Βoston Τerrier: Γνωρίστε αυτό το μικρό Gentleman!

Πανέξυπνο, ορεξάτο για μάθηση και θέληση για ζωή, το Boston Terrier θα μπει στη καρδιά σας από το πρώτο “γαβ”! Μάθετε τα πάντα για τη ράτσα!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

13-15 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Πιστό, στοργικό, υπομονετικό

Κατάσταση υγείας:

Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

 Λίγα λόγια για το Τεριέ Βοστόνης

 Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, το Τεριέ Βοστόνης είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι, με έναν ιδιαίτερα στοργικό, σταθερό στην αποφασιστικότητα και πιστό χαρακτήρα, που υπόσχεται να σας κλέψει την καρδιά!

 Τα Τεριέ Βοστόνης αναγνωρίστηκαν επίσημα ως φυλή από την Αμερικανική Ένωση Σκύλων το 1893. Την ίδια στιγμή, δεν άργησαν να γίνουν αγαπητά από το ευρύ κοινό, χάρη στα διακριτά μικρά και πεταχτά αφτάκια και τον μοναδικό χαρακτήρα τους.

 Η εξωτερική τους εμφάνιση είναι πιθανό να σας φέρει στο νου τις αγγλικές φυλές των τεριέ, όπως είναι το Staffordshire Bull Terrier και το Αγγλικό Μπουλντόγκ που όλοι λατρεύουμε.

 Παρά το μικρό του μέγεθος, το σκυλί αυτό είναι αρκετά μυώδες και δυνατό. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ράτσας του είναι τα πεταχτά αφτάκια και η κοντούλικη ουρίτσα του.

 Τα τρία συνηθέστερα χρώματα της φυλής, που αποτελούν και σήμα κατατεθέν της, είναι το μαύρο, το λευκό και το καφέ, με μοναδικούς παρδαλούς συνδυασμούς.

 Σε γενικές γραμμές, το Μπόστον Τεριέ είναι ένα πανέξυπνο πλάσμα και για αυτό η εκπαίδευση του δε θα σας δυσκολέψει καθόλου.

 Πέρα από αυτό όμως, είναι ένας σκύλος απόλυτα προσανατολισμένος στον άνθρωπο. Για αυτό ακριβώς, λατρεύει την ανθρώπινη παρουσία και συντροφιά και είναι πάντοτε πρόθυμος να παίξει μαζί σας.

 Με αρκετά μεγάλη ευκολία, το Boston Terrier θα ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, αφού είναι απόλυτα πιστό και αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του. Ωστόσο, μπορεί να σας κάνει μερικά νάζια αν δεν λάβει την σωστή εκπαίδευση υπακοής.

 Ακόμη, με την ορθή κοινωνικοποίηση του ήδη από όταν είναι κουτάβι, θα αποφύγετε τυχόν προβληματική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλάκια στη βόλτα σας.

 Ο σκυλάκος αυτός τα πηγαίνει εξαιρετικά με τα μικρά παιδιά, οπότε είναι ιδανικός για οικογένειες. Είναι πολύ ανεκτικός και υπομονετικός στα πειράγματα τους.

 Ταυτόχρονα όμως, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου καλός και ευγενικός με τους ηλικιωμένους και τα άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι. Άλλωστε, το ψευδώνυμο του είναι «Μικρός Αμερικανός Gentleman»!

 Διαθέτει μία πλούσια προσωπικότητα, γεμάτη θέληση για ζωή και για αυτό αγαπάει το καλό παιχνίδι σε εξωτερικού χώρους. Μπορεί όμως άνετα να απολαύσει εξίσου ένα ήσυχο απόγευμα στην αγκαλιά σας.

 Ένα υγιές βάρος για ένα ενήλικο Boston Terrier βρίσκεται ανάμεσα στα 6 και τα 11 κιλά. Αν το φροντίσετε σωστά, τότε θα έχετε ένα χαρούμενο πλασματάκι να σας συντροφεύει για 13 έως και 15 χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του Boston Terrier

 Το Boston Terrier είναι ένα πολύ παιχνιδιάρικο, στοργικό και αξιόπιστο κατοικίδιο σκυλί. Μην αφήνετε το μικρό του μέγεθος να σας ξεγελάσει, γιατί είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον χαρακτήρα του που ξεχειλίζει από ενέργεια, ενθουσιασμό και θέληση για ζωή.

 Λατρεύει τα παιχνίδια στον κήπο ή στην αυλή, αλλά είναι εξίσου πρόθυμο να κουλουριαστεί στην αγκαλιά σας, όσο ξεκουράζεστε στον καναπέ.

 Αυτό το σκυλάκι είναι πανέξυπνο και του αρέσει να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα. Παίξτε μαζί του και δώστε του μερικές από τις αγαπημένες του λιχουδιές – αυτός είναι ο τρόπος για να κερδίσετε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του!

 Εάν όμως δεν του δώσετε την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα, μπορεί να αναπτύξει προβλήματα στη συμπεριφορά του. Το περίφημο «σύνδρομο μικρού σκύλου» μπορεί να συμβεί, εάν υπάρχει έλλειψη πειθαρχίας στο σπίτι.

 Ωστόσο, το Boston Terrier είναι ένας άριστος μαθητής και μπορείτε άμεσα και εύκολα να τον ελέγξετε και να τον κάνετε να μην ξεκολλάει από πάνω σας. Πάντοτε να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί μαζί του, γιατί με τις φωνές αγχώνεται και φοβάται λιγάκι.

 Για να κρατήσετε το Boston Terrier σας χαρούμενο και υγιές, θα χρειαστείτε αρκετή σωματική δραστηριότητα και παιχνίδι, τουλάχιστον μία με δύο φορές την ημέρα. Έτσι, θα περπατάει καμαρωτά στο πλευρό σας!

 Στα συν της ράτσας του ανήκει σίγουρα το γεγονός πως δεν εκδηλώνει την επιθετικότητα που μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά Τεριέ. Ένα Boston Terrier είναι ήπιο και ευγενικό ως προς τις αντιδράσεις του.

 Για την ακρίβεια και παρόλο που είναι απόγονοι των φυλών Old English Bulldog και English Terrier, έχει διατυπωθεί η άποψη πως το Boston Terrier δύσκολα μπορεί να ονομαστεί Τεριέ.

 Ο ήρεμος και ευγενικός χαρακτήρας τους, σε συνδυασμό με την γαϊδουρινή υπομονή που επιδεικνύουν απέναντι σε μικρά παιδιά και άλλα ζωάκια μέσα στο σπίτι, κάνουν το Boston Terrier να ξεχωρίζει. Αναμφίβολα, είναι ιδανικά για οικογένειες και ζουν άνετα σε διαμέρισμα.

 Γενικά, εάν όντως έχετε μικρά παιδάκια θα πρέπει να γνωρίζετε πως το σκυλί αυτό αποτελεί την ιδανική συντροφιά. Τα μικρά σας είναι ασφαλή μαζί του, αλλά καλό θα ήταν να τους ρίχνετε μια ματιά για παν ενδεχόμενο.

 Πράγματι, το Boston Terrier είναι ένας μικρός Gentleman! Ωστόσο, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες καλείστε να του παρέχετε τη σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία. Έτσι, θα του μάθετε ακριβώς πως πρέπει να φέρεται εντός, αλλά και εκτός σπιτιού.

Η ιστορία του Τεριέ Βοστόνης 

 Ιδιαίτερα δημοφιλής ως «Μικρός Αμερικανικός Κύριος» λόγω της χαρακτηριστικής ευγένειας του, το Τεριέ Βοστόνης είναι ένα εξ ολοκλήρου αμερικανικό σκυλί. Κατά τη δεκαετία του 1870, ένα σκυλί με το όνομα Judge πωλήθηκε στον William O’Brian της Βοστόνης.

 Πιστεύεται ότι αυτό το σκυλάκι ήταν το πρώτο Boston Terrier, που προήλθε ήταν ανάμειξη ενός Αγγλικού Μπουλντόγκ και ενός λευκού Αγγλικού Τεριέ. Λίγο αργότερα, ο σκύλος αυτός ζευγαρώθηκε με μία λευκή θηλυκή και γεννήθηκε το πρώτο καθαρόαιμο κουτάβι Boston Terrier.

 Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1880, άρχισε να αυξάνεται η δημοτικότητα της συγκεκριμένης φυλής. Μάλιστα, όσοι είχαν τέτοια σκυλάκια στη Βοστόνη οργάνωσαν την Αμερικανική Ένωση Τεριέ.

 Το 1891 η αξιαγάπητη πλέον ράτσα απέκτησε την επίσημη ονομασία της, ενώ το 1893 αναγνωρίστηκε εξίσου και από την Αμερικανική Ένωση Σκύλων.

 Έκτοτε, το λατρεμένο Boston Terrier έκανε τα του βήματα στο χώρο του θεάματος, κερδίζοντας πάντοτε τις εντυπώσεις, αλλά και τις καρδιές των θεατών.

 Μπορεί σε μέγεθος να είναι αρκετά μικρότερο από τα ξαδέρφια του, αλλά το Τεριέ Βοστόνης κατέχει τη λαμπερή φήμη ενός ευγενέστατου και γλυκύτατου κατοικίδιου για οικογένειες.

 Σήμερα, τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας του έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η φήμη του έφτασε μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία.

 Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το Boston Terrier αποκαλούνταν εξίσου και «στρογγυλοκέφαλο» ή «στρογγυλοκέφαλο Τεριέ» προτού του αποδοθεί η επίσημη ονομασία του. Η αιτία, φυσικά, ήταν το πανέμορφο ολοστρόγγυλο κεφαλάκι του.

Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Boston Terrier

 Σε περίπτωση που σκέφτεστε να προβείτε στην υιοθεσία αυτού του αξιολάτρευτου σκυλάκου, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε. Για παράδειγμα, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του είναι καλή, με μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας, όπως:

  • Cherry Eye

 Πρόκειται για αρκετά κοινή κατάσταση που εμφανίζεται μεταξύ των Boston Terrier. Αφορά μια αναστροφή του τρίτου βλεφάρου που φυσιολογικά έχουν όλα τα σκυλάκια. Δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, μιας και μπορεί να διορθωθεί πολύ εύκολα με μία μικρή επέμβαση ρουτίνας.

  • Συγγενής καρδιοπάθεια

 Δυστυχώς, καρδιοπάθειες μπορούν να εμφανιστούν στα περισσότερα σκυλάκια. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι κληρονομικές και χρειάζονται ιδιαίτερη κτηνιατρική φροντίδα και προσοχή από μέρους σας.

 Όσοι σκύλοι πάσχουν από ήπιες μορφές κάποιας καρδιοπάθειας είναι πολύ πιθανό να απολαύσουν μία αρκετά ποιοτική ζωή, αποφεύγοντας την έντονη άσκηση.

  • Καρδιακό φύσημα

 Μπορεί να μην είναι ακριβώς ασθένεια, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει συγγενείς καρδιοπάθειες. Επί της ουσίας, πρόκειται για ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Συνήθως, δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, ακόμη και ύστερα από σχετική διάγνωση.

 Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο σας και να τον ενημερώσετε εάν παρατηρήσετε έλλειψη ανοχής ή λιποθυμία κατά την άσκηση εκ μέρους του κατοικίδιου σας.

  • Δυσπλασία ισχίου

 Είναι μία κληρονομική κατάσταση, που συναντάται σε πολλές ράτσες σκύλων και σχετίζεται με την ανώμαλη ανάπτυξη του ισχίου. Με την κατάλληλη φροντίδα, ο σκυλάκος σας θα μπορέσει να ζήσει χαρούμενος στο πλευρό σας χωρίς τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 Ορισμένες φορές, κουτάβια της φυλής των Boston Terrier είναι λιγάκι επιρρεπή σε δερματικές αλλεργίες, λόγω της ευαισθησίας τους. Ακόμη, ενδέχεται να παρουσιάσουν επιληπτικές κρίσεις και σπανιότερα, έλκος του κερατοειδούς.

 Σε κάθε περίπτωση, η έγκυρη διάγνωση μπορεί να αποβεί υψίστης σημασίας για την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου σας. Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερώνεστε σωστά και τακτικά από τον κτηνίατρο σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Το 1976 το Τεριέ Βοστόνης ονομάστηκε ο διακοσαετής σκύλος των ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα, ο μικρός Αμερικανός κύριος έγινε ο επίσημος σκύλος της Μασαχουσέτης.
  •  Δεν έχει σημασία πόσο μικρό είναι το σπίτι ή το διαμέρισμα σας, ένα Boston Terrier θα αισθάνεται πάντοτε άνετα. Έτσι, αν και χρειάζεται τακτική σωματική άσκηση, ο σκυλάκος αυτός θα είναι απόλυτα χαρούμενος ακόμη και στο πιο μικρό σπιτάκι, με ή χωρίς αυλή.
  •  Το 1915 το Τεριέ Βοστόνης ήταν η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων στις ΗΠΑ. Μέχρι και το 1960 περίπου βρισκόταν υπερήφανος στις πρώτες 10 διάσημες φυλές σκύλων!
  •  Ορισμένοι ιδιοκτήτες αναφέρουν πως το Boston Terrier αποτελεί έναν εξαίρετο σκύλο-φύλακα και παρά το μέγεθος του, αφού δε γαυγίζει χωρίς λόγο κι αιτία. Για αυτό, άλλωστε, μας είναι γνωστό και ως «yap yap» σκύλος, από το γλυκύτατο προειδοποιητικό γαύγισμα του.
  •  Είναι γνωστό πως τα σκυλάκια αυτά έχουν ευαίσθητο στομαχάκι και είναι πιο αέρινα, ακόμη κι από τον ίδιο τον αέρα! Βέβαια, εξαρτάται πάντοτε κι από τη διατροφή τους.

 Καταληκτικά, συμπεραίνουμε πως το Τεριέ Βοστόνης αποτελεί μία φυλή ιδιαίτερα αγαπητή από το ευρύ κοινό. Αυτό οφείλεται στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, την ευγενική συμπεριφορά και την γλυκύτατη εμφάνιση του.

 Τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν ιδανικό για οικογένεια & μικρά παιδιά και για διαμονή σε διαμέρισμα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα, θα είναι πάντοτε ευχαριστημένο και πρόθυμο να κάνει ό,τι του πείτε!

 Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε κι εσείς ένα Boston Terrier, καλό είναι πρώτα να κοιτάξετε μήπως υπάρχουν κάποια σκυλάκια διαθέσιμα για υιοθεσία ή εάν χαρίζονται από κάποιους σε επίδοξες οικογένειες . 

 Αν έχετε κι άλλες απορίες για αυτή την αξιαγάπητη ράτσα, μη διστάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *