Άργος: Ο σκύλος του Οδυσσέα!

Ο Άργος του Οδυσσέα είναι από τα πιο σπουδαία δείγματα αφοσίωσης και ανιδιοτελούς αγάπης του σκύλου στο αφεντικό του! Μάθετε τα πάντα για τον μύθο!

 Ως σκυλογονείς μπορούμε περήφανα να πούμε πως λατρεύουμε τα μαλλιαρά παιδιά μας! Παράλληλα όμως, ξέρουμε πως μας λατρεύουν κι εκείνα. Για την ακρίβεια, πολλά έχουν γραφεί για την ανιδιοτελή αγάπη του σκύλου και την μοναδική αφοσίωση του στον άνθρωπο του.

 Όλα αυτά αποτελούν και την περίτρανη απόδειξη πως, πράγματι, ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, κάτι που προέρχεται ήδη από πολύ παλιά στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.

Πώς αισθάνονται οι σκύλοι για εμάς;

 Όχι μόνο τα τετράποδα φιλαράκια μας αγαπούν όσο κι εμείς, αλλά ακόμη περισσότερο μας νιώθουν σαν ένα κομμάτι της αγέλης τους. Για εκείνους είμαστε οικογένεια και για αυτό βασίζονται περισσότερο επάνω μας για στοργή και προστασία, από ότι στο ίδιο τους το είδος!

 Μάλιστα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως ο σκύλος είναι το μόνο μη πρωτεύον θηλαστικό, που τολμά και μας κοιτά στα μάτια. Πρόκειται για μία μοναδική συμπεριφορά, που αναπτύσσεται όταν το δέσιμο μεταξύ ιδιοκτήτη και κατοικίδιου είναι ισχυρό. Τότε, το ζωάκι επιζητά την επαφή με τα μάτια του ανθρώπου του.

 Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε πως δεν παίρνουμε απλώς έναν σκύλο για κατοικίδιο, αλλά διαλέγουμε τον παντοτινό μας φίλο. Έναν φίλο με ανάγκες, αισθήματα και υψηλή νοημοσύνη. Έναν φίλο που χρειάζεται φροντίδα και αφοσίωση, όπως ακριβώς κι εμείς.

 Μόλις τον κάνουμε αναπόσπαστο τμήμα της οικογένειας μας, η καθημερινότητα μας θα αποκτήσει άλλο, βαθύτερο νόημα. Εκείνος θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό μας. Όταν θα είμαστε άρρωστοι ή στις μαύρες μας, το κεφαλάκι του θα βρίσκεται μονίμως στα πόδια μας. Όταν θα φεύγουμε, μπορεί να μην τρώει και να μην έχει όρεξη να παίξει. Απλώς θα μας περιμένει.

 Θα περιμένει υπομονετικά να περάσει η ώρα και να επιστρέψουμε σπίτι. Θα μας περιμένει τόσο καρτερικά, σαν να έχει μια αιωνιότητα μπροστά του κι όχι μόνο 10 περίπου χρονάκια ζωής.

 Το ίδιο έκανε κι ο Άργος, ο πιστός φίλος του Οδυσσέα! Η συγκινητική του ιστορία αποτελεί περίτρανο παράδειγμα της ολοκληρωτικής αφοσίωσης ενός σκύλου στον αγαπημένο του άνθρωπο κι αξίζει να τη δούμε πιο προσεκτικά.

 Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το όνομα Άργος είναι μέσα στα πιο συνήθη Ελληνικά ονόματα για σκυλιά!

Ο Άργος μας μαθαίνει τι θα πει να είμαστε πιστοί

 Μαθαίνουμε για τον Άργο, το πιστό σκυλί του Οδυσσέα, διαβάζοντας την Οδύσσεια του Ομήρου.

 Η ιστορία των δύο αγαπημένων φίλων έχει ως εξής: Ύστερα από 20 χρόνια, που πάλευε με τα κύματα κι όλων των ειδών τις καταστροφές, ο Οδυσσέας καταφέρνει να επιστρέψει στο σπίτι του, στην Ιθάκη. Σώος κι αβλαβής.

 Κατά την απουσία του όμως, απερίσκεπτοι μνηστήρες είχαν καταλάβει το πατρικό του. Ήλπιζαν να κερδίσουν ένα βράδυ στο πλευρό της γυναίκας του, της Πηνελόπης.

  Ο Οδυσσέας, λοιπόν, αναγκάζεται να βρει έναν τρόπο να μπει κρυφά στο σπίτι του. Έτσι, παίρνει τη μορφή ενός ζητιάνου κι ο μόνος που γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα είναι ο γιος του, ο Τηλέμαχος.

 Καθώς πλησιάζει το σπίτι του για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ο Οδυσσέας συναντά τον Άργο. Είναι παραμελημένος και κείτεται σε έναν σωρό από κοπριά. Ταλαιπωρημένος από τα γηρατειά και την κακή του φυσική κατάσταση.

 Δυσκολεύτηκε να τον αναγνωρίσει, καθώς δε θύμιζε σε τίποτα τον σκύλο που άφησε πίσω του. Ο Άργος ήταν ένας περήφανος σκύλος, φημισμένος για την ταχύτητα και τη δύναμή του. Γνωστός σε όλους για τις ιδιαίτερες ικανότητες του να παρακολουθεί.

 Παρά την κατάσταση του, ο Άργος αναγνωρίζει κατευθείαν τον Οδυσσέα, αν και ζητιάνος στην όψη. Με το ζόρι έχει τη δύναμη να κουνήσει ελαφρώς τα αφτιά και την ουρίτσα του. Δεν μπορεί όμως να σηκωθεί για να χαιρετήσει τον αφέντη του.

 Με τη σειρά του, ο Οδυσσέας βαθύτατα συγκινημένος από το θέαμα αυτό, περνάει δίπλα του και τον προσπερνάει. Μόλις καταφέρνει να μπει στην αίθουσα, ο Άργος αφήνει την τελευταία του πνοή.

 Οι ενέργειες του Οδυσσέα καταλήγουν σε μια ξαφνική και αιματηρή επίθεση κατά των μνηστήρων. Αν ζούσε ο Άργος, μπορεί και να πρόδιδε την μεταμφίεση του Οδυσσέα από τη χαρά του και μην έπαιρνε ποτέ πίσω το σπίτι και την οικογένεια του.

 Ωστόσο, η απλότητα της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Άργους και Οδυσσέα επέτρεψε στην επανένωση τους να είναι άμεση και ειλικρινής.

 Αντίθετα με τη γυναίκα του, ο περίτρανος Οδυσσέας δεν χρειάστηκε να ανησυχήσει στιγμή, για το αν τα χρόνια επηρέασαν την σχέση του με τον πιστό του φίλο. Ο λόγος είναι πως ο τελευταίος πάντοτε τον περίμενε να γυρίσει.

 Η συγκινητική αυτή ιστορία αποτελεί ένα μονάχα από τα παραδείγματα, που μας δείχνουν ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

 Αν με τη σειρά μας τον αγαπήσουμε και τον βάλουμε στην καρδιά μας, υπόσχεται να μας το ανταποδώσει και με το παραπάνω!

 Ποιες είναι οι δικές σας σκέψης για τη σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου; Μη διστάσετε να μας μιλήσετε σχετικά!

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

Μήπως ο πιστός σου σκυλάκος έχει γίνει η “ουρά” σου τώρα τελευταία και σε ακολουθεί παντού εντός και εκτός σπιτιού; Δες που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά και πως να την αντιμετωπίσεις πανεύκολα και γρήγορα!

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *