Επίθεση Σκύλου: Οδηγός επιβίωσης από τους ειδικούς!

Έχετε βρεθεί ποτέ μπροστά σε έναν επιθετικό σκύλο; Δείτε πως να προστατευτείτε σε περίπτωση που επιχειρήσει να σας δαγκώσει.

 Το πιθανότερο είναι πως έχετε ακούσει για κάποιο περιστατικό βίαιης επίθεσης σκύλου σε άνθρωπο που απλώς έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος την πιο ακατάλληλη στιγμή.

 Στη συντριπτική πλειονότητα τους, οι άνθρωποι δεν προκάλεσαν με κάποιον τρόπο τα σκυλιά.

 Ήταν απλώς αθλητές, δρομείς, ποδηλάτες, ταχυδρόμοι ή οτιδήποτε άλλο, που απλώς κοιτούσαν τη δουλειά τους, όταν κάποιος σκύλος τους πήρε στο κυνήγι, άρχισε να τους γαυγίζει έντονα ή ακόμη χειρότερα, τους δάγκωσε.

 Αν και τα περισσότερα συναφή περιστατικά δεν αποβαίνουν μοιραία για τη ζωή κανενός, παραμένουν τουλάχιστον δυσάρεστα για όλους.

 Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη γλώσσα σώματος σκύλου για να δούμε προειδοποιητικά σημάδια επιθετικότητας, αλλά και πως ακριβώς μπορούμε να αντιδράσουμε, εάν τυχόν βρεθούμε στη θέση των θυμάτων

 Φυσικά, τον πρώτο λόγο για την επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου φέρουν οι ιδιοκτήτες του. Εκείνοι είναι υπεύθυνοι να εκπαιδεύσουν σωστά το κατοικίδιο τους και να μεριμνήσουν τόσο για τη δική του ασφάλεια, όσο και για εκείνη των περαστικών.

 Δυστυχώς όμως, κάποιοι άνθρωποι δεν τον κάνουν. Επομένως, πέφτει σε εμάς ο κλήρος και καλούμαστε να μάθουμε πως να υπερασπιζόμαστε οι ίδιοι τους εαυτούς μας σε παρόμοιες καταστάσεις.

Γιατί επιτίθενται τα σκυλιά;

 Στην περίπτωση των δρομέων και των ποδηλατών, οι σκύλοι επιτίθενται, επειδή η κίνηση των ανθρώπων πυροδοτεί το κυνηγετικό τους ένστικτο. Δεν το κάνουν δηλαδή επίτηδες ή συνειδητά για να βλάψουν κάποιον.

 Ωστόσο, δεν αποφασίζουν όλα τα σκυλιά να αρχίσουν να κυνηγούν και να δαγκώνουν έτσι ξαφνικά όποιον κινείται γρήγορα. Όσοι το κάνουν είναι επειδή το έχουν μάθει – και πάλι, από ανθρώπινη αμέλεια.

 Η συμπεριφορά αυτή ξεκινάει με έναν σκύλο, που αρχίζει να γαυγίζει σε κάποιον δρομέα που περνάει μπροστά του.

 Γαυγίζει, επειδή θέλει να τον απομακρύνει από την περιοχή του. Αν ο δρομέας συνεχίσει να τρέχει, ο σκύλος κερδίζει, αφού κατάφερε να τον διώξει.

 Εάν όλο αυτό επαναλαμβάνεται για καιρό, το σκυλί καταλήγει να μάθει πως το γαύγισμα διώχνει τον κόσμο. Έτσι όμως, αυξάνεται ο ενθουσιασμός του, καθώς περιμένει την απομάκρυνση του «θύματος».

 Σε αυτό το σημείο, εάν ο ιδιοκτήτης του τον επιβραβεύσει με τον οποιονδήποτε τρόπο, συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.

 Με το πέρασμα του χρόνου, ο ενθουσιασμός του ενδέχεται να τον μετατρέψει σε αυταρχικό και επιθετικό. Τότε, βρίσκεται πολύ κοντά στο να αρχίσει να κυνηγάει τους ανθρώπους ή ακόμη και να τους επιτίθεται.

Πώς θα γλιτώσω το δάγκωμα ενός επιθετικού σκύλου;

 Εάν τυχόν έρθετε αντιμέτωποι με ένα επιθετικό σκυλί, το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμάστε είναι το εξής: Παραμείνετε ψύχραιμοι.

 Μην παραδοθείτε στο φόβο ή το άγχος σας και ποτέ, μα ποτέ μην αρχίσετε να του φωνάζετε ή να τον χτυπάτε.

 Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος με προβληματική συμπεριφορά περιμένει να αντιδράσετε έντονα, προτού σας επιτεθεί. Αν όμως κρατήσετε χαμηλούς τους τόνους, θα ηρεμήσει κι εκείνος.

 Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή μαζί του. Αντιθέτως, καλό θα ήταν στέκεστε πλάγια, ενώ τον βλέπετε με την περιφερειακή σας όραση.

 Αυτό σας καθιστά έναν μικρότερο στόχο, σε περίπτωση που πράγματι επιτεθεί.

 Μόλις έχετε κρατήσει με επιτυχία την ψυχραιμία σας για να τον κρατήσετε πίσω, πρέπει να διεκδικήσετε το δικό σας χώρο.

 Αν τυγχάνει να κουβαλάτε κάποιο αντικείμενο μαζί σας, όπως είναι μια τσάντα ή μία ομπρέλα, τοποθετήστε το ανάμεσα σας.

 Τότε, η γλώσσα σώματος σας του λέει πως δεν απειλείτε την περιοχή του, απλώς θέλετε το χώρο που βρίσκεστε ήδη. Μετά, καλείστε να παραμείνετε ως έχειν.

 Σταδιακά, το πιθανότερο είναι πως θα καταλάβει ότι δεν τον απειλείτε με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά και ότι δεν αισθάνεστε καμία απειλή επίσης. Έτσι, θα χάσει το ενδιαφέρον του και η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.

Τι να κάνω αν μου επιτεθεί ο σκύλος;

 Δυστυχώς, ακόμη κι αν ακολουθήσετε προσεκτικά τα παραπάνω, υπάρχει περίπτωση ο σκύλος να σας επιτεθεί. Για την ακρίβεια, μπορεί να το κάνει πριν καν προλάβετε να αντιδράσετε.

 Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι το δόλωμα. Αφήστε τον σκύλο να επιτεθεί σε κάτι δικό σας, όχι όμως σε εσάς.

 Για παράδειγμα, αν φοράτε κάποια ζακέτα, βγάλτε το ένα μανίκι και τοποθετήστε το στο πρόσωπο του. Αν επιτεθεί σε εκείνη, καλό θα ήταν να την ξεχάσετε και να απομακρυνθείτε σιγά σιγά.

 Ιδανικά, καλό θα ήταν να έχετε πάντοτε μαζί σας κάτι που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά αυτόν τον τρόπο. Το δόλωμα αυτό ενδέχεται να απασχολήσει αρκετά τον σκύλο, δίνοντας σας την ευκαιρία να διαφύγετε.

 Σε κάθε περίπτωση επίθεσης θα πρέπει να φυλάσσετε το πρόσωπο, το στήθος και το λαιμό σας. Να έχετε τα χέρια σας σφιχτά κοντά σας προστατεύοντας τα δάχτυλα σας.

 Αν δεν υπάρχει περίπτωση αποφυγής της επίθεσης, το ασφαλέστερο σημείο για να σας δαγκώσει είναι η κνήμη του ποδιού ή το μπράτσο.

 Ένα δάγκωμα στο μηρό θα σας προκαλέσει αιμορραγία που ενδέχεται να αποβεί μοιραίο για τη ζωή σας.

 Η φυσιολογική σας αντίδραση θα είναι να προσπαθήσετε να αποτραβηχτείτε. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αντισταθείτε σε αυτήν. Εάν το κάνετε, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν.

 Παραδόξως, εάν η επίθεση κλιμακωθεί και φτάσει ως αυτό το σημείο, τότε θα θέλετε να συνεχίσει να σας δαγκώνει.

 Όχι τίποτε άλλο, απλώς εκείνος έχει μόνο ένα στόμα, ενώ εσείς έχετε δύο χέρια. Χρησιμοποιήστε τα για να πιάσετε τα πίσω πόδια του και να τον σηκώσετε από το έδαφος.

 Τα σκυλιά δεν είναι εκ γενετής προγραμματισμένα να επιτίθενται σε ανθρώπους. Πολλές φορές, το κάνουν όταν αισθάνονται ότι απειλούνται τα ίδια, η αγέλη, ή η περιοχή τους.

 Συνηθέστερα όμως, η επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου οφείλεται σε έναν απρόσεκτο ή αδιάφορο ιδιοκτήτη. Επομένως, είναι δικό μας καθήκον να γνωρίζουμε πως να αποτρέψουμε μία επίθεση ή πως να ξεφύγουμε από αυτήν.

 Εάν έχετε περισσότερες σχετικές απορίες, μη διστάσετε να μας τις γράψετε εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας γλείφει τα γεννητικά του όργανα και αυτή η συμπεριφορά του σας έχει ανησυχήσει; Η αλήθεια είναι ότι το γλείψιμο για τα σκυλιά είναι μία φυσιλογική διαδικασία, αλλά μάθετε τώρα αν πρέπει να σας ανησυχεί!

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *