Newfoundland: Ο Φιλικός γίγαντας σκύλος Νέας Γης!

Αν και γιγαντιαίος, είναι εξαιρετικά φιλικός. Γνωρίστε τον σκύλο Νέας Γης που θα σας γοητεύσει με τον χαρακτήρα και τις ικανότητες του!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μεσαίο

 Προσδόκιμο ζωής:

 8 – 10 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Πιστός και ευγενικός σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Αυτή η ράτσα έχει υψηλή πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Πρεπισκόπηση ράτσας

 Ο σκύλος Νέας Γης είναι ένας πραγματικός γίγαντας, αρκετά μυώδης, ισχυρός και συγκαταλέγεται επάξια στις top μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων. Έχει μεγάλο και βαρύ τρίχωμα.

 Το Newfoundland σχετίζεται στενά με τα σκυλιά μαστίφ, όπως το αγγλικό μαντρόσκυλο και το St. Bernard και μοιράζονται τα φυσικά χαρακτηριστικά που είναι ορόσημα αυτών των φυλών: χοντρά κόκκαλα, μυϊκή μάζα και μεγάλο κεφάλι.

 Ο σκύλος Νέας Γης έχει ήρεμη ιδιοσυγκρασία, είναι υπάκουος αλλά είναι και μεγάλος και δυνατός σκύλος. Πολλές φορές το μέγεθος και το βάρος του μπορεί να βλάψει ένα παιδί κατά λάθος.

 Τα χρώματα της γούνας του Newfoundland είναι το γκρι, το μαύρο, το, καφέ και το λευκό με μαύρες βούλες. Ένας σκύλος Νέας Γης μπορεί να ζυγίζει 65 έως και 69 κιλά και να έχει ύψος 69 έως και 74 εκατοστά.

Προσωπικότητα και Ιδιοσυγκρασία

 Οι σκύλοι της Νέας Γης έχουν μια αρκετά χαλαρή φύση και σχεδόν ληθαργική συμπεριφορά. Είναι δραστήρια σκυλιά αλλά και πολύ υπάκουα. Εάν χρειαστεί έχουν πολλή αντοχή μέσα ή έξω από το νερό.

 Είναι ένας αξιόπιστος σκύλος με τα παιδιά, τους επισκέπτες και τους αγνώστους. Δείχνει μάλιστα και πολλή ανοχή και υπομονή με τα παιδιά αλλά και τα άλλα κατοικίδια ζώα στο σπίτι, οπότε δεν θα έχετε συχνά φασαρίες.

 Είναι αρκετά έξυπνα και θα αξιολογήσουν πρώτα μια κατάσταση προτού δράσουν. Είναι επίσης αρκετά γενναία και εκτελούν επικίνδυνες αποστολές μέσα στο νερό.

 Εξαιτίας του μεγέθους τους ζουν κυρίως στους εξωτερικούς χώρους αλλά έχουν ανάγκη από την ανθρώπινη παρέα και προσοχή για να είναι ευτυχισμένα. Εάν μείνουν μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υποφέρουν από το άγχος του αποχωρισμού.

 Η εκπαίδευση είναι μάλλον εύκολη με αυτήν την συγκεκριμένη ράτσα σκύλου. Η ευφυΐα και η προθυμία τους να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους δημιουργούν ένα υπάκουο σκυλί.

 Χρειάζεται, όμως, όπως άλλωστε με όλα τα σκυλιά, να δείξετε πυγμή και να καταστήσετε σαφές ποιος είναι το αφεντικό, ξεκινώντας απ’ όταν είναι κουτάβι. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Newfoundland

 Δυσπλασία του αγκώνα

 Πιθανότατα προκαλείται από τους ρυθμούς ανάπτυξης του αγκώνα. Η πάθηση αυτή οδηγεί σε πόνο, χωλότητα και χαλαρότητα στις αρθρώσεις.

 Διαρρηγμένος πρόσθιος σύνδεσμος

 Τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πολύ επιρρεπή σε αυτό τον τραυματισμό που οδηγεί σε χωλότητα.

 Καταρράκτης

 Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.

 Υποθυρεοειδισμός

 Είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.

 Δυσπλασία ισχίου

 Η δυσπλασία του ισχίου είναι πολύ συνηθισμένη στις μεγαλύτερες ράτσες σκύλων και αναγνωρίζεται ως την προβληματική κατάσταση κατά την οποία το ισχίο δεν ταιριάζει σωστά με τον μηρό.

 Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο στο σκύλο. Η αρθρίτιδα επίσης μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ζώου.

 Επιληψία

 Η επιληψία είναι μία νευρολογική διαταραχή, πιθανότητα κληρονομική και εκδηλώνεται με ζάλη, ακαμψία, λιποθυμία και ασυνήθιστη συμπεριφορά. Η θεραπεία είναι αρκετά δραστική, εάν η διάγνωση γίνει γρήγορα.

 Cherry Eye

 Είναι μία πάθηση των ματιών γνωστή και ως «το μάτι κεράσι», δηλαδή ένας κόκκινος όγκος που εμφανίζεται στη γωνία του ματιού του σκύλου και αντιμετωπίζεται με χειρουργική παρέμβαση.

 Νόσος του Addison (Υποαδρενοκορτικοποίηση)

 Η νόσος Addison είναι μία σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών των επινεφριδίων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο εμετός, ο λήθαργος και η ανορεξία ενός σκύλου. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή.

Το ιστορικό υπόβαθρο της ράτσας των Newfoundland

 Η φυλή Newfoundland προήλθε από τον Καναδά και είναι μια γηγενής ράτσα στο νησί που ονομάζεται Newfoundland ή το St. John’s Dog. Πιθανότατα τα χαρακτηριστικά του να είναι αποτέλεσμα ζευγαρώματος της φυλής με τα Πορτογαλικά σκυλιά του νερού.

 Ήταν ένας σκύλος εργασίας που βοηθούσε στην αλιεία. Είναι ένας υπέροχος κολυμβητής και συνήθως βοηθούσε στην μεταφορά των διχτυών, τη ρυμούλκηση μικρών σκαφών και την διάσωση ανθρώπων.

 Πλέον δεν χρησιμοποιείται τόσο ενεργά στην αλιεία αλλά είναι ένας εξαιρετικός σκύλος διάσωσης.

 Τα Newfoundland έχουν βοηθήσει στις πιο επικίνδυνες και σημαντικές διασώσεις νερού. Κάποτε ένας σκύλος Νέας Γης έσωσε 63 ψαράδες από άθλιες συνθήκες μέσα σε ένα βράδυ.

 Άλλη μια επιτυχής διάσωση ήταν όταν ένας σκύλος της Νέας Γης που έσωσε 92 άτομα από χιονοθύελλα.

 Όπως και το Alaskan Malamute, το Newfoundland χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη μεταφορά βαρέων πακέτων σε κακοκαιρία.

 Το πρώτο σκυλί της φυλής έφτασε στην Αυστραλία με τον στόλο το 1788. Στην Αυστραλία ήταν αρκετά δημοφιλή σκυλιά περίπου για 150 χρόνια μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η δημοτικότητά τους έπεσε κατακόρυφα.

Το παιχνίδι των γνώσεων!

  •  Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε ένα σκυλί Νέας Γης, τον Χένρι που ήταν πάντα δίπλα του ακόμα και στις μάχες.
  •  Ένα σκυλί της Νέας Γης με το όνομα Whiz στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκπαιδευτεί για να σώζει ανθρώπους από τον ωκεανό.
  •  Τα πέλματα τους είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να τα βοηθούν στο κολύμπι. Είναι πράγματι σπουδαίοι κολυμβητές.

 Ο χαρακτήρας των Newfoundland είναι στοργικός, πιστός και υπάκουος. Αν και είναι ήρεμοι, δεν μπορούν να μένουν σε ένα μικρό διαμέρισμα εξαιτίας του μεγέθους τους.

 Το μέγεθος και όχι η προσωπικότητά τους μπορεί να βλάψει κατα λάθος ένα μικρό παιδάκι, για αυτό θέλει προσοχή στο παιχνίδι και στις δραστηριότητες με τα απιδιά.

 Είναι όμως ένας γλυκός και άκακος γίγαντας. Αναζητήστε κουταβάκια που χαρίζονται για υιοθεσία ή δώστε σπίτι σε μια γλυκιά φατσούλα που βρίσκεται στο κοντινότερο καταφύγιο.

 Πως σας φάνηκεα αυτός ο φιλικός γίγαντας που είναι και δεινός κολυμβητής; Έχετε εμπειρία με τη ράτσα του σκύλου Νέας Γης;

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

Μήπως ο πιστός σου σκυλάκος έχει γίνει η “ουρά” σου τώρα τελευταία και σε ακολουθεί παντού εντός και εκτός σπιτιού; Δες που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά και πως να την αντιμετωπίσεις πανεύκολα και γρήγορα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *