Οι πιο σοβαρές και επικίνδυνες ασθένειες των σκύλων

Ποιες είναι οι πιο συχνές, αλλά και πιο σοβαρές αρρώστιες που πλήττουν τους σκύλους; Δείτε τη συμπτωματολογία & την αντιμετώπισή τους.

 Ως υπεύθυνοι σκυλογονείς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και εκείνα τα συμπτώματα που δείχνουν πως ο σκυλάκος σας υποφέρει από κάποια αρρώστια.

 Έτσι, θα ξέρετε πότε πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας για να προασπίσετε την υγεία του.

 Διαβάστε παρακάτω τις 7 συνηθέστερες αρρώστιες σκύλων που ταλαιπωρούν τους τετράποδους φίλους μας.

 1. Καρκίνος

 Επί της ουσίας, ο καρκίνος είναι μια κατηγορία ασθενειών, που συνήθως προσβάλλουν ηλικιωμένα σκυλάκια. Όλες τους αφορούν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την επακόλουθη εξάπλωσή τους σε διάφορες περιοχές του σώματος.

 Γενικά, ο καρκίνος είναι μία πολυπαραγοντική ασθένεια που δεν οφείλεται σε έναν μοναδικό παράγοντα. Ωστόσο, κληρονομικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί λόγοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου στους σκύλους.

 Ορισμένα συνήθη συμπτώματα αφορούν τα εξογκώματα, τις επίμονες πληγές, το πρήξιμο και τις μη φυσιολογικές εκκρίσεις από οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

 Ακόμα, μπορεί να παρατηρήσετε δυσοσμία στην αναπνοή, ληθαργική συμπεριφορά, ανορεξία σκύλου, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή χωλότητα. Εξίσου σημαντικά σημάδια αποτελούν η δυσκολία κατά την αναπνοή, την ούρηση ή την αφόδευση, αλλά και τα μαύρα, πηκτά κόπρανα.

 Συνηθέστερα, η διάγνωση πραγματοποιείται με κάποια σχετική βιοψία και εξέταση των κυττάρων. Εναλλακτικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

 Από εκεί και πέρα, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στειρώνοντας το κατοικίδιό σας στην κατάλληλη ηλικία, το προστατεύετε από διάφορους τύπους καρκίνου.

 Πέρα από αυτό όμως, ορισμένες μορφές καρκίνου θεραπεύονται, ενώ άλλες όχι. Στην πρώτη περίπτωση, η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της ασθένειας. Στη δεύτερη, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανακουφίσετε προσωρινά το κατοικίδιό σας.

 2. Διαβήτης

 Πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση, που οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης ή σε αδυναμία ανταπόκρισης του οργανισμού σε αυτήν. Έτσι, αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα του σκύλου και μπορεί να προκληθεί υπεργλυκαιμία.

 Κοινά συμπτώματα αφορούν αλλαγές στην όρεξη και το σωματικό βάρος, αυξομειώσεις στη δίψα και συχνοουρία, ουρολοιμώξεις, εμετός, ασυνήθιστα γλυκιά αναπνοή, λήθαργος και χρόνιες δερματοπάθειες.

 Η ακριβής αιτία πρόκλησης του διαβήτη στους σκύλους δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, παράγοντες όπως είναι η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και τα αυτοάνοσα νοσήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του.

 Τα σκυλιά ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στις θεραπευτικές μεθόδους, πάντοτε ανάλογα και με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 Σε κάθε περίπτωση, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και πολλά διαβητικά σκυλάκια μπορούν να ζήσουν υγιή και χαρούμενα για χρόνια – αρκεί να προσέχετε τη διατροφή τους και να τους δίνετε την ινσουλίνη που χρειάζονται.

 Πάντως, με τη κατάλληλη τροφή για διαβητικούς σκύλους εμποδίζετε σημαντικά την εμφάνιση διαβήτη στον σκύλο σας. Επίσης, η στείρωση θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή του. 

 3. Διροφιλαρίωση

 Η Διροφιλαρίωση ή αλλιώς σκουλήκι της καρδιάς οφείλεται σε παράσιτα και μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών. Έτσι, προσβάλλει σχνότερα σκυλιά που ζουν σε περιοχές με υγρασία και ζέστη.

 Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες αρρώστιες των σκύλων, αφού τα σκουλήκια βλάπτουν τις αρτηρίες και διάφορα ζωτικά όργανα, προτού φτάσουν τελικά στους πνεύμονες και την καρδιά.

 Βασικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν η δυσκολία κατά την αναπνοή, ο βήχας, ο εμετός και η απώλεια βάρους. Ακόμα, μπορεί να παρατηρήσετε αδιαθεσία και κόπωση κατά την άσκηση.

 Βέβαια, δεν εμφανίζουν όλοι οι σκύλοι συμπτώματα μέχρι τα τελευταία στάδια. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί.

 Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένες πρακτικές αντιμετώπισης. Παρ’ όλ’ αυτά, η ασφαλέστερη λύση είναι η πρόληψη. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν πρέπει να παραλείπετε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας.

 4. Βήχας του κυνοτροφείου (Kennel Cough)

 Αναφέρεται σε ένα σύνολο αναπνευστικών λοιμώξεων, που προκαλούν φλεγμονή. Ουσιαστικά, είναι μια μορφή βρογχίτιδας, που οφείλεται σε μόλυνση από ιό ή βακτήρια.

 Δεν είναι κάτι σημαντικό, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις περνάει από μόνο του. Ωστόσο, είναι πολύ μεταδοτικό μεταξύ των σκύλων και για αυτό θα πρέπει να προσέχετε κατά την επαφή του κατοικίδιού σας με άλλα ζωάκια.

 Ακόμα περισσότερο, καλό θα ήταν να έχετε ένα πλήρες πρόγραμμα με τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε στον σκύλο σας. Μην παραλείψετε να του κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια για Bordetella, Parainfluenza και Adenovirus-2 – είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την πρόκληση της ασθένειας.

 Συμπτώματα, όπως είναι ο ξηρός βήχας, με ή χωρίς λευκές εκκρίσεις, ο πνιγμός, ο πυρετός και το μπούκωμα στη μύτη θα πρέπει να σας θορυβήσουν και να πάτε σύντομα στον κτηνίατρό σας.

 5. Παρβοϊός

 Επίσης μία από τις σοβαρότερες ασθένειες των σκύλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, ενδέχεται να αποβεί μοιραία για τη ζωή του μονάκριβου φίλου σας.

 Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί είναι πολύ μεταδοτική. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε ζώο, άνθρωπο ή αντικείμενο έρθει σε επαφή με ακαθαρσίες μολυσμένου σκύλου.

 Η κοινή συμπτωματολογία της νόσου περιλαμβάνει ληθαργική συμπεριφορά, επίμονο εμετό, ανορεξία και αιμορραγική, δύσοσμη διάρροια. Η αφυδάτωση είναι εξίσου πιθανή.

 Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων συνίσταται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Δυστυχώς, η θεραπεία δεν είναι πάντοτε επιτυχημένη.

 Όπως καταλαβαίνετε, φροντίστε να είστε συνεπείς στους εμβολιασμούς του κατοικίδιού σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να προασπίσετε την υγεία του. Εξάλλου, το εμβόλιο κατά του Παρβοϊού είναι υποχρεωτικό.

 6. Λύσσα

 Η λύσσα είναι μια ιογενής ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία όλων των θηλαστικών – σκυλιών, γατιών, αλλά και ανθρώπων.

 Συνηθέστερα, μεταδίδεται από το δάγκωμα μολυσμένου ζώου, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέσω του σάλιου του σε ανοιχτή πληγή.

 Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή της νόσου. Για αυτό, στις περισσότερες περιοχές είναι και υποχρεωτικός.

 Οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί από λύσσα εμφανίζουν σημάδια, όπως οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά και η εμφάνιση επιθετικότητας, ο πυρετός, η ανορεξία, η υπερευαισθησία και η ανάγκη για απομόνωση, η παράλυση, οι επιληπτικές κρίσεις και η έκκριση αφρών από το στόμα.

 Παρόμοια συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν έως και 8 εβδομάδες μετά το δάγκωμα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία και ο ασθενής σκύλος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πεθάνει.

 7. Δερματοφυτία (Ringworm)

 Μην αφήσετε την παραπλανητική ονομασία του να σας ξεγελάσει. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν μύκητα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια του σκύλου.

 Πρόκειται για μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες των σκύλων και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μπορεί να προκαλέσει έντονη τριχόπτωση σε σκύλους, άλλα ζωάκια, αλλά και ανθρώπους.

 Τα νεαρά κουταβάκια είναι πολύ επιρρεπή σε αυτή την ασθένεια. Υποσιτισμένοι σκύλοι με έντονο άγχος και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

 Τα κλασικά συμπτώματα αφορούν διάφορα δερματικά προβλήματα στο κεφάλι, τα αυτιά και τα πόδια. Έτσι, μπορεί να δείτε διάσπαρτα φαλακρά σημεία στο τρίχωμα του σκύλου σας, που όμως σταδιακά εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας εμφανίσει δερματικά προβλήματα, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και αποφυγή μετάδοσης της νόσου.

 Δυστυχώς, οι τετράποδοι φίλοι μας δεν είναι άτρωτοι απέναντι σε ζητήματα υγείας. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να προσβληθούν από διάφορες αρρώστειες, όπως είναι αυτές που είδαμε παραπάνω.

 Σε κάθε περίπτωση, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να προασπίσουμε την υγεία του σκύλου μας. Εκτός αυτού, θα πρέπει πάντοτε να ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές και τις οδηγίες του κτηνιάτρού μας.

 Θα θέλατε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για κάποια από αυτές τις ασθένειες; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Portuguese Water Dog: Μάθετε τα πάντα!

Πως να αντισταθείς σε ένα πιστό, προστατευτευτικό και στοργικό σκυλί απέναντι σε όλα τα παιδιά; Γνωρίστε τον Πορτογαλικό Σκύλο Νερού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *