Balinese γάτα: Η πολυλογού και παιχνιδιάρα ψιψίνα!

Θέλετε μια ομιλητική γάτα που προσαρμόζεται παντού και αγαπάει πολύ τα παιδιά; Γνωρίστε την αξιολάτρευτη γάτα Μπαλί!

Επίπεδο διαβίωσης:

Χαμηλό

Προσδόκιμο ζωής:

12 χρόνια

Κοινωνική ανάγκη:

Υψηλή

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

Ιδιαίτερα φιλική και ανθρωποκεντρική, επικοινωνιακή, δραστήρια

Κατάσταση Υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τη γάτα Μπαλί

 Αυτό το μικρόσωμο χνουδωτό πλάσμα μπορεί να παίζει για ώρες ατελείωτες μαζί σας, μιας και λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός χαρακτήρας, καθώς συχνά νιαουρίζει χωρίς κανένα προφανή λόγο – θέλει απλώς να σας πιάσει την κουβέντα!

 Μην απορήσετε, δηλαδή, εάν την ακούσετε να φωνάζει με ένα πλούσιο ρεπερτόριο από ήχους, ειδικά αν την έχουν πιάσει τα νεύρα της. Το νιαούρισμα γάτας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και υπάρχουν τρόποι για να το αποκρυπτογραφήσετε!

 Προσοχή όμως, γιατί η γάτα Μπαλί δεν ξεγελιέται εύκολα! Για την ακρίβεια, έχει την υψηλότερη νοημοσύνη από όλες τις υπόλοιπες μακρύτριχες φυλές.

 Εύκολα, λοιπόν, μπορείτε να την εκπαιδεύστε και να της μάθετε διάφορα κόλπα ή να την βγάζετε βόλτα με λουράκι (κυριολεκτικά)! Ούτως ή άλλως, είναι αρκετά δημοφιλής για τις ακροβατικές της ικανότητες. 

 Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει για το διακριτό, επιβλητικό παρουσιαστικό της. Μπορεί να παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη γάτα του Σιάμ, αλλά μην μπερδευτείτε. Η Μπαλινέζικη γάτα έχει ένα ακόμη πιο μακρύ και απαλό τρίχωμα που μοιάζει με μετάξι.

 Οι αποχρώσεις που φέρει το πλούσιο τρίχωμά της ποικίλουν σε διάφορες διαβαθμίσεις του μπλε, του λιλά, αλλά και του χρώματος της σοκολάτας. Χρειάζεται, όμως, αρκετή προσοχή και τακτικό χτένισμα για να διατηρεί την ομορφιά και τη λάμψη του.

 Συνδυαστικά με τα λαμπερά καταγάλανα μάτια της, η γάτα Μπαλί κερδίζει τις εντυπώσεις όλων! Μέσα σε αυτά καθρεπτίζεται η παιχνιδιάρικη διάθεση και η αγαπησιάρικη φύση της.

 Η δυναμική εμφάνιση της Balinese cat συμπληρώνεται αρμονικά με ένα ιδιαίτερα καλοσχηματισμένο μακρύ σώμα. Είναι αρκετά ανάλαφρη, με το βάρος της να ξεκινάει από τα 2.5 κιλά και να φτάνει έως τα 5.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της γάτας Μπαλί

 Η Balinese cat είναι ιδιαίτερα φιλική και δραστήρια, μια φιλενάδα που υπόσχεται να μας χαρίσει πολλές όμορφες και τρυφερές στιγμές!

 Μπορεί ο χαρακτήρας τους να μην είναι το ίδιο επικοινωνιακός όπως οι γάτες του Σιάμ, με τις οποίες πολλοί τις μπερδεύουν, ωστόσο λατρεύουν την καλή παρέα άλλων ανθρώπων ή κατοικίδιων και δεν τους αρέσει να μένουν μόνες τους για πολλές ώρες.

 Για την ακρίβεια, μία συνηθισμένη τους συμπεριφορά είναι να ακολουθούν τον γατο-ιδιοκτήτη τους παντού μέσα στο σπίτι.

 Είναι αρκετά βολικές και προσαρμόζονται εύκολα σε όλα τα είδη νοικοκυριού. Παράλληλα, τα πηγαίνουν εξαιρετικά με τα μικρά παιδιά.

 Πρόκειται για μία γάτα με υψηλό δείκτη ευφυίας που ξετρελαίνεται για παιχνίδια για γάτες που διεγείρουν το μυαλό της και οτιδήποτε έχει να κάνει με ομάδες!

Η ιστορία της γάτας Balinese

 Παραδοσιακά, η Μπαλινέζικη γάτα μοιράζεται κοινή ιστορία με τη γάτα του Σιάμ. Και οι δύο φυλές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε φωτογραφίες γύρω στα μέσα του 1800. Μάλιστα, πολλοί τις μπέρδευαν μεταξύ τους, λόγω των ομοιοτήτων τους.

 Σχετικές θεωρίες ήθελαν τη γάτα Μπαλί να προέρχεται από τη δυτική Κίνα ή να αναπτύχθηκε ως φυλή από Βρετανούς εκτροφείς, καθώς διέσχιζαν την Τουρκία.

 Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες εκτροφής συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια, μέχρι που το 1928 καταγράφηκε η πρώτη γάτα του Σιάμ με μακρύ τρίχωμα.

 Λίγο αργότερα, το 1955, η φυλή απογειώθηκε χάρη στον Μάριον Ντόρσεϊ, έναν Καλιφορνέζο που διασταύρωσε μακρύτριχες γάτες.

 Η αναπαραγωγή Μπαλί με Μπαλί ήταν εκείνη που τελικά οδήγησε στην αγαπημένη μας φυλή, η οποία όμως τότε χαρακτηριζόταν ως «γάτα του Σιάμ με μακρύ τρίχωμα».

 Κάποια στιγμή, βέβαια, ονομάστηκε «γάτα Μπαλί», επειδή οι άνθρωποι πίστευαν πως η γάτα ήταν δραστήρια και χαριτωμένη και τους έφερνε στο νου τους χορευτές Μπαλί.

 Με το πέρασμα των χρόνων, η εξωτική αυτή παρουσία μεταμορφώθηκε σταδιακά σε αυτό το μικρόσωμο, αλλά ιδιαίτερα δυναμικό πλάσμα που γνωρίζουμε και λατρεύουμε!

Τα συνήθη προβλήματα υγείας της γάτας Μπαλί

  • Τριχόμπαλες

 Είναι ευρέως διαδεδομένο πως οι γάτες λατρεύουν να περιποιούνται μόνες τους τον εαυτό τους και επιμελούνται τακτικά την υγιεινή τους.

 Πολλές φορές όμως, κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού τους, μπορεί να καταπιούν τρίχες, ειδικά εάν έχουν μακρύ και πλούσιο τρίχωμα.

 Οι τριχόμπαλες αναγνωρίζονται εύκολα, καθώς παίρνουν τη διακριτή μορφή κυλινδρικών (σωληνοειδή) μαζών από τρίχες.

 Όλοι οι γατο-ιδιοκτήτες, εξάλλου, έχουν έρθει αντιμέτωποι με το θέαμα μίας τριχόμπαλας ή τον ενοχλητικό θόρυβο που κάνουν οι γάτες τους, όταν προσπαθούν να βήξουν και να την αποβάλλουν.

 Εάν εμφανίζονται περιστασιακά, δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που εμφανίζονται συχνά λόγω άγχους, δερματικής πάθησης ή παχυσαρκίας.

 Μία πλούσια και υγιεινή διατροφή υπόσχεται να κρατήσει την εμφάνιση παρόμοιων επεισοδίων σε χαμηλά επίπεδα.

  • Λυσοσωματικά νοσήματα

 Εναλλακτικά, ονομάζονται και ασθένειες λυσοσωματικής αποθήκευσης. Είναι γενετικές ασθένειες που προκαλούνται από έλλειψη ενζύμων, απαραιτήτων για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού μίας γάτας.

 Ουσιαστικά, διάφορες ουσίες συσσωρεύονται στο σώμα της που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εξαλείφονταν από τα ένζυμα.

 Ευτυχώς, τέτοιου είδους ασθένειες δεν εμφανίζονται συχνά, ενώ παρουσιάζονται κυρίως σε νεαρά γατάκια. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι θανατηφόρες.

Ενδιαφέροντες ειδήσεις για τη γάτα Balinese!

  •  Η ονοματοθεσία της ράτσας δεν έγινε από το Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά από το γεγονός ότι η κομψότητα και η σωματική διάπλαση της γάτας θύμιζε τους χορευτές Μπαλί.
  •  Οι χαριτωμένες ψιψίνες δεν διακρίνονται για την “πολυλογία” τους, ωστόσο, δεν παύουν να απολαμβάνουν την επικοινωνία με το αφεντικό τους.
  •  Δεν αποφεύγουν τη πρώτη γνωριμία με ξένους ανθρώπους και γάτες. Αντίθετα, μπορεί να τις δείτε να σας επεξεργάζονται!
  •  Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Balinese cat έχει εκπαιδευθεί για βόλτες με λουρί, οπότε θα λατρέψει ιδιαιτέρως έναν Κυριακάτικο περίπατο με ασφάλεια.

 Με βάση όλα τα παραπάνω, λοιπόν, η γάτα Μπαλί είναι ένα πανέξυπνο, φιλικό και αφοσιωμένο αιλουροειδές στο αφεντικό του. Μολονότι πολλοί τις μπερδεύουν με τις γάτες Σιάμ, μια μέρα συμβίωσης μαζί της θα σα κάνει να τις λατρέψετε και να μη τις αποχωρίζεστε!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *