Ο σκύλος μου κάνει εμετό, Τι πρέπει να γνωρίζω!

Έκανε ο σκύλος σας εμετό και φοβάστε μήπως έχει κάτι σοβαρό; Δείτε πότε κρίνεται σημαντικό να πάτε άμεσα στον κτηνίατρο!

 Τι σημαίνει όταν λέμε πως ο σκύλος κάνει εμετό; Η ενέργεια αυτή αναλύεται ως την έντονη σύσπαση και εκτόξευση του περιεχομένου από το στομάχι ή το άνω έντερο. Η διαδικασία αυτή συνήθως έπεται της ναυτίας και του κοιλιακού άλγους.

 Ο εμετός μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι το σκυλάκι σας έφαγε πολύ γρήγορα ή περισσότερο από όσο έπρεπε.

 Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε πως του δίνετε την σωστή ποσότητα σε φαγητό πάντα ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του.

 Φροντίστε να λαμβάνει σωστά γεύματα. Ρυθμίστε την σίτιση του έτσι ώστε να μην τρώει βιαστικά και λαίμαργα.

 Καλό θα ήταν να αποφεύγετε γενικά την σίτιση με ωμά τρόφιμα που μπορεί να έχουν μικρόβια και να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου σας.

 Επίσης, αν ο σκύλος έφαγε σοκολάτα, μπορεί να κάνει εμετό μέσα στις επόμενες 72 ώρες. Σε αυτή τη περίπτωση, επικοινωνείτε άμεσα με τον κτηνίατρο!

 Μερικές φορές η αιτία που προκαλεί τον εμετό μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Μια μεμονωμένη περίπτωση δεν είναι ένδειξη ότι χρήζει άμεσης εξέτασης. Ο χρόνιος και επαναλαμβανόμενος εμετός απαιτεί επίσκεψη στον κτηνίατρο.

 Στις σοβαρότερες περιπτώσεις ο εμετός μπορεί να προκληθεί από την κατάποση κάποιου τοξικού υγρού ή να είναι σημάδι αρρώστιας. Άλλη μια ένδειξη πως πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο είναι η αφαγία που συνοδεύεται από εμετό.

Ποια είναι η διαφορά της παλινδρόμησης και του εμετού;

 Η παλινδρόμηση αφορά την ανατροπή του άπεπτου φαγητού χωρίς συσπάσεις και χολή. Είναι μια διαδικασία που κάνουν τα σκυλάκια μετά την σίτισή τους χαμηλώνοντας το κεφάλι.

 Ο εμετός εκκρίνεται με έντονες συσπάσεις και είναι ένα μείγμα μερικώς χωνεμένου φαγητού και χολής. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον συχνό εμετό και πρέπει να σας κάνουν να ανησυχείτε για την υγεία του είναι:

 •  Κοιλιακό άλγος
 •  Φανερή αδυναμία και κόπωση
 •  Αφυδάτωση εξαιτίας των συχνών εμετών
 •  Κατάθλιψη
 •  Απώλεια βάρους

 Μερικές πιθανές αιτίες ξαφνικού και μεμονωμένου επεισοδίου ή οξέος πολλαπλού εμετού:

 •  Αλλαγή διατροφής
 •  Θερμοπληξία
 •  Παγκρεατίτιδα
 •  Βακτηριακές λοιμώξεις
 •  Εντερικά παράσιτα ή εντερική φλεγμονή
 •  Καρκίνος
 •  Κατάποση αντικειμένων
 •  Εμετός έως αντίδραση από φάρμακα
 •  Λοίμωξη μήτρας

 Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον κτηνίατρο για τον εμετό του σκύλου μου;

 Παρατηρήστε προσεκτικά πως δρα ο σκύλος. Εάν κάνει εμετό περισσότερο από μια φορά την ημέρα ή συνεχόμενα για πάνω από μια μέρα, πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός που θα κρίνει ανάλογα με την περίπτωση ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το κατοικίδιό σας. Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την σοβαρότητα και την αιτία της πάθησης.

 Η άμεση ανίχνευση της αιτίας είναι πολύ σημαντική για την γρήγορη δράση και θεραπεία. Ο κτηνίατρος θα κάνει μια σειρά από εξετάσεις που θα τον οδηγήσουν στην σωστή διάγνωση.

 Εξίσου σημαντικό είναι να μπορείτε να περιγράψετε και να εξηγήσετε στον κτηνίατρο τα πάντα σχετικά με την κατάσταση.

 Ποιες εξετάσεις είναι πιθανό να γίνουν:                          

 •  Εξετάσεις αίματος
 •  Βιοψία
 •  Ακτινογραφίες
 •  Υπέρηχος

 Ανάλογα με την κατάσταση αλλά και τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί να γίνει διερευνητική χειρουργική επέμβαση ώστε να είναι βέβαιος για την καταλληλότητα της θεραπείας.

 Η θεραπεία εξαρτάται και από την γενική υγεία του σκύλου. Διαφορετική θεραπεία θα δωθεί σε έναν σκύλο με πολλά προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία του, και διαφορετική θεραπεία θα δωθεί σε έναν υγιή σκύλο.

 Εάν έχετε σκύλο σε νεαρή ηλικία ή αρκετά μεγάλο, ενημερώστε τον κτηνίατρο. Το πεπτικό σύστημα των κουταβιών αλλά και των ηλικιωμένων σκύλων είναι πιο ευαίσθητο.

Η θεραπεία για τον εμετό του σκύλου

 Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβίωση εάν ο εμετός προκλήθηκε από λοίμωξη. Επίσης, μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιεμετικά για την αποφυγή αφυδάτωσης ή θεραπεία με υγρά.

 Μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστεί κάποια χειρουργική επέμβαση.

 Ανάλογα με την αιτία του εμετού μπορεί να σας ζητηθεί απλά να αλλάξετε τροφή ή να ενισχύσετε την διατροφή του με σπιτικά φαγητά, όπως βραστές πατάτες ή κοτόπουλο χωρίς δέρμα.

 Σε κάθε περίπτωση μην δράσετε μόνος σας με την πιθανότητα να γίνει η κατάσταση του κατοικίδιου σας χειρότερη. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου και εφαρμόσετε με ακρίβεια την θεραπεία του.

 Επιλογικά, μη πανικοβληθείτε αν δείτε τον σκυλάκο σας να κάνει εμετό, διότι μπορεί να έφαγε λαίμαργα το φαγητό του ή κάτι να τον πείραξε.

 Η κρισιμότητα της κατάστασης έγκειται στον βαθμό που κάνει εμετό και τα συνακόλουθα συμπτώματα. Παρατηρήστε τον σκυλάκο σας και αν δείτε αλλαγή στη ρουτίνα και τη συμπεριφορά του, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *