Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς: Τα πάντα για το Westie

Έχει να δώσει πολλή αγάπη & λατρεύει τη περιπέτεια. Γνωρίστε το υπέροχο West Highland White Terrier που τους μαγνητίζει όλους!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Χαμηλό – μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-16 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Φιλικό, ανεξάρτητο

Λίγα λόγια για το West Highland White Terrier

 Το West Highland White Terrier, γνωστό και και ως Westie, είναι ένα σκυλί μικρού μεγέθους από τη Σκωτία, που εκτράφηκε για να κυνηγάει μικρά τρωκτικά.

 Στο παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά τη δημοτικότητα της ράτσας του εντός και εκτός συνόρων.

 Όσον αφορά στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, το γλυκό μας Γουέστι Τεριέ έχει βαθιά, σκούρα μάτια και μυτερά αυτάκια. Το σώμα του είναι γεροδεμένο και μυώδες, ενώ καλύπτεται από ένα διπλό τρίχωμα που το προστατεύει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

 Όπως ξέρετε, τα περισσότερα Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς έχουν λευκό χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί από τους Κυνολογικούς Ομίλους ως το επίσημο χρώμα της ράτσας. Ωστόσο, στα εκτροφεία σκύλων συναντά κανείς και άλλα χρώματα, όπως το σταρένιο ή το λευκό με σκούρα πατουσάκια.

 Αυτά τα μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε σχεδόν καθόλου είναι ιδανικά για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, καθώς θεωρούνται μία υποαλλεργική ράτσα.

 Τα ενήλικα σκυλάκια ζυγίζουν 6 έως 10 κιλά και το ύψος τους φτάνει τα 23 με 30 εκατοστά. Παρά το μικρό τους μέγεθος όμως, τα κουτάβια χρειάζονται καθημερινή γυμναστική και παιχνίδια μέσα στο σπίτι ή την αυλή, ώστε να παραμένουν πάντα ευκίνητα και υγιή.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του West Highland White Terrier

 Τα Γουέστις είναι φιλικά και δραστήρια σκυλιά που προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε συνθήκη. Μάλιστα, μπορεί να μη τα πιάνει το μάτι μας, αλλά έχουν έντονη την αίσθηση της περιπέτειας. Συγχρόνως, είναι πολύ χαρούμενα όταν βρίσκονται έξω στη φύση ή μέσα στο σπίτι με την οικογένειά τους.

 Ενώ αγαπούν πολύ τους ιδιοκτήτες τους, είναι αρκετά ανεξάρτητα και ορισμένες φορές τείνουν να γίνονται ελαφρώς πεισματάρικα σκυλιά.

 Εντούτοις, η βασική υπακοή του σκύλου από κουτάβι και η συνολική εκπαίδευση με υπομονή, ενθάρρυνση και ανταμοιβή, συμβάλλει στο να εξαλειφθούν πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν και το σκυλάκι να εξελιχθεί σε ένα υπάκουο και ώριμο κατοικίδιο.

 Μολονότι το Γουέστ Τεριέ τα πηγαίνει περίφημα με μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, δεν θεωρούνται πάντα κατάλληλα για οικογένειες με παιδιά κάτω τον επτά ετών, διότι είναι γνωστό ότι όταν εκνευρίζονται βγάζουν δόντια και τα πειράζουν ασταμάτητα.

 Στον αντίποδα όμως, έχουν εξαιρετική σχέση με άλλα σκυλιά, ακόμα και γατούλες, με τις οποίες καλό είναι να μεγαλώνουν μαζί για να έχουν μια απόλυτα αρμονική συμβίωση.

  Σε περίπτωση που υπάρχουν και μικρότεροι τετράποδοι συγκάτοικοι στο σπίτι, όπως κουνέλια ή χαμστεράκια, σας εφιστούμε τη προσοχή, καθώς τα Γουέστις έχουν ισχυρά κυνηγετικά ένστικτα.

Η ιστορία του Λευκού Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς

 Το West Highland Terrier πιθανότατα προέρχεται από άλλα Τεριέ της Σκωτίας, όπως όπως το Κερν Τεριέ, το Dandie Dinmont Terrier, το Σκωτσέζικο Τεριέ και το Skye Terrier, ενώ εκτράφηκε ως σκύλος εργασίας, κυρίως για την ανάκτηση μικρών θηραμάτων.

 Σύμφωνα με έναν μύθο της Σκωτίας, κάποιος συνταγματάρχης ονόματι Malcolm βρίσκονταν για κυνήγι με το αγαπημένο του Τεριέ όταν στην προσπάθεια του να σκοτώσει μια αλεπού σκότωσε κατά λάθος το σκυλάκι του, καθώς έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους.

 Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, ο Malcolm φέρεται να αναπαρήγαγε ένα κατάλευκο Τεριέ που δεν θα μπορούσε να συγχέεται με άλλα ζώα.

 Η ράτσα απέκτησε για πρώτη φορά το σύγχρονο όνομά της το 1904, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Κυνολογικό Όμιλο της Σκωτίας. Δύο χρόνια αργότερα, καταγράφηκε το πρώτο West Highland White Terrier και στον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Τα πρώτα σκυλιά της ράτσας φαίνεται να ταξιδεύουν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1905 και το 1908 αναγνωρίζονται με το όνομα «Roseneath Terrier».

 Ένα χρόνο αργότερα τους αποδόθηκε το σημερινό όνομα της ράτσας. Από το 2013 και εξής, το Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς κατέχει την τριακοστή έκτη θέση με τις διασημότερες ράτσες σκύλων της Αμερικής.

Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το Γουέστ Τεριέ

 Κρανιογναθική οστεοπάθεια

 Αυτή η πάθηση επηρεάζει το αναπτυσσόμενο κρανίο του κουταβιού, προκαλώντας διόγκωση. Ενδεχομένως είναι κληρονομική πάθηση και τα συμπτώματα εμφανίζονται στην ηλικία των 4 – 8 μηνών.

 Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν πρήξιμο της γνάθου και των αδένων, όπως επίσης αδυναμία ανοίγματος του στόματος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να προτείνει μια ειδικά διαμορφωμένη δίαιτα.

 Σε ορισμένα σκυλάκια η κάκωση εξαφανίζεται, αλλά μπορεί να εμφανίσουν μόνιμη βλάβη στη γνάθο και να χρειαστούν άμεση χειρουργική επέμβαση.

 Πνευμονική Ίνωση

 Είναι επίσης γνωστή ως «πνευμονοπάθεια των Γουέστι». Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους πνεύμονες και τους ιστούς του σώματος, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελαστικότητά τους και το οξυγόνο να μην μπορεί να εισέλθει σωστά στο αίμα.

 Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν λήθαργο, γρήγορη αναπνοή, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές ασθένειες.

 Δυστυχώς, πρόκειται για ακόμα μία κατάσταση που δεν θεραπεύεται, αλλά τα προληπτικά μέτρα προστασίας, όπως η σωστή διατροφή, η μείωση της γυμναστικής και η αποτροπή εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την υγεία του σκύλου.

 Νόσος Legg – Perthes

 Η νόσος επηρεάζει το ισχίο και συναντάται συχνότερα σε μικρόσωμα σκυλιά. Ουσιαστικά μειώνει τη ροή του αίματος προς το μηριαίο οστό και προκαλεί μέχρι και διάλυση της λεκάνης του ζώου. Τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως η χωλότητα και η μυϊκή ατροφία του ποδιού εμφανίζονται συνήθως σε κουτάβια τεσάρων έως έξι μηνών.

 Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αφαιρείται η πληγείσα περιοχή του ποδιού, ενώ ο ουλώδης ιστός δημιουργεί κάτι σαν «ψευδή» άρθρωση, με αποτέλεσμα το σκυλάκι να γλιτώνει τον πόνο και την ταλαιπωρία στη καθημερινότητά του.

 Καταρράκτης

 Όπως και στους ανθρώπους,  έτσι και στα σκυλιά ο καταρράκτης προκαλεί προβλήματα όρασης, καθώς σχηματίζεται μία μεμβράνη πάνω από τον βολβό του ματιού, προκαλώντας θολή όραση.

 Εξάρθρωση επιγονατίδας 

 Κατά την πάθηση αυτή, τα οστά της επιγονατίδας δεν είναι σωστά συνδεδεμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να βγαίνουν από τη θέση τους, προκαλώντας πόνο και ανώμαλο βάδισμα.

 Άλλες καταστάσεις: Ορισμένα Westies μπορεί να παρουσιάσουν ατοπική δερματίτιδα (κληρονομική και χρόνια αλλεργία στο δέρμα) και υπερπλαστική δερματίτιδα (η οποία προκαλεί ερυθρότητα και τριχόπτωση).

Το παιχνίδι των γνώσεων με τα Westies!

  • Διάσημοι ιδιοκτήτες της ράτσας είναι μεταξύ άλλων οι: Luann de Lesseps, Kate Beckinsale, Melissa Joan Hart, Miranda Lambert, Rob Schneider, Scarlett Johansson και Jennifer Aniston.
  • Σε αντίθεση με άλλα σκυλιά, τα Γουέστ Τεριέ μπορούν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι, αρκεί να έχουν άφθονα παιχνίδια και το ραδιόφωνο σε λειτουργία για να ακούνε ήχους.
  • Η ράτσα έχει πρωταγωνιστήσει σε διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες, όπως της Juicy Couture και του Black & White whiskey.
  • Τα Γουέστις έχουν κερδίσει πολλές φορές τον ρόλο του «Toto» στις παραγωγές του The Wizard of Oz.
  • Στην ταινία «The Birds», ο Alfred Hitchcock έκανε την εμφάνισή του παρέα με το Westie κατοικίδιό του.

 Μικρά σε μέγεθος, γλυκά, φιλικά και αξιολάτρευτα, τα Westies μπορούν να σας κλέψουν την καρδιά με τις γλυκές φατσούλες και τον εκπληκτικό χαρακτήρα τους. Μάλιστα, προσαρμόζονται στο πρόγραμμά σας, ακόμα και εάν εσείς λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι.

 Αν ακούσετε ότι χαρίζονται κουτάβια της ράτσας για υιοθεσία σε κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, θα ανταμειφθείτε με ένα δοτικό και παιχνιδιάρικο συγκάτοικο που θα δώσει άλλο νόημα στη καθημερινότητά σας.

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας γλείφει τα γεννητικά του όργανα και αυτή η συμπεριφορά του σας έχει ανησυχήσει; Η αλήθεια είναι ότι το γλείψιμο για τα σκυλιά είναι μία φυσιλογική διαδικασία, αλλά μάθετε τώρα αν πρέπει να σας ανησυχεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *