτερικό υπόστρωμα πλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τα “ράστα” ή “κορδόνια” που μπορεί να διαφέρουν σε πάχος και σχήμα.

 Το συγκεκριμένο τρίχωμα έχει τη τάση να δημιουργείται μόνο του, αλλά σε κάποια σκυλιά χρειάζεται να επιμεληθούμε εμείς τα ράστα τους.

 Ακόμα και επαγγελματίες groomers όμως δεν ξέρουν πως να περιποιηθούν σωστά το τρίχωμα τους. Δεδομένου ότι τα μαλλιά πέφτουν στο πρόσωπο και εμποδίζουν την όρασή τους, οι άνθρωποι συνηθίζουν να δένουν τα μπροστινά ράστα.

 Το σκυλί έχει μικρό σώμα και κόκκαλα, αλλά με όλο το βάρος της γούνας του μπορεί να φτάσει στα 16 κιλά και σε ύψος τα 46 εκατοστά. Το θηλυκό είναι ελαφρύτερο και μικρότερο από το αρσενικό.

 Τα χρώματα του μπορεί να είναι μαύρο, λευκό, γκρι αλλά το μαύρο είναι το πιο διαδεδομένο. Στην Ουγγαρία, ένα άλλο κοινό χρώμα είναι το fako που περιγράφεται ως το χρώμα του εσωτερικού ενός ψωμιού ολικής αλέσεως.

Χαρακτήρας και Προσωπικότητα:

 Το Πούλι είχε εκτραφεί για να συντροφεύει μοναχικούς βοσκούς και για να είναι φύλακας σε κοπάδια. Ο χαρακτήρας του είναι εργατικός, δραστήριος και πιστός.

 Το σκυλί Πούλι είναι επιφυλακτικό και δύσπιστο με άτομα που δε εμπίπτουν στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.

 Μπορεί να είναι επιφυλακτικό με τους ξένους αλλά δεν είναι επιθετικό. Βέβαια, θα γαυγίζει και θα γρυλίσει εάν νιώσει πως απειλείται η οικογένειά του.

 Ο συνδυασμός της αυτοπεποίθησης και της καχυποψίας έναντι των αγνώστων τον καθιστούν εξαιρετικό φύλακα.

 Εξαιτίας των ενστίκτων και της κυριαρχίας του πάνω στο κοπάδι ίσως προσπαθήσει να ηγηθεί της οικογένειας του και να τους συμπεριφερθεί σαν ζωντανά δαγκώνοντας ελαφρά τις φτέρνες τους.

  Ένας σταθερός αλλά ευγενικός ιδιοκτήτης, καθώς και η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, είναι απαραίτητα για το Πούλι. Εάν αισθανθεί πως ο ιδιοκτήτης του δεν είναι ισχυρός και αποφασιστικός θα επιβάλλει τους δικούς του κανόνες.

 Ο Πούλι είναι πολύ έξυπνος και πρόθυμος να ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες του. Όπως και άλλες ράτσες σκύλων, μπορεί να μάθει πολύ εύκολα, αλλά μπορεί να βαρεθεί και πολύ εύκολα.

 Θα ακολουθήσει τις εντολές αλλά η έντονη φύση του θα τον ωθήσει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Η εκπαίδευση στο σπίτι είναι αρκετά δύσκολη.

 Το Πούλι σκυλί γαυγίζει δυνατά, οπότε το αφεντικό του πρέπει να υιοθετήσει από πολύ νωρίς την βασική εκπαίδευση σκύλου και την εντολή “ήσυχα”, για να κατευνάσει την θορυβώδη φύση του. 

 Ο φίλος μας πρέπει να μάθει από κουτάβι να αποδέχεται τα άλλα κατοικίδια και τα άλλα σκυλιά. Του αρέσει να παίζει, αλλά δεν είναι πάντα ο ιδανικός φίλος για μικρά παιδιά.

 Είναι πιο κατάλληλος για δραστήρια ζευγάρια και όσους θέλουν να πάρουν μέρος σε αθλήματα σκύλων, όπως ευκινησία, βοσκή ή κόλπα.

 Οι αγαπημένες του δραστηριότητες περιλαμβάνουν υπαίθριες εξορμήσεις, όπως βόλτες, εκδρομές στο πάρκο σκύλων, ενθαρρυντικά παιχνίδια και ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους του.

 Ο εν λόγω σκυλάκος χρειάζεται καθημερινή βόλτα ή τζόκινγκ, δραστηριότητες με σωματικές προκλήσεις και διανοητική διέγερση ειδάλλως μπορεί να βαρεθεί και να οδηγηθεί σε καταστροφική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι.

Ασθένειες του Puli

 Δυσολασία ισχίου

 Η δυσπλασία σκύλου είναι πολύ συνηθισμένη στα μεγαλόσωμα σκυλιά και αποτελεί μια ασθένεια κατά την κατά την οποία το ισχίο δεν ταιριάζει σωστά με τον μηρό.

 Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο στο σκύλο. Επιπλέον, η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ζώου.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

 Καταρράκτης

 Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού και προκαλεί θολή όραση.

Η ιστορία της ράτσας Puli

 Ο σκύλος Puli έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Είναι μια αρχαία ουγγρική φυλή που εκτράφηκε πριν χιλιάδες χρόνια για να να προστατεύει τα κοπάδια προβάτων.

 Υπάρχουν ενδείξεις πως μια φυλή παρόμοια με το Puli υπήρξε πριν 6.000 χρόνια στην θέση που βρίσκεται σήμερα στο σύγχρονο Ιράκ. 

 Περί τα τέλη του αιώνα μέλη ενός πληρώματος έσκαψαν για ανεύρεση πετρελαίου και βρήκαν τον τάφο ενός άνδρα που είχε θαφτεί με ένα μικρό σκυλί. Στα ερείπια βρήκαν έναν μακρύ κόμπο μαλλιών που έμοιαζε με το τρίχωμα του σύγχρονου Πούλι.

 Επίσης, ανασκαφές που έγιναν στην πόλη Eridu, που άκμαζε ο αρχαίος πολιτισμός Sumeria, έφεραν στο φως πλάκες με νόμους σχετικούς με τα ζώα.

 Οι νόμοι αναφέρονται σε σκυλιά βοσκής και στην κρύπτη ενός οκτάχρονου κοριτσιού βρέθηκε ένα αγαλματίδιο Πούλι. Αυτά τα αντικείμενα είναι ενδείξεις ότι αυτή η ράτσα χρησιμοποιήθηκε για εκτροφή προβάτων χιλιάδες χρόνια πριν.

 Άλλη μια εκδοχή για τις ρίζες του Πούλι είναι ότι κατάγεται από το Θιβετιανό Τεριέ. Πριν από περίπου χίλια χρόνια, οι νομαδικές φυλές Magyar των ανατολικών Ουραλίων στην Κεντρική Ασία έφτασαν στην Ουγγαρία.

 Οι Mayar έφθασαν εκεί έχοντας ήδη αναμειχθεί με τον Τούρκικο λαό στο πέρασμά τους και έφεραν μαζί τους διάφορα τσοπανόσκυλα, πιθανόν και τον πρόγονο του σύγχρονου Πούλι.

 Στη Ουγγαρία τα Πούλι έγιναν αγαπητά και πολύτιμα εξαιτίας των ικανοτήτων προστασίας των κοπαδιών. Η χοντρή γούνα τους τα προστάτευε από τους κρύους χειμώνες της Ουγγαρίας.

 Οι βοσκοί προτιμούσαν τόσο τα Πούλι με το άσπρο τρίχωμα όσο και  με το μαύρο. Το Πούλι με το μαύρο τρίχωμα ήταν ιδανικό για να ξεχωρίζει ανάμεσα στα λευκά κοπάδια.

 Το Πούλι με το λευκό τρίχωμα ήταν χρήσιμο καθώς αναμειγνυόταν με τα κοπάδια και τα προστάτευε από ζωοκλέφτες και άγρια ζώα.

 Μέχρι το 1800, οι Ούγγροι είχαν ξεχωρίσει τα καλύτερα και πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά των Πούλι και προσπάθησαν να τα εκτρέψουν ώστε να παράγουν ζώα υψηλής ποιότητας διαλέγοντας μόνο όσα ήταν επαρκή.

 Η πρώτη περιγραφή του Puli γράφτηκε στα τέλη του 1800, αλλά μέχρι τότε η ανάγκη για το τσοπανόσκυλο είχε μειωθεί και οι αριθμοί του μειώθηκαν σημαντικά.

 Το 1921 ο Δρ. Emil Raitsits του Ουγγρικού Πανεπιστήμιου Κτηνιατρικής μαζί με τον διευθυντή του ζωολογικού κήπου της Βουδαπέστης Adolf Lendl έσωσαν την φυλή που κινδύνευε από αφανισμό.

 Διαμόρφωσαν έναν ζωολογικό κήπο ειδικά για την εκτροφή των Πούλι. Τα περισσότερα Πούλι προήλθαν από αυτό το εγχείρημα.

 Στη δεκαετία του 1920 η δημοτικότητα της φυλής αυξήθηκε ξανά κυρίως ως ζώο συντροφιάς. Το πρώτο πρότυπο φυλής για το Puli εγκρίθηκε από το Federation Cynologique Internationale (International Kennel Club).

 Υπήρχαν διαθέσιμα διάφορα μεγέθη της ράτσας αλλά το πιο δημοφιλές μέγεθος ήταν το μεσαίο που ήταν πιο κοντά στην αρχαία εκδοχή του Πούλι.

 Το 1935 τέσσερις καθαρόαιμοι Pulik εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να χρησιμοποιηθούν σε ένα πείραμα σκύλου για φύλαξη κοπαδιών που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

 Το πείραμα αυτό έλαβε τέλος με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η αιτία να αφανιστούν πάλι τα Πούλι από την Ουγγαρία.

 Οι Ούγγροι έδωσαν μερικά σε γειτονικές χώρες και όσα έμεινα πίσω σκοτώθηκαν. Μετά τον πόλεμο, η ανθεκτική αυτή φυλή αυξήθηκε πάλι στην Ουγγαρία.

 Μέχρι τη δεκαετία του 1960 ο αριθμός των Pulik στην Ουγγαρία είχε φτάσει τους αριθμούς πριν από τον πόλεμο.

 Για την Ουγγαρία το Πούλι θεωρείτε εθνικός θησαυρός. Το μοντέρνο Πούλι δεν είναι είναι πολύ δημοφιλές κατοικίδιο συντροφιάς, αλλά συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επιδέξιο στην φύλαξη κοπαδιών.

Fun facts για το Puli!

  •  Το όνομα “Puli” σημαίνει τόσο “βοσκός” όσο και “καταστροφέας”.
  •  Παρόμοια Ουγγρική ράτσα φύλαξης κοπαδιών είναι το Komondor.
  •  Το Puli έγινε δεκτό για εγγραφή στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1936 και το Puli Club of America ιδρύθηκε το 1951.
  •  Είναι ικανό να φυλάξει κοπάδι προβάτων με 400 ή και περισσότερα πρόβατα. Περιστρέφεται με αρκετή επιδεξιότητα σαν ανεμοστρόβιλος γύρω από το κοπάδι για να το κρατήσει υπό έλεγχο.
  •  Το Πούλι έχει το ψευδώνυμο «ακροβάτης» εξαιτίας των λεπτών και ελαφρών ποδιών του.
  •  Η ουρά του είναι συνεχώς κουλουριασμένη και δεν μπορείς να καταλάβεις αν πηγαίνει ή έρχεται.

 Τα Πούλι είναι ιδανικά για υπερ δραστήριους ανθρώπους και βοσκούς. Εξαιρετικοί φύλακες που θέλουν να έχουν και ανθρώπινη επαφή.

 Ο ιδιοκτήτης πρέπει να δείχνει και να είναι κυρίαρχος και να ξεκινά την εκπαίδευση από όταν είναι κουτάβια. Εάν ενδιαφέρεστε για υιοθεσία, ρίξτε μια ματιά στα σκυλάκια που χαρίζονται στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

 Λατρέψατε κι εσείς το Πούλι όσο εμείς; Μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας για αυτή τη ράτσα σκύλου κάτω στα σχόλια!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *