Ελληνικές ράτσες σκύλων με ασυναγώνιστο βιογραφικό!

Γνωρίζετε κάποιες ελληνικές ράτσες σκύλων; Δείτε 6 ελληνικά σκυλιά με μακρά ιστορία & τρομερά χαρακτηριστικά που θα σας αφήσουν άφωνο!

 Αλήθεια, εσείς γνωρίζατε ότι υπάρχουν ράτσες σκύλων που είναι αμιγώς ελληνικές; Μάλιστα, το πιθανότερο είναι ότι δεν τις έχετε συναντήσει καν στο δρόμο ή, ακόμη κι αν το έχετε κάνει, δεν ξέρετε πως είναι ελληνικές.

 Κι όμως, υπάρχουν 6 τέτοιες φυλές που ακμάζουν στην ελληνική επαρχία. Έχετε, λοιπόν, τα μάτια σας ανοιχτά την επόμενη φορά που θα πάτε κάποια εκδρομή και, ποιος ξέρει, ίσως τις συναντήσετε!

 1. Ελληνικός Ποιμενικός

 Πρόκειται για τον Έλληνα «survivor» και σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία! Είναι μεγαλόσωμος, με ένα στιβαρό και γεροδεμένο κορμί και μια τόλμη που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι πολεμικοί ήρωες.

 Θα τον δείτε να βρίσκεται όλη μέρα στο πόδι και να προστατεύει τα κοπάδια και τα κτήματα του αγαπημένου του ιδιοκτήτη με την ίδια του τη ζωή! Μάλιστα, το κάνει με μεγάλη του χαρά και κάτω από τις πιο ακραίες και αντίξοες καιρικές συνθήκες.

 Τα τελευταία χρόνια, όμως, η εκτροφή της ράτσας έχει περάσει σε φάση παρακμής. Έτσι, αυτός ο σκυλάκος συναντάται όλο και σπανιότερα.

 Ταυτόχρονα, έχουμε την ανεξέλεγκτη διασταύρωση μεταξύ διαφορετικών φυλών. Απότοκο αυτού είναι η μεταβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φυλής του.

 Μάλιστα, εκτιμάται ότι στην σημερινή Ελλάδα παραμένουν λιγότεροι από 3.000 καθαρόαιμοι Ελληνικοί Ποιμενικοί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γίνει μια εξαφανισμένη ράτσα σκύλου.  Για τον λόγο αυτόν, προστατεύονται από την ένωση «Αρκτούρος».

 2. Μολοσσός της Ηπείρου

 Ο Ηπειρώτης αυτός σκύλος δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή προστασίας και τη φύλαξη αγροκτημάτων και κοπαδιών. Μάλιστα, στον ρόλο του αυτό ακμάζει ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

 Αρχικοί δημιουργοί αυτού του σκύλου ήταν οι Μολοσσοί, μια αρχαία ελληνική ράτσα που ζούσε στα ορεινά της Ηπείρου. Τον χρειάζονταν, βλέπετε, ως σύμμαχο στους πολέμους και την προστασία των κεκτημένων τους.

 Χάρη στη μακρά ιστορία, την ανάπτυξη, αλλά και τις κακουχίες που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια, ο Μολοσσός της Ηπείρου έχει εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικά υγιή και ανθεκτικό σκύλο.

 Είναι γιγαντιαίος, συμπαγής και πολύ δυνατός. Τα φυσικά χαρακτηριστικά και η τόλμη του τον καθιστούν ιδανικό για να τα βάλει μέχρι και με λύκους, τσακάλια και αρκούδες στα βόρεια της Ηπείρου!

 3. Κρητικός Ιχνηλάτης

 Ο εκπληκτικός αυτός σκύλος με το επιβλητικό παρουσιαστικό φαίνεται να έχει μια μακρά ιστορική παράδοση που εντοπίζεται τουλάχιστον 4.000 χρόνια πριν στη γενέτειρά του, την Κρήτη.

 Είναι εξαιρετικά αθλητικός, μυώδης και ανθεκτικός. Μάλιστα, φημίζεται για τις μοναδικές κυνηγετικές του ικανότητες. Πώς να μην είναι άλλωστε, αφού κανένα θήραμα δεν μπορεί να ξεφύγει από την οξύτατη όραση και όσφρησή του.

 4. Ελληνικός Ιχνηλάτης

 Η συγκεκριμένη ελληνική ράτσα είναι ο ορισμός της αντοχής και της ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό ιχνηλάτη και δρομέα, που διαθέτει μια εξαιρετική οσφρητική ικανότητα και θα τον δείτε πρόθυμο να κυνηγάει για ώρες.

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας του είναι το κοντό, πυκνό αλλά και ελαφρώς τραχύ τρίχωμά του, που έρχεται σε μαύρες και καφέ αποχρώσεις. Μπορείτε όμως να τον βρείτε και στο κόκκινο της καρυδιάς.

 Είναι μεσαίου μεγέθους, με ένα φυσιολογικό βάρος να κυμαίνεται περίπου στα 17 με 20 κιλά. Οι αρσενικοί φτάνουν τα 47 έως 55 και οι θηλυκές τα 45 με 53 εκατοστά ύψους αντίστοιχα.

 Ένας ενήλικος και πλήρως ανεπτυγμένος σκύλος είναι δυνατός, ρωμαλέος και αγέρωχος, με ένα επίπεδο και μακρύ προσωπάκι και ένα πολύ δυνατό δάγκωμα.

 Τα αφτάκια του είναι πεταχτά και ελαφρώς κρεμαστά, αγκαλιάζοντας αρμονικά το προσωπάκι του. Την ίδια στιγμή, η ουρά του κυματίζει υπερήφανα στον αέρα.

 5. Αλωπεκίς

 Αν είστε φανς των πιο μικρόσωμων σκύλων, τότε σίγουρα θα λατρέψετε αυτό το πανέμορφο σκυλί. Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά «μικρή αλεπού».

 Μάλιστα, στην αρχαιότητα ονομαζόταν και Κυναλώπηξ από την ελληνική λέξη «κύων» που σημαίνει σκύλος και «αλώπηξ» που είναι η αλεπού. Βλέπετε, οι άνθρωποι πίστευαν ότι προήλθε από τη διασταύρωση ενός σκύλου με μια αλεπού!

 Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ελληνικές ράτσες σκύλων. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο ευρύ κοινό και για αυτό βρίσκεται σε πολλές αναφορές του Αριστοτέλη, του Ξενοφώντα, του Αριστοφάνη, αλλά και σε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.

 6. Κοκόνι

 Γνωρίζατε πως το χαριτωμένο Κοκονάκι που έχει μετατραπεί στο κορυφαίο σκυλάκι του καναπέ ανήκει σε μια πολύ αρχαία ελληνική ράτσα σκύλου;

 Κι όμως! Το συναντάμε σε διάφορα μνημεία, αγάλματα και ειδώλια που συνδέονται με το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

 Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «κοκόνα» που στα νέα ελληνικά σημαίνει «κόρη». Μην ξεχνάτε πως τότε η κόρη δραστηριοποιούνταν κυρίως στο σπίτι. Επομένως, το γλυκύτατο κοκονάκι ταυτίστηκε γρήγορα με το ιδανικό κατοικίδιο.

 Είναι μικρόσωμο, με έναν μακρύ κορμό και ένα σχετικά κοντό τρίχωμα. Αποτελεί την ιδανική συντροφιά για κάθε τύπο διαμερίσματος και οικογένειας, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν ανήκει στα σκυλιά φύλακες που θα κάνουν τα πάντα για να τα βάλουν με τους εγκληματίες.

 Κάθε σκυλάκος είναι μοναδικός και σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Οι διαφορές τους εντοπίζονται σε επίπεδο φυσικών χαρακτηριστικών, ιδιαίτερων αναγκών, προσωπικότητας, αλλά και…καταγωγής!

 Πράγματι, τα σκυλάκια έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να κερδίσουν τη δική τους θέση στην καρδιά και τα σπίτια μας.

 Γνωρίζατε όμως αυτές τις 6 αρχαιότερες ράτσες σκύλων που έχουν τις ρίζες τους εδώ, στην Ελλάδα; Για ρίξτε μια προσεκτικότερη ματιά τριγύρω σας στην επόμενη σας εκδρομή.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *