Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας καθώς αναλαμβάνετε τη φροντίδα ενός κουταβιού, όπως η σωστή διατροφή, οι βόλτες, η εκπαίδευση, το παιχνίδι, η κοινωνικοποίηση κλπ. Μέσα σε όλα αυτά, το να σκέφτεστε πότε αλλάζουν δόντια τα σκυλιά μπορεί να ακούγεται αστείο, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό.
Στους πρώτους 8 μήνες περίπου, τα κουτάβια αναπτύσσουν δύο σετ δοντιών και η φροντίδα τους απαιτεί κάτι περισσότερο από το να μην αφήνετε το σκυλάκι να μασουλάει τα έπιπλά σας.
Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα χαριτωμένα (και αιχμηρά!) μικρά δόντια του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου.
Πόσα δόντια έχουν τα κουτάβια;
Στην αρχή κανένα. Όπως εμείς, έτσι και οι σκύλοι γεννιούνται χωρίς δόντια, αλλά στη συνέχεια, αναπτύσσουν γρήγορα ένα σύνολο 28 νεογιλών δοντιών.
Πότε βγάζουν τα πρώτα τους δόντια;
Τα δόντια των κουταβιών αναδύονται από τα ούλα ξεκινώντας από την ηλικία των 2 εβδομάδων περίπου και συνήθως η διαδικασία ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8-10 εβδομάδων.
Οι κοπτήρες συνήθως εμφανίζονται πρώτοι, ακολουθούμενοι από τους κυνόδοντες και τους προγομφίους, αν και σίγουρα μπορεί να υπάρχει κάποια φυσιολογική διακύμανση στην αλλαγή των δοντιών του σκύλου και στα συμπτώματα μπορεί να έχει.
Πότε πέφτουν τα νεογιλά δόντια των σκύλων
Τα κουτάβια αναπτύσσουν και χάνουν αυτό το σετ νεογιλών δοντιών όπως και οι άνθρωποι. Αυτά τα δόντια, που μερικές φορές μπορεί να τα συναντήσετε ως «δόντια γάλακτος», «δόντια βελόνας» ή «δόντια γαλακτίας», όπως αναφέρονται από τους κτηνιάτρους, τελικά δίνουν τη θέση τους στα μόνιμα δόντια των «ενήλικων δοντιών».
Τα πρώτα δόντια γαλακτίας χάνονται συνήθως σε ηλικία περίπου 4 μηνών. Τα τελευταία από τα νεογιλά δόντια που πέφτουν είναι συνήθως οι κυνόδοντες, οι οποίοι χάνονται περίπου σε ηλικία 6 μηνών.
Πότε αλλάζουν δόντια τα σκυλιά και βγάζουν τα μόνιμα;
Τα μόνιμα δόντια αρχίζουν να ξεπροβάλλουν μόλις τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν. Η ηλικία κατά την οποία εφανίζονται τα μόνιμα δόντια στα σκυλιά είναι:
- 2-5 μηνών: κοπτήρες
- 5-6 μηνών: κυνόδοντες
- 4-6 μηνών: προγόμφιοι
- 4-7 μηνών: γομφίοι (αυτοί εμφανίζονται μόνο ως μέρος του μόνιμου σετ)
- Όταν ένας σκύλος γίνει 7 ή 8 μηνών, θα πρέπει να έχει όλα τα μόνιμα δόντια του, δηλαδή συνολικά 42 ενήλικα δόντια.
Μάθετε ακόμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια του σκύλου σας!
Για πόσο καιρό βγάζουν δόντια τα κουτάβια;
Η οδοντοφυΐα είναι μια διαδικασία που διαρκεί μήνες. Ξεκινάει όταν τα κουτάβια είναι περίπου 2 εβδομάδων, όπου αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα νεογιλά δόντια και συνήθως τελειώνει σε ηλικία 8 μηνών, όταν όλα τα ενήλικα δόντια έχουν εμφανιστεί πλήρως.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κουτάβια θα χρειαστεί να μασάνε τα κατάλληλα παιχνίδια για να ανακουφίσουν την ενόχληση που προκαλεί η ανάπτυξη των δντιών τους. Επίσης, το μασούλημα είναι ένας τρόπος για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και να διώξουν τη πλήξη που μπορεί να νιώθουν.
Σε περίπτωση, όμως, που ο μπαγασάκος μασουλάει οτιδήποτε βρει μπροστά του και καταστρέφει τα έπιπλά σας, μπορείτε να τα ψεκάσετε με μυρωδιές που απωθούν τους σκύλους και να προμηθευτείτε με τα κατάλληλα παιχνίδια μάσησης που θα τον κρατήσουν απασχολημένο για ώρες.
Πώς να φροντίσετε ένα κουτάβι που βγάζει δόντια
Η ταλαιπωρία της οδοντοφυΐας των κουταβιών είναι συνήθως υπερδραματοποιημένη. Εάν το σκυλί σας εξακολουθεί να συμμετέχει σε κανονικές δραστηριότητες και να ακολουθεί την προγραμματισμένη ρουτίνα του, που περιλαμβάνει τη σίτιση, την κοινωνικοποίηση, την εκπαίδευση, την περιποίηση και την εξερεύνηση, τότε δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Εάν δεν κάνει κάποια από αυτά, ωστόσο, και ο πόνος ή η ενόχληση επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του, τότε ο μικρός μπορεί να χρειαστεί την επέμβαση ενός κτηνιάτρου.
Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης κατά την διαδικασία αυτής της μετάβασης είναι να παρέχει καλά, ασφαλή παιχνίδια μάσησης.
Αναζητήστε παιχνίδια που είναι μαλακά, εύκαμπτα και λυγίζουν εύκολα στο χέρι σας. Αν είναι πολύ δύσκολο να τα λυγίσετε, τότε είναι άκρως ακατάλληλα για τον κούταβο.
Τι να κάνετε όταν ένα κουτάβι αρχίζει να χάνει δόντια
Η αλήθεια είναι ότι τα δόντια έχουν πολύ μακριές ρίζες και το τράβηγμα ενός δοντιού μπορεί να σπάσει μια ρίζα, αφήνοντας ένα μέρος της μέσα στο ούλο. Φυσικά, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις παρακρατημένων νεογιλών δοντιών, όπου το μόνιμο δόντι αναδύεται στον ίδιο χώρο στον οποίο εξακολουθεί να καταλαμβάνει ένα βρεφικό δόντι, η παρέμβαση ενός κτηνιάτρου είναι απαραίτητη.
Εάν το νεογιλό δόντι παραμένει στη θέση του ενώ το ενήλικο δόντι εισέρχεται, το ενήλικο δόντι θα σταματήσει να αναπτύσσεται, προκαλώντας οδοντική σύγκλιση (ένα κακό δάγκωμα) και περιοδοντική νόσο που εμφανίζεται πολύ γρήγορα όταν υπάρχει συνωστισμός δοντιών.
Όταν υπάρχει ένα νεογιλό δόντι που δεν λέει να πέσει, αν ματώνουν τα ούλα του σκύλου ή έσπασε κάποιο δόντι, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να εξετασει το ζωντανό και να μην κινδυνέψει η υγεία του σκύλου σας.
Πώς να φροντίσετε τα δόντια του κουταβιού σας
Συνιστούμε να αγγίζετε το στόμα του μικρού σας φίλου από νωρίς. Σηκώστε τα χείλη του και αγγίξτε τα ούλα και τα δόντια του με αργό, παιχνιδιάρικο τρόπο.
Αυτό όχι μόνο θα σας διευκολύνει να εισάγετε την οδοντιατρική φροντίδα στη ρουτίνα του κουταβιού σας και να αναγνωρίσετε τυχόν παραξενιές ή προβλήματα με τα δόντια ή το στόμα του, αλλά θα το προετοιμάσει επίσης για τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν από τον κτηνίατρό του.
Συνεπώς, η ανάπτυξη και η αλλαγή των δοντιών του σκύλου είναι μια γνώριμη διαδικασία για μας, καθώς γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως στα μωράκια. Ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές του κτηνιάτρου και προετοιμαζόμαστε με τα κατάλληλα παιχνίδια μάσησης για να ανακουφίσουμε τον μικρό μας μπαγασάκο!