Αυστραλιανός Ποιμενικός: Συμπεριφορά & Χαρακτήρας!

Εργατικός, φιλικός και υπόσχεται να βγάλει το παιδί που κρύβετε μέσα σας. Μάθετε τα πάντα για τον Αυστραλιανό Ποιμενικό!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

13-15 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Δραστήριο, έξυπνο

Κατάσταση υγείας:

Χαμηλές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τον Australian Shepherd

 Γνωστός και ως «Aussie» ο αξιαγάπητος αυτός σκύλος έχει μεσαίο μεγέθος, με μία μεγάλη ενέργεια και θέληση για ζωή και παιχνίδι.

 Μην αφήνετε την ονομασία να σας παραπλανήσει. Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός προέρχεται στην πραγματικότητα από τις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιούταν για διάφορες εργασίες.

 Τα πανέμορφα φυσικά χαρακτηριστικά του είναι το σήμα κατατεθέν της ράτσας του. Διαθέτει ένα πλούσιο τρίχωμα που είναι ίσιο σε ορισμένα σημεία και κυματίζει σε άλλα, με μία φουντωτή ουρά.

 Για να το διατηρήσετε υγιές και λαμπερό, χρειάζεται να το περιποιείστε τακτικά. Έτσι βοηθάτε το κατοικίδιο σας να αποβάλλει το περιττό τρίχωμα όταν μαδάει εποχιακά.

 Τα Aussies έρχονται σε πολλά χρώματα, όπως είναι το μαύρο, το λευκό, το κόκκινο της καρυδιάς, με ιδιαίτερα μοτίβα και σχέδια.

 Ένας ενήλικος και πλήρως αναπτυγμένος αρσενικός ζυγίζει περίπου 23-29 κιλά και έχει 50-58 εκατοστά ύψους. Μια θηλυκή είναι περίπου στα 14-20 κιλά και φτάνει τα 45-53 εκατοστά.

 Οι Αυστραλιανοί Ποιμενικοί αποτελούν τα ιδανικά κατοικίδια για ενεργητικές οικογένειες. Με άφθονο παιχνίδι και πνευματική διέγερση, ένα υγιές κουτάβι θα σας χαρίσει άπλετη χαρά για περίπου 13-15 χρόνια.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Σε γενικές γραμμές, ο χαρακτήρας των Αυστραλιανών Ποιμενικών είναι εξαίρετος με μία ιδιοσυγκρασία που ποικίλει, καθώς είναι από πολύ έξω καρδιά και φιλικοί, έως και πιο ήσυχοι και ντροπαλοί κοντά σε νέους ανθρώπους.

 Το σκυλάκι αυτό είναι πολύ φιλικό με τους περισσότερους ανθρώπους και λατρεύει τη συντροφιά και τα χάδια τους, ειδικά των μελών της οικογένειάς του. Η συμπεριφορά του είναι πολύ στοργική και καλή.

 Επί της ουσίας, πρόκειται για το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς που είστε εργένηδες ή έχετε οικογένειες ενεργητικές και δραστήριες. Είναι πάντοτε πρόθυμος να παίξει μαζί σας και να κάνει ό,τι του πείτε.

 Υπάρχουν πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορείτε να απολαύσετε μαζί με το Aussie σας: από το να πάτε για τρέξιμο και να του πετάξετε το αγαπημένο του μπαλάκι, μέχρι κρυφτό ή κυνηγητό. Δοκιμάστε ακόμη το flyball και διάφορες ασκήσεις ευλυγισίας – θα ξετρελαθεί!

 Μην αμελήσετε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του, γιατί μπορεί να βαρεθεί. Μην ξεχνάτε πως ένας Αυστραλιανός Ποιμενικός γεννήθηκε για να δουλεύει και δεν έμαθε τι θα πει ελεύθερος χρόνος.

 Παράλληλα όμως, έχει έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο συγκέντρωσης αντικειμένων ή άλλων ζώων.

 Ίσως, λοιπόν, η συμπεριφορά του γίνει λιγάκι προβληματική γύρω από μικρά ζωάκια, όπως γάτες ή πουλιά. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση όμως, θα μπορέσετε να το τιθασεύσετε.

 Μπορεί να είναι τρυφερός και στοργικός με τους αγαπημένους του, αλλά είναι καχύποπτος κοντά σε αγνώστους. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό σκύλο-φύλακα, αν και δεν είναι καθόλου επιθετικός.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο έξυπνα σκυλιά, που μαθαίνει εύκολα και δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου κατά την εκπαίδευση. Φροντίστε μόνο να είναι διασκεδαστική και ευχάριστη – μαζί του αυτός είναι ο μόνος τρόπος!

 Τέλος, υπάρχει ένα μυστικό που θα πρέπει να γνωρίζετε προτού διαλέξετε το δικό σας κουτάβι. Καλό θα ήταν να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την προσωπικότητα των γονιών του – αυτή θα σας πει πολλά για το πως θα εξελιχθεί το ίδιο.

Η ιστορία του περίφημου Aussie

 Αν και ονομάζεται Αυστραλιανός Ποιμενικός, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Αυστραλία. Το όνομα του οφείλεται σε βοσκούς Βασκικής καταγωγής, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Αυστραλία στις ΗΠΑ το 1800.

 Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ράτσα προέρχεται από τα Πυρηναία Όρη – ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

 Το λατρεμένο Aussie όμως έχει ένα σωρό ονόματα ακόμη: Pastor Dog, Bob-Tail, New Mexican Shepherd, Californian Shepherd, Spanish Shepherd, αλλά και Blue Heeler.

 Το έντονα ανεπτυγμένο ένστικτο που έχει να συγκεντρώνει αντικείμενα, άλλα ζώα και ανθρώπους το ακολουθεί από το παρελθόν. Αυτό οφείλεται σε κτηνοτρόφους βοοειδών που χρησιμοποίησαν αυτό το σκυλί στις δικές τους Αμερικανικές φάρμες.

 Πέρα από αυτό, όμως, οι Αυστραλιανοί Ποιμενικοί έγιναν επίσης διάσημοι με την ανάπτυξη της ιππασίας Δυτικού τύπου μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η πανέξυπνη φυλή συνεχίζει ακόμη και σήμερα να βγάζει σε πέρας διάφορες εργασίες.

 Είναι εκπληκτικοί σκύλοι-οδηγοί για άτομα με μειωμένη όραση ή ακοή. Επιπλέον, εργάζονται σε φάρμες, ενώ συγχρόνως διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανίχνευση ναρκωτικών και συμμετέχουν σε προσπάθειες διάσωσης σε όλο τον κόσμο.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Australian Shepherds

 Γενικότερα, οι Αυστραλιανοί Ποιμενικοί είναι δραστήριοι, με μία παιχνιδιάρικη διάθεση και απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται συχνότερα με αυτή τη ράτσα. Ειδικότερα:

  • Δυσπλασία ισχίου

 Όπως οι περισσότερες μεγαλόσωμες ή πολύ δραστήριες ράτσες σκύλων, έτσι και αυτή μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στο ισχίο και μεταγενέστερα αρθρίτιδα. Συνήθως, δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής των σκύλων.

  • Κληρονομικά προβλήματα στα μάτια

 Γενικότερα, οι Αυστραλιανοί Ποιμενικοί έχουν πολύ ευαίσθητα μάτια και για αυτό μπορούν να αναπτύξουν ασθένειες, όπως είναι η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, ο καταρράκτης, η Collie Eye Anomaly (CEA) και τα κολοβώματα.

 Για αυτό, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας και ζητήστε του να εξετάσει τα ματάκια του κατοικίδιου σας.

  • Ευαισθησία πολλαπλών φαρμάκων (MDS)

 Εμφανίζεται όταν τα σκυλιά είναι ευαίσθητα σε θανατηφόρες αντιδράσεις απέναντι σε κοινά κτηνιατρικά φάρμακα. Παράδειγμα αποτελεί το φάρμακο κατά της ασθένειας Heartworm. Με τις κατάλληλες κτηνιατρικές δοκιμές μπορείτε να την αποφύγετε.

  • Συγγενής κώφωση

 Aussies με λευκά ή merle τριχώματα είναι λιγάκι πιο επιρρεπή σε κώφωση. Οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο που κληρονομείται. Μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο σας.

 Εκείνος ή εκείνη θα σας ενημερώσει εξίσου για άλλες παθήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο κουτάβι σας, όπως είναι η δερματίτιδα και η επιληψία.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Όσο μεγαλώνει ένας Αυστραλιανός Ποιμενικός, τόσο σκουραίνει το τρίχωμα του.
  •  Για τους λάτρεις των μικρόσωμων σκύλων, υπάρχουν και οι μινιατούρες Australian Shepherds.
  •  Το γλυκύτατο Aussie έχει ονομαστεί και «κουνιστό ποπουδάκι» γιατί, όταν χαίρεται και κουνάει τη φουντωτή ουρίτσα του, κουνιέται όλο το πίσω μέρος!
  •  Τα σκυλιά αυτά έχουν την τάση να συγκεντρώνουν αντικείμενα, άλλα ζωάκια και ανθρώπους. Έτσι, αν τρέχετε μαζί του, μπορεί να σας βάλει στη θέση σας.
  •  Ο μέσος αριθμός κουταβιών που κάνει μία θηλυκή είναι 7. Ο αριθμός, όμως, ποικίλει όμως από 6 έως και 9 κουτάβια σε κάθε γέννα.
  •  Οι Αυστραλιανοί Ποιμενικοί ανήκουν στις 10 καλύτερες φυλές σκύλων εργασίας παγκοσμίως.

 Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός είναι μία ιδιαίτερη φυλή που διακρίνεται για την ομορφιά και τη χάρη της. Είναι πανέξυπνος, φιλικός και πολύ τρυφερός με τους δικούς του ανθρώπους.

 Μην τον αφήνετε όμως να σας ξεγελάσει. Δεν είναι το λεγόμενο σκυλάκι του καναπέ. Μπορεί να απολαύσει τα φιλιά και τα χάδια σας, αλλά πάντοτε προτιμάει να παίξει μαζί σας.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως μαζί του θα βγει στην επιφάνεια το παιδί που κρύβετε μέσα σας! Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να σώσετε κάποιο σκυλί από καταφύγιο ζώων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *