Γουίπετ: Γνώρισε τον ταχύτατο μικρόσωμο δρομέα!

Φημίζεται ως το πιο γρήγορο σκυλί για το μέγεθός του & φυσικά, για τον υπέροχο χαρακτήρα του. Γνώρισε το αθλητικό Whippet!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Δραστήριο, πιστό

Λίγα λόγια για το Γουίπετ

 Το Γουίπετ είναι ένας εξημερωμένος σκύλος μεσαίου μεγέθους που ανήκει στη κατηγορία των λαγωνικών που κυνηγούν με βάση την ταχύτητα και την όραση και όχι τόσο με την όσφρηση. Έχει ένα αθλητικό σώμα με μακριά, αδύνατα άκρα και κοντό τρίχωμα. 

 Μάλιστα, τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν πολύ το ξαδερφάκι του το Γκρεϊχάουντ, με το οποίο πολλοί το μπερδεύουν.

 Το Γουίπετ είναι απόγονος του Greyhound, αλλά το μικρό του μέγεθος θεωρήθηκε ανασταλτικός παράγοντας για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων και έτσι επιλέχτηκε μόνο για μικρά ζώα, όπως ποντίκια, κουνέλια και λαγούς.

 Μολονότι δεν μπόρεσε να διατηρήσει την φήμη του κυνηγόσκυλου έγινε δημοφιλής σκύλος σε αγώνες ταχύτητας. Αν και είναι αρκετά μικρόσωμο είναι ίσως το πιο γρήγορο σκυλί από όλες τις ράτσες συγκριτικά με το μέγεθος της ράτσας.

 Δεδομένου ότι μιλάμε για πολύ αθλητικά σκυλιά, έχουν ανάγκη να επιτελούν κάποια εργασία ή να γυμνάζονται καθημερινά, διαφορετικά, καταλήγουν να τεμπελιάζουν.

 Μάλιστα, θεωρούνται υπέροχα κατοικίδια για μέσα στο σπίτι, καθώς τις περισσότερες ώρες επιλέγουν να ξεκουράζονται στον καναπέ ή να κάθονται ήσυχα στο πάτωμα.

 Παρ’ όλ’ αυτά, αυτός ο σκύλος απαιτεί συχνή και δυναμική άσκηση για να παραμείνει υγιής, ενώ μια μεγάλη βόλτα με λίγο τρέξιμο είναι σημαντικός παράγοντας για την ψυχική και σωματική ευημερία του.

 Τα Whippets είναι πιστά σκυλιά και απολαμβάνουν την ανθρώπινη επαφή. Την ίδια στιγμή, είναι υπέροχα με τα παιδιά, αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι μπορεί να αντιδράσουν υπερβολικά σε χειρονομίες ή απρόσμενες εκπλήξεις τους.

 Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μαθαίνουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στα κατοικίδιά τους και να σέβονται τον προσωπικό τους χώρο. Γενικά, αυτά τα σκυλιά δείχνουν μεγάλη ανοχή απέναντι στα παιδιά, αλλά δεν τους χαρίζονται κιόλας όταν εκείνα τα παρενοχλούν.

 Το Γουίπετ ζυγίζει δέκα με δέκα τρία κιλά και σε σχέση με τον σωματότυπό του είναι το γρηγορότερο σκυλί. Το ύψος του φτάνει τα σαράντα επτά με πενήντα έξι εκατοστά και το προσδόκιμο ζωή για ένα υγιές σκυλί υπολογίζεται στα δώδεκα με δέκα πέντε χρόνια.

 Η ράτσα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, συμπεριλαμβανομένων του κόκκινου, του μαύρου, του μπλε, του κρεμ, του καφεκίτρινου, του λευκού και οποιουδήποτε συνδυασμού αυτών των χρωμάτων.

Ο χαρακτήρας του Whippet

 Το Whippet είναι πολύ γρήγορο, δραστήριο και πρόθυμο να ευχαριστεί το αφεντικό του. Αν και ο αρχικός σκοπός εκτροφής του ήταν το κυνήγι μικρών θηραμάτων, μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε σε αγώνες ταχύτητας, καθώς είναι η γρηγορότερη ράτσα για το μέγεθός της, με υψηλά επίπεδα αθλητικής αντοχής.

 Μπορεί να είναι πολύ αθλητικά και δραστήρια σκυλιά, αλλά αν δεν επιτελούν κάποια εργασία ή άσκηση το επίπεδο ενέργειάς τους πέφτει και τεμπελιάζουν όταν βρίσκονται στο σπίτι.

 Μάλιστα, είθισται να περνούν τις περισσότερες ώρες απολαμβάνοντας μερικούς υπνάκους, πράγμα που αποτελεί χαρακτηριστικό της ράτσας και δεν πρέπει να συγχέεται με τον λήθαργο, που είναι κάτι ανησυχητικό.

 Απλώς, ο τετράποδος μπαγασάκος μας επιλέγει να ξεκουράζεται πολλές ώρες την ημέρα για να εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται όταν τρέχει, μιας και μόλις ξεκινήσει το τρέξιμο δύσκολα σταματάει.

 Επιλέον, η συγκεκριμένη ράτσα έχει ανάγκη από καθημερινές, μακρινές βόλτες για να παραμένει υγιής και ευτυχισμένη.

 Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες του είναι ο σκύλος να μη τραβάει το αφεντικό του στη βόλτα, διότι τα κυνηγετικά του ένστικτα μπορεί να τον οδηγήσουν να βάλει στο στόχαστρο αυτοκίνητα, ποδήλατα, μηχανές και άλλα αδέσποτα ζώα και να συμβεί κάποιο ατύχημα.

 Τα Γουίπετ δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση στην ανθρώπινη επαφή, ωστόσο, έχουν ανάγκη τη προσοχή της οικογένειάς τους και η ζωή σε ένα διαμέρισμα ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα τους.

 Μπορούν να ζήσουν ακόμα και σε έναν μικρό χώρο αρκεί να καλύπτεται η ανάγκη τους για σωματική άσκηση και εκτόνωση. Συν τοις άλλοις, φημίζονται για το ότι δεν εμφανίζουν καταστροφική συμπεριφορά και γενικότερα ενοχλητικές αντιδράσεις, οπότε είναι φανταστικά κατοικίδια.

 Συνήθως δεν εμφανίζουν επιθετικότητα απέναντι σε άλλα ζώα και σκυλιά, πέραν των κυνηγετικών τους ενστίκτων, ωστόσο, τα κουτάβια πρέπει να έχουν λάβει από νωρίς εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, ώστε να απολαμβάνουν κάθε στιγμή παρέα με την οικογένεια.

 Οποιοδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου, μεταξύ άλλων, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν αθλείται ή δεν έχει επαφή με τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να εμφανίσει μέχρι και άγχος αποχωρισμού.

 Όσον αφορά στη σχέση τους με τα παιδιά, εφόσον εκείνα ξέρουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στους σκύλους και σέβονται τα όριά τους, το Γουίπετ δεν έχει κανένα λόγο να τα μεταχειριστεί άσχημα.

 Βέβαια, αν πρόκειται για πολύ μικρά παιδάκια, η επίβλεψη του γονέα είναι επιβεβλημένη, όπως και με οποιαδήποτε ράτσα.

Η ιστορία της ράτσας του Whippet

 Αναφορές για το όνομα της ράτσας συναντάμε κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Το Γουίπετ ανήκει στην οικογένεια των λαγωνικών που κυνηγάνε με βάση τη ταχύτητα και την όραση και είναι από τα παλαιότερα εξημερωμένα σκυλιά που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

 Αρχικά, η ράτσα εκτράφηκε για το κυνήγι σε ευρείς, ανοιχτές περιοχές, όπου και διέπρεψε στον εντοπισμό κουνελιών και αρουραίων στην Αγγλία της Μεσαιωνικής περιόδου.

 Το Greyhound είναι ο πλησιέστερος συγγενής του Whippet και εκτράφηκε για να κυνηγάει ελάφια στα δάση. Ωστόσο, το ξαδερφάκι του ήταν πολύ μικρό σε μέγεθος για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, σε σημείο που απορρίπτονταν και η συμμετοχή τους στο κυνήγι θεωρούνταν παράνομη.

 Το εξωφρενικό μάλιστα είναι ότι τα πρώτα σκυλιά υπέστησαν μέχρι και ακρωτηριασμό, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε παράνομη ενασχόλησή τους με το κυνήγι.

  Εν συνεχεία, τα μικρότερα νεογνά κουτάβια των Γκρείχουντς ζευγαρώθηκαν μεταξύ τους και οι απόγονοί τους εξελίχθηκαν σε αποτελεσματικούς κυνηγούς μικρών ζώων. Αυτά τα μικρούλια Γκρεϊχάουντς, λοιπόν, απέκτησαν τεράστια φήμη ως κατοικίδια και αργότερα μετονομάστηκαν σε Whippets.

 Μεταξύ του 1700 και του 1800 το Whippet διέπρεπε σε αγώνες ταχύτητας και άρχισε να κερδίζει σημαντική φήμη ως σκυλί. Μάλιστα, η φήμη τους επεκτάθηκε και εκτός συνόρων, καθώς έγιναν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ο Δέκατος Πέμπτος της Γαλλίας είχε ένα ζευγάρι Γουίπετ.

 Αν και όπως αναφέραμε η ράτσα ήταν ήδη πολύ διάσημη, μόλις το 1891 αναγνωρίστηκε από τον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο και το 1888 από τον Αμερικανικό. Μέχρι σήμερα, τόσο το Γουίπετ, όσο και το ξαδερφάκι του το Γκρεϊχάουντ εξακολουθούν να διαγωνίζονται σε κυνοδρομίες.

Τα προβλήματα υγείας του Whippet

 Η φυλή του Whippet θεωρείται από τις πιο υγιείς ράτσες σκύλων, καθώς σπάνια εμφανίζει προβλήματα υγείας. Παρ’ όλ’ αυτά, τα ακυλάκια μπορεί να εμφανίσουν περιστασιακά:

  • Τραυματισμούς
  • Μη φυσιολογική εμφάνιση κοπράνων
  • Ανωμαλία βάδισης
  • Πληγές
  • Μαζική αλλοίωση

Το παιχνίδι των γνώσεων!

  • Μετά τη καριέρα τους ως κυνηγόσκυλα, τα Γουίπετ επιδόθηκαν σε αγώνες ταχύτητας με εξαιρετικές επιδόσεις. Μάλιστα, συχνά αποκαλούνται κι ως «τα άλογα κούρσας των φτωχών».
  • Θεωρείται ο ταχύτερος σκύλος για το βάρος του, καθώς μπορεί να επιταχύνει στα 56 χιλιόμετρα την ώρα.
  • Θεωρούνται από τα κορυφαία σκυλιά για παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, λόγω του ότι έχουν μεγάλη ανοχή στα πειράγματά τους.
  • Ο καλλιτέχνης Lucien Freud είχε έναν μεγάλο αριθμό Γουίπετ και μάλιστα πολλές φορές τα περιλάμβανε στα πορτραίτα του.
  • Μερικές φορές το Γουίπετ αντιγράφει τη συμπεριφορά της γάτας, καθώς κοιμούνται πολλές ώρες και προτιμούν ιδιαίτερα τα έπιπλα του σπιτιού.

 Μπορεί να είναι μικρό στο μάτι, αλλά τρέχει σφεντόνα και είναι πρόθυμο να αναλάβει οτιδήποτε του ζητηθεί από το αφεντικό του. Το Whippet θεωρείται από τα καλύτερα κατοικίδια για οικογένειες με παιδιά, ενώ συγχρόνως είναι πολύ φιλικό και προσιτό με άλλα σκυλιά και κατοικίδια.

 Καλό είναι βέβαια να μη παραβλέπεται το κυνηγετικό του παρελθόν. Άλλωστε, γι’ αυτό τον σκοπό εκτράφηκε. Όπως και να’χει, αυτό το μικρούλι πλασματάκι έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε ένα υπέροχο ζώο συντροφιάς!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *