Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται: Τα 3 SOS!

Θέλετε να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται και να σηκώνεται χωρίς δεύτερη σκέψη; Δείτε τα 3 σημεία – κλειδιά της εκπαίδευσης!

 Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορείτε να μάθετε στον σκύλο σας είναι το πολυπόθητο «κάτσε». Η συγκεκριμένη εντολή χρειάζεται να είναι πολύ απλή και σαφής για εκείνον.

 Για να εκπαιδεύσετε σωστά το κατοικίδιό σας χρειάζεται να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα. Με αυτά, η όλη διαδικασία θα γίνει πιο απλή και για τους δύο.

 Ακόμα, θα πρέπει να του μάθετε την συμπεριφορά αυτή και αντιστρόφως, ξεκινώντας δηλαδή από το τέλος προς την αρχή. Αυτό θα τον κάνει να κάθεται σταθερός σε ένα σημείο για περισσότερη ώρα.

 Ορίστε μια ξεκάθαρη αρχή κι ένα εξίσου ξεκάθαρο τέλος

 Ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας για να μάθετε στον σκύλο σας να κάθεται είναι να είστε ξεκάθαροι απέναντί του. Εκείνος θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς την αρχή, αλλά και το τέλος.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως καλό είναι να συνδυάσετε την εντολή «κάτσε» με την κατάλληλη λέξη απελευθέρωσης, το σήμα δηλαδή πως τώρα μπορεί να σηκωθεί.

 Κοινά τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν λέξεις, όπως «ΟΚ», «Ελεύθερος» και «Τέλος». Διαλέξτε εκείνη που ταιριάζει σε εσάς και το κατοικίδιό σας και φροντίστε να τη χρησιμοποιείτε μόνο όταν έχετε τελειώσει την εκπαίδευση.

 Για να του μάθετε αυτή τη λεξούλα, βάλτε τον να καθίσει ή να ξαπλώσει κάπου. Πείτε του να μείνει κάτω και σχεδόν αμέσως δώστε του σήμα να φύγει. Ανταμείψτε τον με την αγαπημένη του λιχουδιά.

 Αν δείτε πως δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα προς τα πίσω, να χτυπήσετε παλαμάκια ή να ξεκινήσετε οποιαδήποτε θετική αλληλεπίδραση μαζί του για να καταλάβει πως μπορεί να κουνηθεί.

 Δύο πράγματα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας είναι τα εξής:

  •  Μην του δίνετε την εντολή να μείνει κάπου ενώ κρατάτε φαγητό στα χέρια σας. Έτσι, το μόνο που θα κάνετε είναι να τον δελεάσετε να σας ακολουθήσει!
  •  Μην τον φωνάζετε πάντοτε να έρθει κατευθείαν σε εσάς. Με αυτό το τρόπο θα περιμένει πάντοτε να ακούσει το όνομά του. Αντιθέτως, δοκιμάστε να τον αφήνετε μόνο του και να επιστρέφετε πίσω σε εκείνον πριν του δώσετε το ελεύθερο να φύγει.
 Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται; Τα 3 σημεία – κλειδιά της εκπαίδευσης

 Μόλις έχετε πετύχει τον απαραίτητο συνδυασμό του «μείνε ή κάτσε» με την εντολή απελευθέρωσης, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

 Οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές σκύλων αναφέρονται σε αυτό ως το βήμα με τα 3 Α: Αντοχή, Απόσταση και Αντιπερισπασμοί. Πρόκειται για τα 3 σημεία-κλειδιά της όλης εκπαίδευσης.

 Η πρώτη αναφέρεται στον χρόνο παραμονής του σκύλου στο σημείο που του έχετε ζητήσει να μείνει. Η δεύτερη στην απόσταση που έχετε από εκείνον και η τρίτη και τελευταία, συνδέεται με οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του εκείνη την στιγμή. Ειδικότερα:

  1. Αντοχή

 Καταρχάς, ζητήστε του να καθίσει στην στάση που επιθυμείτε. Πείτε του να μείνει και χωρίς να κινηθείτε μετρήστε μέχρι το τρία. Έπειτα, απελευθερώστε τον.

 Θα χρειαστεί να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία μερικές φορές. Σε κάθε προσπάθεια, φροντίστε να αυξάνετε το χρονικό διάστημα παραμονής του στο πάτωμα κατά 2-3 δευτερόλεπτα.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας κουραστεί και κουνηθεί, μην απογοητευτείτε. Ζητήστε του και πάλι να καθίσει και πείτε την εντολή «μείνε» μειώνοντας το χρονικό όριο που μένει κάτω.

  1. Απόσταση

 Ένα σύνηθες λάθος των περισσότερων ανθρώπων είναι να μεγαλώνουν απότομα τη φυσική απόσταση ανάμεσα στους ίδιους και τον σκύλο τους. Αντιθέτως, εδώ χρειάζονται μικρά, σταθερά βήματα.

 Όταν τον έχετε ήδη στο «μείνε», κάνετε πολύ αργά βήματα προς τα πίσω. Ξεκινήστε με το ένα πόδι και δώστε του ΟΚ να φύγει. Την επόμενη φορά, μπορείτε να κάνετε ένα ολόκληρο βήμα και ούτω καθεξής.

 Θυμηθείτε μονάχα να προσθέτετε ένα μόλις βήμα κάθε φορά. Αφού τον απελευθερώσετε, δώστε του την αγαπημένη του λιχουδιά.

 Ποτέ, μα ποτέ μην κρατάτε φαγητό στο χέρι σας πριν, γιατί η φυσική του συμπεριφορα θα είναι να τρέξει προς το μέρος σας.

  1. Αντιπερισπασμοί

 Ως αντιπερισπασμός νοείται κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου σας.

 Είναι σημαντικό να έχετε χτίσει ήδη μια γερή βάση σε ό,τι αφορά την εντολή «κάτσε» με την λέξη απελευθέρωσης και την απόσταση, πριν αρχίσετε να προσθέτετε στην εκπαίδευση του σκύλου αντιπερισπασμούς.

 Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για να τον εκπαιδεύσετε σε ένα περιβάλλον με αντιπερισπασμούς, πηγαίνετε σε ένα οικείο μέρος, όπως το σπίτι ή η αυλή σας και ξεκινήστε με κάτι μικρό.

 Σταδιακά, μπορείτε να δοκιμάζετε μεγαλύτερα πραγματάκια σε διαφορετικό περιβάλλον.

 Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε βαθμιαία πιο λαχταριστές λιχουδιές, ανάλογα με το πως πηγαίνει η εκπαίδευση. Εφαρμόστε την σωστή κλιμάκωση όταν παραδίδετε ένα νέο μάθημα ή βρίσκεστε σε έναν άλλο χώρο.

 Πώς θα σιγουρευτώ ότι ο σκύλος μου έχει μάθει την εντολή;

 Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τα σκυλιά τους, επειδή τους βοηθούν να επικεντρωθούν στο παρόν. Πράγματι, οι σκύλοι ζουν πάντοτε στο εδώ και στο τώρα.

 Βέβαια, αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε, οποιοσδήποτε ή ακόμα και απολύτως τίποτα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους προκαλέσουν και να παρακούσουν την εντολή σας.

 Έτσι, η επιβεβαίωση ότι ο σκύλος έχει μάθει την εντολή «κάτσε» βάσει όλων των παραπάνω παραμέτρων καθίσταται μονόδρομος.

 Για την ακρίβεια, αυτό το στάδιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της εκπαίδευσής του. Σε αυτό το στάδιο δοκιμάζετε την εκμάθηση της κάθε εντολής και τα όρια του σκύλου σας σε διαφορετικές καταστάσεις.

 Θυμηθείτε να αρχίζετε πάντοτε απλά. Σταδιακά, θα πρέπει να αυξάνετε αυτά που του ζητάτε να κάνει – είναι σκύλος, όχι ρομπότ!

 Δείτε, λοιπόν, πως να βελτιώσετε το κάθε ένα από τα τρία σημεία-κλειδιά ξεχωριστά:

  1. Καλύτερη αντοχή

 Από τη γνωστική ψυχολογία και μελέτη της συμπεριφοράς των σκύλων, γνωρίζουμε ήδη πως οι σκύλοι καταλαβαίνουν αν τους δίνουμε σημασία ή όχι.

 Αξίζει, λοιπόν, να πειραματιστείτε με αυτό. Ζητήστε του να καθίσει στο πάτωμα ενώ εσείς κάθεστε, ξαπλώνετε, διαβάζετε το βιβλίο σας ή βλέπετε τηλεόραση.

 Φροντίστε να τον επιβραβεύετε πάντοτε για την καλή του συμπεριφορά. Αν όμως τον δείτε να την κοπανάει χωρίς να του δώσετε το ΟΚ πρώτα, μην το αφήσετε να περάσει έτσι!

  1. Μεγαλύτερη απόσταση

 Ιδανικά, θέλετε να φτάσετε σε ένα σημείο όπου εξαφανίζεστε από το οπτικό του πεδίο κι εκείνος παραμένει ως έχειν.

 Εδώ θα χρειαστεί να εξασκηθείτε σε διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κινηθείτε πλάγια, διαγώνια ή πίσω από τον σκύλο σας.

 Όταν αρχίσετε να απομακρύνεστε και εκείνος δε σας βλέπει πλέον, βάλτε στο παιχνίδι έναν καθρέφτη για τον κοιτάτε. Μπορείτε για παράδειγμα να τον βάλετε να καθίσει και να μείνει ακριβώς μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη.

  1. Περισσότεροι αντιπερισπασμοί

 Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της όλης διαδικασίας. Μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε περιλαμβάνουν να του πετάξετε το αγαπημένο του μπαλάκι, να αρχίσετε να χοροπηδάτε πάνω κάτω ή να τρέχετε τριγύρω του.

 Πάντοτε θα πρέπει να ξεκινάτε αργά και σταθερά. Μόλις δημιουργήσετε μία κοινή βάση, είναι η ώρα να αρχίσετε να χτίζετε επάνω σε αυτήν.

 Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι είναι πιθανότερο να τα καταφέρουν όταν τους δίνετε πρόσθετες πληροφορίες ή τους θυμίζετε πράγματα που γνωρίζουν ήδη.

 Αυτό όμως προϋποθέτει να γνωρίζει καλά τη βασική εκπαίδευση σκύλου. Έπειτα, μπορείτε να για παράδειγμα να δοκιμάστε να του πετάξετε το μπαλάκι του, λέγοντάς του να το αφήσει.

 Πρόσθετες συμβουλές:
  •  Αν έχετε την εντύπωση πως ετοιμάζεται να κουνηθεί, υπενθυμίστε του την εντολή.
  •  Δώστε του κάθε εφόδιο, προκειμένου να τα καταφέρει. Κάντε οτιδήποτε πιστεύετε πως χρειάζεται για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του. Όσο πιο σίγουρος αισθάνεται κι εκείνος, τόσο πιο πιστά θα ακολουθεί όλα όσα του λέτε.

 Η εκμάθηση μιας νέας εντολής μπορεί να είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά ή ένα από τα πιο κουραστικά πράγματα κατά τη διάρκεια της συμβίωσης με τον σκύλο σας. Και τα δύο είναι στο χέρι σας!

 Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές, κάνετε ένα βήμα πιο κοντά στο να μάθει ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος την εντολή του «μείνε». Είναι πολύ χρήσιμη και μπορείτε να την αξιοποιήσετε σε ένα σωρό καταστάσεις της καθημερινότητας σας.

 Ποια άλλη εντολή θέλετε να του μάθετε και δυσκολεύεστε; Πείτε μας και θα φροντίσουμε να σας βοηθήσουμε!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *