Γιατι ο σκύλος μου με γλείφει συνέχεια;

Σας πλημμυρίζει ο σκύλος σας με φιλιά από τη στιγμή που μπαίνετε στο σπίτι; Μήπως το έχει παρακάνει τώρα τελευταία; Δείτε που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά και πως να την μετριάσετε.

 Υπάρχει, άραγε, καλύτερο πράγμα από το να επιστρέφετε σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα και να σας καλωσορίζουν με φιλιά και αγκαλιές οι αγαπημένοι σας;

 Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αυτή τη τύχη ακόμη κι αν επιστρέφουν από το περίπτερο, αφού ως γνωστόν τα σκυλάκια επιζητούν διαρκώς την αγκαλιά του αφεντικού τους.

 Τι γίνεται όμως αν ο σκυλάκος το παρακάνει με το γλείψιμο και πώς μπορείτε να τον σταματήσετε;

 Η αλήθεια είναι πως έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες επάνω στο συγκεκριμένο θέμα και η πλειοψηφία τους φαίνεται να συμφωνεί στο εξής: είναι στη φύση ενός σκύλου να σας γλείφει.

 Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν αρκεί για να χρυσώσει το χάπι όσων δεν αρέσκονται στο να τους κάνει ο σκύλος τους ολόκληρο μπάνιο κάθε φορά που μπαίνουν στο σπίτι.

 Αν καταλάβετε όμως γιατί το κάνει, θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε την συμπεριφορά στο μέλλον.

1. Στοργή

 Για έναν σκύλο, ο ιδιοκτήτης του είναι το παν. Εφόσον, λοιπόν, δεν κατέχει την ικανότητα της ομιλίας, ο μοναδικός τρόπος να σας δείξει την αγάπη και τη στοργή του είναι να σας γλείφει!

 Επί της ουσίας, εκείνη τη στιγμή σας εκφράζει πόσο χαίρεται που επιστρέψατε στο σπίτι και θα περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Επίσης, είναι ο δικός του τρόπος για να σας απαντήσει με ένα “φιλάκι”!

2. Προσοχή

 Το γλείψιμο είναι ο σκυλίσιος τρόπος να σας μιλήσει το κατοικίδιο σας και να σας προσελκύσει το ενδιαφέρον. Αν τώρα εσείς με τη σειρά σας τον επιβραβεύετε με λιχουδιές, όμορφα λόγια και χάδια, λογικό είναι πως θα συνεχίσει.

3. Ωραία γεύση

 Ένα μεγάλο ενδεχόμενο για την ερμηνεία του γλειψίματος είναι πως έχετε ωραία γεύση κι εκείνου του αρέσει η ελαφριά αλμυρότητα, ειδικά όταν ιδρώνετε λιγάκι. Απλά, λιτά κι απέριττα.

 Παράλληλα όμως, το ζήτημα είναι και ορμονικό, αφού το γλείψιμο πυροδοτεί την παραγωγή και έκκριση ενδορφινών. Αυτές τον απαλλάσσουν από το άγχος και τον χαροποιούν!

4. Πείνα

 Ίσως το γλείψιμο είναι ο τρόπος του να σας πει απλώς ότι πεινάει. Μάλιστα, πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική μεταξύ σκύλων. Τα κουταβάκια, ειδικά, συνηθίζουν να γλείφουν έντονα το πρόσωπο της μητέρας τους, όσο πλησιάζει η ώρα του φαγητού.

5. Υποταγή

 Ορισμένες φορές τα νεαρά κουτάβια γλείφουν το στόμα της μητέρας τους σαν ένδειξη της υποταγής τους σε εκείνη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως τώρα εσείς είστε οι γονείς του!

Πώς θα τον κάνω να σταματήσει;

 Το γλείψιμο είναι μια απόλυτα φυσιολογική επικοινωνιακή πρακτική του σκύλου σας. Μπορεί όμως να μετατραπεί σε πρόβλημα αν γίνεται διαρκώς με επίμονο τρόπο και σας φέρνει σε δύσκολη θέση.

 Πάντως, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να ελέγξετε την κατάσταση.

  • Αγνοήστε τον

 Όταν σας πλησιάζει κι αρχίσει να γλείφει επίμονα το πρόσωπο σας, απομακρυνθείτε. Αποφύγετε να ασχοληθείτε μαζί του και στρέψτε την προσοχή σας σε κάποια άλλη ασχολία. Μην τον κοιτάξετε καν.

 Σταδιακά, θα αρχίσει ολοένα να αντιλαμβάνεται πως δεν σας αρέσει και θα το κάνει λιγότερο συχνά.

  • Βάλτε κάτι άλλο στο στόμα του

 Αποσπάστε το ενδιαφέρον του προς το πρόσωπό σας και κατευθύνετε το σε κάτι άλλο – κάποιο μασητικό παιχνίδι ή την αγαπημένη του λιχουδιά χωμένη μέσα σε ένα παιχνίδι.

 Με αυτές τις εναλλακτικές θα τον κρατήσετε απασχολημένο για αρκετή ώρα και θα απολαύσετε την ησυχία σας.

  • Ώρα για γυμναστική!

 Κάθεστε αγκαλιά στον καναπέ κι αρχίζει να κάνει τα δικά του; Πάρτε τον και πηγαίνετε μια μεγάλη βόλτα. Η γυμναστική θα καταπολεμήσει το άγχος του φυσικά και την επιθυμία του να μην ξεκολλάει από το πρόσωπο σας.

  • Μήπως να κάνετε ένα ντουζάκι;

 Αν παρατηρήσετε πως σας βρίσκει ιδιαίτερα ελκυστικούς μετά από μία προπόνηση ή έντονη σωματική δραστηριότητα, μήπως να κάνετε αμέσως ένα ντουζάκι; Έτσι, θα σταματήσει να σας βλέπει σαν ένα κινούμενο αλμυρό σνακ.

  • Αλλάξτε μυρωδιά

 Ορισμένες μυρωδιές είναι πιο ελκυστικές για τους σκύλους, συγκριτικά με άλλες. Δοκιμάστε, λοιπόν, να αλλάξετε το αφρόλουτρο ή το άρωμα σας σε κάτι που θα τον κάνει να σας ορέγεται λιγότερο.

  • Επιβραβεύστε την συμπεριφορά που θέλετε

 Βασικό συστατικό για την ορθή ανατροφή του σκύλου σας είναι να επιβραβεύετε τις συμπεριφορές που εσείς θέλετε να έχει. Δηλαδή, όταν τον δείτε να μην σας πνίγει στα φιλιά, είναι η κατάλληλη στιγμή για να του δώσετε την σημασία που τόσο πολύ θέλει.

Ανησυχητικά σημάδια σε συνδυασμό με επίμονο γλείψιμο

 Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτε απολύτως κακό στο να σας γλείφει ο σκύλος σας.

 Ωστόσο, αν παρατηρήσετε πως τελευταία το κάνει με υπερβολική συχνότητα ή για αρκετή ώρα, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Αυτή η επιμονή του ίσως αποτελεί ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

  • Έντονο άγχος ή OCD

 Αν τυχόν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας γλείφει επίμονα εσάς ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, θα πρέπει να διερευνήσετε μήπως υποφέρει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

 Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας για να τον εξετάσει και να χορηγήσει την απαραίτητη θεραπεία.

  • Μεταφορά μικροβίων

 Είναι γνωστό πως οι σκύλοι δεν είναι και υπέρμαχοι της προσωπικής υγιεινής, ιδίως σε ό,τι αφορά το τι βάζουν στο στόμα τους. Επομένως, στο σάλιο τους εντοπίζονται διάφορα μικρόβια και βακτήρια.

 Τώρα, ενώ μπορεί να μην αρκούν για να σας προκαλέσουν σοβαρό ζήτημα υγείας, σίγουρα δεν είναι κι ό,τι πιο ευχάριστο να μεταφέρονται στο πρόσωπό σας.

  • Είναι άκρως ενοχλητικό!

 Σε τελική ανάλυση, έχετε κάθε δικαίωμα να ενοχλείστε από το υπερβολικό γλείψιμο του σκύλου σας και να θεωρείτε προβληματική την συμπεριφορά του. Ή μπορεί να παρενοχλεί με παρόμοιο τρόπο τους επισκέπτες σας, κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά άβολο για όλους.

 Οποιαδήποτε κι αν είναι η σκέψη που σας ανησυχεί, καλό θα ήταν να τον αποθαρρύνετε. Να θυμάστε πως το κλειδί για την επιτυχία είναι η σταθερότητα.

 Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ο σκύλος σας θα αρχίσει να σας κάνει μπάνιο, δοκιμάστε κάποιες από τις τακτικές που βρήκατε εδώ και απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή συνήθεια μια και καλή!

 Σε εσάς αρέσουν τα φιλάκια που σας δίνει ο αγαπημένος σας φιλαράκος; Πείτε μας, μη ντρέπεστε!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *