Maltese Shih Tzu: Το τέλειο κατοικίδιο για παιδιά!

Η ανεκτικότητα και η αγάπη του για τα παιδιά είναι απαράμμιλη. Γνωρίστε το τρισχαριτωμένο Maltese Shih Tzu!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-14 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Ευγενικό, Πιστό

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Μαλτέζ Σιχ Τσου

 Το γλυκύτατο Maltese Shih Tzu είναι ένα πανέμορφο σκυλί μεγέθους toy, που έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές όλων των φιλόζωων σε παγκόσμιο επίπεδο!

 Αυτό το σκυλί έχει μικροσκοπικό μέγεθος. Το κεφαλάκι του είναι ανάλογο με το μικρό κορμί του, έχει ένα κοντούλι μουσουδάκι και ένα απαλό, πυκνό τρίχωμα. Είναι σαν ένα πολύ μικρό και χαριτωμένο λιονταράκι.

 Η ράτσα του Maltese Shih Tzu αναπτύχθηκε περίπου τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί διασταύρωση ενός Maltese με ένα Shih Tzu. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός μικρόσωμου σκύλου που μαδάει ελάχιστα και διακρίνεται για τον καλό και ευχάριστο χαρακτήρα του.

 Βέβαια, το γεγονός ότι μαδάει λίγο δε σημαίνει απαραίτητα πως δε χρειάζεται και περιποίηση. Πάντοτε θα πρέπει να επιμελείστε το τρίχωμα του για να παραμένει υγιές και λαμπερό.

 Δυστυχώς, το Μαλτέζ Σιχ Τσου δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ράτσα μέχρι σήμερα. Έτσι, τα φυσικά χαρακτηριστικά και τα χρώματα του διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο.

 Το πιθανότερο είναι πως δεν έχει τα πεταχτά ματάκια και την τραχιά μυτούλα του Shih Tzu. Επίσης, το τρίχωμα του δεν είναι το ίδιο μακρύ με εκείνο του Maltese.

 Σε γενικές γραμμές, ο χαρακτήρας του είναι πιο φιλήσυχος και ανεκτικός από του Μαλτέζ. Έχει όμως αρκετή αυτοπεποίθηση και του αρέσουν οι προκλήσεις.

 Στα συν του ανήκει σίγουρα το γεγονός πως είναι πολύ φιλικός και κοινωνικός σκύλος. Παράλληλα, είναι τρομερά ανεκτικό στα πειράγματα των παιδιών κάθε ηλικίας και θα το δείτε να παίζει μαζί τους για ώρες.

 Παρ’ όλ’ αυτά, είναι καλό να του παρέχετε την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, ειδικά εάν το πάρετε από κουτάβι.

 Ένα ενήλικο Maltese Shih Tzu φτάνει περίπου τα 20-30 εκατοστά ύψους και ζυγίζει μέχρι και 6 κιλά. Αν το κρατήσετε χαρούμενο και υγιή, θα σας δείχνει την ευγνωμοσύνη του για 12-14 χρόνια!

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Maltese Shih Tzu

 Η αλήθεια είναι πως το Maltese Shih Tzu έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τους γονείς του. Ωστόσο, μαδάει αισθητά λιγότερο από αυτούς.

 Από εκεί και πέρα, αυτό το σκυλί είναι γνωστό για τη φιλική του συμπεριφορά, το ήρεμο ταπεραμέντο και την ανεκτικότητα του. Μάλιστα, είναι πολύ πιο ανεκτικό από το Μαλτεζάκι.

 Η ευγένεια του χαρακτήρα του το καθιστά ιδανικό κατοικίδιο συντροφιάς για οικογένειες με παιδάκια. Υπόσχεται να σας είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένο και πιστό, με αντάλλαγμα την αγάπη και την προσοχή σας.

 Χάρη στην ευχάριστη προσωπικότητα του, να είστε σίγουροι πως θα σας χαρίσει άφθονες στιγμές γέλιου και χαράς. Είναι χαρούμενο να βρίσκεται κοντά σας, ακόμη κι αν απλώς πηγαινοέρχεστε μέσα στο σπίτι.

 Η μοναξιά δεν είναι ο καλύτερος του φίλος. Γι’ αυτό, συνιστάται να μην το αφήνετε μόνο του για πολλές ώρες, ούτε όμως και να το κακομαθαίνετε. Διαφορετικά, το γλυκύτατο Maltese Shih Tzu μπορεί να αρχίσει να σας κάνει νάζια.

 Σε κάθε περίπτωση, ένας κακομαθημένος σκύλος ενδέχεται να αναπτύξει προβληματική συμπεριφορά. Η εκπαίδευση σκύλου είναι το κλειδί της επιτυχίας για να το αποτρέψετε να κάνει καταστροφές και ζημιές.

Η ιστορική προέλευση του Maltese Shih Tzu

 Ο σκύλος αυτός πρωτοεμφανίστηκε περίπου στη δεκαετία του 1990 και αποτελεί μια διασταύρωση ενός Maltese με ένα Shih Tzu. Σκοπός ήταν η δημιουργία μίας toy ράτσας που μαδάει ελάχιστα.

 Το Μαλτεζάκι έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ευρώπη πριν από το 500 π.Χ. Μάλιστα, πιστεύεται ότι αποτελεί μια αρχαία φυλή Ασιατικής καταγωγής.

 Ήταν πολύ δημοφιλές μεταξύ των Ευρωπαίων αριστοκρατών κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ενώ συχνά το βλέπαμε και ως σκυλάκι αγκαλιάς στη βασιλική αυλή. Η καλή του αυτή φήμη το ακολουθεί μέχρι και σήμερα!

 Από την άλλη, το πανέμορφο Shih Tzu είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες κατοικίδιων σκύλων και έρχεται από το μακρινό Θιβέτ. Η ιστορία του εντοπίζεται περίπου το 1000 π.Χ. Τότε, το προτιμούσαν περισσότερο οι Κινέζοι ευγενείς.

 Το Σιχ Τσου άργησε να φτάσει στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, ταξίδεψε προς τα μέρη μας περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έφτασε μέχρι και τις ΗΠΑ.

 Το μοναδικό αποτέλεσμα της διασταύρωσης του παρουσιάζεται στο προσωπάκι του Maltese Shih Tzu. Μπορεί να αναπτύχθηκε με αυτοσκοπό το υποαλλεργικό του τρίχωμα, αλλά η αλήθεια είναι πως μαδάει λιγάκι, αλλά λιγότερο από τους προγόνους του.

 Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων τα τελευταία χρόνια! Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σκυλιά και πλέον το αποκαλούμε «Mal-Shi».

Τα προβλήματα υγείας του Maltese Shih Tzu

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για αρκετά δραστήρια και ενθουσιώδη σκυλάκια, που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, προτού αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε για κάθε ενδεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Υποθυρεοειδισμός

 Πολλά σκυλάκια έρχονται αντιμέτωπα με κάποια ανωμαλία στη λειτουργία του θυρεοειδούς τους.

 Με την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών, θα δείτε απότομη αύξηση βάρους, τριχόπτωση, λοιμώξεις στα αυτιά, κόπωση και ξηρότητα δέρματος.

  • Νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου

 Αυτή είναι μία αρκετά επίπονη κατάσταση. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδράνεια, ληθαργική συμπεριφορά, ρίγη, δυσκολία κατά την κίνηση. Εάν παρατηρήσετε κάτι από αυτά, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

  • Αναπνευστικό σύνδρομο βραχυκεφαλικών φυλών

 Συνηθέστερα προσβάλλει τους μικρόσωμους σκύλους. Είναι μια κατάσταση που δυσχεραίνει την αναπνοή, ειδικά κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Με την πάροδο του χρόνου και εάν ο γοφός δεν εφαρμόζει σωστά, μπορεί ο σκυλάκος να οδηγηθεί σε ακινησία.

  • Portosystemic Shunt of the Liver

 Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία η πυλαία φλέβα δεν συνδέεται φυσιολογικά με άλλη φλέβα και το αίμα δεν οδηγείται στη ήπαρ. Η ασθένεια είναι κληρονομική και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κακή ή ανασταλτική μυϊκή ανάπτυξη, όπως και αποπροσανατολισμό.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Το Maltese Shih Tzu είναι μια αρκετά πρόσφατη φυλή, αφού έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τη δεκαετία του 1990. Παρόλα αυτά, οι πρόγονοι του είναι από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων όλου του κόσμου!
  •  Τα Maltese Shih Tzus φημίζονται για το ότι δεν μαδάνε. Αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα – απλώς μαδάνε λιγότερο από τους αρχικούς γονείς τους. Το βέβαιο είναι πως αποτελούν την ιδανική λύση για όσους πάσχουν από αλλεργίες.
  •  Αν αυτός ο σκύλος δεν εκπαιδευτεί κατάλληλα, μπορεί να αναπτύξει προβληματική συμπεριφορά, όπως είναι το έντονο γαύγισμα χωρίς λόγο ή οι ζημιές. Για να αποφύγετε το γαύγισμα σκύλου και τις καταστροφικές τάσεις του κατοικίδιού σας χρειάζεστε υπομονή και επιμονή.

  Καταληκτικά, το Maltese Shih Tzu πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ράτσες σκύλων σε όλο το κόσμο. Αυτό οφείλεται στο toy μέγεθός του και στο γεγονός πως μαδάει ελάχιστα.

 Ναι, το Maltese Shih Tzu είναι το απόλυτο κατοικίδιο για εσάς που ταλαιπωρείστε από κάποια αλλεργία!

 Αυτός ο σκυλάκος διακρίνεται το πανέμορφο και γλυκύτατο μουτράκι του και το τσαχπίνικο, σπινθηροβόλο βλέμμα.

 Ο ευγενικός χαρακτήρας και η παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του αποτελούν τα κομμάτια που συμπληρώνουν το πάζλ του χαρακτήρα και της προσωπικότητά του.

 Μπορεί όμως να γίνει λιγάκι ιδιότροπο και να αρχίσει να σας κάνει νάζια, αν τυχόν το κακομάθετε. Μην αμελήσετε να το εκπαιδεύσετε και να περνάτε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί του. Τότε, θα δείτε πως στο προσωπάκι του συγκεντρώνονται όλα τα θετικά χαρακτηριστικά των γονιών του!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, ρίξτε μια ματιά μήπως υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *