Πόσο πρέπει να τρώει μια Γάτα; (Ενήλικη ή Στειρωμένη)

Το φαγητό που χρειάζονται οι γάτες μας είναι κάτι που απασχολεί τους γατογονείς πάντοτε! Μάθετε τώρα πόσο πρέπει να τρώει η γατούλα σας!

 Η διατροφή και το είδος της γατοτροφής που πρέπει να τρώνε οι γάτες είναι ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους περισσότερους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να αναζητούν την καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή για το κατοικίδιο τους.

 Πέραν, όμως, της κατάλληλης γατοτροφής, τίθεται και το ζήτημα της ποσότητας φαγητού που πρέπει να καταναλώνουν οι γάτες, διότι ο υπερσιτισμός ή ο υποσιτισμός έχουν δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό τους. Ποια είναι, λοιπόν, η ιδανική ποσότητα φαγητού για μια γάτα και ποιοι παράγοντες  την επηρεάζουν;

 Σύμφωνα με έρευνες, το 60% των γατών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Ωστόσο, υπάρχουν και γάτες, αν και σε μικρότερο ποσοστό, που δεν τρώνε την επαρκή ποσότητα φαγητού, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον υποσιτισμό. Οι συνέπειες της παχυσαρκίας σε μια γάτα είναι:

 • Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη
 • Υπέρταση (υψηλή πίεση στο αίμα)
 • Μυοσκελετικά προβλήματα
 • Δερματικές ασθένειες
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου
 • Πιθανή πρόσκληση θανάσιμης ηπατικής νόσου που ονομάζεται «hepatic lipidosis»

Οι συνέπειες του υποσιτισμού σε μια γάτα είναι:

 • Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
 • Απώλεια βάρους

 Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ σημαντικό για μια γάτα να καταναλώνει την ιδανική ποσότητα τροφής, προκειμένου να παραμένει σε υγιή-φυσιολογικά επίπεδα βάρους και κατ’ επέκταση, να έχει μια υγιή και μακροχρόνια ζωή. Η ιδανική ποσότητα φαγητού που πρέπει να καταναλώνει μια γάτα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και πάντα υπό τις οδηγίες και την επιστημονική γνώμη του κτηνίατρου που παρακολουθεί το ζώο.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη ποσότητα φαγητού που πρέπει να καταναλώνει μια γάτα.

 1. Ηλικία.

 Ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται μια γάτα έχει και διαφορετικές ανάγκες στη πρόσληψη του φαγητού. Παραδείγματος χάρη, τα γατάκια υφίστανται ραγδαία ανάπτυξη και πορεία, οπότε χρειάζονται πολλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενώ οι ηλικιωμένες γάτες έχουν ανάλογες θρεπτικές ανάγκες με αυτές μιας ενήλικης γάτας που βρίσκεται στο άνθος της ηλικίας της.

 1. Μέγεθος.

 Γάτες ράτσας «Maine Coon» έχουν ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, σε σχέση με μια γάτα μικρόσωμης ράτσας. Βέβαια, ακόμα και γάτες που ανήκουν στην ίδια ράτσα εμφανίζουν αλλαγές στη σωματοδομή τους, με αποτέλεσμα να έχουν διαφορετικές ανάγκες στη διατροφή τους.

 1. Επίπεδο δραστηριότητας και Μεταβολικός ρυθμός.

 Γάτες που αθλούνται καθημερινά και καταναλώνουν πολλή ενέργεια μέσα στη μέρα τους έχουν μεγαλύτερες ανάγκες φαγητού απ’ ότι οι «νιαούρηδες» του καναπέ! Ομοίως, ο μεταβολικός ρυθμός των γατών μπορεί να είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος από το κανονικό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της φυσιολογίας τους.

 1. Επίπεδο αναπαραγωγής.

 Ανάλογα με το αν μια γάτα είναι στειρωμένη, εγκυμονούσα ή θηλάζουσα, οι διατροφικές της ανάγκες αυξάνονται ή μειώνονται. Παραδείγματος χάρη, οι στειρωμένες γάτες δεν χρειάζονται πολλές θερμίδες μέσα στη μέρα, οπότε πρέπει να τρώνε μικρότερες ποσότητες φαγητού. Από την άλλη μεριά, οι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γάτες έχουν ανάγκη από πολύ φαγητό, προκειμένου να μεταβιβάζονται οι θερμίδες στα έμβρυα και να αναπληρώνονται συνεχώς οι θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό τους.

 1. Σωματική κατάσταση και υγεία.

 Το αδυνάτισμα απαιτεί μικρότερη πρόσληψη θερμίδων από αυτές που καίει ο οργανισμός, ενώ η αύξηση βάρους απαιτεί θερμιδικό πλεόνασμα. Ορισμένα προβλήματα υγείας προκαλούν αύξηση ή μείωση βάρους, οπότε σε περίπτωση που παρατηρήσουμε τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση του κατοικίδιου μας, απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο!

Ενδεικτικός πίνακας δοσολογίας φαγητού στις γάτες.

Σωματικό βάρος

Κανονικές γάτες ή στειρωμένες γάτες

Κανονικές γάτες

Κανονικές γάτες με τάσεις αύξησης βάρους

Γάτες που χρειάζονται απώλεια βάρους

2.3 kg

157 kcal / ημερησίως

183 kcal / ημερησίως

131 kcal/ ημερησίως

105 kcal / ημερησίως

3.4 kg

210 kcal / ημερησίως

245 kcal / ημερησίως

175 kcal / ημερησίως

140 kcal / ημερησίως

4.5 kg

260 kcal / ημερησίως

303 kcal / ημερησίως

216 kcal / ημερησίως

173 kcal / ημερησίως

5.7 kg

298 kcal / ημερησίως

362 kcal / ημερησίως

258 kcal / ημερησίως

207 kcal / ημερησίως

6.8 kg

354 kcal / ημερησίως

413 kcal / ημερησίως

295 kcal / ημερησίως

236 kcal / ημερησίως

7.9 kg

396 kcal / ημερησίως

462 kcal / ημερησίως

295 kcal / ημερησίως

264 kcal / ημερησίως

9.1 kg

440 kcal / ημερησίως

513 kcal / ημερησίως

295 kcal / ημερησίως

293 kcal / ημερησίως

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φαγητού σε μια γατοτροφή υγρής μορφής και σε μια γατοτροφή ξηράς μορφής;

 Μόλις βεβαιωθούμε πόσες θερμίδες χρειάζεται το κατοικίδιο μας, τις χωρίζουμε σε γεύματα, για να είμαστε σίγουροι ότι ταΐζουμε σωστά το κατοικίδιο μας. Οι συσκευασίες των τροφών αναγράφουν το σύνολο των θερμίδων που περιέχει η τροφή, οπότε είναι εύκολο να ορίσουμε τα γεύματα της γάτας μας. Συνήθως, οι θερμίδες αναγράφονται με τη μορφή kcal/kg και kcal/can (wet food-υγρή τροφή) ή kcal/cup (dry food-ξηρά τροφή).

 Για να βρούμε πόσες θερμίδες χρειάζεται το γατάκι μας ημερησίως διαιρούμε τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται η γάτα μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου, με τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που περιέχει η συσκευασία της γατοτροφής. Το αποτέλεσμα της διαίρεσης είναι η ποσότητα φαγητού που πρέπει να δίνουμε στο κατοικίδιο μας.

 Για να βρούμε πόση ποσότητα φαγητού θα βάλουμε στο μπολ του φαγητού, διαιρούμε την ημερήσια ποσότητα τροφής που χρειάζεται η γάτα με τον αριθμό των γευμάτων που έχουμε ορίσει. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε βέβαιοι ότι το κατοικίδιο μας τρέφεται σωστά και επαρκώς για τις ανάγκες του.

Οι διαφορές της υγρής και ξηράς τροφής.

 Οι πλειονότητα των κτηνιάτρων προτείνουν οι γάτες να τρώνε κυρίως γατοτροφή υγρής μορφής, διότι η υψηλή περιεκτικότητα της σε νερό προλαμβάνει ή θεραπεύει ασθένειες στους νεφρούς και στο χαμηλότερο ουροποιητικό σύστημα, όπως επίσης την παχυσαρκία και άλλα παρεμφερή προβλήματα υγείας.

  Οι κονσέρβες υγρής μορφής που χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας τείνουν να περιέχουν περισσότερο κρέας και πρωτεΐνη, ενώ είναι χαμηλότερες σε υδατάνθρακες απ’ ότι οι ξηρές γατοτροφές. Επίσης, καλύπτουν περισσότερο τις θρεπτικές ανάγκες μιας γάτας σε σχέση με τη ξηρά τροφή.

 Από την άλλη μεριά, τα βασικότερα οφέλη μιας ξηράς τροφής είναι ότι κοστίζει λιγότερο και διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοιχτή. Για τους φαν της ξηράς τροφής το ιδανικό είναι να επιλέγουν ποιοτικές γατοτροφές με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης και να μη ξεχνάνε να αναπληρώνουν τις ανάγκες της γάτας σε νερό.

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω τη γατούλα μου ;

 Οι γάτες από τη φύση τους προορίζονται να καταναλώνουν συχνότερα και μικρότερα γεύματα μέσα στη μέρα. Κάτι πολύ σημαντικό είναι να μη ξεχνάμε ποτέ τη τροφή εκτεθειμένη στα μάτια τους, για να μην «τσιμπολογάνε» από την συσκευασία και γίνονται υπέρβαρες. Το ελάχιστο όριο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής χωρίζεται σε δύο γεύματα, ωστόσο, το ιδανικό είναι τα έξι.

 Επιλογικά, οι περισσότεροι γατογονείς ξέρουν ποια τροφή είναι κατάλληλη για το κατοικίδιο τους, δεν τα πάνε καλά, όμως, με τις σωστές ποσότητες φαγητού. Οι συσκευασίες των τροφών περιέχουν έναν οδηγό για τον σωστό χωρισμό των γευμάτων και των θερμίδων, εντούτοις, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η κάθε γάτα έχει διαφορετικές ανάγκες φαγητού, οπότε καλό είναι να συμβουλευόμαστε πάντα τον κτηνίατρο.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *