Κοκατίλ: Ένας καλόκαρδος & ταλαντούχος τραγουδιστής

Γνωρίστε ένα απο τα πιο μικρά και ταλαντούχα παπαγαλάκια στην μίμηση ήχων και ανθρώπινης ομιλίας, το περίφημο Cockatiel!

 Τα αξιολάτρευτα Cockatiel είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στην κατηγορία των πουλιών. Προτιμώνται για το πανέμορφο παρουσιαστικό και τη φιλικότητά τους.

 Αυτά τα παπαγαλάκια διαθέτουν μια πλούσια χρωματική ποικιλία, ενώ το σήμα κατατεθέν τους είναι το λοφίο που υπάρχει στο κεφαλάκι τους.

 Το μικροσκοπικό μέγεθός τους τα καθιστά ιδανικά για κατοικίδια ζωάκια. Όχι τίποτε άλλο, απλώς διευκολύνει τη φροντίδα τους. Για τον ίδιο λόγο, είναι από τα ευκολότερα παπαγαλάκια για να εξημερωθούν.

 Την ίδια στιγμή, οι παπαγάλοι Κοκατίλ είναι εκπληκτικοί ομιλητές και μίμοι της ανθρώπινης ομιλίας, αν και ίσως δυσκολευτείτε λίγο να τους κατανοήσετε. Το ταλέντο τους όμως είναι το σφύριγμα, για αυτό δοκιμάστε να τραγουδήσετε μαζί τους!

 Η προέλευση και η ιστορική καταβολή του Κοκατίλ

 Με Αυστραλιανή καταγωγή, τα πανέμορφα Cockatiels ονομάζονται και «Quarrions» ή «Weiros». Κατοικούν σε μεγάλα κοπάδια και κυρίως στο Outback, μια περιοχή στα βόρεια της ηπείρου.

 Ανακαλύφθηκαν το 1770 και είναι τα μικρότερα μέλη της οικογένειας των cockatoo. Έτσι, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με τα υπόλοιπα αδερφάκια τους όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και τις συνήθειές τους.

 Τα Κοκατίλ έκαναν τα πρώτα τους βήματα μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας περίπου στα 1900. Από τότε, εκτρέφονται και εξημερώνονται με μεγάλη ευκολία, χάρη στον ευγενικό και ήπιο χαρακτήρα τους.

 Η προσωπικότητα και η συμπεριφορά αυτών των παπαγάλων

 Αυτά τα μικρούλικα παπαγαλάκια είναι πολύ ευγενικά και τρυφερά. Τους αρέσει να τα χαϊδεύετε και να τα κρατάτε στα χέρια σας. Απλώς αγαπούν να βρίσκονται κοντά σας και χαίρονται κάθε φορά που σας βλέπουν!

 Κατά γενική ομολογία, τα Cockatiels είναι φιλικά. Ωστόσο, εάν δεν έχουν εξημερωθεί σωστά μπορεί να σας τσιμπήσουν. Επίσης, δεν είναι πολύ της αγκαλιάς.

 Η εκπαίδευσή τους δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Τα συγκεκριμένα πουλιά θέλουν μόνο να σας κάνουν υπερήφανους. Εάν, λοιπόν, αγνοήσετε κάποια προβληματική συμπεριφορά τους, το πιθανότερο είναι πως θα σταματήσουν να την κάνουν.

 Μην εκμεταλλευτείτε όμως την καλοκαρδοσύνη τους, γιατί θα το καταλάβουν! Πάντοτε να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά τους και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

 Τα Κοκατίλ είναι πανέξυπνα και μπορούν να μάθουν πολλά κόλπα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από χορευτικές κινήσεις μέχρι και να χτυπούν καμπανάκια, αυτοί οι μικρόσωμοι παπαγάλοι λατρεύουν κάθε είδους νέα πρόκληση.

 Ακόμα, είναι πολύ επικοινωνιακά. Δοκιμάστε να τα βάλετε να καθίσουν μπροστά από έναν καθρέφτη. Θα τα δείτε να απασχολούνται για ώρες ολόκληρες, μιλώντας στο «άλλο πουλί» του καθρέφτη.

 Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση φωνακλάδες, όπως άλλα παπαγαλάκια. Εκ γενετής, τα αρσενικά κατέχουν την πρώτη θέση στη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας και του σφυρίγματος. Τα θηλυκά είναι εξίσου καλά.

 Ανεξάρτητα από το φύλο τους όμως, οι παπαγάλοι Κοκατίλ μιμούνται εκπληκτικά διάφορους ήχους που μπορεί να ακούσουν. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τον ήχο του ξυπνητηριού, του τηλεφώνου ή του κουδουνιού σας!

 Χρώματα και σχέδια

 Τα άγρια Cockatiels έχουν ένα γκριζωπό σώμα με ένα κίτρινο προσωπάκι και στήθος. Τα μαγουλάκια τους είναι πορτοκαλί.

 Τα χρώματα στο πρόσωπο είναι πιο φωτεινά και λαμπερά μεταξύ των αρσενικών. Με τη σειρά τους, τα θηλυκά έχουν ράβδους στην κάτω πλευρά των φτερών της ουρίτσας τους.

 Όσον αφορά στα εξημερωμένα, θα τα βρείτε σε μια τεράστια χρωματική ποικιλία. Οι συνηθέστεροι συνδυασμοί είναι οι εξής:

  • Αλμπίνο: Έλλειψη χρωματισμού στα φτερά.
  • Lutino: Λευκά με κίτρινο ράμφος, πορτοκαλί μάγουλα και κόκκινα μάτια.
  • Pied: Τυπικά χρώματα των άγριων Κοκατίλ, που αντικαθίστανται με κίτρινο ή υπόλευκο.
  • Ιριδίζον: Διάφορα ιριδίζοντα χρώματα, που δημιουργούν μικροσκοπικά σχήματα μαργαριταριών κατά μήκος των φτερών.
  • Κανελί ή Isabelle: Γκριζωπά φτερά με ζεστές αποχρώσεις του καφέ.
  • Ασημί: Υπάρχουν δύο είδη, ένα με απαλά ασημένια φτερά και κόκκινα μάτια και ένα με θερμότερους τόνους και πιο σκουρόχρωμα ματάκια.

 Ακόμα, μπορείτε να τα βρείτε σε σμαραγδένιο χρώμα ή άλλες πιο απαλές αποχρώσεις του κρεμ και του λευκού.

 Συνήθως, υπάρχουν χρωματικές διαφορές μεταξύ ενός θηλυκού κι ενός αρσενικού. Ωστόσο, ίσως είναι λιγάκι δύσκολο να τις εντοπίσετε, ειδικά στα νεαρά παπαγαλάκια.

 Τα πάντα για τη φροντίδα των Cockatiels

 Ένα ζευγάρι από Παπαγάλους Cockatiel είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί θα παρέχουν συντροφιά το ένα στο άλλο. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μη δεθούν πολύ μαζί σας και να μην αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες σε μεγάλο βαθμό.

 Μπορείτε να κρατήσετε μόνο ένα αρκεί να περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί του. Ιδανικά, χρειάζεται παρέα σε καθημερινή βάση, για να μην αναπτύξει καταστρεπτικές τάσεις.

 Η αλήθεια είναι πως οι παπαγάλοι Κοκατίλ είναι λιγάκι ακατάστατοι από τη φύση τους και παράγουν σκόνη στα φτερά τους.  Μην απορήσετε, λοιπόν, εάν δείτε υπολείμματα πούδρας στο κλουβί και τα αξεσουάρ του.

 Γενικά, καλό είναι να τους κάνετε ένα μπανάκι ή να τους ψεκάζετε με λίγο νερό μία φορά την εβδομάδα.

 Από εκεί και πέρα, το κλουβί τους θα πρέπει να πλένεται τακτικά. Για τη δική σας διευκόλυνση, προτιμήστε ένα ειδικό κλουβάκι με αφαιρούμενο δίσκο στο κάτω μέρος.

 Δεδομένου ότι είναι πολύ δραστήρια και παιχνιδιάρικα πουλιά, προτιμήστε ένα μεγάλο κλουβί. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον διπλάσιο μέγεθος από τα ίδια – ένα ενήλικο φτάνει περίπου τα 30-33 εκατοστά ύψους.

 Δώστε επίσης προσοχή στην απόσταση μεταξύ των ράβδων, για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς και απόπειρες απόδρασης. Ιδανικά, φροντίστε να έχει οριζόντιες μπάρες και πολλαπλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να ασκείται άνετα.

 Θα πρέπει να κόβετε τα νύχια και τα φτεράκια του περίπου δύο φορές το χρόνο. Μπορείτε να το κάνετε και οι ίδιοι, αρκεί να μάθετε τον σωστό τρόπο. Εναλλακτικά, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

 Τέλος, μην τοποθετήσετε το κλουβί του όπου να είναι. Αποφύγετε περιοχές όπως είναι η κουζίνα και το σαλόνι σας, ειδικά εάν έχετε τζάκι. Οι αναθυμιάσεις μπορούν να τα σκοτώσουν.

 Κοινά προβλήματα υγείας

 Οι παπαγάλοι Κοκατίλ είναι λιγάκι επιρρεπείς στην εκδήλωση κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας. Συνήθως, το μόνο που τρώνε είναι σποράκια. Έτσι, στερούνται τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά και μία δίαιτα βασισμένη σε πέλετ.

 Επιπλέον, μπορεί να προσβληθούν από κάποια πάθηση του ήπατος. Η συγκεκριμένη νόσος συνήθως προκύπτει από μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή άσκηση.

 Τα ελπιδοφόρα νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της νόσου στον παπαγάλο σας.

 Βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή, ότι βρίσκεται μακριά από εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, αλλά και από αναθυμιάσεις καθαριστικών.

 Εκτός αυτού, μερικά πουλιά είναι ευαίσθητα σε αναπνευστικές ασθένειες και ψιττάκωση. Εάν παρατηρήσετε συριγμό, φτέρνισμα, βήχα ή ρινικές εκκρίσεις, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

 Οι διατροφικές ανάγκες του Κοκατίλ

 Η ποικιλία είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση ενός υγιούς κατοικίδιου. Τα σποράκια αποτελούν μονάχα ένα μέρος της διατροφής του, αλλά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για αυτό, θα πρέπει να αποτελούν μόλις το 30% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής.

 Μία δίαιτα βασισμένη σε πέλετ υπόσχεται να τους προσφέρει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται. Σερβίρετε με φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

 Γενικά, ένα Κοκατίλ καταναλώνει περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού τροφής την ημέρα. Καλό είναι να το ταΐζετε κάθε πρωί. Δώστε του όσο χρειάζεται για να χορτάσει, αν και είναι λιγάκι απίθανο να παραφάει.

 Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το φαγητό του σε κάποιο μπολάκι ή να το διασκορπίσετε στον πάτο του κλουβιού του. Θυμηθείτε να απομακρύνετε οτιδήποτε δεν τρώει μετά από μία ώρα, για να μην κακομάθει.

 Αν δείτε πως αρέσκεται μόνο σε σπόρους, θα χρειαστεί να το κάνετε να τρώει από περισσότερες τροφικές ομάδες. Προσφέρετε του με μέτρο πλούσιες πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα βραστά αυγά, τα όσπρια και τα μαγειρεμένα κρέατα.

 Ποτέ, μα ποτέ μην του δίνετε αβοκάντο, σοκολάτα, καφέ και αλάτι. Είναι ιδιαίτερα τοξικά και μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή του.

 Η σωματική δραστηριότητα που χρειάζονται

 Κάθε παπαγάλος απολαμβάνει να απασχολείται με διάφορες δραστηριότητες, αφού τους προσφέρουν την απαραίτητη σωματική και πνευματική άσκηση. Το ίδιο ισχύει και για τα αξιαγάπητα Cockatiels.

 Εάν το ζωάκι σας περνάει το μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας του μέσα στο κλουβί, φροντίστε τουλάχιστον να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να πετάει. Ταυτόχρονα, παρέχετέ του αρκετά παιχνίδια για να απασχολείται.

 Προσέξτε όμως. Παιχνίδια, κλαδιά και διάφορες μπάρες θα πρέπει σίγουρα να υπάρχουν μέσα στο κλουβάκι του – όχι όμως και να του περιορίζουν το χώρο.

 Γενικά, οι παπαγάλοι Cockatiel δεν χρειάζεται πολλή ώρα εκτός κλουβιού. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να αφήνετε το δικό σας ελεύθερο για τουλάχιστον μία ωρίτσα καθημερινά. Έτσι, το βοηθάτε να κοινωνικοποιηθεί και να τεντωθεί σωστά.

 Πάρτε το δικό σας Cockatiel!

 Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε έναν παπαγάλο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι το πάρετε από μικρό, ώστε να έχει την ευκαιρία να σας συνηθίσει.

 Από εκεί και έπειτα, μπορείτε να το αγοράσετε από κάποιο pet shop. Είναι άμεσα διαθέσιμα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε την ηλικία και τη γενικότερη συμπεριφορά τους.

 Ένα υγιές παπαγαλάκι φαίνεται ζωηρό και δραστήριο, σα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Αντίθετα, όσα κάθονται ήσυχα και με φουντωμένα τα φτεράκια τους, μπορεί να είναι άρρωστα.

 Η καθαρή τους όψη είναι εξίσου σημαντικό δείγμα καλής υγείας, για αυτό έχετε το νου σας για υπολείμματα από ακαθαρσίες.

 Τα ποδαράκια του πρέπει να είναι απαλά, με φροντισμένα νυχάκια. Δείτε επίσης το ράμφος και προσέξτε εάν είναι καλοσχηματισμένο και καθαρό.

 Τα Cockatiels είναι πανέμορφα και εξωτικά παπαγαλάκια. Παρά την τροπική καταγωγή τους, μπορούν να ζήσουν άνετα μέσα σε ένα σπίτι. Αυτό συμβαίνει χάρη στην ευγενική συμπεριφορά και τον φιλικό χαρακτήρα τους.

 Συγχρόνως, φημίζονται για το πόσο επικοινωνιακά πτηνά είναι. Διακρίνονται εξίσου για το φυσικό ταλέντο που διαθέτουν στη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, αλλά και στο τραγούδι! Είστε έτοιμοι να οργανώσετε τη δική σας συναυλία μαζί τους;

 Εάν θέλετε να υιοθετήσετε ένα Κοκατίλ, μη διστάσετε να μας ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες γι’ αυτό το εκπληκτικό πουλί!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *