8 Αυγούστου: η Παγκόσμια ημέρα γάτας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας συμβολίζει την εκτίμηση και την αγάπη προς τις χνουδωτές μας φίλες! Δείτε πως καθιερώθηκε και την ιστορική εξέλιξη του γεγονότος.

 Οι γάτες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια και δε χωράει καμία αμφιβολία σε αυτό. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να επιστρέφεις σπίτι ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να σε υποδέχεται το χαρούμενο γουργούρισμα μιας μικροσκοπικής χνουδωτής μπαλίτσας.

 Τα οφέλη που προκύπτουν από το να έχει κανείς μία, ή και περισσότερες γατούλες να του κρατούν συντροφιά είναι πολλά – και τα γνωρίζουμε ήδη ως περήφανοι γατοιδιοκτήτες.

 Ξέρατε όμως ότι υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Γάτας, ακριβώς για τον εορτασμό των ξεχωριστών αυτών πλασμάτων; Κι όμως! Τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 8 Αυγούστου.

 Οφείλουμε την ξεχωριστή αυτή ημέρα στην Colleen Paige, συνήγορο της προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων και ειδική στον τρόπο ζωής των κατοικίδιων. Η ίδια ήταν που καθιέρωσε και την Παγκόσμια Ημέρα των  Σκύλων.

Οι γάτες ως ζώα συντροφιάς

 Οι γάτες είναι εκπληκτικές ως κατοικίδια, μιας και λατρεύουν να περιποιούνται οι ίδιες την προσωπική τους υγιεινή και δεν απαιτούν ιδιαίτερη άσκηση εκτός σπιτιού.

 Προσαρμόζονται με τεράστια ευκολία σε κάθε τύπο σπιτιού και είναι εύκολο να τις κρατήσετε ικανοποιημένες. Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να μην είναι τρομερά επικοινωνιακές και εκφραστικές.

 Στην πραγματικότητα όμως, είναι πάντοτε πρόθυμες να μας πιάσουν την κουβέντα αν έχουμε λίγη ώρα να διαθέσουμε. Όσο περισσότερο τους μιλάμε, τόσο πιο πολύ θα απαντάνε κι εκείνες!

 Μπορεί οι γάτες να θεωρούνται κατά γενική ομολογία απρόσιτες, απόμακρες και αδιάφορες και συχνά να μοιάζουν σα να θέλουν απλώς την ησυχία τους κι όχι τη συντροφιά μας.

 Ωστόσο, πάνω που νομίζουμε ότι μας έχουν βαρεθεί τελείως, φροντίζουν να γυρίσουν προς το μέρος μας και με ένα απαλό νιαούρισμα ή κάποιο νάζι να μας κάνουν να λιώσουμε!

 Όταν φαίνονται να είναι πολύ απασχολημένες με το να κοιτάζουν τα διαπεραστικά οχήματα ή να κυνηγούν πλαστικά ποντικάκια και να στέλνουν μικροσκοπικές πολύχρωμες μπάλες στην αφάνεια κάτω από το ψυγείο, μην ασχολείστε.

 Να είστε σίγουροι πως εκείνες θα βρουν τον τρόπο να σας ενημερώσουν πως στην πραγματικότητα ο κόσμος τους περιστρέφεται γύρω από εσάς, απλώς πρέπει να περιμένετε.

 Θα σας δώσουν την πρέπουσα σημασία και με το παραπάνω, όταν το περιμένετε λιγότερο! Είναι αρκετά ιδιαίτερες κι ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε και εμείς οι ίδιοι την γλώσσα σώματος της γάτας για μια ιδανική συμβίωση.

Η ιστορική προέλευση της Ημέρας της Γάτας

 Η διάσημη συγγραφέας του τρόπου ζωής των κατοικίδιων, Colleen Paige, πήρε τα εύσημα για την ίδρυση της Ημέρας Γάτας το 2005. Αποστολή της ήταν να ενημερώσει σχετικά το κοινό και να το ενθαρρύνει να αναγνωρίσει τις γάτες που πρέπει να διασώζονται κάθε χρόνο.

 Παράλληλα, σκοπός της ήταν να προτρέψει όλους τους γατοιδιοκτήτες και λάτρεις του είδους ανά τον κόσμο να γιορτάσουν το ξεχωριστό αυτό ζωάκι και να το τιμήσουν κατάλληλα για την άνευ όρων αγάπη και συντροφειά που μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

 Το διάσημο περιοδικό Science αναφέρει πως η εξημέρωση της γάτας άρχισε δειλά δειλά πριν από 12.000 χρόνια! Πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σίγουρα περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια κι ακόμη περισσότερους υπνάκους.

 Η απαιτητική διαδικασία της εξημέρωσης φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, πιστεύεται ότι το Ισραήλ, το Ιράκ και ο Λίβανος ήταν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Φυσικά, η γάτα δεν μετατράπηκε από άγριο θηρίο σε οικόσιτο γατάκι που πουρπουρίζει όλη μέρα εν μία νυκτί.

 Ύστερα από επιστημονικές αναλύσεις υλικού DNA, γνωρίζουμε πλέον πως οι γάτες ζούσαν για χιλιάδες χρόνια μαζί με τους ανθρώπους, ακόμη και πριν εξημερωθούν πλήρως.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι βέβαιο και λογικό πως τα γονίδια τους έχουν αλλάξει ελαφρώς από εκείνα της αγριόγατας. Οι διακριτές ρίγες και κουκκίδες των προγόνων τους όμως ήταν εκεί για να μας θυμίζουν την πραγματική τους καταγωγή. Άλλες ακαδημαϊκές μελέτες μας αποκαλύπτουν πως, οι αρχαίοι ναυτικοί επέστρεφαν με τη συνοδεία γατών.

 Ο στόχος τους ήταν οι γάτες να προστατεύουν τις αποθήκες τροφίμων, που υπήρχαν στα καράβια. Κύριος εχθρός ήταν τα ποντίκια. Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων οι γάτες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Με τη σειρά μας, είμαστε πανευτυχείς που συνέβη κάτι τέτοιο!

 Όπως ακριβώς τα σκυλιά παίρνουν όλα τα εύσημα για την αφοσίωση και την τρυφερότητα τους, έτσι και οι γάτες πρέπει να τιμηθούν για την ενσυναίσθηση που επιδεικνύουν και την σπιρτάδα τους.

 Κυριολεκτικά, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα η γατούλα σας είναι σε θέση να γνωρίζει πως ακριβώς αισθάνεστε και ξέρει τι να κάνει για να σας φτιάξει το κέφι σε μια δύσκολη μέρα.

Χρονολόγιο της Ημέρας  

 Κατά την αρχαιότητα, είναι γνωστό πως οι γάτες ήταν το ιερό ζώο των Αιγυπτίων και λατρεύονταν σαν θεότητες. Θεωρούνταν εξαιρετικά ιερά πλάσματα από τους αρχαίους κατοίκους της Αιγύπτου και για αυτό όλες οι πόλεις τους κοσμούνταν από μεγαλοπρεπή εικόνες και αγάλματα γατών.

 Το 500 π.Χ. οι γάτες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της Δυναστείας των Song. Εκείνη τη χρονιά η πρώτη γάτα δόθηκε ως δώρο στον αυτοκράτορα της Κίνας. Δεν άργησε βέβαια, να μετατραπεί σε ένα από τα πιο αγαπητά κατοικίδια ζώα μεταξύ των πλουσίων.

 Περίπου το 100 μ.Χ. οι γάτες απολαμβάνουν τις πρώτες τους διακοπές σε περιοχές της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Για την ακρίβεια, οι Αιγύπτιοι ήταν εκείνοι που εισήγαγαν τις τότε πολύτιμες γάτες σε Ευρωπαίους, ειδικά σε Έλληνες και Ρωμαίους. Χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο των παρασίτων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονταν στο πλευρό των ευγενών.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τις γάτες

 Η Ημέρα της Γάτας γιορτάζεται παγκοσμίως και αποτελεί την τέλεια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα πανέμορφα αιλουροειδή, μιας και όπως είπε κάποτε και ο διάσημος ψυχίατρος, ο Freud, «ο χρόνος που περνάμε με τις γάτες δεν είναι ποτέ χαμένος».

 Πέρα από αυτό, αποτελεί κι ένα πρόσφορο έδαφος που μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε ενδιαφέροντα γεγονότα για εκείνες. Για παράδειγμα, γνωρίζατε πως το 57% των γατομπαμπάδων και γατομαμάδων έχουν μία μόλις γατούλα, ενώ οι υπόλοιποι τουλάχιστον δύο;

 Συνάμα, οι περισσότεροι είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να εκδηλώσουν τα τρυφερά συναισθήματα στις γατούλες τους, αφού τους λένε καθημερινά «Σ’αγαπάω». Την ίδια στιγμή, περίπου 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως ισχυρίζεται πως προτιμάει τις γάτες από τα υπόλοιπα κατοικίδια, λόγω του ότι είναι πιστές και στοργικές.

 Κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μυτούλα τους. Τα σημαδάκια που έχει επάνω και οι κορυφογραμμές της είναι μοναδικά και διαφέρουν από γάτα σε γάτα. Λειτουργούν σαν κάποιο αναγνωριστικό, όπως είναι για μας το δακτυλικό αποτύπωμα!

Ιδέες για να περάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας

  • Υιοθετήστε ένα γατάκι!

 Η παρούσα ημέρα συνδέεται στενά με την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αδέσποτα γατάκια και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης τους στους δρόμους. Για αυτό, αν σκεφτόσασταν να πάρετε ένα γατάκι, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να υιοθετήσετε ένα από το καταφύγιο της γειτονιάς σας.

  • Κάντε μία πολύτιμη δωρεά

 Σε περίπτωση που δεν έχετε το χρόνο και τις γνώσεις για να φροντίσετε κατάλληλα οι ίδιοι μια γατούλα, μπορείτε να βοηθήσετε στη βελτίωση της ζωής άλλων.

 Σκεφτείτε πόσες γάτες βρίσκονται σε φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία, τα οποία έχουν ανάγκη από χρήματα, τρόφιμα, κουβερτάκια, φάρμακα ή παιχνίδια για τις γατούλες που φιλοξενούν. Έτσι, θα αισθάνονται κι εκείνες πιο άνετα μέχρι να βρουν το παντοτινό τους σπιτάκι!

  • Γίνετε εθελοντές

 Πέρα από τα χρήματα ή τα αντικείμενα που σίγουρα είναι σημαντικά, οι αδέσποτες γάτες χρειάζονται και αγάπη.Για αυτό, κάντε μια στάση στο τοπικό σας καταφύγιο και γίνετε εθελοντές!

 Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε δυνατότητα να παίζετε με πολλά διαφορετικά γατάκια, να φροντίζετε να είναι καθαρά και ευχαριστημένα.

 Το βέβαιο είναι πως αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Γάτας και να τις εκτιμήσουμε για όλη την αγάπη και τη θαλπωρή που μας κάνουν να νιώθουμε.

 Πράγματι, μπορεί να φαίνονται λιγάκι απόμακρες κάποιες φορές, αλλά έχουν διανύσει πολύ δρόμο και προσπαθούν να έρθουν κοντά μας. Για αυτό, ας απλώσουμε κι εμείς το χέρι μας κι ας τις συναντήσουμε κάπου στη μέση!

  Μήπως έχετε κι άλλες ιδέες για το πώς να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα της Γάτας; Μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *