Γάτα μόνη στο σπίτι: Πώς δεν θα βαρεθεί καθόλου!

Μπορεί να μείνει μια γάτα μόνη στο σπίτι; Κι αν ναι, για πόσες ώρες; Δείτε πως θα την κάνετε να μη βαρεθεί αν πρέπει να μείνει μόνη της.

 Μπορεί οι γάτες να έχουν τη φήμη πως προτιμούν τη μοναξιά τους, αλλά οι γατογονείς γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

 Για την ακρίβεια, ορισμένες γατούλες είναι αρκετά κοινωνικές και προτιμούν να σας κρατούν παρέα όλη την ώρα!

 Εξάλλου, δημιουργούν δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειας τους. Έτσι, μπορεί να αισθανθούν μοναξιά και θλίψη, εάν μείνουν μόνες για πολλές ώρες.

 Βέβαια, η αλήθεια είναι πως κάθε μια είναι διαφορετική. Υπάρχουν όμως ορισμένες γενικές οδηγίες για το πόση ώρα αντέχει μια γάτα μόνη στο σπίτι.

 Μπορεί η γάτα μου να μείνει μόνη στο σπίτι όσο είμαι στη δουλειά;

 Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν ένα μικρόσωμο αιλουροειδές ως κατοικίδιο, αφού πιστεύουν πως χρειάζεται λιγότερη φροντίδα από έναν σκύλο. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

 Περίπου! Πράγματι, μπορεί να μείνει η γάτα μόνη στο σπίτι, όσο βρίσκεστε στη δουλειά σας. Την ίδια στιγμή, ένας σκύλος μάλλον θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο πρόβλημα.

 Γιατί να μην μπορεί άλλωστε, αφού η τουαλέτα της είναι μέσα στο σπίτι. Έτσι, δε χρειάζεται κάποιον να τη βγάλει έξω για να ανακουφιστεί.

 Γενικότερα, οι ενήλικες μαλλιαρές σας φίλες ζουν άνετα μόνες τους για 8-12 ώρες. Μη ξεχνάτε όμως πως έχουν κι εκείνες ανάγκη από λίγη ψυχαγωγία. Διαφορετικά βαριούνται και πέφτουν σε μελαγχολία.

 Σας προτείνουμε, λοιπόν, να τους αφήνετε μερικά παιχνίδια για γάτες που θα την ξετρελάνουν προτού αποχωρήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε ανοιχτή την τηλεόραση να παίζει σε χαμηλή ένταση. Έτσι, θα την κρατήσετε απασχολημένη, όσο αναμένει την επιστροφή σας.

 Το ίδιο ισχύει και για τις νυχτερινές ώρες;

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, είναι εντάξει να αφήσετε τη γάτα μόνη στο σπίτι της έως και 24 ώρες. Βέβαια, θα πρέπει να έχει καθαρή τουαλέτα, πρόσβαση σε φρέσκο νερό και τουλάχιστον ένα ολόκληρο γεύμα πριν φύγετε.

 Οποιαδήποτε παράταση αυτού του χρονικού ορίου, καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Έχει κι εκείνη τα όρια της.

 Σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψετε για περισσότερο από ένα ολόκληρο 24ωρο, ζητήστε από κάποιον φίλο σας να την προσέχει. Εκείνος ή εκείνη καλείται να μαζεύει τις ακαθαρσίες της, να ανανεώνει το νερό και το φαγητό της και να περνάει λίγο χρόνο μαζί της.

 Σκεφτείτε το κι αλλιώς: Εσείς θα θέλατε να είστε κολλημένοι σε ένα δωμάτιο με ελάχιστη τροφή, βρώμικο νερό και δίχως να έχετε πρόσβαση σε καθαρή τουαλέτα;

 Εάν απαντήσατε αρνητικά στην παραπάνω ερώτηση, δεν είναι δίκαιο να επιβάλλετε και στην ίδια τέτοιο μαρτύριο!

 Εκτός αυτού, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάτι, να τραυματιστεί, ή να αρρωστήσει. Επομένως, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο έμπιστο άτομο να της ρίχνει μια ματιά.

 Η ηλικία δεν είναι απλά ένας αριθμός

 Πολύ νεαρά ή ηλικιωμένα γατάκια είναι πιο ευαίσθητα και χρειάζονται μια πρόσθετη φροντίδα όταν μένουν μόνα τους.

 Πιο συγκεκριμένα, γατιά ηλικίας 3-6 μηνών πρέπει να τρώνε τουλάχιστον κάθε 4-6 ώρες μέσα στην ημέρα τους. Επίσης, είναι πολύ περίεργα να εξερευνήσουν το περιβάλλον γύρω τους κι αυτό μπορεί να τα βάλει σε μπελάδες.

 Φυσικά, μπορείτε πάντοτε να τα τοποθετήσετε σε ένα δωμάτιο που έχετε ασφαλίσει πλήρως. Ακόμη και τότε όμως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περνάει τουλάχιστον κάποιος να τα τσεκάρει.

 Όσον αφορά στις υπερήλικες γάτες, δεν τα πάνε και πολύ καλά με τις αλλαγές. Το άγχος μπορεί να τους προκαλέσει κάποια ασθένεια.

 Παράλληλα, ίσως χρειάζονται περισσότερα γεύματα ημερησίως ή να λαμβάνουν τα φάρμακα τους. Επομένως, δεν συνιστάται να τις αφήνετε μόνες τους για πολλές ώρες.

 Κρατήστε αμείωτο το ενδιαφέρον της!

 Εάν χρειαστεί να αφήσετε τη γάτα μόνη στο σπίτι για μερικές ώρες, πρέπει να προετοιμαστείτε σωστά. Ταΐστε την πριν φύγετε και βάλτε της φρέσκο νεράκι. Σιγουρεύτε πως έχει μια καθαρή άμμο.

 Επίσης, μην αμελείτε τη διασκέδαση της! Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να την απασχολήσετε για ώρες είναι να της αφήσετε μερικά ασφαλή παιχνίδια. Προτιμήστε τα αγαπημένα της μπαλάκια και ένα ποντικάκι με catnip.

 Αν τυχόν είναι πολύ κατεργάρα, ασφαλίστε καλά το χώρο. Το μπάνιο ίσως είναι η ιδανικότερη επιλογή. Τοποθετήστε εκεί όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστεί.

 Βρείτε κάποιον υπεύθυνο να τη φροντίσει

 Όπως προαναφέρθηκε, μπορείτε να αφήσετε τη γάτα μέσα στο σπίτι μερικές ώρες, ή ακόμη και για μια ολόκληρη ημέρα. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να έχετε προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο πριν αποχωρίσετε.

 Για παράδειγμα, ποιος θα τη φροντίσει εάν χρειαστεί να λείψετε για περισσότερες ημέρες; Αν χαλάσει το αμάξι σας και δεν μπορείτε να γυρίσετε εγκαίρως; Ακόμα κι αν σκοπεύετε να γυρίσετε νωρίς, πρέπει πάντοτε να έχετε υπόψη πως κάτι μπορεί να σας συμβεί.

 Εξάλλου, ακόμα και η πιο ήσυχη γάτα που προτιμάει τη μοναξιά της, χρειάζεται κάποιον να της ρίχνει μια ματιά – έστω και μια φορά τη μέρα. Αν οι φίλοι και η οικογένεια σας δεν μπορούν, μην ανησυχείτε!

 Μια καλή επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό φροντιστή κατοικίδιων ζώων. Θα γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και εσείς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

 Καταληκτικά, κάθε γατάκι είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Κάποια μπορούν άνετα να επιβιώσουν μόνα τους για μερικές ώρες, αρκεί να έχουν στη διάθεση τους τροφή, νερό και καθαρή άμμο.

 Άλλα, πάλι, προτιμούν την ανθρώπινη συντροφιά περισσότερο. Εάν το δικό σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό – τουλάχιστον σε περίπτωση που λείψετε για μερικές μέρες!

 Αλήθεια, το δικό σας γατάκι πώς τα πηγαίνει με τη μοναξιά; Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *